Ieri a fost Ziua Micii Unirii, eveniment care a dus la crearea statului Român. A fost realizat de marele Cuza. Când a venit Cuza la Ruginoasa, palatul din sat era ridicat de jumătate de veac. A fost construit la început de 1800 (1800-1811) de către logofătul Săndulache Sturdza și Ecaterina Sturdza. Pentru a crea o operă de artă, logofătul a adus arhitect de la Viena și muncitori germani, iar în 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a cumpărat întreg domeniul, cu moșia, palatul și biserica domnească din curte. Am pomenit și biserica fiindcă, pe vremuri, lângă o casă luxoasă, marii boieri ridicau și o biserică. În zilele noastre, biserica de la palatul lui Cuza funcționează ca biserică a satului. Să facem o vizită la Palatul Cuza de la Ruginoasa, reședința de vară a domnitorului, aflată undeva în județul Iași.

Dintre toate poveștile locului, mie mi-a plăcut cea țesută în jurul familiei lui Cuza; să v-o împărtășesc.

Când a cumpărat domeniul, Cuza era domn al principatelor unite de doar 3 ani, iar cum domnia a fost scurtă, nu a stat prea mult la Ruginoasa. A fost detronat și trimis în exil, dar a iubit foarte mult aceste locuri. Ar fi dorit să-i fie loc de veci, dar istoria i-a fost potrivnică. După 7 ani de exil, trupul lui a fost adus din Germania, iar în 1944, când linia frontului trecea prin Ruginoasa, trupul i-a fost dus în Țara Românească și ulterior a revenit în Moldova, unde se odihnește de atunci, la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

În schimb, văduva lui Cuza a locuit la palat mai mult timp. Pe când se lucra la calea ferată ce trece prin Ruginoasa, îl cunoaște pe tânărul Ionel Brătianu. El lucra la calea ferată, iar din această dragoste a ieșit marele istoric George Brătianu, cel care și-a petrecut sfârșitul la închisoare din Sighet. Prin căsătorie, ea și-a schimbat numele și, conform testamentului lui Cuza, a pierdut domeniul. Așa se face că palatul a trecut în proprietatea unui spital ieșean (Spitalul Caritatea), iar în anii de după al doilea război mondial a avut o soartă grea, până cândva în timpul comunismului, când a fost restaurat. Povestea spune că însuși Ceaușescu a oprit coloana oficială, a fost îngrozit de cele descoperite, a ordonat restaurarea monumentului și crearea muzeului memorial Cuza.

Deși în palat au stat 4 mari familii boierești (Sturdzești, Cuzești, Moruzzești – prin intermediul nurorii lui Cuza, și Brătieni – după (re)căsătoria văduvei Elena Cuza), muzeul a fost amenajat doar în onoarea domnitorului Unirii Mici, Alexandru Ioan Cuza.

Până la Palatul Cuza, pe aleea principală găsim un grup statuar, aflat acolo din anul 1982, anul deschiderii muzeului. Un grup de studenți au dat examen practic, realizând o serie de sculpturi cu personalități care au avut conexiune cu Ruginoasa. Bine, exceptând pe Decebal, Traian și Mihai Viteazu. :) La mijloc sunt domnitorii care au realizat Unirile (domnitori, nu și regele).

Muzeul cuprinde în curte și o sanie de pârcălab de Galați și încă un exponat de valoare: până când caleașca domeniului era restaurată, a fost expusă o caleașcă împrumutată de la Muzeul Militar din București.

În interior, turul Palatului Cuza ne duce din cameră în cameră. Descoperim încăperi decorate cu mare măiestrie, mobilier de epocă de mare valoare, obiecte din acele timpuri sau reproduceri exacte. Trecem prin camera de oaspeți, prin sala de mese, dormitoare, sufrageria mare pentru oaspeți și alte odăi folosite de familia Cuza ori de către slujitori.

Intrarea și prima parte:

Interioare și camere de oaspeți:

Vă provoc să găsiți pe plafonul dintr-una din săli, în cele 4 colțuri, pictura manuală realizată după modelul mult mai ghinionistului Castelul de la Miclăușeni. :)

În cămara-bufet, găsim diverse obiecte: ceainic, oală din alamă, pisător cu piuă, obiecte etnografice. Mi-a plăcut lada pentru făină.

În sufragerie, acea cameră care își făcuse loc mai recent în cultura românească, găsim paharele, farfuriile de porțelan și tacâmurile au monograma familiei Cuza. Putem admira și pe cele două boluri mari cu apă de trandafir pentru a se spăla pe mâini.

Și o pictură de Grigorescu – „Păstorița”, și-a găsit drumul spre acest palat și astăzi se păstrează în fosta reședință domnească.

În biroul – bibliotecă a familiei Cuza, printre cărțile vechi, tapițeria olandeză, drapelul principatelor unite, călimara din acea perioadă și masa în stil Art Nouveau, găsim un element modern: o hologramă cu domnitorul român. Veți găsi și o litografie realizată după o fotografie de vestitul fotograf Carol Popp de Szathmári. Cel din urmă știm că este primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa. Veți găsi și un remarcabil seif făcut la comandă, seif care are în relief un oștean în armură medievală, păzitor al actelor domnești. În aprilie 1864, probabil aici s-au pus la punct detaliile dizolvării parlamentului și împroprietăririi țăranilor, prin reforma agrară. Cu siguranță aici s-a scris istorie!

Dormitorul lui Cuza:

De pe scara interioară, se ajunge în marele salon. În mijlocul sălii este replica după cele 4 colțare care se îmbinau, creînd un divan. Doamnele, cu rochii mari de epocă se relaxau în acest loc, ori dacă era nevoie de spațiu pentru dans, cele patru fotolii erau mutate în colțurile încăperii.

Dormitorul doamnei, spațiul de relaxare al Elenei Cuza, abundă în detalii de bun gust și de calitate. Garnitura de mobilier în stilul Renașterii cuprind patul și oglinda de cristal. Cufărul de pa marginea patului a însoțit-o în numeroase călătorii. Veți descoperi și iconostasul neogotic al Elenei Cuza, despre care se scria că este „aspră la chip, dar dreaptă și foarte credincioasă”.

În Camera Copiilor am găsit interesant un obiect de încălzit patul, dar și albumul cu copertă din piele de vițel, foarte frumos decorată.

Camera servitorilor (mai degrabă a guvernantei):

Informații utile

  • Program:
    • Luni: închis;
    • Marți-Duminică: 10-17 (ultima intrare la 16:30)
    • Intrarea se face din 30 în 30 de minute.
  • Adresa:
    • Strada Unirii, Ruginoasa
  • Taxe:
    • Adulți: 12 lei
    • Elevi, studenți, persoane cu handicap: 3 lei
    • Pensionari: 6 lei
    • Ghidaj: 35 de lei / oră în limba română, 50 în engleză
    • Audio-ghid: 10 lei / persoană (prețuri din aprilie 2013).

Mă opresc aici, deși sunt sigur că mai ar fi multe de spus despre Palatul Cuza de la Ruginoasa. Vouă ce v-a plăcut mai mult la palat?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

5 gânduri despre “Palatul Cuza de la Ruginoasa

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.