Rasa de cai numită pur sânge arab este probabil cea mai veche rasă de cai din lume. Cărțile de specialitate vorbesc despre o vechime de 3500, chiar 4000 de ani. Există mai multe legende foarte frumoase legate de calul acesta. Vă invit să aflăm aceste povești chiar la el acasă, în Herghelia de la Mangalia, cea despre care ar trebui să știți că găzduiește aproximativ 450 de cai pur sânge arabi. Să urmărim aceste legende.

Legendele calului pur sânge arab
Prima dintre ele spune că Alah ar fi luat din palma lui vântul de miazănoapte, l-a transformat în cal, și l-a dat poporului arab să îl slujească cu cinste. Calul își îndeplinește rolul cu supunere, iar fiecărui arab i se iartă atâtea păcate, câte boabe de orz dă calului arab.
O a doua poveste ne leagă de biblie, de personajul biblic numit Avram. În Coran e numit Ibrahim. El a făcut primul copil legitim după vârsta 100 de ani. A mai avut un copil cu o servitoare, numit Ismail. Gonit de la casa tatălui, a plecat cu o iapă. Istoria o numește Ol kuhaila. Din Ismail provin musulmanii iar din Ol Kuhaila provin caii arabi.
Cea de-a treia, mult mai târzie, se întâmpla la vreo 600 de ani după Iisus, pe vremea lui Mahomed. El provenea dintr-o familie înstărită, dar a rămas orfan de mic și a fost crescut de rudele sale care vindeau cămile și cai arabi. După moartea stăpânului, s-ar fi căsătorit cu patroana, el avea vreo 25 de ani, ea, mai mult, să zicem, vreo 40. Trece timpul și Mahomed a moștenit o herghelie mare. Pe acele vremuri, caii erau folosiți la lupte între triburi și erau dresați pentru lupte. Personajul nostru își alegea caii în funcție de curaj și loialitate. Ei bine, într-o bună zi el s-a gândit să îi pună la încercare. A ținut 100 de iepe timp de trei zile fără apă și apoi le-a dat drumul spre o oază. Acolo, în deșert, înainte de a ajunge la apă, Mahomed a chemat caii la el. Cinci iepe au renunțat la apă pentru a se întoarce la stăpân. Acestea au fost numite Al Khasma, sau „Cele cinci”. Cele cinci și descendenții lor sunt considerate a fi primii cai Pur Sânge Arab.
Calul pur sânge arab a ajuns în România pe filiera otomană. Marile herghelii din Moldova aveau ca origine caii arabi. Prin selecție naturală s-a format o populație foarte valoroasă bazată pe acei cai aduși de otomani, iar la noi erau numiți cai moldovenești. Ei nu mai există astăzi, dar avem originalul. Calul moldovenesc de odinioară nu mai există, dar ne place să credem că în secolele 17-18, marile herghelii care se înființau în Europa aveau ca reproducători, iepe moldovenești. Asta ar înseamna că iepele moldovenești sunt la originea tuturor raselor ușoare din lume.
Cum s-a creat herghelia de la Mangalia? Povestea e fascinantă!
- Ca rasă pură, Imperiul Austro-Ungar a avut 2 herghelii: una în Ungaria de astăzi, între Budapesta și Viena, și încă una în Bucovina, la Rădăuți. În 1919, armata română a intrat în Ungaria, iar de acolo au adus ca “suvenir” o mare parte din herghelie. Pentru acel efectiv, în 1928, când armata a cedat caii capturați din Ungaria către ministerul agriculturii, s-a înființat Herghelia de la Mangalia. Regele Ferdinand a semnat decretul de înființare, dar n-a mai apucat să o vadă finalizată.
- Herghelia ține separate femelele de masculi, dar și pe aceștia în funcție de starea lor. Se urmărește complet arborele genealogic al patrupedelor.
- De-a lungul timpului au mai fost aduși câțiva armăsari pur sânge din alte țări, ultimii fiind din Germania și Polonia, aduși în ultimii 20 de ani. Cel polonez este cel mai bătrân cal reproducător din herghelie.
-
Deși am fost și anul trecut acolo (#litoralulmeu) Cel mai bun ghid al hergheliei este domnul Istvan-Janos Antal. În 2012 a venit la herghelie și ocupă cu mare mândrie funcția de director. Prima dată a venit la herghelie în 1973. La mare fiind, l-a bătut la cap pe profesorul însoțitor până a închiriat un autobuz și I-a adus la herghelia din Mangalia. Atunci a pozat cu un Smena, vechiul aparat foto rusesc, pe strămoșii cailor de astăzi.
Un cal de 30 de ani este cam ca un om de 100 de ani. - Jockey Club Român a fost înființat în 1875. Regele Carol încă nu era încoronat ca rege, purta coroana de oțel turnată dintr-un tun turcesc. În acea perioadă clubul a ridicat două hipodroame în România. Unul era pe locul unde e Romexpo, celălalt era pe locul Pieței Presei Libere.
- Regina Maria, o lady învățată cu acest superb animal, s-a ocupat de crearea regimentului 4 Roșiori, condus de chiar ea, regina. Roșiorii aceștia erau călăreți.
