La Scrie România am văzut Jurilovca și un loc foarte frumos la doar 8 kilometri de satul lipovenilor: cetatea Argamum, sau Orgame.

Localizare:
Ca să ajungem la Jurilovca cu plecare din Constanța am mers spre nord, și aveam de ales între cele 2 variante care se vor uni:

 • Ovidiu – Gura Dobrogei – Mihai Viteazu
 • Mamaia – Corbu – Săcele Istria – Sinoie – Mihai Viteazu
 • Noi am ales pe prima rută, apoi am mers prin Baia – Babadag – Enisala (Heracleea).

  De acolo apare partea interesantă, mai sunt 8 kilometri până la Jurilovca. Veți avea un drum superb, nou-nouț, cu o singura excepție: undeva la mijloc sunt 3 kilometri neasfaltalți (în martie), pe care noi i-am parcurs pe un drum de pământ paralel cu cel asfaltat (dar încă în lucru și plin de tranșee). După cei 3 kilometri cu mici aventuri, a reînceput valsul pe șosea, nu vă zic viteza cu care mergeam, dar să zicem că am ajuns repede la Jurilovca :)

  În total, Constanța – Jurilovca pe drumul nostru a însemnat cam 120 km.

  După ce te înveți cu drumul superb până în sat, dacă mergi spre port, la un moment dat se termină visul și intri pe un drum obișnuit. Un tip cu mașina lui tunată și gălăgioasă dădea ture, deși noi nu am înțeles ce altceva ar vrea să transmită, în afară de faptul că vrea să își strice mașina prin gropi.

  Apropierea de port parcă deschidea o altă lume. Biserica, cred că era Ortodoxă, nu semăna cu bisericile din alte zone. Soarele era foarte plăcut și ne îmbia la pierdut vremea prin portul tulcean.

  Ce îmi place foarte mult la Jurilovca:

  • poti lua pește proaspăt (mai proaspăt de-atât nu veți avea decât de la crescătorii) ieftin dacă ajungi în prima parte a zilei (noi am luat cu 10 lei kilogramul de șalău)
  • așezarea satului chiar în Deltă, lângă lacul Razim
  • bărcile așezate ispititor una lângă cealaltă
  • pescarii care vin agale de la pește

  Am făcut câteva poze la Jurilovca și am intrat în vorbă cu localnicii. Aici se vorbește atât limba română, cât și un dialect de ucraineană limbă rusă (vedeți explicația aici). Mie, lipovenii, mai rumeni în obraji cum erau, îmi păreau foarte primitori.


  Cum veniserăm pentru cetate, am întors mașina și am făcut dreapta la indicatorul care zicea că în 7 kilometri e cetatea Argamum.
  7 kilometri rapizi pe drum asfaltat proaspăt ne-au dus la parcarea unde e punctul final pentru mașini. De aici faceți pe jos cam 20 de minute spre cetate.

  „Drumul pe jos face piciorul frumos” se zice, dar în cazul nostru face ochii mari, de plăcere. Nu în fiecare zi vezi case acoperite cu stuf și te apropii de o faleză în Delta Dunării. Imaginați-vă un mal înalt de 50 de metri, tăiat brusc și jos ai valuri. Valuri de apă dulce, fiindcă lacul Razim e cel care are grijă de acele locuri.

  Cetatea Argamum

  Orgame este numele grecesc dat localității antice de pe teritoriul României care îți dispută cu Histria titlul de cea mai veche localitate atestată documentar. S-au găsit înscrisuri de la Hecateu din Milet (sfârșitul sec. VI î.Hr.): „Orgame – oraș lânga Istru”. Cunoscută sub numele de Argamum în epoca romană, a fost localizată la Capul Dolosman de Vasile Pârvan (1916).

