Semenicul este poate unul dintre cei mai accesibili munți din Romania. Are drum asfaltat aproape până în vârful muntelui. Ajungi cu mașina până sus fără nici o problemă (bineînțeles că dacă e iarnă trebuie să ai mașina echipată pentru sezonul rece și condiții de munte – lanțuri, etc.).
Localizare: Semenicul face parte din Munții Banatului, o parte a Carpaților Occidentali. Este localizat in sud vestul României, în județul Caraș Severin, la 40 km de Reșița. Drumul de acces principal este din Reșița – Cuptoare – Văliug – Prislop – Semenic.
Deși nu este înalt (Vârful Piatra Goznei, cu o altitudine de 1.447 m este cel mai înalt vârf), aici găsești zăpadă din belsug. Statistic, pe Semenic vei găsi un strat compact de zăpadă aproape 6,5 luni pe an, iar timp de 3-4 luni pe an zăpada are grosimea de 1 metru. Acest lucru îl plasează printre munții românești cu o foarte lungă perioadă cu zăpezi. Cu toate acestea, clima e blândă și asta recomandă munții Semenic inclusiv pentru bătrâni și copii care altfel nu ar suporta condițiile.
Pentru amatorii sporturilor de iarnă există câteva pârtii de ski de dificultate mică și medie. Iar dacă nu știi să schiezi, există instructori care îți pot fi de mare ajutor. Când vrei să te încălzești, cabanele din zonă îți pot oferi un vin fiert sau ceai fierbinte, să te dezmorțești.
Iar dacă e vară, plimbându-te vara pe munte vei descoperi iarba moale, tufe scunde cu afine și izvoare cu apa rece ca gheața.
Lacul Baia Vulturilor și izvorul său (Izvorul Tămăduirii) reprezintă în credința unor oameni locuri cu puteri de tămăduire. Cu ochii mei am văzut cum de Sfântul Ilie, la hramul bisericii de pe Semenic bătrâni se spălau cu apă rece din izvor crezând că se vor vindeca de anumite boli.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Pingback: Semenic, statiunea si muntii |
Pingback: Semenic, statiunea si muntii | i-Tour