Salut Florin,

Prin recomandarea de la Lumea Bună a doamnei [domnisoarei] Irina Negrila care mi-a zis ca am avea idei in comun si in speranta ca pe viitor vom putea colabora, m-am gandit sa-ti scriu despre ceea ce fac si ce vreau sa fac.

Așa începea mailul primit acum ceva timp de la Anton Duma, un român de-al nostru care vrea să cunoască lumea, să deschidă ochii oamenilor și să își depășească limitele. Felul în care vrea să obțină acest lucru este călătoria cu bicicleta. În acel moment era în Londra.

Anton este plecat de 9 luni din țară și face turul Europei pe bicicletă.

O să citiți în continuare povestea și poveștile unui altfel de român, un om care trăiește o experiență ieșită din comun.

Dacă veți „săpa” subiectul Anton Duma, o să constatați ce am aflat și eu cu uimire, dar cu plăcere: el este un om de rând, ca oricare dintre noi, dar cu pretenții ridicate de la sine și cu multă poftă de luptă pentru a obține ce și-a propus. Iată cum se exprimă dânsul:

Partea care pe mine ma umple este felul cum un om de la tara, fara cunostinte intelectuale, un om care a trait mereu intre crunta saracie si modestie, fara sa cunoasca rasfatul banului, doreste ceva de la varsta de 4 ani si anume sa calatoreasca in lume cu bicicleta, ca sa se descopere, sa ajute, sa aduca o contributie pacii, salvarii mediului, realizarii sinelui prin contopirea cu natura.

Poza de mai sus are titlul: „Cu vedere catre rasarit – buna dimineata lume, voi stiti ca in aceste locuri poti fi fericit?”.

Sunt cuvinte mari, pline de conținut. Sunt cuvinte pe care mulți doar le au în vocabular, dar nu le construiesc și echivalent practic, le aruncă ca vorbe în vânt, fără fapte. Anton face, nu doar zice. Tot respectul pentru el!

După cum însuși recunoaște când afirmă („prefer sate, locuri pe unde nu umbla lumea”), lumea din afara marilor așezări urbane este diferită, acolo își poate găsi mai ușor locul, atât datorită faptului că oamenii sunt mai simpli, dar și din cauza bugetului (foarte) redus cu care călătorește. Acest lucru este o caracteristică a drumeției lui Anton, el mereu îmbină utilul cu plăcutul, mereu cu cheltuieli minime.

El duce cicloturismul la extrem, călătorește aproape mereu singur și deseori doarme la cort. Acum nu e o problemă, dar astă iarnă nu cred că a fost foarte plăcut. Drumurile nu îi sunt mereu simple, a avut și nevoie de ajutor, a trecut și prin momente foarte grele din punct de vedere fizic și psihic, când simțea că nu mai rezistă, dar iată că nu s-a dat bătut indiferent cât de greu era iar perseverența l-a dus înainte.

Povestea lui Anton este plină de umor și parcă îmi aduce aminte de Ion Creangă cu al său viu grai prin care își relatează aventurile din copilărie. Simțiți felul simplu în care domnul Duma își așează viața în mailul primit:

[n.r. Anton vobește despre el la neutru] Isi „face” si un nume: nebun. De ce nebun? Pentru ca invata copii din satul lui natal sa alerge, sa iubeasca natura, sportul si nu tigara sau manelele. Nebun? Pentru ca prietenii nu-l lasau in pace si voiau demonstratii pe viu despre disciplinele yoga… si atunci saracul om a intrat in jar, descult, si a dansat fara sa se friga pe talpi, asa cum toti cu gura cascata asteptau sa-l vada.

De ce nebun? Pentru ca nu merge la biserica in fiecare duminica ca sa-si etaleze masina, hainele, valorile. Valori? Nu pentru el. Un nebun de genul lui Socrate. Sau nebun ca merge pe bicicleta luni de zile distante exagerate cu bani foarte putini.

Dar toti acesti oameni care-l considerau nebun se mandresc cu el acuma, e ciudat. El nu face nimic pentru ei si totusi in crasma satului nemaiavand ce discuta, oamenii la un pahar isi amintesc de acel nebun care cine stie pe unde pedaleaza?
– L-ai vazut la tv? spune unul.
– Eu l-am auzit si la radio, raspunde altul.

Si uite asa, nebunul devine un subiect de discutii si poate peste un timp model. Cine stie?