  Locuirea greceasca este urmata de cea romana (sec. I-VI), devenind ca denumire Argamum. După cercetări arheologice s-au pus în valoare porțiuni din zidurile de incintă, mai multe basilici și clădiri din oraș (4 bazilici paleocreștine, cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul pontic (jumatatea sec. VII î.Hr.)). Chiar și așa, cea mai mare parte din cetate se află sub pământ, situl arheologic având o suprafață totală de aproape o sută de hectare.

  Din situl arheologic de la Argamum au fost scoase la iveală vestigii unicat: monede folosite la schimb, vârfuri de săgeată din bronz, delfinași olbieni (vezi mai jos), lingouri de bronz sub formă de mamifere marine.

  Despre delfinii Olbieni puteți afla mai multe aici:

  Un pas înainte spre apariția monedei a reprezentat emisiunea de mici delfini de bronz, puși în circulație de orașul Olbia. La început acești delfini nu au purtat nici o legendă, însă mai târziu ei au fost marcați, se pare, cu inițiala magistratului orașului. Greutatea lor variază între 1,40 și 3,50 g. Cercetările au arătat că aceste piese circulă într-o altă arie decât cea a vârfurilor de săgeți și din punct de vedere cronologic existând un decalaj între cele două semne monetare, ”delfinașii” sau „peștișorii” fiind ceva mai recenți. Apariția lor este legată tot de aceiași emigranți ionieni amintiți care au adus cu ei și cultul lui Apollo Delphinios, ca și cel al lui Apollo Tămăduitorul, de altfel. Ultimul cult poate fi pus în relațiile cu vârfurile de săgeți, cât și delfinașii nu îndeplineau numai un rol economic, ci includeau și un adânc sens magico-religios.

  Mergeți în cetate, mergeți în lateralul ei, pe faleză. Stați la soare pe iarba moale și absorbiți din frumusețea locului.

  După ce am fost la Jurilovca și la cetatea Argamum, acum pot să o recomand cu căldură oricui. Este cu siguranță un loc cu care ne putem lăuda. Câte orașe de acum 2600 de ani sunt în România și în lume?

  Fac un studiu personal: sunt curios câți dintre cei care citesc articolul au văzut cetatea. Vă rog să răspundeți mai jos, la comentarii, și să spuneți și cum vi s-a părut vizita. Mulțumesc.

  La Scrie România am petrecut împreună cu Elena și Răzvan 3 zile superbe în Dobrogea și am beneficiat de cazare la Constanta.

  Dacă ai un blog de călătorie/turism, nu rata următoarele ediții!

  Share and Enjoy !

  0Shares
  0 0

  Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
  Cuvinte cheie: , , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

  49 gânduri despre “Cetatea Argamum (Orgame) cetatea de lângă lipovenii din Jurilovca

  1. Pingback: Tweets that mention Cetatea Argamum (Orgame) cetatea de lângă lipovenii din Jurilovca | Drum liber - Vezi România cu alți ochi -- Topsy.com

  2. Salut, am vizitatea cetatea in mai multe randuri in anii trecuti, pe vremea aia nu exista nici un indicator pentru nici una dintre cetatile din zona, le gaseam intreband localnicii…ehe ce vremuri…

   Răspunde
   • @Romeo Da, s-au mai schimbat puțin lucrurile, deși nu sunt destule indicatoare nici acum (și nici suficient de bine plasate), cred că suntem în direcția bună. O schimbare mare sunt drumurile, acum multe dintre ele sunt impecabile, mergi de plăcere spre Jurilovca și cetate.

    Răspunde
  3. Ati ocolit cam mult.. ajungeati muult mai repede daca dupa localitatea Baia, la rascrucea de drumuri faceati dreapta si urmati satele: Ceamurlia de Jos -> Visina -> Lunca -> Jurilovca.  Drumul este impecabil.

   Răspunde
   • @kosty De fapt nu am ocolit prea mult, că am mers întâi la Enisala și direct de acolo am mers la Jurilovca :D Mersi de informații, nu știam cum e drumul pe acolo, iar acum am aflat cu toții.

