De ceva timp mă gândeam la un articol prin care să vă arăt că litoralul românesc nu e nicidecum așa prost precum ați crede, cu igrasie și pereți gălbejiți de trecerea timpului, dar și că litoralul bulgăreasc nu e așa bun cum vi-l închipuiți, cu roz și floricele peste tot. Prejudecățile au ajuns prea puternice, iar cei care nu au mai fost la noi de o veșnicie le stimulează. Adevărul este că serviciile și condițiile de pe litoralul românesc s-au îmbunătățit fantastic de mult în ultimii ani. Cine vrea calitate, are deja Ț locuri de cea mai bună calitate. Haideți să vedem concret cum am trăit eu în ultimele săptămâni atât experiența românească, cât și pe cea bulgărească. Iar dacă nu sunteți de acord cu mine, nu dați cu parul, ci lăsați dinjos un comentariu cu tot cu argumente, așa cum fac și eu aici.

Important: comparația mea nu e bazată pe prețuri, pentru asta vă descurcați și singuri. Eu în continuare voi comenta calitatea hotelurilor, a plajelor, a stațiunii per total și serviciile primite. Atât.

Înainte de toate, e important să știți contextul, să înțelegeți că am încercat condiții aproximativ similare.

La invitația binevenită a Paradis – Vacanţe de vis am petrecut 6 zile pe litoralul românesc. Aveam să fiu singurul blogger de travel printre o mulțime de agenți de turism sosiți din țară, iar programul presupunea vizitarea a aproximativ 70 de hoteluri de pe întreg litoralul. Prima reacție a fost de respingere, nu sunt obișnuit să fac maratoane prin hoteluri, scopul meu în viață nu e să văd catralioane de unități de cazare. A doua impresie, după o vreme, a fost foarte plăcută: aveam să capăt o imagine mult mai realistă a ce înseamnă hotelurile românești de pe litoral. Și nu unul, două, ci câteva zeci. Adică multe, din toate stațiunile, iar în câteva dintre ele aveam să și dorm, pentru a vedea mai îndeaproape cum se arată serviciile lor. Fără această experiență nu aș fi putut concepe acest articol lung, dar zic eu, realist. Mulțumesc frumos, Paradis!

Am revenit la București, iar câteva zile mai târziu aveam să plec spre Bulgaria, la invitația biroului bulgar de turism. Vecinii fac periodic programe cu jurnaliști prin care își expun serviciile turistice de calitate, cu gândul de a fi ulterior promovate românilor. Cele care merită, desigur (și sunt destule care merită).

Apoi, peste mai câteva zile de la revenirea în țară, am mai mers o dată pe litoralul nostru, cu #relaxareșivitalitate @Turism Market. Și am mai testat o dată litoralul, timp de trei zile. Am vizitat și răsvizitat unele dintre obiectivele deja punctate, să fie tabloul complet.

Dar să trecem la subiect…

Voi vorbi mult despre hoteluri, fiindcă marea majoritate a spațiilor de cazare sunt la hoteluri.

Litoralul nostru, așa cum l-am perceput în ultimele vizite, s-a transformat mult. Hotelierii au investit sume uriașe (bănuiesc eu) pentru a le moderniza, pentru a ridica hoteluri noi, pentru a schimba un loc bătut de soartă și de vreme într-unul nou, plăcut, primitor. Și marea mea încântare după vizita aproximativ a 50 dintre aceste hoteluri e că marea majoritate au făcut bine ce au făcut.

Cei care vor să facă turism, așadar nu afaceri imobiliare, au investit. Și au adus servicii bune, fie că vorbim de centre spa, de plaje private bine amenajate, de servicii pentru familiile cu copii, de transport gratuit spre plajă în caz că hotelul nu e chiar în primul rând lângă apă sau alte nebunii care mi-au plăcut.

Un lucru omniprezent la hotelurile românești este internetul WiFi gratuit. Nu doar prezent și gratuit, dar și funcțional cam peste tot, iar acolo unde a avut bâlbâieli din cauza echipamentelor, la vizita ulterioară, părea a merge.

Să mă ierte cei pe care nu îi voi menționa, deși merită, dar cum n-am plecat pregătit la drum pentru studiu, mă folosesc de memoria mea… scurtă.

Încep din sudul litoralului, unde am stat la Hotel Delta, în Jupiter. Nu impresionează prin aspect, dar nici nu dezamăgește la cele trei stele pe care le poartă pe umeri. În schimb, impresionează prin ce oferă copiilor, mai precis familiilor cu copii. Au nu doar spații de joacă, au o plajă a copiilor. Animatorii profesioniști îi pot ține ocupați pe cei mici cât e ziua de lungă și părinții pot și ei să se bucure de o vacanță binemeritată. Nu doar atât, dar în camere pot sta gratis până la doi copii sub 12 ani, iar dacă părinții își iau sejururi cu masă, și copiii au acest serviciu gratuit. Iar ca să fie imaginea completă, au luat și Teatrul de Vară Jupiter și fac acolo concerte, pun în scenă piese de teatru adevărate. Iar când zic concerte nu mă refer la faptul că merge acolo corul măgarilor, ci la concerte adevărate cu Holograf, Direcția 5 și alți mari cântăreți. Se merită să dați cei 20 de lei pentru intrare. Am stat la Hotel Delta două nopți, am avut două chefuri la restaurantele lor, iar la ultima vizită am mâncat și scoici (din alea mari, ba chiar uriașe, nu pricăjite de care am primit în Bulgaria). O să vă placă și de directorul lor, Andrei Țiganaș (despre el, aici), cel care se ocupă și de un alt hotel din grup, Hotel California.

Partea cu spațiile și programul pentru copii am regăsit-o la o mulțime de hoteluri, într-o formă mai mult sau mai puțin avansată. Mai ales în sudul litoralului, dar nu numai, am perceput o grijă foarte mare față de familiile cu copii.

Am apreciat că cei care stau la Complexul Steaua de Mare au acces gratuit la biciclete. Așa devine ușor să te plimbi prin zonă, chiar până în Constanța sau Mangalia. Să nu uităm că unul dintre hoteluri e de 3 stele, iar acest serviciu e rar întâlnit.

Panoramică de la barul de pe acoperiș
Panoramică de la barul de pe acoperiș

Spa-ul de la Hotel Mirage a fost primul care m-a impresionat. Are tot ce îți trebuie. Și mi-a plăcut mult că avea pusă la vedere o listă lungă de excursii și programe suplimentare pentru turiști; asta, în mai multe limbi străine. Felicitări!

Cea mai fotografiată floare de pe litoral, la Hotel Steaua de Mare
Cea mai fotografiată floare de pe litoral, la Hotel Steaua de Mare

Mi-a plăcut foarte mult Hotelul Inter, din Venus. Are cinci stele adevărate. De la restaurantul pictat cu vopsea cu pilitură de aur și care își schimbă culoarea în funcție de locul de unde privești, până la camere și amenajarea din spatele hotelului, din jurul piscinei, pe toate le veți găsi de calitate.

