Materialele turistice pe care le strâng în ultimii ani sunt atât de multe și dezordonate, încât au ajuns să îmi stea în cale și să fie nefolositoare. Pe majoritatea le am de la edițiile TTR, dar nu pe toate; unele sunt aduse de la centrele de informare turistică din cine știe ce oraș (Timișoara, București), altele le-am primit și prin poștă (Alba, etc.), iar o altă parte le-am primit la diverse evenimente la care am participat (Neamț, Suceava, Cluj, Mehedinți, Vâlcea, Brașov, Constanța). Erau prea multe, erau nesortate, stăteau îngrămădite prin plase, iar căutarea unui anume pliant era o sarcină aproape imposibilă.
În seara asta mi-am luat inima în dinți și am făcut curățenie, iar cu ocazia aceasta am putut trage câteva concluzii în funcție de materialele „din dotare”.
Logica era simplă: descâlcesc nodul gordian și le aranjez pe județe. Apoi pun județele în ordine alfabetică, pentru a găsi cu ușurință orice material despre X loc din județul Y.
Operația trebuia să dureze 2-3 ore, dar după 4 abia le aveam puse pe județe. Iată cum arăta în momentul respectiv podeaua camerei:
Într-o parte am strâns mormanul de gunoi, pliante care nu îmi mai folosesc sau nu mai sunt actuale. În alt loc am pus duplicatele. Iar pentru materialele de sortat, m-am folosit de tot spațiul existent, chiar și de spațiul de sub scaun. Bine, recunosc, mi-a fost lene să mut scaunul :)
Următorul pas: legarea lor cu elastic, să nu se mai răsfire:
Și ultima etapă: sortarea și poziționarea în ordinea alfabetică a județelor:
Concluziile mele după ce am parcurs toate broșurile, pliantele, CD/DVD-urile, cărțile și albumele cu ghiduri turistice se referă la totalitatea materialelor, nu doar la cele făcute de Consiliile Județene, așadar includ și pe cele ale diverselor ONG-uri (Fundația Mihai Eminescu, Transylvania Trust, etc.), ale câtorva primării de comune care au câștigat fonduri europene, ale unor firme care promovează România (Groove Hour din Constanța, etc.), ale muzeelor și altor entități (inclusiv Biserica Ortodoxă are câteva materiale bune despre Mehedinți):
- în doi ani și ceva am strâns materiale turistice din 31 de județe
- pe lângă materialele care pot fi poziționate într-un județ, mai am și câteva cu informații despre regiuni întregi sau despre toată țara (Banat, Bisericile fortificate din Transilvania, Ghidul National Geographic România, Domeniul schiabil din România (2 versiuni), ghidul cu Cele mai frumoase sate din 2012, etc.)
- unele județe și-au dat constant interesul să se promoveze la târgul de la București, având materiale de calitate și complete: Alba (și acum mă uimește cât de bine este făcut), Neamț, Sibiu. Din urmă au venit și Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Constanța, Buzău, Vrancea, Sălaj, Bihor. Timișul are materiale faine și puțin diferite, au mai multe broșuri și hărți dezvoltate în colaborare cu Serbia și Ungaria, păcat că nu le găsești în București (ei n-au fost la târgul de turism din capitală, dar vor veni la toamnă).
- nu am materiale din: Teleorman, Olt, Galați, Dolj, Călărași, București, Brăila, Botoșani, Bistrița-Năsăud. Pe listă este și Bucureștiul fiindcă cele câteva foi de la un eveniment de la Muzeul Satului și harta pe care oricum o face gratis Schubert & Franzke nu punctează pentru capitală, iar pliantul de la Palatul Mogoșoaia este prea puțin pentru o capitală care vrea turiști. Pe listă ar fi fost și Caraș-Severin, dar este prezent în mai multe materiale făcute de Timișoara, atât în unele despre Banat, cât și mai multe cu întreaga euroregiune DKMT – Dunăre / Criș / Mureș / Tisa (așadar și zone din Serbia și Ungaria).
- unele materiale le aveam în dublură din ani diferiți și am putut observa evoluția grafică, felicitări!
Iată toate pozele făcute cu ocazia sortării:
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)