La Rudăria (satul Eftimie Murgu, Caraș Severin) este cel mai mare parc mulinologic din sud estul Europei. Parc mulinologic? Adică parc cu mori de apă. Ce, nu ai știut? :p

Dacă nu ai auzit până acum de satul Eftimie Murgu, în 5 minute cred că nu doar că vei știi de el, dar o să îți dorești și să îl vezi. Iar dacă ai ajuns acolo, mergi musai și la Cascada Bigăr, cea ajunsă celebră în toată lumea!

Unde e satul ăsta? Sud Vestul României, Caraș Severin, Banat, în depresiunea Almăjului. Ca să ajungi la sat urmează drumul Reșița – Carașova – Bozovici (sau dacă ești aproape de Oravița ai drum și de acolo spre Bozovici) și ești aproape de Eftimie Murgu, tot ce trebuie să faci e să urmezi indicatoarele. Vechea denumire a satului a fost Rudăria, dar din 1970 poartă numele cunoscutului revoluționar născut acolo.

Harta spre Eftimie Murgu/ Rudăria (localizare)
Harta spre Eftimie Murgu/ Rudăria (localizare)

Urmele civilizației în acea zonă se pare că sunt din foarte vechi timpuri, încă de acum 4000 de ani de când datează câteva vestigii preistorice cum ar fi obiecte din cultura Coțofeni. Aici găsești o scurtă prezentare a lor.

În momentul de față la Eftimie Murgu sunt 22 de mori înșirate de-a lungul a aproximativ 3 kilometri de râu. Ca să le putem admira și pe viitor, ele au fost restaurate în perioada septembrie 2000 – februarie 2001 de către Complexul Muzeal Național ASTRA din Sibiu.

Harta complexului:

Harta Complexului de mori cu apă de la Rudăria
Harta Complexului de mori cu apă de la Rudăria

Și astăzi rândașii (de la rând) folosesc și întrețin în sistem asociativ morile de apă. O moară aparținea mai multor familii, care aveau pe rând dreptul să o folosească. O zi pe lună moara era oprită pentru întreținere, operațiune la care toți rândașii erau obligați să ia parte. În condițiile actuale comunitatea locală nu mai are nevoie de întreaga putere de măcinare a morilor și se încearcă adaptarea obiceiului descris pentru a folosi mai puține mori odată (folosirea morilor prin rotație).

Moara 1 - Rudăria / Eftimie Murgu
Moara 1 – Rudăria / Eftimie Murgu
Moara 2 - Rudăria / Eftimie Murgu
Moara 2 – Rudăria / Eftimie Murgu
Moara 3 - Rudăria / Eftimie Murgu
Moara 3 – Rudăria / Eftimie Murgu

Morile au la bază o arhitectură vernaculară tradițională asemănătoare sistemului Kaplan, cu roată orizontală și ax vertical. Pentru că râul nu are debitul foarte mare localnicii au construit mici baraje pentru a asigura fluxul de apă necesar funcționării morilor.

Mecanismul morilor de la Rudăria
Mecanismul morilor de la Rudăria

Mai multe informații despre Rezervația mulinologică de la Rudăria afli direct din prezentarea aceasta.

Drum bun!

Eftimie Murgu, Romania

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

14 comentarii

 1. Pingback: Tweets that mention Cel mai mare parc cu mori de apă din SE Europei - Rudăria (Eftimie Murgu) | Drum liber - Vezi România cu alți ochi -- Topsy.com
 2. datorita scumpirii curentului as fi interesat sa construiesc o moara cine ma poate ajuta. Tel 0244480655 sau 0720175140. Multumesc si astept sa fiu contactat.

 3. Sunt randas la moara Rosoanea. Cei de la Sibiu au venit, au dat intradevar niste bani din care s-au cumparat materiale pentru reparatii si s-au adus pietre de moara ce nu au putut fi folosite fiind facute din piatra moale.Nu stiu cat au costat,dar mare lucru nu s-a facut morile fiind intretinute in permanenta de noi. C.M.N. ASTRA din Sibiu a pus pe mori placute ce atestau faptul ca morile au fost restaurate si sunt conservate de ei cu sprijin european si asta a fost tot, de atunci nu s-a mai auzit de ei. Au ramas doar placutele ce nu spun decat o mare minciuna. DOMNILOR de la ASTRA Sibiu, morile n-i le reparam si intretinem singuri, asa ca luati-va placutele si nu va mai atribuiti merite pe care nu le aveti. Apropo, stiti de cate ori s-au rupt iazurile si cat costa sa refaci unul?

  1. @mirica gheorghe Nu e acesta scopul nostru, dar dacă aveți noroc poate este cineva care vă poate pune în legătură cu o firmă specializată.

  2. @Dancea Gligore Vă mulțumesc de completare, poate cei de la ASTRA vor vizita pagina și vă vor putea răspunde.

   1. Cei de la Sibiu au aruncat lemnul de stejar, de la incaperile unora dintre mori (care necesita mici reparatii ) si au pus brad.
    Cine le viziteaza poate vedea ce au facut cei de la Sibiu. Piesele vechi din stejar zac in apropierea unor mori.

 4. Snt interesat sa fac un traseu prin zona , impreuna cu cativa prieteni..ma poate ajuta cineva cu eva sfaturi, pentru a putea organiza asa ceva ?!..cine poate sa-mi furnizeze ceva informatii rog sa-mi scrie pe adresa de mail: liviudita@yahoo.com ..Multumesc.

 5. Pingback: Zece pentru Turul Tarii « Rara Avis
 6. Felicitari pentru blog si pt informatii! Tine-o tot asa! Felicitari!
  Aceea nu este adresa mea de mail pt ca nu stiu unde poate ajunge.
  Tot respectul pentru ceea ce faci!
  Vreau sa vad o moara de apa functionala de ani de zile. Multumesc!
  Am vazut si celelalte materiale. Bravo!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Munții Semenic te cheamă

Semenicul este poate unul dintre cei mai accesibili munți din Romania. Are drum asfaltat aproape până în vârful muntelui. Ajungi...

Închide