Aflat acum în cea mai lungă călătorie a sa, Anton vrea să atingă câteva puncte:

  • Pe latura fizică: „sport, sanatate, supravietuire in momente dificile sau in lipsa banilor.”
  • Din punct de vedere „pur spiritual [nu cel cu cruci de aur, temple, sau practicanti de saracie in masini de lux]: un aspect mai putin cunoscut de oamenii inrobiti in diferite concepte religioase, un aspect al linistii si al contemplarii, ocrotirii, iubirii Naturii.”
  • Am înțeles mai bine partea cu „lipsa banilor” când am citit că a pornit la drum împrumutând 150 de euro. Acesta e tot bugetul pentru călătorie.

    Sunt cel puțin două lucruri care ne leagă (pe mine și probabil cititorii drumliber.ro) de Anton:

  • [dorința de a] transmite o imagine frumoasa a tarii care e patata in Europa foarte mult si putini sunt cei care vor sa mai stearga din pata
  • promovarea sportului, a sanatatii miscarii in general, a valorilor romanesti, a turismului.
  • Ca să aflu mai multe informații și să îl cunosc puțin mai bine, l-am rugat să îmi răspundă la câteva întrebări. Astfel, din micul interviu am aflat că Anton povestește cu străinii în „ungureste, sarbo-croata, italiana, un pic de spaniola si tot un pic de engleza”. Deloc rău, aș zice.

    4 lucruri despre Anton Duma:

    • Iarna a fost în Spania, Portugalia, Franța, în țările din sudul Europei.
    • În general doarme în cort (vorbim despre această călătorie).
    • Mănâncă din supermarketuri, îți gătește singur.
    • Este plecat dintr-un sat aflat în apropiere de Bacău, Valea Mare

    Iată câteva întrebări și răspunsurile lor:
    Î: Ce faci pe ploaie?
    R: Pe ploaie pedalez. În general nu mă opresc.

    Î: Ai avut probleme pe drumuri? (Să fii tâlhărit, să te oprească poliția și să te rețină, etc.)
    R: Da, am fost atacat în Albania, dar nu au reușit să mă tâlhărească.

    Î: Unde ți-a plăcut cel mai mult? Care popoare ți s-au părut cele mai primitoare? Cum te privesc străinii, în diverse țări?
    R: Oamenilor le place când te vad, te filmează, pozează și încearcă să vb cu tine. Întrebările sunt aceleași: de unde vii, unde dormi și când aud de sponsori… cum nu ai?
    Și atunci devine povestea interesantă. Cum te descurci? După care, în general te ajută.
    Unde mi-a plăcut cel mai mult? Nu pot să fac o diferență, e greu. Peste tot e amestecul de bine cu rău. Cele mai primitoare popoare: portughezii, spaniolii, dar în mod special sârbii.

    A fost cazat în mai multe locuri de oameni care îl admiră pentru ce face, români, dar și străini. Povește cu plăcere o întâmplare din Italia, unde Giuliano visase în urmă cu câțiva ani venirea lui, iar când s-au și întâlnit, a organizat o serată în cinstea lui Anton, aducând mai mulți invitați cu care musafirul român să se simtă în largul său.

    Și-ar dori să fie sprijinit să își prezinte drumul în marea lui călătorie într-o carte, și eu sper într-o zi că voi avea onoarea să citesc cartea cu aventurile lui Anton pe drumurile Europei, să descoper viața pe bicicleta care l-a purtat până la mijloc de aprilie 12 450 de kilometri, în 8 luni.

    Povestea pe care o traiesc de 8 luni de când am plecat din tara pe bicicleta pentru a ma descoperi in necunoscut se afla scrisa deocamdata in 5 caiete continand materialele pentru un almanah sau chiar o carte.


    Drumurile lui nu se opresc odată cu finalizarea acestei lungi călătorii, ci „pentru viitorul drum am sa caut tineri doritori de calatorii care sa stie macar o limba internationala; daca reusesc cu proiectul, sa-l promovez ca lumea, am sa fac o selectie de tineri, dar la sânge, ca nu e usor; e vorba de multa responsabilitate, iar eu traiesc intr-o lume a libertatii”. Citind de pe blogul lui o parte dintre articole, mi-am dat seama că stilul acesta de viață nu e simplu și cine i se alătură trebuie 1. să își dorească cu adevărat, și 2. să poată să facă față.

    Eu mă simt mândru să știu că Anton e de-al meu, a plecat de pe meleagurile unde au trăit și Țepeș și Nadia Comăneci, iar acum duce numele României pe alte meridiane și prin acțiunea sa va aduce un plus de valoare celor pe care îi întâlnește, dar și celor care citesc despre el și se vor schimba puțin.