    Ce ai mai recomada de văzut în zona Babadag?

    Răspunde
  4. Pai iti recomand Padurea Babadag – mormantul lui Koyun Baba. detalii: http://babadaglive.com/2010/03/koyun-baba 

   Răspunde
  5. Salutare, M-am intors ieri dintr-o delegatie din jud Tulcea, si sincer am fost placut impresionata sa vad atatea locuri frumoase dar cu precadere mi-a atras atentia cetatea Argamum dar si balariile care cresc pe acel loc. Pacat…. Va recomand sa ajungeti si la Enisala la cetatea Heracleea….un loc superb!

   Toate bune din Bucuresti!

   Răspunde
   • @Georgiana Foarte frumoasă zona Enisala – Jurilovca – Argamum. Marele lac Razim îi dă un farmec aparte. Ai făcut fotografii din această călătorie? Poate ne trimiti și nouă un link sau câteva fotografii pe email (vezi la contact emailul). 10x!

    Răspunde
  6. Pentru cei care mai merg, să nu vă rătăciți, întrebați mai degrabă de capul Doloșman pe localnici (locul unde se află și cetatea).

   Răspunde
  7. Cel mai scurt drum Constanta – Jurilovca este pe soseaua nationala pana la Doua Cantoane (o intersectie in camp, imediat dupa Baia) – la dreapta inca 17 km, in total 90 km; desigur varianta Mamaia – Corbu – Săcele Istria – Sinoie – Mihai Viteazu – ofera peisaje superbe.
   Bucuresti – Jurilovca: Bucuresti – Hirsova (se poate pe autostrada pana la Drajna – apoi spre Slobozia) – Saraiu – Topolog – Ciucurova (aici la dreapta spre Constanta) – Doua Cantoane – Jurilovca – 280 km – drum bun :D ! o alternativa interesanta: Bucuresti – Cernavoda – la stanga spre Saraiu dea lungul Dunarii (peisaj superb, cetatea Capidava, drum un pic mai prost).
   Biserica din Jurilovca este Ortodoxă de Rit Vechi – confesiunea lipovenilor (ortodoxie arhaica, originara), limba vorbita de noi este este o limba rusa din sec XVII-XVIII, o limba arhaica, fara neologisme.
   Cateva prezentari ale Jurilovcai:
   http://www.youtube.com/watch?v=pxXGhn2h30E
   http://www.youtube.com/watch?v=AuCtTwJnRLI
   http://www.youtube.com/watch?v=Li6fkFw67q0&NR=1
   http://www.youtube.com/watch?v=G3p0dwclfQQ&feature=player_embedded

   http://www.bibliotecajurilovca.ro – ofera ceva informații despre lipoveni, Jurilovca.

   Răspunde
  8. Ultima data am fost la Orgame in vara lui 2008. Am mers cu masina pe un drum de tara si am parcat la poalele dealului intr-un loc de camping improvizat (localnicii mai fac baie acolo). Situl e frumusel dar nu-i amenajat defel pentru turism, nu sunt indicatoare, ghiduri, nimic si trebuie sa te informezi dinainte ca sa stii ce vizitezi (acum in Jurilovca au facut un punct de informare turisti de unde puteti lua un pliant cu cetatea). Peisajul este spectaculos in schimb si merita tot efortul sa ajungeti acolo.

   Răspunde
   • @Doru La Orgame urma să fie finalizată o parcare de unde să fie făcut drumul, pe jos, spre cetate. Ai dreptate, locurile sunt foarte frumoase, merită văzute!

