Fiindcă de dimineață a sosit coletul cu materiale despre siturile Natura 2000 din România, vreau să vă ofer pe scurt câteva detalii despre ce înseamnă „Natura 2000” și unde poți găsi materiale suplimentare.

Dacă îți sunt noi termenii aceștia, Natura 2000 este o rețea europeană cu rolul de a conserva și proteja anumite specii de animale și plante rare, vulnerabile sau periclitate, dar și a mediului lor natural. Ce este interesant, este că se dorește conservarea acestora în strânsă legătură cu dezvoltarea comunităților locale. Adică se vrea și continuarea vieții localnicilor așa cum este ea, ba chiar îmbunătățirea ei, atât timp cât nu dăunează naturii. Oamenii de obicei se opun înființării acestor zone de protecție mai ales din neștiință, crezând că nu mai pot avea animale, că nu mai pot ține stâne de oi, etc. Adevărul este altul, aceste activități sunt permise în general, dar sunt definite limite rezonabile, precum, în cazui oieritului, numărul maxim de oi / kilometru pătrat (pentru a nu degrada natura).

În siturile Natura 2000 sunt permise activitățile agricole tradiționale, unele dintre ele având rolul de a menține peisajele (de exemplu, pajiștile montane), cultivarea și obținerea produselor ecologice (legume, fructe, lactate, carne, sucuri de fructe), vânătoarea și pescuitul, cu condiția ca siturile Natura 2000 să își păstreze obiectul conservării.

La nivelul UE, rețeaua a început în 1992 și se dorește ca 20% din teritoriul UE să intre sub protecția acestor situri Natura 2000.

În România, aproximativ 400 de situri Natura 2000 adună un total de aproape 18% din teritoriul țării, iar o bună parte dintre ele se suprapun cu ariile protejate de interes național (parcuri naționale, parcuri naturale și rezervații). La noi este cea mai importantă zonă umedă din Europa (Delta Dunării), la noi trăiește aproape jumătate din totalul de animale carnivore mari din Europa (lupi, urși, râși). România deține jumătate din arcul carpatic, cei mai sălbatici munți din Europa, și tot la noi sunt o mare parte dintre puținele păduri virgine existente încă pe continent.

De milenii, oamenii de pe aceste meleaguri au trăit în armonie cu natura, însă dezvoltarea economică a fost înțeleasă că poate fi făcută fără a ține cont de natură, aducând nu doar beneficii, ci și riscuri și probleme. Unul dintre ele este pierderea valorilor naturale pe care alții nu le mai au de mult timp, dar pe care și le-ar dori astăzi.

Revenind la materialele de care spuneam la început, eu le-am primit pe cele fizice: 2 cataloage generoase și un CD despre fauna, flora, cu tot ce înseamnă un sit Natura 2000 și cum poate interacționa omul cu ele. Chiar și hărțile lor sunt incluse. Alături de ele sunt și două agende decorate cu fotografii superbe și informații despre Natura 2000.

Dacă vrei să afli mai multe despre Natura 2000, despre cele cinci regiuni biogeografice din România (pontică, stepică, alpină, continentală și panonică), descarcă materialele digitale direct pe blogul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. S-a făcut și o serie de documentare despre Natura 2000, o găsești pe site-ul InfoNatura 2000.

Cred că o parte dintre voi veți găsi utile informațiile de mai sus, spor la download și/sau vizionare plăcută! :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

3 gânduri despre “Ce este un sit Natura 2000?

    • Cred că s-a finalizat proiectul, dar te sfătuiesc să contactezi pe cei de la Centrul Național de Dezvoltarea Durabilă. Îți trimit pe email contactul.

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.