Fetele la Hotel Inter
Fetele la Hotel Inter

Hotel Inter
Hotel Inter


Am făcut o pauză și am ieșit în larg cu velierul. Portul turistic de la Limanu (Life Harbour Marina Resort Limanu) arată foarte bine!

Portul turistic de la Limanu
Portul turistic de la Limanu

În larg am dat de echipa națională
În larg am dat de echipa națională

Alt velier pe apă
Alt velier pe apă

Un matelot la cârmă
Un matelot la cârmă

Alt velier, altă distracție. Un selfie bun :D

Alt velier, altă distracție
Alt velier, altă distracție


Hotelul Melodia din Venus este și el o specie aparte. Chiar dacă nu are bucata lui de plajă (trebuie să mergeți 5 minute până la plajă), vine cu altceva. Este imaculat. Este alb. De când intrați în spațiul hotelului și până plecați nu veți găsi ceva nelalocul lui, fie că e vorba de gazon, de apa din piscine, de fântâni sau terasa din jurul piscinelor. Am și dormit trei nopți aici, așa că pot spune că și personalul se poartă la fel de bine. Pentru a-l ține imaculat, la miezul nopții am găsit pe cineva care dă cu mătura la recepție. Încă ceva bun: cei care își iau un sejur, au parte de o degustare de vinuri alese de la Vincon Vrancea (au proprietar comun). Această degustare e o poveste frumoasă în care limba se dezleagă nu neapărat de la alcool, ci mai degrabă de la aromele alese ale băuturii lui Bachus. Noi am degustat și un vin premiat cu marea medalie de aur la un concurs din 2014, desfășurat în Bruxelles.

Spectacolul apei la Hotel Melodia
Spectacolul apei la Hotel Melodia


Când vă plictisiți, ieșiți la plimbare în Mangalia. Geamia Esmahan Sultan e cea mai veche din România și vă așteaptă. La fel și muzeul de arheologie.

Călărețul trac e și în Dobrogea
Călărețul trac e și în Dobrogea

Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia
Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia

Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia
Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia


Foarte interesant e și Hotelul 2D. E cu tematică marinărească, cu împletituri de nuiele și corzi. Totul e în stilul acesta. Iar piscina are și o pasarelă interesantă.

Hotel 2D, tematică pescărească
Hotel 2D, tematică pescărească

Hotel 2D, tematică pescărească
Hotel 2D, tematică pescărească
Piscina de la Hotel 2D
Piscina de la Hotel 2D

Apropo, în curând veți putea merge la o Fermă a Animalelor. E lângă Mangalia, așa că nu e departe și veți oferi copiilor o mică aventură meritată.

Viitoarea fermă a animalelor, lângă Mangalia
Viitoarea fermă a animalelor, lângă Mangalia

Viitoarea fermă a animalelor, lângă Mangalia
Viitoarea fermă a animalelor, lângă Mangalia

Am vizitat și un complex cu vile foarte fain. Mimoza se cheamă și îmi inspiră liniște, un cadru intim. Alei înverzite și spațiile interioare plăcute sunt potrivite cu vacanța de vară. Așa arăta o terasă:

Complex Mimoza, Venus
Complex Mimoza, Venus

Hotelul Vera din Eforie Nord nu spune prea multe de afară, ba chiar faptul că e împărțit în mai multe corpuri te face să te încurci un pic. Dar dacă vă spun că are probabil cea mai faină piscină din stațiune, că deși e de trei (3) stele, are camere și servicii poate de patru (4) stele, ce ați zice? Și dacă vă asigur că vă veți simți așa bine acolo de cu greu veți pleca, ce ați spune? Am trăit experiența asta, nu e din cărți!

Piscina de la Hotel Vera. E mare.
Piscina de la Hotel Vera. E mare.


Într-o altă pauză veți merge și voi la Herghelia din Mangalia. Acolo veți descoperi povestea cailor pur sânge arab, veți vedea ce înseamnă acest magnific animal, poate veți încăleca sau pleca la o plimbare cu trăsura.

Cu trăsura, la Herghelia din Mangalia
Cu trăsura, la Herghelia din Mangalia

Călare pe un pur sânge arab
Călare pe un pur sânge arab

Spectacol magnific la Herghelia din Mangalia
Spectacol magnific la Herghelia din Mangalia

Spectacol magnific la Herghelia din Mangalia
Spectacol magnific la Herghelia din Mangalia


Am văzut și am și experimentat Spa-ul de la centrul Cocor. A fost o încântare să îl vizitez, cum altfel să fie când am încercat serviciile lor? Am testat un masaj-duș Vichy, habar nu aveam ce înseamnă. 20 de minute mai târziu aveam să mă simt ca nou, iar pentru tânărul care a făcut masajul aveam un respect deosebit, dar și un strop de compătimire: e greu să faci un asemenea masaj energic pentru 20 de minute, dar cum o fi dacă faci asta 8 ore pe zi? Am făcut și câteva exerciții la piscina de la etajul 3 alături de câțiva francezi, am stat și la saună, la baia de aburi și la sauna cu ultraviolete. Și foarte mult mi-a plăcut să stau în sălile de relaxare. Ah, să nu uit: ploua torențial afară și din piscină, ploaia cu soare se vedea într-un mare fel.
Apropo, și ei aveau afișate programele suplimentare și excursiile, în diverse limbi străine.

Piscina interioară de la Cocor
Piscina interioară de la Cocor

Relaxare la Cocor Spa
Relaxare la Cocor Spa

Relaxare la Cocor Spa
Relaxare la Cocor Spa

În Mamaia am remarcat Hotelul Comandor pentru salteaua patului, face parte din categoria selectă de 2-3 hoteluri în care am stat, în care am dormit mai bine ca îngerii pe ai lor nori pufoși. Dacă sunteți hotelier, mergeți în vizită la ei și luați notițe!

Tot în Mamaia (Năvodari mai degrabă) iese în evidență Hotelul (Complexul) Phoenicia. Deși ar avea mici detalii de pus la punct (casa scărilor), arată a fi pe măsura celor 4 stele. Iar serviciile nu am dubii că sunt la fel de bune. Acolo am văzut cadă în baia de la hotel cu vedere spre mare, acolo am văzut sală specială de așteptare pentru cei care vin mai devreme decât pot fi cazați. Iar fructele pe care ei le servesc sunt în mare parte bio. Interesant, nu?

Faci baie și te uiți la mare
Faci baie și te uiți la mare


Într-o altă pauză, ieșiți la plimbare în Constanța. V-am făcut un program de 3 ore în Constanța ca să plecați încântați, deși poate nu ați crede.

Ce să faci timp de 3 ore în Constanța
Ce să faci timp de 3 ore în Constanța

Ce să faci timp de 3 ore în Constanța
Ce să faci timp de 3 ore în Constanța

Cafea turcească făcută de un român dibaci
Cafea turcească făcută de un român dibaci

O plimbare romantică în Constanța
O plimbare romantică în Constanța

Plimbare în portul turistic din Constanța
Plimbare în portul turistic din Constanța


Tot la Mamaia mi-a plăcut un hotel care la etajul 5 avea camerele în stil boutique. Fiecare avea o altă tematică. Iată câteva exemple:

Camera căpitanului
Camera căpitanului

Pe o parte a holului
Pe o parte a holului

Sunt sigur că ar mai fi multe de adăugat aici, dar pe astea mi le amintesc mai bine. O să dau stimulente memoriei și voi completa lista cu ce îmi mai amintesc.Hai să vorbim un pic și despre experiența bulgărească, fiindcă am câteva de zis.. iar unele cuvinte vor fi dureroase.