    Răspunde
  9. Intr-adevar sunt locuri minunate,mai ales daca esti si pescar Din acest motiv ,
   desi sunt brasovean , mi-am cumparat o casuta in Jurilovca unde merg cu
   prietenii , din martie pana in octombrie. Daca autoritatile locale ar amenaja la
   Capul Dlosman o mica plaja cu nisip ar fi si mai atractiv

   Răspunde
  10. Am ajuns sa citesc acest articol tocmai pentru ca ieri am vizitat cetatea Argamum, pe care am descoperit-o din intamplare, trecand prin Jurilovca. Scopul nostru era cetatea Heracleea de la Enisala, de care stiam si pe care am mai vizitat-o, dar de data asta am preferat sa trecem si prin Ceamurlia, Lunca, Visina si Jurilovca. Asa, de dragul diversitatii :) Si desi nu stiam la ce sa ne asteptam, am urmat indicatorul spre Argamum, unde am avut una din cele mai frumoase surprize. Cetatea cred ca se poate compara doar cu Histria ca suprafata pastrata, dar o depaseste in ceea ce priveste frumusetea naturala a locului. Aceasta s-ar pierde daca s-ar face amenajari si s-ar promova mai mult, dar pe de alta parte, poate ar fi mai protejata de gunoaiele lasate de turisti (pe care le-am intalnit pe alocuri!)

   Răspunde
   • @Ioana
    Sunt de acord cu tine, pozitionarea este superba, la marginea falezei. La partea cu gunoaiele avem mult de lucru, atatea locuri frumoase sunt decorate de bun simt / educatie a unora. Un efort de restaurare ar fi tare binevenit, la Enisala erau planuri si se lucra cand am mers noi; nu stiu care mai e stadiul acum :)

    Pana la urma ai ajuns si la Enisala, pe drumul de intoarcere? (Pornind de la Jurilovca, daca te intorci spre Babadag, vei trece si pe langa Enisala)

    Răspunde
  11. drumul Cernavoda-Saraiu pe la Capidava, de-a lungul bratului vechi al Dunarii este, intr-adevar ceva ce putem numi „de tara” dar e practicabil; nu e circulat aproape deloc iar peisajul – fara cuvinte; e asa…. de inceput de lume!

   Răspunde
   • @Loredana
    Mersi de informatii. Ai fost recent pe acolo? Apropo de drumuri, stiu ca soseaua spre Jurilovca a fost finalizata in intregime, cand am fost noi mai erau cam 2 kilometri de asfaltat.

    Am vazut ca iti place Dobrogea, poate ne intersectam in Delta peste o saptamana :)

    Răspunde
  12. Florin, tocmai m-am intors marti din Delta; pe drumul spre Saraiu am fost anul trecut – nu cred ca s-a reparat drumul dar e ok si asa; iar drumul spre Jurilovca da, e ca-n palma si e asfaltat si inspre Capul Dolojman si Argamum – pana la panoul informativ. De acolo mai sunt cateva sute de metri pana la cetate. Unde mergi in Delta?

   Răspunde
   • @Loredana
    Se pare că ți-a răspuns și alt Florin, nu eram eu (@drumliber.ro) :D

    Eu merg spre Tulcea, iar de acolo cu vaporul spre grindul Crișan-Caraorman. Partea interesantă e că vom acolo fi câteva zeci de oameni, toți iubitori (și) de munte :)

    Răspunde
  13. Loredana , saptamana trecuta m-am intors dela Jurilovca unde imi petrec
   majoritatea timpului liber . Fotografiez foarte mult , pescuiesc prin imprejurimi,
   vizitez locurile cele mai frumoase pline de istorie ,ma relaxez lucrand de placere
   prin gospodaria pe care o am aici.

   Răspunde
  14. A, super, pe Sfantu Ghe. Erau tare multi turisti care mergeau spre Sfantu, mai multi chiar decat spre Sulina (eu am luat vaporul de Periprava, pe Chilia) si mai toti pareau montaniarzi; Desi eram practic la doi pasi de Dunare, pe faleza, aveam impresia ca ma pregatesc sa urc pe munte – chitare, bocanci, saci de dormit; tare fain. Distractie placuta!

