Coboram din mașina de la școala de șoferi și am zis, că dacă tot e vremea frumoasă, hai să vizitez Parcul Carol din București. Sus pe Dealul Trocadero, actualul Deal al Filaretului, pentru Expozițiunea Generală București 1906, ministrul domeniilor din guvernul Nababului (George Gr. Cantacuzino) vine cu ideea să sărbătorească pe Majestatea Sa, Regele Carol I cu un nou parc, în care să se amenajeze o serie de pavilioane, numai bune pentru a încânta vizitatorii de seamă primiți la acel solemn eveniment. Să facem o primă vizită în frumosul parc amenajat de un arhitect francez, la începutul veacului trecut.

Colțul promo: Fotografiile sunt făcute cu un Canon 100D de la F64, cărora le mulțumesc.

Palatul Artelor - Muzeul Militar din Parcul Carol
Palatul Artelor – Muzeul Militar din Parcul Carol (sursa)

Cândva în vârf de deal, Palatul Artelor era numit și „Muzeul trecutului nostru”. Adăpostea „tot ce privește neamul românesc, de la constituirea sa și până în prezent”, adică până în 1906, când a fost inaugurat parcul. Opere de mare valoare a celor mai mari artiști români se regăseau în interior. Amintesc doar Sala centrală, cea dedicată sărbătoririi a „două figuri mari ale neamului nostru: Marele împărat Traian, [n.r. aflat] la originea zămislirii naționalității române, și primul Rege al României, Marele Domnitor Carol I”. În acea sală am fi putut admira bustul lui Traian, o miniatură a Podului lui Apolodor de la Severin, două statui cu un dac și un roman, statuia Lupoaicei de pe Capitoliu, dar și macheta Podului de la Cernavodă.

Vedere de la Palatul Artelor din Parcul Carol, 1920
Vedere de la Palatul Artelor din Parcul Carol, 1920 (sursa)

A supraviețuit unui mare incendiu, dar cutremurul din ’40 i-a fost fatal. Peste câteva zeci de ani, pe locul acestui palat s-a ridicat Mausoleul din Parcul Carol, cel care stăpânește înălțimile Bucureștiului. În jurul său a fost ridicat un complex care amintește de războaiele care ne-au secerat țara, începând cu cel de Independeță și terminând cu cel de-al doilea Mondial.

În fața fostului muzeu – palat, la câțiva ani după Războiul de Întregire, a fost amenajat Monumentul Eroului Necunoscut. Este un simbol al celor căzuți în marile lupte date în timpul primului Război Mondial și deși s-a plimbat între Mărășești și Parcul Carol, acum este la mijloc de București. O flacără veșnică arde la mormânt, așa cum se cuvine a fi la căpătâiul eroilor.

De acolo, de sus, avem o vedere bună asupra fostei Case a Poporului, actualul Palat al Parlamentului. Tare bine arată și aleea centrală, cea care desparte parcul în două și continuă spre ieșirea din parc.

O legendă spune că doi gemeni erau îndrăgostiți de aceași femeie. Ea s-a aruncat în valuri, urmând ca acela dintre frați care va izbuti s-o salveze să-i devină soț. Rivalitatea dintre cei doi a făcut însă ca frumoasa fecioară să se înece. Cei doi frați au fost transformați în piatră datorită iubirii neîmplinite, iar persoana iubită de ei a fost transformată în cascadă. Acestă poveste a inspirat un grup statuar aflat cândva în fața dispărutului Palat al Artelor. Cei doi giganți erau așezați unul în fața celuilalt, iar în mijloc, între ei, culcată, era Frumoasa adormită. Acum, cei doi giganți sunt aflați pe o parte și pe alta a lungii alei de care vă pomeneam mai sus (iar Frumoasa Adormită este în Parcul Herăstrău).

Mă opresc aici, dar vom continua povestea despre Parcul Carol săptămâna viitoare la radio (duminică la 16:10), iar pe drumliber.ro mai devreme. Să aveți o zi minunată :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.