    După ce ați citit această frumoasă poveste, voi ce părere aveți despre Anton și despre călătoria lui?

    Anton, mă bucur că am vorbit și sper să ne întâlnim la un moment dat. Eu îți urez obișnuitul Drum Liber!

    Hai să îl ajutăm fiecare și să îi urăm mult noroc în călătoria sa!

    Câteva dintre locuri unde îl mai găsiți pe Anton: ciclism.ro la sectiunea cicloturism sub titlul: „Anton Duma – povestea vietii mele”, la Realitatea, înainte de plecare, dar și în interviul Radio România Actualități, pe când s-a aflat în Paris.

    Iată câteva poze (restul le găsiți aici și aici):

    Share and Enjoy !

    0Shares
    0 0

    Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
    Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

    54 gânduri despre “Oameni deosebiți – în turul Europei cu bicicleta – Anton Duma

    1. Pingback: Tweets that mention Oameni deosebiți - în turul Europei cu bicicleta | Drum liber - Vezi România cu alți ochi -- Topsy.com

    2. Pingback: Turul Europei pe bicicleta a.k.a. ''Descopera-te in necunoscut"

    3. Ma pregatesc pentru o noua etapa si ultima, cu sosire in… Romania. Sambata parasesc Londra si ma indrept catre nordul Angliei trecand si pe la doi prieteni cicloturisti, Bogdan si Calin, dupa care vreau sa urc putin prin Scotia.

      Doresc sa ajung in tara la intalnirea pasionatilor de pedale, o intalnire anuala ciclism.ro la Cîrțișoara unde sunt asteptat de mai multi prieteni si pasionati de bicicleta.

      Traseul din Anglia spre Romania va fi parcurs cu inca doi romani: Raul Cazan si Călin Gruia.
      Pe unde voi trece: Scotia, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Ungaria.

      Răspunde
    4. de cat timp esti plecat din tara? ca sincer am uitat? esti foarte puternic daca reusesti sa faci turul europei pe bicicleta…

      Răspunde
      • @ionut Când am vorbit cu el era plecat de 8 luni, iar între timp s-au făcut 9. Acum cred că e pe drumul spre casă, așa parcă îmi zicea că are planurile, săptămâna trecută.

        Răspunde
    5. as vrea sa fiu si eu la sosirea lui acasa, dar avand in vedere ca lucrez in Italia am concediu doar in august …deci daca ajunge atunci am sa il intampin cu placere

      Răspunde
      • @cristi Cred că este pe drum acum, vine împreună cu încă 2 cicliști români. Sper să ne țină la curent cu traseul lui și să aibă drum liber!

        Răspunde
    6. M-am intors din Scotia, din frumoasa si fermecatoarea Scotie.
      1300 de km pedalati prin Anglia si Scotia… a fost fantastic si destul de greu. Am avut bicicleta cam grea am luat cu mine mai multe decat trebuia dar… s-a meritat, o experiente de neuitat, o tara cu peisaje fermecatoare si oameni calzi, omenosi de treaba, ce mai – o tara care trebuie vizitata neaparat macar o data in viata.

      Trairi senzationale nu prea am avut, dar.. de multe ori mi-am desfacut bratele incercand sa cuprind cat mai mult din fermecatoarele peisaje si am strigat din nou strigatul LIBERTATII, un stigat care te emotioneaza si versi lacrimi de fericire dintr-un trist motiv… ca nu ai cu cine sa imparti acele clipe.

      Răspunde
    7. Dupa ce vei ajunge acasa vei vrea s apleci iar…asta e ca un microb, pe care il simt s eu acuma. Deocamdata sunt tot in Scotia incercand sa ieu un job pentru a strange fonduri pentru urmatorul proiect care vreau sa fie traversarea Podisului Tibetan pe bicicleta. Drum bun spre casa Anton, si acasa sa faci proiectii foto cat mai multe sa le arati romanilor ceva frumos! Un gand bun de la un cicloturist aflat la un popas!

      Răspunde
    8. Multumesc mult Mihai. Ma bucur ca te-ai intors in Scotia, un loc unde as vrea sa ma mai intorc si eu macar pentru cateva zile. Cat despre viitoarea ta expeditie catre podisurile tibetane… hm… ce n-as da sa dam o pedala inpreuna pe acolo.

      Am ajuns in Udine-Italia dupa 17 zile de pedalat fara pauze de macar o zi, sunt stors de energie. Austria cu muntii ei m-a rupt in trei zile (4 pasuri cu o dificultate mare) dar acuma e totul ok, sint la un prieten consatean, Albert Roca si… ma odihnesc.