Așa cum am spus ieri, bulgarii vor să își creeze o identitate. Faptul că povestesc ce trebuie jurnaliștilor străini contribuie la acestă imagine, iar în acest context am petrecut eu șapte (7) zile în Bulgaria.

Părțile bune sau foarte bune:
– spectacolul de lumini și muzică de la Veliko Târnovo este magnific;
– orașul vechi Nessebar arată foarte bine; bine arată și Sozopol; în astea două ai unde să te plimbi seara.
– Castelul Reginei Maria de la Balcic își merită pe deplin renumele. Musai să îl vadă tot românul!
– stațiunile lor arată mai bine ca ale noastre, dar nu toate și nu peste tot. Au spații publice mai primitoare și localuri / cluburi pentru străinii dintr-o anumită țară; eu am văzut câteva pentru nemți unde muzica era germană, DJ-ul era neamț, afișele și toate textele afișate erau în germană, etc. Desigur că astfel de locuri vor fi primitoare pentru nemți.
– mai găsești amenajări care te lasă să faci o poză, să te distrezi, să vezi ceva interesant. Precum această expoziție în aer liber de motociclete vechi.

Expoziție de motociclete vechi la Varna
Expoziție de motociclete vechi la Varna

Dar să vă spun și câteva dintre bube, să mai spargem puțin bula turismului bulgăresc.

Prima noapte, un sat vechi ascuns într-o pădure și transformat în spații de cazare moderne, probabil superb. Nu pot confirma, am ajuns pe la 12 noaptea și am plecat pe la 8 dimineața, iar în tot timpul acesta a plouat. Spre deosebire de ceilalți mai norocoși, eu și Nicky am nimerit camerele mai prăpădite. Iată baia mea:

1,5 metri pătrați, toată baia. Cu duș cu tot
1,5 metri pătrați, toată baia. Cu duș cu tot

A fost o experiență interesantă. Și mai interesant a fost micul dejun, când am primit 2 langoși cu ceva ce arăta a dulceață. Langoși li se zice la noi, în Banat, poate voi îi numiți altfel. Doi langoși, atât. Noroc cu ce mai aveam prin rucsac și cu opririle la benzinării, altfel aproape că slăbeam. :p

Grand Hotel Pomorie – 5 și mari stele, unul dintre cele mai bune din stațiune. Arată bine. Dar… în cabina de duș pute. Adică vine mirosul de pe canalizare, sifonul ori e defect, ori e inexistent. O mireasmă „plăcută” de nespălat combinată cu puțin miros de șampon și iz de umezeală, venea din podea; minunat! La cinci stele, da?
Încă una: prețul la liber e pe măsura numărului de stele, vă imaginați că e de 100+ euro / noapte, da? Mai puneți 2 euro / zi pentru internet. Puteți să îmi ziceți cât vreți „că se practică”, dar în Europa de Est n-ar trebui să se practice. Internetul e prea ieftin la noi ca să apară un asemenea exemplu. Sau aș prefera să îl includă în prețul camerei, cine nu folosește înternet în anul 2014?

2 euro pe zi pentru internet la 5 stele
2 euro pe zi pentru internet la 5 stele

În rest, hotelul arată bine, are bibliotecă, piscine, centru spa foarte mare, etc. Dar cele de mai sus nu le aștept la un hotel cu asemena pretenții. În niciun caz nu au ce căuta acolo!

Altă zi, alt loc: Complexul St. Thomas. Este un complex izolat undeva în sudul litoralului. Sunt vile cu câteva apartamente, cu interfon și multe anunțuri „De vânzare / De închiriat”. Spațiul ar fi frumos, dar se simte criza. De fapt am văzut multe hoteluri neterminate, iar în unele stațiuni la fel de multe anunțuri în căutare de chiriași/cumpărători. Să vă spun că pe balcon aveam pui morți de rândunică (nu vă arăt poze, dar am, în caz de nevoie)? Deh, întreținerea costă, e criză. Din același motiv, când a doua zi am avut nevoie să printez o foaie alb negru pentru a putea lua materialul pentru rubrica săptămânală de la radio, m-a costat 50 de Stotinki (jumătate de leva). :)

Referitor la amenajări, probabil nu s-au gândit că marea avea să le strice plaja, iar cum nu prea au clienți, au închis complet o alee de coborâre spre plajp. Cealaltă alee dădea într-o improvizație cu beton și ce a mai rămas din vechea amenajare din lemn. Nu aș greși prea mult dacă spun că plaja a fost abandonată.

Amenajarea plajei.. lipsă
Amenajarea plajei.. lipsă

Aleea abandonată complet
Aleea abandonată complet

Una dintre peisajele normale într-una dintre stațiuni: aglomerație, hotel peste hotel.

Înghesuială, hotel peste hotel aici
Înghesuială, hotel peste hotel aici

Un hotel foarte fain, parcă de 5 stele, Helena Park. Dar… dacă la noi am găsit șezlongurile gratuite pentru plajă, la numărul acesta de stele, aici plăteai pentru umbrelă și șezlong dacă voiai să stai la plajă (la piscină erau gratis). Așadar, fiecare zi te mai costă 16 leva (8 euro de om).

Umbrela și șezlongul nu sunt gratuite aici.
Umbrela și șezlongul nu sunt gratuite aici.

Prețurile la același hotel de mai sus (în sezon, 125-265 euro / cameră / noapte):

Prețurile la Helena Park
Prețurile la Helena Park

Mergem la Varna, facem o plimbare prin marele parc. E frumos, nu am ce spune. Dar cum noi eram români, nu înțelegeam de ce ne plimbăm prin parc și nu pe malul mării, mai ales că vedeam marea printre copaci. După ce insistăm și ghizii bulgari nu au ce să mai facă, ajungem la mare. O alee ponosită ne conduce pe malul apei și acolo… surpriză. Betoane multe și parcă mai slab întreținute ca ale noastre. Aruncați o privire:

Betoane multe și neîntreținute la Varna
Betoane multe și neîntreținute la Varna

Betoane multe și neîntreținute
Betoane multe și neîntreținute
Au și ei algele lor
Au și ei algele lor

Să vă spun de aleea pe care am fi vrut să urcăm înapoi în parc? Sper că nu mâncați fix acum… Avea mirosuri și „moțați” de trebuia să te uiți bine unde pui piciorul. Bine că era blocată cu un gard în capătul de sus, că altfel ar ajunge prea mulți pe acolo și ar merge acasă cu diverse cadouri pe talpă.

