Teodora Vid sau pe scurt, Thea Vid, este una dintre puținele românce alpiniste de mare performanță. În 2007 avea să fie prima româncă pe Vârful McKinley din Alaska (6194m); este și prima româncă pe un vârf de 8000m (Vârful Cho Oyu, 8201m), dar și prima româncă în expediție pe K2 (despre expediție am scris aici). Ultimii 10 ani o prind pe Thea în Alpi, fie ca ghid montan, fie ca instructor de schi în Austria și Elveția. Mai recent, a început să organizeaze tabere montane cu copii, în Carpații noștri dragi. Anul acesta va pleca într-o mare expediție românească, motiv pentru care îi dedic un interviu în cadrul rubricii Mari călători. Vom afla împreună ce înseamnă pentru Thea Vid muntele și viața.

Oglinda
Oglinda

Cine ești, unde te-ai născut, ce faci, cum ai ajuns să faci ce faci?
Thea: Sunt un copil al munților, născută să cutreier înaltele poteci ale lumii, descoperind în fiecare zi tot mai multe despre acel mister numit Viața.
De când am deschis ochii am fost vrăjită de albul imaculat al zăpezii, petrecând iernile într-un coș de nuiele pe Semenic. Urcând treptele Vieții, 15 ani mai târziu am ajuns pe Vârful Retezat, lăsând în urmă norii și o lume în care aveam să mă întorc doar ca să-mi pregătesc rucsacul pentru următoarea tură. Descoperind libertatea totală pe care ne-o oferă înălțimile, sufletul mi-a fost captivat de gustul eternității iar drumul vieții m-a dus necontenit tot mai sus…

Saas-Fee (Elveția)
Saas-Fee (Elveția)

Ce își dorește de la viață Thea Vid?
Thea: Libertate și Pace… bucurie și fulgi de nea… îmi doresc să trăim cu toții momentul prezent și să ne bucurăm de viață în fiecare zi. Este un cadou să putem trăi pe un Pământ atât de frumos…

Ce sfat ai da cuiva care ar vrea să pornească la drum cum ai făcut și tu?
I-aș dori oricui să își deschidă inima și să-și lărgească orizontul, privind dincolo de niște granițe impuse și cunoscând lumea în toată splendoarea ei. Natura a creat peisaje mirifice oriunde privim, iar oamenii și culturile lor sunt deosebiți în toate colțurile lumii. Astfel se crează legături între toate popoarele lumii și primim o incursiune în arta de a trăi.

De ce Muntele și nu Marea?
Thea: Marea desenează infinitul la orizont, însă pe munte trăiești cu adevărat eternitatea. O trăiești în fiecare moment în care ești acolo prezent cu toată ființa ta, cu fiecare pas și cu fiecare răsuflare devii una cu întreaga Natură. Ești într-o continuă mișcare, schimbare, urcare, creștere, expansiune.. Trecând peste toate obstacolele, lăsând toate limitele în urmă, transformând frica în forță interioară și găsind încrederea în Sine, sufletul ne îndeamnă spre creștere, înălțându-ne pe treptele evoluției conștiente cu fiecare pas. Muntele este astfel însăși simbolul aspirației spiritului de autodesăvârșire.

Allalin 4027
Allalin 4027

Ce înseamnă taberele cu copii, de ce le faci, cine poate merge, cati și de unde au fost la edițiile trecute?
Thea: Vara și iarna organizăm tabere de aventură pentru copii de toate vârstele și de pretutindeni, care pot petrece o săptămână într-un colț de rai carpatin, trăind în strânsă comuniune cu natura și învățând diferite sporturi outdoor (escaladă, ski, trasul cu arcul etc.), unde au parte de ateliere creative și toate acestea într-un spațiu de joacă natural.
Am lucrat o vară întreagă în «Țara lui Andrei», unde au participat sute de copii din toată țara și unde am acumulat experiența necesară pentru a continua taberele. Faptul că îmi petrec majoritatea timpului pe munte m-a deschis să împărtășesc frumusețea naturii mai ales cu cei mici, care încă mai știu să o aprecieze… Astfel avem șansa să dăm mai departe ceea ce muntele ne învață…
Iarna, copiii pot învăța să skieze pe Muntele Mic sau în Parâng.

Junior Adventure: http://www.junioradventure.ro/

Nanga Parbat 2013, încă o premieră în alpinismul românesc

Expediție Românească pe Nanga Parbat 2013
Dacă nu ați știut, Thea este participantă la expediția românească: Nanga Parbat 2013. Șase români vor pleca la drum spre Nanga Parbat (8126m), al nouălea ca înălțime din lume. Expediția este o premieră românească: este prima expediție mixtă pe un asemenea munte, dar reușita ar fi și o premieră tehnică, traseului ales este pe spectaculosul versant Rupal, cel mai mare si mai tehnic dintre fețele muntelui, încă neparcurs de niciun român. Plecarea va fi cândva în luna mai, voi actualiza odată ce se va ști cu siguranță. Se pare că și în acea zonă anotimpurile se decalează, trebuie să ne adaptăm și noi, naturii.
În echipă sunt membri de vârste și experiențe diferite și se vrea readucerea alpinismului român pe panoul cu marile performanțe mondiale. Eu le urez vreme bună și să ne poarte cu mândrie steagul pe culmile Nanga Parbat!
Site-ul expediției din Nanga Parbat oferă informații cuprinzătoare despre expediție, membrii ei și istoric, aruncați o privire!

În încheiere, câteva cuvinte pentru cei care citesc?
Thea: Viața este scurtă și merită trăită din plin… iar când ne deschidem sufletul, fiecare zi ne va duce tot mai sus spre împlinirea viziunilor noastre cele mai inalte… În interiorul fiecăruia dintre noi sălășluiește un potențial nelimitat, iar universul ne oferă posibilități infinite din care putem alege liber pentru a deveni schimbarea pe care ne-o dorim pentru această lume.

Thea: Mulțumesc frumos,
Teodora Vid

Eu îți mulțumesc, noi îți mulțumim! Să îi urăm împreună drum liber, vreme bună și să ne inspire mai departe!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Cascada
Cascada Vălul Miresei din Răchițele – Minune în Apuseni

Din culmile de granit ale Vlădesei, de sub piramidele strălucitoare de calcar ale Pietrelor Albe, pornesc la vale pâraie cristaline...

Închide