   Răspunde
  15. @Florin C: poate ne duci pana la Portita, cu barca, intr-una dintre zile :) Din Jurilovca mi-au ramas in minte culorile – verdele si albastrul caselor lipovenesti!

   Răspunde
   • @Cristina
    Cu totii recunoastem ca avem mult de lucru pentru a le face obiective turistice veritabile, dar partea buna e ca avem pe ce construi. Eu am remarcat cu surprindere ca multe drumuri in acea zona au fost refacute, satele au trotuare si utilitatile de baza si chiar ronduri de flori in fata caselor. Desigur, acesta ar trebui sa fie doar un prim pas pentru a „invia” Dobrogea.

    Răspunde
   • @adioperator
    Da, frumoasă zona. Ai filmat din moto-parapantă? :)

    Ar merge o filmare în același mod și la Enisala, cred că ar arăta superb! :)

    Răspunde
  16. Nu am filmat din moto-parapanta ci de pe un aeromodel EasyStar 2 controlat de la sol ;)
   Cat de curand voi ajunge si la Enisala, implicit voi trece pe la cetatea Heracleea pentru o filmare.

   Răspunde
  17. Am fost acolo in vara lui 1991. Propunerea a venit de la un amic: „hai sa va arat singura faleza adevarata din Romania! Sunt acolo si niste ruine”.
   Pe atunci nu existau posibilitatile de informare de azi si multa vreme habar n-am avut despre ce ruine era vorba; de fapt si localnicii din Jurilovca stiau de Capul Dolosman si despre „ruinele unei cetati vechi”. Atat si nimic mai mult… Tin minte ca am mers cu un ARO vechi pe un drum de pamant pana langa faleza, la malul lacului. Acolo am intins corturile si am ramas peste noapte. A doua zi am vazut cetatea (nu sunt sigur dar, vazand imaginile, mi se pare ca intre timp s-a mai avansat cu sapaturile) dupa care, cu o barca pneumatica am mers pe canalul dinspre Sud (care ajunge la Jurilovca) pana cand am dat de un mic lac acoperit de nuferi… Peisaj tipic de delta!
   Una peste alta un loc special, unic in Romania, poate si in lume…

   Răspunde
   • @dan
    Cred că au fost completate săpăturile, dar arată a stagnare în ultimii ani. Cu bani foarte puțini se poate face o întreținere primară și cu câțiva bănuți (la fel de puțini) s-ar putea aduce un mare plus de valoare dacă apar panouri cu informații cu adevărat turistice (poate chiar și un ghid, contra cost).
    Zona este într-adevăr superbă iar faleza, neașteptată. Cum ar fi arătat o cetate antică acolo, pe marginea prăpastiei? :)

    Poate va apărea un privat cu interese pozitive în zonă, așa cum se arată Groove Hour în legătură cu Cetatea Histria (sursa: http://goo.gl/gtwZ6).

    Răspunde
  18. @Admin
   Filmuletele pot fi folosite fara nicio problema, as fi bucuros sa le vad postate in diferite articole. Tocmai acesta este motivul pentru care le fac, sa aratam si celorlalti frumusetile mai putin cunoscute/promovate :)

   Răspunde
  19. Salut,am fost pe 20.08.2012 la Enisala si Argamum.Superbe locuri,revin si la anul.Am postat cateva poze pe facebock.(catalin-mihai moroti)

   Răspunde
  20. O precizare: lipovenii din Jurilovca vorbesc un dialect al limbii ruse ei fiind rusi la origine ,haholii din Sf. Gheorghe vorbesc un dialect al limbii ucrainiene ei fiind ucrainieni . Locuiesc aici si stiu ce spun!

   Răspunde
  21. A fost cineva vara asta – 2015 – la Argamum și la capul Dolojman? Înțeleg că zona este protejată și mă întreb dacă se mai poate intra, pe jos, fără autorizație de la mediu de la Tulcea. Noi intenționăm să ajungem în zonă pe la sfârșitul lui iunie, adică al săptămânii în curs.

