Câți dintre voi ați ascultat Rapsodia I Română? Cel mai mare compozitor român, George Enescu este strâns legat de orașul regal, Sinaia. Aici va învăța, va exersa, va încânta lumea selectă a societății românești, inclusiv pe Carol și Elisabeta. Tot aici va și preda – unii dintre discipolii săi urmându-l în Sinaia pentru a învăța de la marele artist. Vă invit astăzi în Casa Memorială Enescu, la Sinaia.

Ca și în Casa Memorială Enescu, și articolul acesta se citește cel mai bine pe muzică de Enescu. Pentru a crea atmosfera ideală, dă click pe link-ul de mai sus! :)

Născut într-o familie din Botoșani, Enescu s-a remarcat de mic prin perspicacitatea ta: după ce învață vioara de la maeștri locali, la 7 ani deja studia la Conservatorul din Viena, îl absolvește cu medalia de argint, iar la 14 ani studiază la Conservatorul din Paris! Câți sunt ca el – cu siguranță foarte, foarte puțini!

Carmen Sylva, pe numele real Regina Elisabeta, apreciază geniul său și îi oferă o cameră din Palatul Peleș pentru a studia și exersa. Așa se face că tot la Sinaia, după primul turneu în America, va reuși să ridice o casă pentru sufletul său: Vila Aluniș.

O găsim pe dealul Cumpătu, pe malul stâng al Prahovei. Aici își va petrece o parte din viață, alături de fosta soție a fiului Nababului, Maria, fostă Cantacuzino. Odată ce treci pragul Casei Enescu vei intra într-un universul unic, un loc de pace în care muzica enesciană nu se oprește niciun moment în timpul vizitei tale.

Veți descoperi salonul de muzică, cea mai mare încăpere a casei, locul unde oferea concerte în cadru restrâns, sufrageria care se putea uni cu salonul, dormitoarele casei, cel mare, al Mărucăi, dar și cel mic, foarte modest, cel al lui Enescu – ați zice că e o chilie de mănăstire.
Nu degeaba spunea că „simplitatea în viață este adevărata libertate„.

În Vila Aluniș se reunesc în mod armonios şi original elemente ornamentale şi de mobilier în stilurile românesc, oriental şi Biedermaier. Numeroase piese de valoare din cristal, porțelan, metal sau ceramică dau strălucire interioarelor. Pe pianul făcut la Lausanne stă Oedip, opera compusă în această locuință. Veți remarca și cada Villeroy & Boch, scaunele cu piele de Cordoba. Pe o tapiserie este înscris cel mai îndrăgit verset din Coran, în casă sunt opt icoane românești în stil lipovenesc de la sfârșit de 1800, câteva scaune pe a căror tapiserie este coroana și monograma lui Grigore Cantacuzino, în mansardă este o măsuță decorată cu ceramică, tot acolo sunt pianul realizat în Germania și o mulțime de documente care ne ilustrează trecutul compozitorului. Șemineul străbate casa și este remarcat chiar și de către Regina Elisabeta. De pe terasă, locul unde se relaxa Enescu, se vede cel mai bine bustul său, semnat Ion Irimescu, sculptor despre care am scris deja. Tot din terasă se văd maiestuoșii munți Bucegi.

Totul este impresionant aici!

La final, vă împărtășesc vorbele Lordului Mehudin, unul dintre discipolii lui Enescu:
Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.

Informații utile

 • Program:
  • Marți - Duminică: 10-17
 • Adresa:
  • Str. Yehudi Menuhin, nr. 2, cartier Cumpătu, Sinaia
 • Contact:
  • office@georgeenescu.ro
 • Taxe:
  • Adulți: 6 lei
  • Pensionari: 3 lei
  • Elevi și studenți: 1,5 lei
  • Intrarea liberă pe data de 26 a fiecărei luni

Ce să mai spunem noi? Să aveți Drum Liber!

Zona promo:
Am vizitat Casa Enescu în timpul evenimentului #calatorpevaleaprahovei, organizat de TurismMarket.com alături de Hotel Cumpatu, Escapade Adventure, Park Zamora, Cramele Halewood, Produse Tradiționale Zamora.

Fotografiile le-am făcut cu un bun aparat Canon D550 de la F64. Mulțumesc!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Casa Memorială Enescu din Sinaia, locul unde muzica nu se oprește niciodată

 1. As face o precizare: cele trei cani mari din dormitorul Maestrului nu sunt din Corund, sunt sasesti din zona Brasovului.
  Nici farfuriile din sufragerie nu sunt din Corund. Sunt unguresti, dar din Zalau.

  Răspunde
 2. Minunata e „Casa George Enescu” de pe Cumpatu, într-adevăr!
  Ciudat este că în Palatul Cantacuzino (Casa George Enescu de pe Victoriei din București) duminica trecută, de Sânziene și cu Eveniment dedicat Iei Românești, NU ERA MUZICĂ. Mi s-a părut total nepotrivit – mergi „să-l vizitezi” pe Enescu și te uiți la niște exponate fără Rapsodia Romană?! Noroc că ai pus link mai sus, l-am lăsat să cânte când citeam :-)

  Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.