- Credem că avem cam 800 000 de cai în țară. Ungaria are 70 000 de cai. Dar la noi sunt 1% cai de rasă (cam 8000), din care la Romsilva sunt jumătate, cam 4000. Ungurii au 40 000 de cai de rasă.
- Cei interesați de cai ar trebui să îl cunoașteți și pe dacul de la Cluj, Mugur Pop pe numele lui. Are proiectul Călare în Carpați (http://www.calareincarpati.com/)
- La Mangalia puteți să călăriți, să cumpărați cai, să vedeți scurte spectacole cu ei sau să vă plimbați cu trăsura.
- În 1907, un ofițer austriac cumpăra la Berlin, de la un beduid, un cal arab pentru împăratul Austriei. A ajuns la Herghelia din Rădăuț, unde a dat o linie foarte puternică. Unul dintre urmașii lui a câștigat un concurs în Turcia.
- Miruna face voluntariat la herghelie. În poza de mai jos o vedeți cum spală unul dintre exemplarele maiestuoase din herghelie. Repet, e voluntară din proprie inițiativă. Respect!
- Conform spuselor domnului Istvan, deși avem o rasă creată special pentru ofițerii de cavalerie, cai extraordinar de buni (și care sunt folosiți de exemplu în Turcia), poliția ori jandarmeria română cumpără cai Frizieni, cai care sunt fricoși în fața elementelor necunoscute. Update: un cititor, Dashenka spune că de fapt se cumpără cai din rasele Nonius si CSR (Cal de Sport Românesc).
- În 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, am luat o primă medalie olimpică de argint (am mai avut doar un bronz înainte de aceasta), fix la sporturile ecvestre. În echipă era și tatăl lui Cristian Țopescu. Astăzi mai luăm premii internaționale doar la atelaj cu doi cai.












Am vizitat pentru a doua oară herghelia, de data aceasta cu Paradis Tours. Mulțumesc!
Eu sper că v-am făcut poftă de plimbare. Să aveți Drum Liber!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Un articol frumos pentru toti oamenii care iubesc caii si calaritul.Daca vreti sa calatoriti si in alte orase pentru a descoperi atractiile turistice din acele orase,atunci va spun de orasul Vaslui.Un oras frumos care merita vizitat. cazare in Vaslui
Poti sa imi dai adresa mai exacta a hergheliei? saptamana viitoare ajung pe la mare si mi-as dorii sa reusesc sa ajung si la aceasta herghelie dar am vazut ca la adresa scrie doar Mangalia. Poti sa ma ajuti?
Am reusit sa ajung si sa vizitez aceasta herghelie si sunt absolut incantata ca am reusit sa ajung acolo. Iau cursuri de echitatie in bucuresti iar dupa ce am citit articolul tau mi-am dorit extrem de mult sa ajung acolo si am ramas surprins impreionata!
Nu e adevărat ce ați spus despre poliția /jandarmeria romana ,cumpăram Nonius si CSR ! Nu frizoni !!
Întrebare: Spuneți că nu sunt cai Frizieni la Poliție/Jandarmerie? PS: Am updatat puțin informația, mulțumesc.
Mai periculoși sunt caii arabi ! Mai fricoși si mai tasfnosi !
Eu am un pur sange arab armăsar care la-m găsit in noaptea de 12.12.2008 era negru și era sălbatic.
Romania -TEZAURUL GENETIC CAI DE RASA
pur sangele arab –mangalia cu toate liniile sale
cislau – pur sange englez
rasa shagya arab – radauti cu toate liniile sale
lipitan-sambata de jos
jegalia-cal de sport romanesc REZULTAT PUR ROMANESC DINTRE O IAPA SPORT SI UN ARMASAR SHAGYA ARAB
hutul-lucina, plus toate hergheliile si depozitele de armasari
Da, cam așa arată peisajul cabalin de stat. Mai sunt și herghelii mari care au mai multe rase.
Romania -TEZAURUL GENETIC CAI DE RASA
pur sangele arab –mangalia cu toate liniile sale
cislau – pur sange englez
rasa shagya arab – radauti cu toate liniile sale
lipitan-sambata de jos
jegalia-cal de sport romanesc REZULTAT PUR ROMANESC DINTRE O IAPA SPORT SI UN ARMASAR SHAGYA ARAB
hutul-lucina, plus toate hergheliile si depozitele de armasari
In tara noastra sunt aprox 1.500 cai de rasa cu dangale-pedigree la stat in herghelii si depozite si aprox 2.220 la proprietari particulari la o populatie cabalina de 650.000-700.000 de capete cee ace este f.putin,adica 2% procente.
Este bine ca se incearca ameliorarea rasei cal de sport romanesc cu rasa selle franceza -Quool du Bois Margot si CICAVE DU TALUS la jegalia………
sa il completam pe cel anterior,celelate rase gen gidran nonis furioso-north star etc probabil la ele va referiti sunt insignifiante si provin de la unguri unde calitatea lor genetica este in jur de 40%,insa au mai multe capete ,la noi din rasele principale ebumerate de Donarius sunt in jur de 80%,asta este diferenta majora la puritatea rasei ,comparativ cu numarul acestora.