   Răspunde
   • Ioana,

    Chiar eu am fost în aprilie pe acolo. Nu s-a schimbat nimic față de vizitele anterioare. Oricum nu are sens să oprească cineva intrarea, scopul ar fi să fie puse în valoare acele obiective, nu să le îngrădească. O să vezi și că sunt amenajate două case tradiționale din Deltă în dreapta drumului spre cetate. Distracție plăcută și nu mișcați buruienile, pe ele stau ziua țânțarii. :)

    Răspunde
    • Așa este, regiunea aia a Dobrogei, Histria-Argamum-Enisala, e tare puțin cunoscută și e păcat. De-abia aștept! Mulțumesc pentru răspunsul prompt și o vară frumoasă în continuare. :)

     Răspunde
  22. Suntem chiar acum cazați la Jurilovca. Superbe peisaje! Habar nu aveam ca sunt locuri atât de frumoase în zona aceasta! Cetatea și împrejurimile pot fi vizitate fără probleme! Oameni primitori , recomand cu placere !

   Răspunde
  23. Argamum nu are teaba cu grecii, un fals ca toate falsurile care ni se baga in cap de politrucii bolsevici care stapanesc aceasta tara.
   GETII se numesc stramosii nostrii, sau daci cum ne-au spus altii, unii zic ca ne ziceam arimini, rumuni….La fel cetatea era a getilor. Vedeti treaba cu regina Tomiris, de unde naiba greci, romani….

   cititi pe site http://www.ariminia.ro despre Tabiltele de la Sinaia si istoria adevarata

   Alta prostie cu cetatea Enisala in sec XII-XIII unde erau stapini Asanestii regii peste actuala Bulgarie( adica rumunii de mai tarziu slavizati-bulgarizati de influenta greaca-bizantina din biserica. Asta se intampla si acum cu onorabilul patriarh grec de la Stambul. Care mergeti la Enisala veti vedea prostia din pliant ca apar fondatori genovezi. pai Ionita Caloianul i-a terminat pe cruciatii care arsesera Constantinopolul, la comanda papistasilor aliati cu musulmanii „ptiu drace cruciada” sa distruga vechea credinta ortodoxa si cel mai vechi popor, cel carpatin, get, rumun, ( nu confundati cu nepotii nostri de la Roma care au fost numai hoti ai valorilor lumii. Nu suntem urmasii lor cum aiurea ne prostesc nemernicii de la toate tvurile ca sa fiim socotiti un popor jegos. La noi a aparut matematica, scrierea, astronomia, medicina plantelor, mai mult de 15 mii de ani, Yin Yang, zvastica…roata solara,…triunghiurile suprapuse, simbol masculin si feminin furat apoi de neamu bolsevic kazar ,aia cu steaua lor care vor sa ne fure si istoria si pamanturile.

   Cetatea Enisala este amintită pe tăblița 13 turnată pe la anii 375 î.e.n. fiind atunci capitala Dio Geta. Pe la anii 400 î.e.n. prietenii geților dinspre est, adică sarmații și sciții au venit în ospeție la aceștia dar cu sabie și gînd de stăpînire. De voie sau nevoie, capitala statului a fost mutată de la Sarmisetuza la Enisola cum scrie pe tăbliță. Explicația este simplă; cele două popoare – sarmații și sciții – erau neamuri de călăreți și prin munții noștri acoperiți de păduri, ar fi rămas aninați în crengile copacilor. Așa că le-au cerut geților să-și pună stîlp de neam și țară la Enisola, iar ei cotropitorii o vor păzi cu grija de care sînt în stare. Cred că aici a fost capitala neamului nostru vreo 30-40 de ani după care geții i-au alungat pe sciți și sarmați, mutînd și capitala în munții Orăștiei.

