La marginea drumului imperial care unea odată Oltenia de Banat, pe valea Timișului, între Caransebeș și Herculane, găsim o mică și cochetă biserică săpată în stâncă. Se ascunde după un nume simplu, Piatra Scrisă.

Venind la drum cu Catherine și Cristi am făcut popas la simpatica mănăstire, ca să avem ce povesti noi acum :)

Mănăstirea Piatra Scrisă - exterior
Mănăstirea Piatra Scrisă – exterior

Știu mănăstirea încă de când eram mic, fiindcă, în drumurile cu familia, am oprit de câteva ori la acest popas. Este un alt colț de țară pe lângă care mulți trec, dar pe care puțini îl văd, precum e și Mănăstirea Strehaia. Dacă ajungeți vara, o să vedeți că parcarea de peste drum devine gazdă pentru comercianții ambulanți de fructe și legume.

Cum ajungi la Piatra Scrisă?
Dacă vii dinspre Caransebeș și mergi spre Băile Herculane – Orșova, o găsești la 25 de kilometri de Caransebeș, chiar după un viaduct, pe stânga drumului. Nu te grăbi, altfel ai șanse să o vezi abia după ce treci de ea. Uite și harta (Google Maps).

Harta spre Schitul Piatra Scrisă din Banat
Harta spre Schitul Piatra Scrisă din Banat

Dar să vă spun scurta poveste a Schitului Piatra Scrisă:

Unele lăcașuri de cult au fost construite în locuri cu semnificație deosebită. Piatra Scrisă își are și ea propria legendă, iar poziția unde o găsim nu este unul întâmplătoare. Mănăstirea este ridicată în locul unde localnicii au găsit o icoană pe stâncă. Despre icoană, ei spun că „nu este zugrăvită de mână omenească”.

Una dintre icoanele de pe stâncă
Una dintre icoanele de pe stâncă

În prima parte a secolului XX se construia calea ferată Caransebeș – Herculane, și pe unde altundeva să treacă această cale ferată dacă nu pe Valea Timișului? La construcția tunelului din acel loc, icoana de pe stâncă ar fi fost în calea traseului, iar locuitorii din satele învecinate au intervenit pentru a nu fi distrusă. Astfel, tunelul face curbă și dacă timpul n-a nimicit-o, nici mâna omului nu a făcut acest lucru.

acea icoană și acel loc pentru noi pentru trecătorii de lege românească sunt sfinte și nu trecem niciodată pe lângă ele fără să ne descoperim capul și a ne face sfânta cruce…

Așa vorbea primarul din Armeniș, satul cel mai apropiat de mănăstire, în perioada în care se construia calea ferată.

Legende în jurul icoanei sunt destule, iar toate povestesc că viața unor oameni a fost salvată în acel loc, iar ca răsplată, ei s-au obligat să fie pictată icoana Sfintei Treimi. Iar alte legende istorisesc cum de-a lungul timpului, icoana pe stâncă a vindecat copii și bătrâni de diverse boli incurabile.

Prima atestare documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută Stânca Sfintei Treimi. Probabil că icoana exista atunci, dacă a dat denumire locului. Icoana a fost restaurată în anul 1822 de pictorul Moise Bucur Scriitorul din Caransebeș. În anul 1929, Vasile Dragomir din Slatina Mică, împreună cu soția sa Ana au ridicat o capelă în amintirea unicei lor fiice care a decedat. Puțin mai târziun în 1930, Episcopia Caransebeșului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță, și astfel a apărut o mică așezare monahală numită Schitul de la Piatra Scrisă.

Câteva poze de la Piatra Scrisă din Banat:

Ce ziceți, data viitoare când sunteți prin Banat opriți la Piatra Scrisă? :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “Schitul de la Piatra Scrisă. Icoana pe stâncă din Banat

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.