Și una bună…

Grand Hotel Admiral – Nisipurile de Aur (Golden Sands) – șampanie și fructe în cameră. Lângă ele, un bilețel personalizat cu dedicație, foarte bună primirea. De pe geam se vede că e o stațiune de distracție, aici sunt amenajate tot felul de chestii pentru tinerii nemți. În afară de faptul că ne-au întrebat în germană mai multe rânduri de prostituate despre „poftele” pe care le-am vrea satisfăcute, nu prea am multe de zis aici. La un local, tinerii nemți cântau, făceau galerie din piscină, săreau îmbrăcați în apă; vor pleca acasă cu amintiri frumoase, n-am niciun dubiu. Pe scurt, distracție și mulți tineri.

Localuri și cluburi pentru nemți
Localuri și cluburi pentru nemți

Altă zi, vizita la Balcic, una chiar superbă! Aici suntem acasă, iar plimbarea prin Balcic merită un articol separat, nu de alta, dar renumele stațiunii ni se datorează în totalitate. Fără Regina Maria n-ar fi existat Balcic pe hartă. Păcat că bulgarii se încăpățânează să pună panouri noi cu plantele, dar pe cele vechi care explică frumos castelul și anexele, nu se schimbă. Câteva dintre acestea sunt șterse complet de acțiunea soarelui (aș zice că nu e o coincidență, se leagă de articolul precedent).

Ultima noapte, Albena. Stăm în cel mai bun hotel din stațiune, Flamingo. Aici iar găsesc o contradicție, la 5 stele am avut oglinda din baie spartă pe o parte.

Vizităm și un alt hotel, Borjana, 3 stele. Iată prețurile de recepție (60-70 de euro / noapte / om în cameră single/dublă; 85-90 de euro camera single/dublă):

Prețurile la Hotel Borjana, 3 stele, Albena
Prețurile la Hotel Borjana, 3 stele, Albena

Mi-a plăcut mult ideea bibliotecii pe plajă, și la noi se face asta. Au cărți din diverse țări, inclusiv cărți românești. Dacă vrei, poți aduce o carte la schimb.

Biblioteca pe plajă
Biblioteca pe plajă

Am vizitat și un hotel tematic, Amelia. E închinat primei femei aviator care a traversat oceanul. Apropo, tanti care ne-a însoțit are fata la facultate în București :)

Hotel tematic - Amelia
Hotel tematic – Amelia

Prânzul la restaurant mexican, cu mariachi 100% mexicani… din Chile :)) A fost amuzant să aud că nu sunt mexicani, dar ei își fac bine de tot meseria, jos pălăria!

Mariachi mexicani.. din Chile
Mariachi mexicani.. din Chile

Revin la povestea hotelului Flamingo, nu doar geamul oglinzii din baie e spart, dar și ușa frigiderului (minibar de fapt) e cu „o leacă” de rugină.

Minibar cu.. rugină la 5 stele în cel mai bun hotel din Albena
Minibar cu.. rugină la 5 stele în cel mai bun hotel din Albena

Ah, să nu uit. Seara mă întreabă ceilalți dacă mi-au plăcut fructele din cameră. Ce să îmi placă? Pe mine m-au sărit când le-au împărțit :)) Probabil știau că voi avea ce scrie în acest articol :) Am spus la recepție povestea cu fructele și au remediat scăparea, păcat că fructele nu aveau gust de fructe (modernitatea e cam păcătoasă), în rest arătau superb! În afară de astea, doar de bine: camera era uriașă, vederea era spre piscină. Pot spune că am nimerit bine.

La o primă vedere, stațiunea Albena mi se pare cea mai plictisitoare din câte am văzut. Probabil o fi bună pentru cei care vor liniște și atât.

Mai am să vă spun două treburi:
1. Primești șezlong și umbrelă gratis. Dar nu primești și saltea, aia e pe bani. Cum plasticul devine tare după câteva ore, vei merge să dai și banii pentru saltea.
2. Internetul WiFi gratis există. Mare veselie! Păcat că e la maxim 1mbps, adică un pic mai rapid ca melcul sau broasca țestoasă. Dacă vreți 6mbps, plătiți. Altfel nu veți păpa Youtube că vă crește părul până se încarcă un videoclip. :)

Și încă o experiență cumulată: ați zice că bulgarii au personal mai bine pregătit, mai bine educat, nu? Fals! Dintre toate hotelurile de 4 și 5 stele la care am stat ori restaurantele selecte unde am mâncat, într-un singur loc am descoperit chelneri care știu să servească în mod corect.

Așadar, e Paradis în Bulgaria? Hmm.. cam scârțâie podeaua acolo în paradis și se vor degrada și mai mult lucrurile.

În același timp rămân încântat de ce au făcut unii hotelieri de la noi. De fapt mulți dintre ei. Iar amenajare pe plajă ca la Hotel Vega încă n-am văzut în Bulgaria, poate să zică cine, ce-o vrea. N-am văzut. Nu mă credeți? Mergeți la Mamaia și ziceți apoi. Dacă și primăriile se preocupă un pic să întrețină stațiunile, am încredere că viitorul arată bine…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

36 gânduri despre “Litoralul românesc vs litoralul bulgăresc. Stăm mult mai bine decât ați crede!

 1. Interesanta incercare, dar daca incepi asa „comparația mea nu e bazată pe prețuri” m-ai pierdut!
  Pentru cine nu conteaza preturile pe lumea asta?!?
  Exista un raport calitate/pret, pe care nu vrei sa il iei in discutie din start, oare de ce, ca pierdem detasat?
  Pentru acela care nu conteaza preturile, adica e prea bogat sa nu conteze, nu cauta nici Romania, nici Bulgaria, exista pe lumea asta destinatii luxoase si acolo da, preturile nu mai conteaza, doar luxul, dar aici in Romanica si Bulgarica, banii conteaza prea mult!
  Faptul ca te-ai straduit sa cauti ce a evoluat la noi si sa compari cu hibele de la ei, e aplaudabil si tipic romanesc!

  Răspunde
  • Păi dacă e așa, atunci trebui cu totul altfel începută discuția cu clientul/prietenii, nu pornind de la servicii. Eu combat aici ideea deja deplasată și generalizată că „pe litoralul românesc sunt proaste serviciile”. Chiar cred că nu mai e așa. Nu că nu sunt și locuri cu servicii proaste, ci că sunt tot mai puține, iar cele cu servicii bune sau foarte bune sunt tot mai dese. Ca și client, ai de unde să alegi acum în funcție de calitate, în funcție de preferințe și buget. Asta zic eu. Iar la ei, calitatea a scăzut un pic, e suficient să vedeți exemplele de mai sus ca să realizați acest lucru. Sunt experiențe trăite, nu inventate, nu căutate, ci pur și simplu m-am lovit eu de ele stând în 5-6 hoteluri diferite la sfârșit de mai și început de iunie 2014.

   Răspunde
   • Florin, articolul ăsta sună a reclamă… sau sponsorizare.
    N-am fost la Hotel Delta dar nota de pe „Booking.com” este de 5,9.
    Cam micuță, nu crezi?

