Corpul nostru reacționează diferit la mersul cu mașina ori la mersul cu barca / vaporul / velierul (pe mare). Pentru cei care sunt mai sensibili și au ceea ce numim popular „rău de mișcare”, iată mai multe soluții, pentru toate gusturile.


Rău de mișcare (rău de mașină, rău de mare)
Rău de mișcare (rău de mașină, rău de mare) (sursa)

Cauza o reprezintă diferența între ce percepe creierul nostru și ce văd ochii. De exemplu, atunci când mergem cu mașina și drumul are curbe pronunțate, corpul se înclină la curbe. Forța centrifugă ne „aruncă spre exterior” (mai țineți minte de la orele de fizică?), dar ochii s-ar putea să nu fie sincronizați cu drumul (să zicem că ne uităm la bordul mașinii sau la un coleg de drum). Așadar, creierul percepe mișcarea și forțele asupra corpului, dar conform ochilor, corpul stă fix, căci bordul nu se mișcă față de ochi. Și așa ni se face „rău de mașină”.

Ce să faci dacă ai „rău de mașină”? Cum să scapi de „răul de mare”?

Pentru a vă da un răspuns documentat, am întrebat farmacistul și am primit răspunsuri pentru diverse buzunare și preferințe:

  1. Dacă vrei o soluție pe bază de plante, folosiți Emetin (Laboratoarele Medica). O altă soluție o reprezintă extractele de ghimbir.
  2. Dacă vrei o soluție mai eficientă, apelați la soluția medicală: Emetiral, Metoclopramid, Emetostop. Atenție: toate acestea se eliberează pe bază de prescripție medicală!
  3. Există și alternativa homeopată, în frunte cu Cocculine. Petre spune că pe el nu l-a ajutat foarte mult, dar cum funcționăm diferit, poate vă ajută pe dumneavoastră.
  4. Update: mai există și varianta cu brățări care funcționează pe bază de presopunctură.

 

Fiindcă nu am rău de mișcare, nu vă pot pune din proprie experiență cât de eficiente sunt cele de mai sus. În schimb, cunosc persoane la care varianta medicală funcționează foarte bine. Iar dacă aveți experiențe cu oricare dintre medicamentele prezentate, vă rog să ne spuneți și nouă. Mulțumesc!

 

Ce putem face fără medicamente? În cazul mașinii, una dintre soluțiile relativ ușor de implementat este ca cei sensibili să stea în față în mașină și să urmărească drumul (să se uite în față, nu în lateral). Astfel, creierul va vedea drumul și va percepe efectul curbelor, în sincron.

 

La mersul pe mare este mai complicat, nu prea poți urmări valurile, cu atât mai mult dacă e vreme rea. Iar dacă nu suntem obișnuiți (în timp, cu antrenament, simptomele se ameliorează sau dispar), ni se poate face rău și cine știe, poate chiar vom hrăni delfinii, cu toate că nu am dori acest lucru. Și atunci, ajungem la soluțiile tocmai prezentate.

Vă doresc o vară frumoasă, fără rău de mașină / mare! :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

11 gânduri despre “Rău de mașină, Rău de mare – cum să scapi de ele

  1. Asteptam un articol de acest gen, da, intradevar varianta medicala functioneaza insa daca se poate incerca si altceva care sa substituie aceste medicamente e numai bine! (pentru situatiile in care te-ai lasst dus de val si nu apuci sa-ti iei cu tine farmacia)

    Răspunde
  2. Am folosit Metoclopramid in combinatie cu diverse solutii de baza de plante, ca sunt multe variante disponibile in plafar. Si la mine a functionat combinatia, insa se intampla sa mai uit sa le iau si in cazul asta o punga este prieten de nadejde!

    Răspunde
    • Superb și cinstit răspuns! Apropo, există kit-uri pentru răul de mișcare, evident, piesa de rezistență este punga :)

      Răspunde
    • Adriana, am completat articolul cu încă o variantă, nu știu cît de eficientă e, dar ar putea fi o soluție pentru momentele în care uiți „farmacia” acasă – o brățară pentru rău de mișcare.

      Am uitat să te întreb ceva: ai putut să iei fără rețetă Metoclopramid? În momentul acesta teoretic nu ar trebui să se poată procura fără prescripție medicală (mi s-a atras atenția să completez). :)

      Răspunde
    • O să verific numele și apoi o să completez lista, mersi frumos. Referitor la Coculine, am primit de la cineva care l-a folosit feedback-ul că nu a avut niciun efect (comparativ cu altele dintre cele scrise în articol), poate reacționează diferit organismul la substanța din el.

      Răspunde
    • Pentru baietelul meu de 3 ani (nu pot sa-i dau Emetostop) am folosit Cocculine la un drum de o ora si a functionat in conditiile in care el dupa 15 min acuza dureri de burtica si apoi vomita. Vara asta o sa testez Cocculine in drumul spre mare. Am emotii:) Remedii homeopate se pot comanda online in farmacia guturai. (http://www.guturai.ro)

      Răspunde
      • Am câțiva cunoscuți la care Cocculine nu a avut efect, dar dacă spuneți că se potrivește copilului dvs, mergeți cu această soluție. Altfel, întrebați farmacistul în legătură cu produsele care pot fi administrate copiilor.

        Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.