Câți dintre voi ați ascultat Rapsodia I Română? Cel mai mare compozitor român, George Enescu este strâns legat de orașul regal, Sinaia. Aici va învăța, va exersa, va încânta lumea selectă a societății românești, inclusiv pe Carol și Elisabeta. Tot aici va și preda – unii dintre discipolii săi urmându-l în Sinaia pentru a învăța de la marele artist. Vă invit astăzi în Casa Memorială Enescu, la Sinaia.

Ca și în Casa Memorială Enescu, și articolul acesta se citește cel mai bine pe muzică de Enescu. Pentru a crea atmosfera ideală, dă click pe link-ul de mai sus! :)

Născut într-o familie din Botoșani, Enescu s-a remarcat de mic prin perspicacitatea ta: după ce învață vioara de la maeștri locali, la 7 ani deja studia la Conservatorul din Viena, îl absolvește cu medalia de argint, iar la 14 ani studiază la Conservatorul din Paris! Câți sunt ca el – cu siguranță foarte, foarte puțini!

Carmen Sylva, pe numele real Regina Elisabeta, apreciază geniul său și îi oferă o cameră din Palatul Peleș pentru a studia și exersa. Așa se face că tot la Sinaia, după primul turneu în America, va reuși să ridice o casă pentru sufletul său: Vila Aluniș.

O găsim pe dealul Cumpătu, pe malul stâng al Prahovei. Aici își va petrece o parte din viață, alături de fosta soție a fiului Nababului, Maria, fostă Cantacuzino. Odată ce treci pragul Casei Enescu vei intra într-un universul unic, un loc de pace în care muzica enesciană nu se oprește niciun moment în timpul vizitei tale.

Veți descoperi salonul de muzică, cea mai mare încăpere a casei, locul unde oferea concerte în cadru restrâns, sufrageria care se putea uni cu salonul, dormitoarele casei, cel mare, al Mărucăi, dar și cel mic, foarte modest, cel al lui Enescu – ați zice că e o chilie de mănăstire.
Nu degeaba spunea că „simplitatea în viață este adevărata libertate„.

În Vila Aluniș se reunesc în mod armonios şi original elemente ornamentale şi de mobilier în stilurile românesc, oriental şi Biedermaier. Numeroase piese de valoare din cristal, porțelan, metal sau ceramică dau strălucire interioarelor. Pe pianul făcut la Lausanne stă Oedip, opera compusă în această locuință. Veți remarca și cada Villeroy & Boch, scaunele cu piele de Cordoba. Pe o tapiserie este înscris cel mai îndrăgit verset din Coran, în casă sunt opt icoane românești în stil lipovenesc de la sfârșit de 1800, câteva scaune pe a căror tapiserie este coroana și monograma lui Grigore Cantacuzino, în mansardă este o măsuță decorată cu ceramică, tot acolo sunt pianul realizat în Germania și o mulțime de documente care ne ilustrează trecutul compozitorului. Șemineul străbate casa și este remarcat chiar și de către Regina Elisabeta. De pe terasă, locul unde se relaxa Enescu, se vede cel mai bine bustul său, semnat Ion Irimescu, sculptor despre care am scris deja. Tot din terasă se văd maiestuoșii munți Bucegi.

Totul este impresionant aici!

La final, vă împărtășesc vorbele Lordului Mehudin, unul dintre discipolii lui Enescu:
Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.

[info-utile]

Ce să mai spunem noi? Să aveți Drum Liber!

Zona promo:
Am vizitat Casa Enescu în timpul evenimentului #calatorpevaleaprahovei, organizat de TurismMarket.com alături de Hotel Cumpatu, Escapade Adventure, Park Zamora, Cramele Halewood, Produse Tradiționale Zamora.

Fotografiile le-am făcut cu un bun aparat Canon D550 de la F64. Mulțumesc!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

4 comentarii

  1. As face o precizare: cele trei cani mari din dormitorul Maestrului nu sunt din Corund, sunt sasesti din zona Brasovului.
    Nici farfuriile din sufragerie nu sunt din Corund. Sunt unguresti, dar din Zalau.

  2. Minunata e „Casa George Enescu” de pe Cumpatu, într-adevăr!
    Ciudat este că în Palatul Cantacuzino (Casa George Enescu de pe Victoriei din București) duminica trecută, de Sânziene și cu Eveniment dedicat Iei Românești, NU ERA MUZICĂ. Mi s-a părut total nepotrivit – mergi „să-l vizitezi” pe Enescu și te uiți la niște exponate fără Rapsodia Romană?! Noroc că ai pus link mai sus, l-am lăsat să cânte când citeam :-)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
ALBUMUL Natura 2000 în România
Ce este un sit Natura 2000?

Fiindcă de dimineață a sosit coletul cu materiale despre siturile Natura 2000 din România, vreau să vă ofer pe scurt...

Închide