    Răspunde
    • Nicidecum, as vrea eu. De fapt mi-a plăcut povestea lor şi ce oferă. Ar trebui să mă fac ca nu există? Iar dacă alții sunt invidioși, nu au decât să vină cu servicii la fel de bune și îi voi adăuga aici cu cea mai mare plăcere, nu aș vrea să fac diferențe.

     Ca să fie clar, încerc să conduc blogul după codul de etică german (tradus şi adaptat), iar dacă era sponsor ar fi fost precizat: https://docs.google.com/document/d/1D5hIP8n3HcmyHhz2iz9ZDnQeU6uS5i3BixXhpeGNigM/mobilebasic

     Răspunde
     • Nota de pe booking.com este orientativa. Daca hotelul a angajat personal nepotrivit sau, fiind la inceput de drum, nu a putut rezolva operativ toate problemele, invariabil vor exista nemultumiti.Care vor ramane acolo, pe pagina booking mult dupa ce hotelul isi va fi imbunatatit serviciile…Ceea ce inclin sa cred despre hotelul in cauza: ca a invatat din greseli sau a schimbat managerul/proprietarul/angajatii…
      Super articol, ma bucur ca esti mandru de Romania la fel ca mine, dupa o experienta nereusita pe litoralul bulgaresc…(Hotel Therma Palace din Statiunea Kranevo)

 2. Cu bicicleta de la Steaua de Mare e cam greu de ajuns pana in Mangalia; sunt cam 30 de km dus. Tinem cont ca sunt biciclete de plimbare, poate ar merge maxim Constanta.

  Floarea cu piscina pe fundal este de pe terasa Steaua de Mare. Cred ca a fost cea mai pozata in perioada aia :)

  Răspunde
  • Mersi frumos, Mircea, chiar eram în dubiu, nu mai știam de unde e poza :)

   Un tânăr face cu bicicleta relativ ușor distanța respectivă, e vorba de asfalt.

   Indiferent, îți oferă posibilitatea să faci excursii de o zi, de jumătate de zi, de câteva ore în orice direcție. Ca de exemplu la Herghelie, la mai știu eu ce restaurant tătăresc sau alte nebunii. Desigur, nu e pentru cei care vor all inclusive :)

   Răspunde
 3. Salutare.Tocmai ce am poposit acasa dupa un sejur in Bulgaria in Elenite la Hotelul Royal Park. Sincer, nu m-am dus pentru sistemul All al lor ci doar pentru peisajul si frumusetea zonei si mai ales atmosfera din integ resortul. Intr-adevar au si ei probleme, destul de mari, cu serviciile oferite, dar rapotul calitate/pret se respecta cat de cat. Nu m-a dat pe spate „serveala” lor dar sigur m-a dat pe spate aerul curat si „mirosul de mare” adevarat. Problema cea mai mare la cei care se duc in Bulgaria este ca nu stiu ce sa aleaga si aleg toate locurile cu preturi mici. Pai nu prea ai calitate la pret mic. Ziceai de sezloguri cu plata. Ei bine te anunt c nu peste tot este asa. Aveai sezlong, umbrela, saltea, totul gratuit. internetul intr-adevar este cea mai mare problema. Dupa mine cred ca sunt prea zgarciti. Asa s-au ridicat, din zgarceala :)))) … Aqua park gratuit .. si crede-ma … nu prea simteai loviturile la spate de la inelele toboganului … Sunt si probleme care tin de o manageriere proasta dar astea se trec cu vederea daca ai o mare si o plaja curata. Practic pentru asta te duci. aaaa si un pret cat de cat Ok. HAi sa imi zic parerea si despre Romania. Dupa info-ul in care am fost anul asta am ramas surprins de multe schimbari in bine. Da, m-as reintoarce la Phoenicia, dar sincer ma cam ustura pe undeva un sejur acolo. Prefer Turcia la banii astia. M-as duce sa stau la Del Mar si sa mananc in frumosul si stilatul restaurant, dar sincer, ma ustura si acolo. Cred ca fac un Zakyntos de banii astia. Nu neaparat in sezon. As face un sejur la Melodia, care oauuuu, e bestial …. dar tot ustura la buzunar dupa parerea mea. Daca vrem cu adevarat sa atragem din nou turistii romani sa vina in Romania din nou hai sa mai lasam si noi din pret. Ce mama masii suntem in tara noastra. Eu unul nu voi calca prea curand in Romania pe litoral sa platesc un sejur intreg pentru ca sincer de bani astia pot vedea tari mult mai dezvoltate ca a noastra. Si cred ca e pacat sa nu vad si altceva. Da, vin si pe litoral la noi, dar maxim 2 nopti. De weekend asa. Pentru asta se merita nu zic nu. Nu tin cu Bulgaria deoarece am avut si unele surprize pe acolo, dar lasa-ma, nici cu Romania nu pot sa o ridic prea sus … Sund doar cativa hotelieri care au schimbat ceva … in rest ???? aceeasi mentalitate comunista, stergi pe jos cu petrosin de „pute” in tot hotelul … Numai bine.

  Răspunde
  • Păi asta încer și eu să spun, că la noi dracul nu e așa negru cum vor unii să îl arate, iar la bulgari raiul nu e tocmai ca în vise. Ați fost și ați văzut cum e la noi acum, dar pentru un agent care a văzut situația din 2014, câți nu au fost deloc sau nu au mai fost de mulți ani, când lucrurile erau într-o altă stare? Nu toți turiștii vor să plece 7-10-14 zile în altă țară, unii au mai puțin timp sau unii nu vor să plece departe; sau poate vrea omul să stea un weekend, iar până la noi pe litoral face 3 ore și îl costă drumul foarte puțin. Ați văzut că mai avem și locuri nasoale, dar sunt puține, în schimb cele care oferă servicii bune și foarte bune sunt deja la îndemână, sunt multe. Și ați văzut probabil și variante de calitate pentru cei cu bugete mai mici, trebuie doar să le cunoască lumea.

   Răspunde
   • In mare asa este. Dar sincer inca imi este teama sa stau la un hotel si sa mananc in alta parte, prin statiune, tinand cont ca am copil sau daca imi iau cazare cu masa in hotel preturile sar mult la noi chiar si pt 2 nopti. Locuri nasoale sunt si totusi cred ca nu sunt chiar asa putine. Eu am avut impresia ca sunt inca destule. Si sincer imi pare rau deoarece „marile autoritati” din zona nu ii ajuta pe hotelieri deloc. Dau exemplu hotel Delta, parca, in Mamaia, unde am ramas incantat de ce am vazut la 2 stele. Daca te duci la Delfinul ti se schimba parerea … De ce inca mai exista diferenta asta la aceeasi categorie??? De ce nu se stabilizeaza si se face un model de pornire …. asa sa arate la 3 stele, asa la 2 stele …etc … sa avem o „matrita” ca sa zic asa. Si daca asta nu se face cu impunere nu vom avea litoral reinnoit total. Dau exemplu hotel Malibu, frumos, cu piscina pe plaja, interesant de stat in zona. Dar ce te faci ca peisajul e dezolant, plaja mai ca nu exista, stai pe pamant cu iarba…unde sunt autoritatile??? Bine ca facem carnaval dar plajele nu le administram cum trebuie. Tare imi doresc sa se schimbe lucrurile astea, desi nu prea cred ca foarte curand :((((

    Răspunde
    • Mai am văzut şi eu câteva hoteluri de 2 stele care sunt excelente, unul e cel din grupul Melodia. M-am bucurat şi când Am văzut un hotel cândva răpciugos şi care şi -a remediat problemele. Apropo, nu că ar fi o scuză, dar mi-am amintit ce îmi spunea frate-meu săptămâna trecută, că a fost recent la Paris şi a stat într-un hotel în care le era scârbă să calce desculți.

