Din culmile de granit ale Vlădesei, de sub piramidele strălucitoare de calcar ale Pietrelor Albe, pornesc la vale pâraie cristaline care își unesc puterea pe Valea Stanciu într-un șuvoi vijelios care se prăvălește cu furie între Stâncile Lespezi, dând naștere celei mai frumoase cascade din Munții Apuseni: Cascada Vălul Miresei. Unii îi spun Cascada Răchițele, de la numele satului de care ține.

Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)
Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)

Suntem în comuna Mărgău, sat Răchițele; la 5 sau 6 kilometri de sat, găsim impunătoarea Cascadă. Din Cluj ai 68 de kilometri (drumul trece prin Huedin), din Huedin ai 32 de kilometri, din sat ai 5,5 kilometri până la cascadă. În sat era odată și un centru de informare turistică, la vizita mea mai rămăsese doar panoul, înăuntru era depozit de lemne.
Iată harta online cu traseul, iar dacă ai GPS, descarcă de aici fisierul gpx cu track-ul și coordonatele (click dreapta și dă Save link as).

Harta spre Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)
Harta spre Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)

Indicatorul nou din sat spre cascadă
Indicatorul nou din sat spre cascadă
Popasul de la Cascada Răchițele
Popasul de la Cascada Răchițele

Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o grandoare şi o sălbaticie aparte, fiind cea mai reprezentativă cascadă din Munţii Apuseni. Se află la o altitudine de 1000 de metri și cele două trepte totalizează o diferenţă de nivel de cca. 30 m. La baza treptei de sus există o marmită (scobitură) adâncă cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, astfel seamănând cu un voal. Iarna, ca la toate cascadele din România, se formează un perete de gheață și poți practica escalada pe el.

Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)
Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele)
Sub Vălul Miresei
Sub Vălul Miresei

Toate locurile trebuie să aibă și o legendă. Povestea spune că în vremuri apuse, o mireasă a căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada.

Limbi pierdute din trecut

Aceeași comună Mărgău în care găsim cascada ascunde un lucru așa puțin știut: limba gomoțască sau gumuțască. Geamgii din zonă, fiind renumiți pe vremuri, au inventat o limbă care să nu poată fi înțeleasă de alții, iar acum această limbă se știe că este unicul ARGOU RURAL din România. Odată cu trecerea timpului, meseria de geamgiu se pierde la Mărgău, și odată cu ea și limba. Acum mai sunt câteva familii care o pot vorbi. Mergeți, întrebați în sat, vorbiți cu oamenii, înregistrați-i și purtați mai departe aceast limbaj din satul Mărgău.

Sunt atâtea locuri prea puțin vizitate în țara noastră, uneori mă întreb ce așteaptă consiliile locale, județene, primăriile. Comuna Mărgău pare că încearcă să își arate frumusețile, i-am văzut două ediții consecutile la Târgul de Turism al României, dar mai au de lucru la fața locului. Am ajuns la Vălul Miresei odată cu lansarea catalogului Force Tourism, ediția de Cluj. Cât despre drum, dar să știți că deși nu e nici cel mai rău drum, nici strălucit nu e.

Update februarie 2017: se pare că acum este asfaltat până la aproximativ 1 kilometru de cascadă. Mulțumim Turistul.


Iată câteva dintre pozele făcute la Cascada Vălul Miresei (Cascada Răchițele):

În final, un mic sfat pentru mirese: fetelor, nu mergeți pe stânci în ziua nunții! :p

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

27 gânduri despre “Cascada Vălul Miresei din Răchițele – Minune în Apuseni

    • Da, locul este foarte fain, iar cascada este impunătoare, chiar dacă nu se vede așa bine acest lucru în pozele mele (nu m-am putut apropia pentru a face poze cum aș fi vrut, te uzi dacă te apropii :D).

      Răspunde
    • Da, este drum până la 50 de metri de cascadă. Nu mai știu cum arată drumul, era drum forestier, dar practicabil. Dacă nu aveți un GPS / telefon cu hartă, ar trebui să vă puteți descurca și cu indicatoarele spre cascadă.

      Răspunde
  1. Da este minunat,am fost la cascada,te poti urca pe stinga cascadei pina sus.Priveliste frumoasa cu care te intilnesti rar.Pe linga frumusetile naturii este si aerul care ti oxigeneaza creierul.Stefan Cojocnean

    Răspunde
  2. Este interzis accezul cu autovehicule in parcul national Apuseni, exista un semn de circulatie, un loc de parcare de unde se continua pe jos. Nu informati lumea gresit!

    Răspunde
    • Nu neg că poate acum e interzis accesul cu mașini până acolo, dar când am fost eu erau bine mersi mașinile la baza cascadei, la drum. Sper să ajung din nou pe acolo să pot actualiza, după cum vedeți, are câțiva ani buni articolul și vă mulțumesc pentru update-uri.

      Răspunde
  3. Toată lumea întreabă dacă se poate ajunge cu mașina acolo. Se vede unde a ajuns comoditatea la români. Primăria ar putea cumpăra un autobus și la un anumit interval să facă traseul din Răchițele până la cascada contracost. Ar fi și mai plăcut pentru turist și nu s-ar produce atâta poluare. Fiindcă drumul e îngust și înainte de cascada se poate întoarce. Dar na…vorbă romanului ” Las că merge și așa. Am fost anul asta la cascada, era zăpadă mare și multe mașini rămâneau înzăpezite, nu înțelegeau că, e interzis accesul până la cascada cu mașina, dar romanu-i prea breaz că să înțeleagă.

    Răspunde
  4. Bună ziua.Toate bune și frumoase,mai ales inițiativa cu să ne cunoaștem Țara cș e mai frumoasș decît multe alte locuri din Europa.Dar,cel mai neplăcut este că nu se face deloc o localizare precisă,gen căi de acces,adicădrumuri naționale,europene,comunale,etc.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.