Munții Semenic te cheamă

Semenicul este poate unul dintre cei mai accesibili munți din Romania. Are drum asfaltat aproape până în vârful muntelui. Ajungi cu mașina până sus fără nici o problemă (bineînțeles că dacă e iarnă trebuie să ai mașina echipată pentru sezonul rece și condiții de munte – lanțuri, etc.).

Semenic

Localizare: Semenicul face parte din Munții Banatului, o parte a Carpaților Occidentali. Este localizat in sud vestul României, în județul Caraș Severin, la 40 km de Reșița. Drumul de acces principal este din Reșița – Cuptoare – Văliug – Prislop – Semenic.

Deși nu este înalt (Vârful Piatra Goznei, cu o altitudine de 1.447 m este cel mai înalt vârf), aici găsești zăpadă din belsug. Statistic, pe Semenic vei găsi un strat compact de zăpadă aproape 6,5 luni pe an, iar timp de 3-4 luni pe an zăpada are grosimea de 1 metru. Acest lucru îl plasează printre munții românești cu o foarte lungă perioadă cu zăpezi. Cu toate acestea, clima e blândă și asta recomandă munții Semenic inclusiv pentru bătrâni și copii care altfel nu ar suporta condițiile.

Pentru amatorii sporturilor de iarnă există câteva pârtii de ski de dificultate mică și medie. Iar dacă nu știi să schiezi, există instructori care îți pot fi de mare ajutor. Când vrei să te încălzești, cabanele din zonă îți pot oferi un vin fiert sau ceai fierbinte, să te dezmorțești.

Iar dacă e vară, plimbându-te vara pe munte vei descoperi iarba moale, tufe scunde cu afine și izvoare cu apa rece ca gheața.

Lacul Baia Vulturilor și izvorul său (Izvorul Tămăduirii) reprezintă în credința unor oameni locuri cu puteri de tămăduire. Cu ochii mei am văzut cum de Sfântul Ilie, la hramul bisericii de pe Semenic bătrâni se spălau cu apă rece din izvor crezând că se vor vindeca de anumite boli.
Baia Vulturilor

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

2 comentarii

  1. Pingback: Semenic, statiunea si muntii |
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Concurs: The Fun Theory sau cum ne poți face viața mai plăcută

Ce este "The Fun Theory"? Este un program pornit cu susținerea Volkswagen care încurajează ideile ce adăgă o latură plăcută...

Închide