     Răspunde
 4. 100% corect – insa pot afirma cu tarie faptul ca intre vacanta si infotour nu exista nici o asemanare. E ca si cum ai spune despre o prajitura ca este buna uitandu-te la ea si mirosind putin. Ca o persoana care a fost atat in info cat si in vacanta in ambele tari pot spune ca atat in Romania cat si in Bulgaria sunt hoteluri unde te simti cu advarat in vacanta chiar daca baia este mai mica, sau nu exista internet deloc. Serviciile sunt cele care conteaza cu adevarat si atmosfera. Ai avut impresia ca Albena este cea mai plictisitoare – insa statiunea geme de turisti germani si nordici din Mai pana la sfarsit de Septembrie. Oamenii aia chiar apreciaza linistea, plaja si nu aleg hotelul in functie de internet. Astept sa vad aceeasi turisti si in Saturn, Venus sau Eforie venind cu chartere pe aeroporturile noastre. Astept sa vad hotelierii din Romania cu standuri la ITB sau WTM. Astept sa vad hotelurile din Romania integrate in sistemele de rezervari online internationale. Pentru moment am demonstrat ca stim sa construim – dar nu stim sa vindem ceea ce construim.

  Răspunde
  • Eu am convingerea că la hoteluri ca Delta (Jupiter), Melodia sau cam oricare din articol, omul va trăi bine şi se va simţi mai mult decât bine. Părea cu Albena = plictisitor e pentru mine, de aceea am scris că probabil e bine pentru cei care vor relaxare.

   Aşa e, am văzut acum construcţiile şi ce se face în locurile de calitate. La marketing şi comunicare suntem repetenți, ştim asta.

   Apropo, vă imaginaţi că eu nu mă aşteptam ca unii agenţi de turism să nu ştie ce s-a făcut în ultimii ani, nu? :)

   Răspunde
 5. Speaking about the info tour in Bulgaria and having in mind the places that you have visited, I am very surprised from the above-written article. Why all pictures that present Romanian seaside are well-picked and retouched while the ones presenting the Bulgarian seaside are with bad quality and tendentiously picked.
  When you make comparison between two things you have to be very precise, for example when you mention 5 stars hotels like Grand Hotel Flamingo – Albena, Grand Hotel Admiral – Golden Sands or Grand Hotel Pomorie – Pomorie you have to compare them with 5 starts hotels on the Romanian seaside and not to show only photo of refrigerator or price list for wi-fi, but to show the accommodation, infrastructure, food and service etc. in these hotels.
  Why don’t you compare Thracian cliffs with Romanian golf resort or hotel? Why don’t you compare the beaches of Albena, Golden Sands and Sunny beach with the ones in Romania? It would be fair, but to show photo of small beach next to “Saint Thomas” resort near Sozopol with headline: “Amenajarea plajei.. lipsă” and that’s all, is not correct. Moreover due to the bad weather the summer season there wasn’t yet started and the beach wasn’t yet cleaned and prepared for the tourists.
  I am far away from the statement that everything in Bulgaria is perfect, it’s not, but I consider that the article is tendentiously written and it’s not presenting the real tourist product of Bulgaria.

  Răspunde
  • Hello Zori, my thoughts on this blog are different than the ones you think: I am trying to show that the reality on the Romanian seaside is better than it is believed in our country. This is the reason of this personal blog. My intention is not to point only those small issues on the Bulgarian side, that’s why I said the truth I saw, including that there are lots of good points, that the lights and sound show in Veliko Tarnovo, Balcic, etc. are marvelous. And I will say it again.

