Ridicat pe Dealul Trocadero (actualul Deal al Filaretului) pentru Expozițiunea Generală București din 1906, Parcul Carol era unul dintre simbolurile celor 40 de ani de domnie alături de Majestatea Sa, Regele Carol I. Astăzi ne continuăm vizita începută săptămâna trecută în unul dintre cele mai frumoase parcuri din București să îi descoperim istoria și obiectivele turistice.

V-am spus săptămâna trecută că parcul a fost amenajat în timpul guvernului Gheorghe Grigorie Cantacuzino, zis și Nababul. Cu ceva timp înainte, pe vremea când era primar al Bucureștiului, el a amenajat o fântână, pe locul unei mult mai vechi fântâni ridicată la sfârșitul anilor 1700 de către mitropolitul Filaret, fântână a cărei apă cristalină era vândută de sacagii numai boierilor și orășenilor înstăriți. Fântâna Gheorghe Grigorie Cantacuzino e la rândul ei o construcție maiestuoasă, așezată pe blocuri masive de piatră, care imită stâncile. Mi-au plăcut și stemele în relief, ele ilustrează imaginile unor cavaleri medievali.

Până să ieșim din parc, avem Muzeul Național Tehnic, ce poartă numele profesorului inginer Dimitrie Leonida. O serie de simboluri ale evoluției tehnicii în România pot fi descoperite în interior.

Nu pot uita nici Fântâna Zodiac, cea despre care v-am povestit prin vară, când ne-am plimbat pe Urmele Zodiacului din București. A fost inaugurată la festivitățile puse la punct de guvern, sub patronajul regelui Carol al II-lea, în anul de grație 1934. Dedesubt de cupa din piatră decorată sunt cele douăsprezece semne ale zodiacului. O găsiți în Piața Libertății, în fața parcului Carol.

Pe deal, la margine de parc, a fost ridicată o construcție impunătoare, de inspirație medievală. Se spune că este o imitație a Cetății Poenari, de lângă Barajul Vidraru, cea ridicată în vârf de stâncă, de însuși Contele Dracula, românul Vlad Țepeș. Din acest motiv, clădirea care astăzi adăpostește Oficiul Național pentru Cultul Eroilor se numește Castelul lui Vlad Țepeș. Un gard cu metereze apără castelul de mașinile care trec prin fața sa, iar turnul și zidurile superioare parcă sunt făcute să reziste cotropitorilor.

Închei cu o bucată de istorie: Dealul Filaretului, acoperit cândva de vii și, poate, de aceea cunoscut ca loc de petrecere al bucureștenilor în secolul al 18-lea, a fost în anul 1848 martorul unor întruniri de mare amploare, pe care le evoca o placă de marmură așezată la intrarea în parc și având următoarea inscripție: „Aici, pe câmpia Filaretului devenită Câmpia Libertății, la 15 iunie 1848, peste 30 000 de cetățeni au depus în cadrul unei impunătoare demonstrații jurământ solemn pentru puterea revoluționară. Tot aici, la 6 septembrie 1848, masele bucureștene au ars Regulamentul Organic și <<Arhondologia>> (n.r. adică acea carte a rangurilor boierești), vestigii ale regimului feudal„.

Istoria Parcului Carol e lungă și interesantă, dar mă opresc aici. Să aveți o zi minunată.

Bucharest, Romania

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Mausoleul din Parcul Carol
Minuni în Parcul Carol din București – partea 1

Coboram din mașina de la școala de șoferi și am zis, că dacă tot e vremea frumoasă, hai să vizitez...

Închide