   Cititi de Boero Bisto(Burebista ) si Argedava de langa Bucuresti, 1000 km sud,mijlocul Greciei nord,mijlocul Poloniei, vest pana pe la austrieci, est pana dincolo de NIPRU, sau la Don era neamul getilor. Ne-au facut-o pe orice cale, stricand si amestecand limbile, biserica ,sa zicem ca suntem altceva. Genetic, noi avem gena completa si cam e aceeasi pe la bulgari, sirbi, macedoneni, ceva greci nordici, unguri, ceva ucrainieni, apoi se diversifica. Si astia au uitat de unde vin. Directive iluminati, kazari, masoni, biserici, vatican, kgb, cia si toti cei care nu vor sa se rastoarne istoria , sa se afle adevarul si sa ne termine ca neam.

   Răspunde
   • N-ar fi rău, dar pentru asta e nevoie de dovezi, fiindcă originea greacă a cetăților este susținută destul de bine. Cât despre Tăblițele de la Sinaia, părerea mea e că sunt o glumă a stimabilului Hașdeu, director la fost Arhivele Statului prin vremurile respective. Cel puțin din studiile citite de mine reiese că nu sunt reale.

    Răspunde
    • Cititi http://www.ariminia.ro Nu e nici o gluma, minciuna cu Tablitele e mare, sunt ocultate, ascunse, distruse. Erau din aur si au ajuns copiate in plumb. Pelesul cu ce l-au facut? Carol a venit cu o valiza goala. Dar minciunile grecesti si ale vaticanului sunt multe. Numai ca sa termine cu neamul nostru. In Salonic e un monument mare, arcul lui Galerius( Lerui Ler imparat). dacul nostru , dupa el a fost dinastie, Daia, Constantin cu masa Elena, de la 300 pana pe la 650 cand au pus mana grecii pe Bizant. Pe arc sunt dacii la munca cu copii cu muieri….sunt dacii in fruntea armatei romane cavaleria noastra a facut praf armata persana in Anatolia. Sub conducerea dacului Galerius. Si alaturi e unul cu steagul lupul cu coada de balaur. Capul albastru, corpul galben si coada rosie.Sarpele de lumina. Cam stiau getii cum era cu spectrul luminos si culorile de baza rosu, galben si albastru.
     Dar si inainte erau tot ai nostri imparati Minciunile kazare venite de la Rosler dupa venirea lor incepand odata cu venirea lui Carol I sunt si mai multe. Si Carol cand au vrut rumunii+bulgarii din Parlamentul de la Sofia sa se uneasca cu acea Romanie s-a codit, i-a mai zis nevasta, ce facem noi cu salbaticii astia si apoi cand a ajuns pe coasta Dalmatiei si a inteles vorba armina de acolo, zicea , pai astia vorbesc ca noi.
     Istoria ne este ocultata fiindca exista Zoe Petre, tas-o cazarul bolsevic Condurache o tine pe romanitate si grecoteism, Daicoviciu, Giurescu, unul A. Vulpe care tine ascunse dovezile de la Argedava si tablitele in beci la arheologie la fel. Mai cititi-l pe Conf Gh. Iscru in cartile dumnealui ce zice, cititi ce zice Radu Theodoru in Romania ca o prada, cititi-l pe Constantin Olariu Arimin cu Adevaruri ascunse, rezumat pe http://www.ariminia.ro Si adevarul despre Holocaust. De aici ni se trage. de vreo 150 ani.Vor sa ne inlocuiasca , au vre-o 3 milioane pasapoarte romanesti, au cumparat pamantul. Normal ca l-au omorat pe Eminescu, l-au pus la zid pe Hasdeu. Saracu Densusianu a fost denigrat de papistasi cand a scris Dacia preistorica. Rasturna chestiile oficiale.
     Dovezi sunt multe dar ocultate!

     Răspunde

  Spune-ți părerea!

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

  necesar

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.