   Răspunde
 6. Citesc ce scriu multi bloggeri si foarte rar fac comentarii dar, de data aceasta o voi face poate „sensibilizata” de „isteria romaneasca” in media dupa potopul din noaptea de joi spre vineri (tipetele la noi incepand insa sambata….). Apropos, dragi Travel Bloggeri nu v-am auzit, de ce nu ati luat legatura cu tour operatorii care trimit turisti romani in Bulgaria? De ce nu ati luat legatura cu tour operatorii bulgari care primesc turisti romani? De ce nu ati luat atitudine in media? De ce nu v-ati gandit la cei a caror vacanta ati distrus-o cu aceasta neimplicare, nepasare? Au fost destui care au luat de buna informatia din media (eronata si exagerata) si si-au anulat vacanta. Lucrez de o viata in turism si logo-ul meu a ramas acelasi: Nimeni nu are voie sa distruga o vacanta! De aceea am si raspuns tuturor comentariilor aberante din acea zi si acum o sa comentez un pic aceasta abordare.
  Daca vorbim de onestitate ar trebui in primul rand sa mai revizuim abordarea. Tonul face muzica… Apropos de preturi – in enunt se precizeaza ca nu prezinta interes acest subiect si totusi o faceti. Uitam una din lectiile de baza in turism – preturile de la receptie (rack rates) nu se iau in calcul, nimeni nu calatoreste pe aceste preturi, asa ca de ce le fotografiem si comentam,ce?
  Blogger-ii reprezentati un mijloc de comunicare, de a se face auziți. Atata timp cand o facem personal e ok indiferent de abordare dar cand esti travel blogger si chiar mai mult impresiile sunt rezultatul unor invitatii din partea celor implicati in turism trebuie sa ne aducem aminte ca cei care citesc sunt oameni diferiti si bineinteles si vacantele lor, destinatiile alese vor fi diferite. Ma refer la comentariile legate de Albena – tour operatorii stiu cui sa i se adreseze si intradevar este o destinatie de succes pentru familiile cu copii si cu buget moderat(bulgarii nu au uitat nici o clipa ca un copil aduce cu el cel putin doi adulti) . Pentru tineret si distractie este Sunny Beach (denumita si Ibitza din Bulgaria). Dar pentru asta trebuie sa te pui in pielea celui caruia i se potriveste o anumita destinatie, anumite servicii si sa nu uitam de raportul calitate pret (esential). Asa ca fiecare citind asteapta informatii care sa ii satisfaca cerintele.
  Sa nu fiu gresit inteleasa sunt un om care de o viata lucrez in turism, acum la pensie dupa o viata lucrata in agentie am revenit la prima dragoste – ghid national, cu care am inceput in studentie. Motivul? Turismul este viata mea si la nivelul meu incerc sa imi promovez tara unde avem tot dar cu mintea stam mai prost. . .. De aceea imi si permit sa spun ca trebuie sa vedem cum ne exprimam si sa nu exageram (lauda de sine. .. .. ): “serviciile și condițiile de pe litoralul românesc s-au îmbunătățit fantastic de mult în ultimii ani”. Faptele vorbesc de la sine si cine face treaba buna va avea si satisfactie pe masura (depinde insa si de cat e masura, oricum in turism se stie ca orice investitie devine profitabila dupa 8-10ani)
  De apreciat eforturile celor care in toti acesti ultimi nu s-au dat batuti si au facut primii pasi in ridicarea stafetei calitatii serviciilor la noi pe litoral. Dar, exista acest dar, eforturile lor sunt umbrite de nepasarea (sa ma exprim soft) autoritatilor locale pe de o parte si pe de alta de mentalitatea noastra care continua sa ne faca rau dar nici ca sunt sanse sa ne schimbam prea curand. Declarativ hotelierii, agentiile si toti ceilalti implicati in turism spun ca trebuie sa facem front comun sa putem sa ne aparam si sa mergem inainte, dar in fapt ramanem tot la nivelul interesului individual/personal. Si ma voi referi iar la vecinii bulgari, apropos de efectele vitregiei naturii de saptamana trecuta (sunt in Nisipurile de Aur din 02.06 – asa ca o spun de aici nu de pe internet sau „surse”). Cand am vazut cum toti cei de aici de la cel mai umil angajat pana la manageri au pus mana sa curete, sa repuna totul in timpul cel mai scurt sper sa o sa intelegi amaraciunea pe care am simtit-o cand mi-am pus intrebarea oare noi cand o sa actionam ca un tot unitar, constientizand ca numai asa vom merge inainte. . si nu am avut un raspuns care sa imi placa…
  Ati mentionat Programul de 3 ore in Constanta – idea este buna dar daca v-ati pune in pielea unui turist roman sau straini credeti ca toate locurile propuse le-ati mai include? Da, pentru noi romanii trebuie sa vedem unde trebuie sa facem ceva sa legam povestea locului de dorinta de a fi mandri de el si nu sa aratam o cladire care se prabuseste si totul in jur e o ruina, ca sa spunem, ce? Aratam si asteptam sa faca altii?
  Pe de o parte pentru vizitator este placerea de a descoperi istoria orasului iar pe de alta parte amaraciunea ca nu reusim sa punem in valoare ceea ce avem, faca a face efortul de a improviza sau inventa, cum fac cei din destinatii care au devenit totusi de succes. . .
  Intrebati tour operatorii romani cu activitate de incoming care au in programe (pentru ca fiind in brosuri trebuie derulate) tur de Constanta si ce au facut si fac in situatia in care in partea veche in afara de Piata Ovidiu (in sfarsit o infatisare decenta si normala) care dupa aproape doi ani de sapaturi (timpul la noi e fara limita – altii construind in timpi reali) nu e inca renovata, vorbim de decenta cailor de acces iar de faleza si Cazino mai bine nu mai continui…. Pentru ca turistii au prostul obicei de a se mai uita si in jur nu numai pe unde incercam sa-i ducem noi . . . . ma refer la cei care vin de pe croazeire(apropos ce am facut ca sa profitam de faptul ca multe croaziere care trebuiau sa ajunga la Odesa au venit la Constanta? Despre ce vorbim?) si nu numai. .. .
  Revenind iar la vecini si la exemplul cu localul 100% pentru nemti de altfel intre altele zeci pe alte tematici, cu alta abordare (apropos majoritatea restaurantelor n Bulgaria au meniuri si in romana iar ospatarii folosesc un vocabular minim tot in romana) . Nu-i gasesc proprietarului un pacat in a intuit oportunitatea abordarii acestei nise (nu gresesc afirmand acest lucru pentru ca ei sunt una din multele nationalitati prezente pe litoralul bulgaresc, insa cu amaraciune de data asta spun ca perioada de sezon si paleta nationalitatilor prezente candva la noi acum a trecut atat la vecinii bulgari cat si la turci. Mai exact? Sezon care incepe din plin pe 1 mai si se termina in jur de 1 octombrie. Nu stiati cum era pe litoralul romanesc? Intrebati pe cei care lucreaza de o viata in turism)
  Comentariul legat de internet. Nici la noi nici in o tara din lume in toate hotelurile internetul nu este 100% gratuit. O sa repet ceea ce spun si turistilor romani care au aceeasi „nemultumire” in strainatate: sa fim multumiti ca intradevar la noi este unul din cele mai ieftine si rapide dar trebuie sa intelegem ca nu si in alta parte trebuie sa fie la fel. Apropos, nimic nu e gratis (a se citi si de pomana – pomenile nu exista si pentru tot trebuie sa platim, asta insa daca suntem realisti). Depinde de politica fiecarui hotel si ei pot hotara ceea ce e mai bine pentru ei. Si totusi se poate trai si fara internet. . . . sau cel putin nu conectati 24/24, ce e prea mult poate fi si foarte daunator. . .
  In concluzie daca ar fi foarte bine la noi sunt sigura ca multi nu ar mai pleca pe alte meleaguri iar daca la bulgari ar fi rau nu suntem noi romanii atat de nebuni si masochisti sa aruncam cu banii si sa ne stricam concediile la ei. . . Corect?
  Iar eu voi continua sa sper in normalitatea turismului in Romania si in onestitatea informatiei 

  Răspunde
  • Acum am descoperit comentariul în spam, probabil fiindcă e foarte lung și l-ați publicat de două ori (am păstrat doar unul), v-a marcat ca spam.

   Aici văd că puneți la un loc mai multe subiecte, din care unele nu sunt nicidecum scopul drumliber.ro și nu vor fi. Nu pot răspunde în numele colegilor de „breaslă” de ce nu au comentat sau de ce au comentat despre potopul din Bulgaria. Fiecare e stăpân în propria ogradă și își respectă mai mult sau mai puțin scopul blogului. Dar ca să pun și reciproca, presa și cei care comunică în Bulgaria / Ungaria / Serbia au scris de păstrarea disponibilității turistice din România când noi am avut inundații în Deltă sau în alte părți?

   Traseul de 3 ore în Constanța este o propunere de vizitare. Sunt absolut sigur că dintre turiștii care trec prin Constanța, o mare parte nu au niciun habar că se găsesc lucrurile acelea interesante fix sub nasul lor. Desigur, un ghid i-ar putea lua de mânuță și să le arate, dar câți fac asta? Uite, colega Diana Slav face voluntariat pentru a arăta lumii că în Constanța sunt de văzut și lucruri frumoase, nu doar ruinele prea bine cunoscute. Chiar și pentru mine a fost o revelație și recunosc o schimbare mare față de prima dată când mergeam pe acolo, prin 2004 (cred) (urmată de altele, dar care nu au fost concludente în sens pozitiv). Și apropo, dacă ați putut să îl citiți în limba natală (presupunând că acea limbă e româna), înseamnă că ținta mea sunt românii, așadar oricum nu cei de pe croaziere. Și dacă ar fi, o parte dintre ei pur și simplu ar putea descoperi lucruri frumoase (altele decât ultra-clasicele Delfinariu & co. incluse astăzi în circuite) dacă li s-ar pune la dispoziție un ghid local. Pe bani pentru cei cu pretenții, gratis și cu limitările de rigoare, pentru ceilalți.

