„La Târgu Mureș – despre medici cu suflet mare. Omul chiar sfințește locul!” – așa începea textul publicat pe Facebook într-una din zilele trecute și pentru care am fost certat că nu l-am publicat aici, să rămână pentru posteritate. Nu de alta, dar știm că în Facebook este imposibil să mai găsești ceva publicat mai demult.

Joia trecută am ajuns la Târgu Mureș, la Forumul de Turism de Sănătate (#turismdesanatate). Prima vizită a fost la Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Mureș. Fiindcă am văzut lucruri impresionante, vreau să vă spun în câteva cuvinte ce am descoperit acolo:

 • Prima impresie este de spital obișnuit, intri într-un hol care îți pare mai cunoscut decât ai vrea
 • Am primit halate sterile de unică folosință și papucei, așa cum ar trebui
 • Am fost conduși prin secțiile principale, iar la fiecare am aflat câteva lucruri; vreau să vă spun doar despre trei astfel de secții, cele care m-au impresionat și pot să le prezint:

  a) La Radiologie am dat peste un domn doctor care se luptă de ceva timp să doteze spitalul cu aparatură performantă. Vorbește apăsat, știe ce spune, știe să transmită mesajul exact cum trebuie. Uneori acid, alteori glumeț, ironic, dar cu patos. Ce spune vine după mulți ani de experiență. Cu omul ăsta nu te joci, faci medicină și te tratezi zâmbind. Sau așa îl văd eu de pe margine, mi-a plăcut! Tocmai a primit un super aparat care până acum era doar la București și prezentarea aparatului a fost cam așa, citez „Până acum doar ei aveau așa ceva. Acum să îi văd eu pe cei din București, că îi provoc eu la muncă!”. Fain, nu?

  b) O ramură specială este cea de neonatologie, destinată copiilor născuți prematur sau foarte mici, niște ghemotoace vii. Din spusele lor, au succes destul de mare ținând cont de starea precară a condițiilor în zona respectivă (până se termină lucrările stau înghesuiți), asta datorită medicilor care pun suflet.

 • c) Cea mai sensibilă parte a fost vizitată spre final, cea în care se tratează câțiva copii fără șanse de scăpare, cu boli terminale. Cred că tot grupul măcar a înghițit un nod la prezentarea doamnei doctor. Este greu să afli lucrurile astea, dar nu se compară cu trăirile celor care sunt acolo. Pentru a face mai plăcută viața în secția respectivă, câțiva voluntari din școlile orașului au pictat ușile de tablă de la gurile de acces spre utilități iar personalul face tot ce poate pentru acești copii. A fost un moment înduioșător!

 • Să vedeți ce idee bună pun în practică cei de acolo: în fiecare zi, un doctor cu multă experiență publică date despre un caz medical mai dificil. De ce? Pentru ca ceilalți medici să învețe din acel caz. Foarte bună ideea, aș fi curios să aflu unde se mai practică!
 • Închei cu lucruri bune: spitalul din Târgu Mureș este în proces de modernizare și extindere, s-a ridicat un etaj nou iar altele sunt în lucru, va fi o mare schimbare în curând. Dispare complet aerul învechit, va renaște ca Pasărea Phoenix.
 • Oamenii de acolo au aplicat la fonduri internaționale nerambursabile (Banca Mondială) și au luat bani frumoși din care își refac spitalul. De ce n-ar putea și alții face la fel?

Și câteva fotografii din cadrul vizitei, alături de urarea Sănătate multă, iar echipei din Târgu Mureș, spor și inspirație!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.