În 2013 s-au împlinit 100 de ani de când marele Brâncuși a trimis în New York cinci opere. Printre ele era și faimoasa Domnișoară Pogany. În zilele noastre, Brâncuși este nu doar unul dintre cei mai apreciați sculptori din lume, dar are și două opere pe lista celor mai scumpe sculpturi vândute vreodată. Și ca lucrurile să fie bune până la capăt, la sfârșitul anului trecut a fost deschisă o nouă expoziție Brâncuși, iar printre vedete este și o Domnișoară Pogany. Apropo, ați văzut și Casa Memorială Brâncuși (Hobița)?

La prima expoziție americană la care participa sculptorul român, la The Armory Show, Brâncuși se afișa pe aceeași listă cu mulți artiști foarte valoroși. Vedeți mai jos o parte din afișul folosit la acea vreme. 200 000 de oameni au vizitat expoziția.
Un an mai târziu, Brâncuși era invitat să țină prima sa expoziție solo de sculptură (din lume), tot la New York. Ca să aveți o idee despre felul în care America l-am îmbrățișat, trebuie să știți că în timpul vieții sale, 90% dintre sculpturile lui Brâncuși au fost vândute/cumpărate în America. Însuși marele artist recunoștea la acele vremuri că fără americani, nu ar fi fost posibil să creeze operele sale.

Expoziția cu Brâncuși din New York, primăvara 1913
Expoziția cu Brâncuși din New York, primăvara 1913

Tot de la Brâncuși am rămas și cu câteva zicale ori expresii. Dintre ele, cea care îmi place cel mai mult este „La umbra marilor copaci nu crește nimic„. El se referea la faptul că a trebuit să abandoneze ucenicia cu Rodin, altfel ar fi fost mereu eclipsat de cunoscutul francez. Și bine a făcut!

Când cineva este scufundat în frumusețe, nu este nevoie de explicații (Galeriile Paul Kasmin).
Când cineva este scufundat în frumusețe, nu este nevoie de explicații (Galeriile Paul Kasmin).
Simplitatea este complexitatea rezolvată (Galeriile Paul Kasmin).
Simplitatea este complexitatea rezolvată (Galeriile Paul Kasmin).

Faimoasele galerii MoMA din New York au expuse permanent câteva dintre operele lui, dar acum vreau să vă arăt fotografii dintr-o altă galerie, de la Galeriile Paul Kasmin.

Paul Kasmin, proprietarul galeriilor cu același nume, spune într-o cuvântare: „oriunde mă uit, văd influența lui Brâncuși. Brâncuși este cel mai modern dintre sculptorii moderni„.

Expoziția aceasta nu este lipsită nici de controverse. Principalul motiv este faptul că unele dintre exponate nu sunt originalele lui Brâncuși, ci sunt reproduceri ulterioare, cu o valoare mult inferioară originalelor.

Vă las cu galeria foto:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.