   Răspunde
 7. Apoi noi suntem net superiori avem fauna exemplara:
  manelistul – manelarus cutitarus
  pitipoanca de companie – pitiponcus retardatus
  romanul de baragan – rrromul de campie

  specii care din pacate nu sunt pe cale de disparitie.

  Răspunde
 8. Romania vs Bulgaria… e ca u meci de fotbal intre
  Ruanda vs Brazilia, hai sa lasam patriotismul si nationalism-sovinismul deoparte si sa ne ASUMAM realitatea! Doar asa putem merge inainte!

  Răspunde
  • Nicky, întreabă și pe Vera dacă e de acord până la capăt, ea a văzut mai bine ce e mai nou și la noi. Felul în care le-ai văzut mai recent nu e 100% veritabil și oricum nu se compară cu doar 5 stele cât ai încercat în Bulgaria. Eu zic că e mai degrabă ca meciul Olanda – Costa Rica. Una e cu faimă, laude cât cuprinde, alta e necunoscută. Și Olanda a câștigat la penalty, în 120 de minute putea oricând să piardă.

   Răspunde
 9. Wow, un articol cu adevarat interesant. Mi-a placut modul in care ati prezentat toate detaliile si locurile pe care le-ati vazut. Pozele sunt cu adevarat folositoare pentru a ne face o idee despre Bulgaria. Multumim penru efortul de a ne pune la curent cu modul de a petrece o vacanta in aceasta tara.

  Răspunde
  • Cu plăcere, Alexandra. Lucrurile s-au mai mișcat în ultimii ani, deja încep să se vadă efectele investițiilor și e de bine. Desigur, încă avem mult de lucru, dar cu siguranță acum avem de alege între suficiente locuri de calitate, cu servicii bune și foarte bune.

   Răspunde
 10. Florine, te-ai spurcat la „reclămi” . Bulgaria nu e cum o prezinti tu, la fel cum nu e nici Romania in prezentarea ta. E biased si se simte de la doo poste. Eu prefer (inca) Bulgaria ca prima alegere.

  Răspunde
  • Am prezentat câteva cazuri neștiute, dar trăite de mine, din ambele părți, tocmai să arat că acolo nu e raiul pe pământ și aici nu e iadul pe pământ. Și ținând cont de ce am văzut, chiar am convingerea că așa e, deși multă lume așa „promovează” lucrurile.

   Răspunde
 11. Din păcate, de aceea nici nu va fi vreodată bine la noi, fiindcă o dăm pe-aia cu „mândri că suntem români” în loc de adevăr și de argumente. Articolul dvs e partizan, prin urmare manipulator și mincinos. Alegeți tot ce-i mai rău (și accidental, nu regulă) la bulgari și tot ce-i mai bun la noi (?). Pozați prețurile lor, nu și pe ale noastre (că tot sunteți obiectiv și nu ați aplicat deloc acest criteriu). De parcă e mare lucru să cauți și să vezi că la noi nu stai nici la 3 stele cu banii pe care îi dai la bulgari pentru 5. Ba chiar răspundeți unui comentariu în acest mod – vezi – doamne, vorbesc cei care au stat la 5 stele în Bulgaria. Poate fiindcă am plătit cam 3000 de lei pentru asta, în august, pentru 3 adulți. Noi am fost și la marea noastră, și la ei, haideți să vă spun de ce nu voi mai merge prea curând la marea noastră: indiferent de cazare și masă, plaja este murdară, populată cu vânzători ambulanți ( eufemistic vorbind) insistenți, agresivi, care se plimbă pe sub nasul polițiștilor, cu mâncători de semințe și maneliști care cred că muzica lor trebuie ascultată cu forța de toți de pe plajă. Stațiunile sunt murdare, zgomotoase (aceeași proastă calitate a muzicii și a faunei), înghesuite. În plus, nu la ei, ci la noi criza (de fapt, proasta administrare) se vede în construcții părăsite, ruinate, nerenovate. E drept, am observat că și la bulgari aspectul plajelor parcă s-a mai degradat în ultimii doi ani. Nu mai e curățenia perfectă de acum câțiva ani, dar nu e nici pe departe ca la noi. Haioase algele pe care le-ați pozat la ei… la noi, din cauza algelor, fata mea s-a speriat așa de tare, că nu a mai intrat doi ani în mare, ca să nu pomenesc de miros și de faptul că nu le strângea nimeni o zi întreagă. Așa că, deocamdată, Bulgaria este prima opțiune pentru o familie care vrea un sejur decent, fără bani peste medie. În concluzie, eu cred că asumarea adevărului e o adevărată dovadă de patriotism, nu mistificarea.

  Răspunde
  • Cred că ar trebui să mergeți și în locurile bune, precum cele cu plajă privată, să vedeți și diferența dintre ce spuneți și ce oferă acele locuri astăzi, în vara 2014. Lucrurile pe care le-am spus despre Bulgaria nu sunt alese, sunt experiențe trăite de mine, într-un singur circuit, în decursul unei săptămâni. Apoi au mai venit și alte păreri, inclusiv cea cu plouatul în camera de hotel. Și desigur, fiecare alege ce crede că îi e mai bine, dar trebuie să admitem că nu s-a bătut pasul pe loc nici la noi, schimbările în marea lor parte sunt în bine sau foarte bine, mai ales la spațiile private. Domeniul public cred că s-a îmbunătățit radical doar la Mangalia și la Mamaia, dar o să vedeți și la restul. Și apoi mai sunt și serviciile pentru copii, cele care în urmă cu 2-3-5 ani aproape că nu existau. Și să nu uităm de celelalte servicii de care copiii se pot bucura: o herghelie cu 300+ de cai pur sânge arab, o fermă cu animale (turistică) lângă Mangalia; sund doar două dintre lucrurile pe care nu le aveți dinjos de graniță și pe care eu mizez. După cum spuneam, sunt bune și rele, dar bunele s-au înmulțit, relele sunt mai puține. În final, fiecare va alege după cum îi dictează conștiința (și bugetul).

   Răspunde
 12. Am lipsit de pe litoralul românesc în acest an, dar sunt în asentimentul tău. Mai întâi ar trebui să ne dăm nouă o șansă și abia apoi altora.

  Răspunde
 13. Niciodata nu am fost pe litoralul bulgaresc pana acum, dar au fost prieteni de-ai mei,
  Unii au fost multumiti, altii au avut probleme cu autoritatile si cu unii localnici.
  Deci ce sa spun, mai bine acasa decat intre straini.

  Răspunde
  • La ce am văzut la noi pe litoral, sunt destule locuri care înlocuiesc cu succes orice alt litoral din apropiere (precum cel bulgăresc). Dar eu nu sunt adeptul exclusivismului în domeniu, așa că se poate merge și la noi, și la ei. Îi combat în schimb pe extremiștii care nu au văzut că lucrurile s-au schimbat mult în bine la noi.

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.