      Un mic rezumat:
      167 de zile
      16.000 km
      – 22 de tari vizitate
      – 5 caiete scrise sub forma de jurnal
      – prieteni foarte multi
      – trairi, experiente fantastice multe dintre ele incredibile.

      Mai am un hop si sint  in tara, pana atunci va salut din nou si va doresc ginduri de bine, pentru ca dupa cum stiti un gind bun poate genera o schimbare spre mai bine.

      Răspunde
    9. Salut in primul rand prietenilor cicloturisti de talie europeana Anton Duma si Mihai Udvar cu care ma mandresc si ne vom mandri tot poporul, mai ales ca sunteti niste pioneri cutezatori alaturi de alte nume grele ale cicloturismului romanesc, as numi aici pe prietenii Stefan Roman si Stefan Hodi. Sa nu-l uitam nici pe Virgil Galateanu un ilustru cicloturist anonim care are expeditii pe 2 roti incredibile in palmares.
      Azi 8 iulie l-am sunat pe Anton. La ora 17:30 era in localitatea Baja in Ungaria , astfel ca va ajunge in Romania vineri seara sau sambata dimineata. Cum ajunge in tara ma va suna si-l voi intampina si vom pedala impreuna o portiune si va fi cazat la mine cel putin o noapte, depinde cat doreste maestrul Anton.
      Sper sa se intalneasca si in Romania cu cat mai multi iubitori ai cicloturismului.
      Abia astept sa-l intalnesc!
      Ura! Traiasca marii cicloturisti romani!

      Răspunde
      • @Claudiu Moga Corect, ne mândrim cu ei și le urez și eu multe drumuri întinse și libere tuturor cicloturiștilor din România sau aflați pe alte meleaguri (Mihai Udvar și alții)!

        Știi detalii despre cursa de la Cârțișoara? Vreau să o public, sunt sigur că merită să fie știută de cât mai mulți români!

        Răspunde
    10. salut , ne-am intalnit odata in bacau si ai trezit ceva in mine, de atunci merg cat pot de des cu bicicleta in bacau si in inprejurimi. am o campagnolo veloce si ma simt minunat atunci cand ma plimb cu ea .visez la un voiaj prin europa oare voi reusi vreodata, daca nu ai cu cine sa dai o pedala pe langa bacau sunt amator

      Răspunde
    11. Multumesc Florin.Am sa incerc sa fac o tura prin tara pe la prieteni.Incerc sa prezint un proiect pe la diferite companii saptamana asta.Idei sint multe dar sti cum e aici..
      Dupa turul tarii ma aventurez iar pe undeva ca sa muncesc sa adun bani de echipament ptr ceva mai serios.
      Voi trece si prin Bucuresti.

      Răspunde
    12. Imi cer scuze Florin ca raspund asa tarziu. Am fost tot plecat prin ture si am avut si calculatorul stricat o perioada. Nu am mai postat de mult turele mele pe blog caci ultimele au fost cam mediocre din punctul meu de vedere din cauza distantelor reduse.
      John, prietene, mersi! Sper sa ne calci pe urme! Te astept prin zona mea sa facem ture.
      Draga Florin eu pregatesc un tur european de poate reusesc sa-l intrec si pe amcul meu, cicloturistul de ja de talie europeana, marele Duma Anton (iar se supara pe mine ca-l laud) Asadar in cateva zile voi pleca intr-un tur european cum am visat toata viata. Ar trebui sa luam legatura sa discutam daca se poate sa mediatizam evenimentul.

      Răspunde
    13. Bravo amandoi.Anton ,Mihai .Am citit despre voi si chiar am fost impresionat.Mi-ar place si mi-e sa fac o asemenea calatorie in europa pe bicicleta.Bv voua si bafta incontinuare .

      Răspunde
    14. Felicitari si bine ai revenit sanatos in tara,am citit tot ce ai publicat si as fi onorat daca mi-ai da posibilitatea sa stam de vorba , chiar si prin intermediul websaituilor. Am 200 000 Km parcursi in 10 ani si tare n-as mai vrea sa pedalez singur. toate cele bune

      Răspunde
      • @Maryan Dau emailul tau lui Anton.

        @Mirceafranky Va pun in legatura. Probabil o sa iti raspunda si Anton.

        @Amandoi Tare mi-ar placea sa aud de calatorii in grup. Sper ca sunteti bine antrenati, Anton da tare din pedale :)

        Răspunde
    15. Salut Mircea Franky.
      Felicitari pt. cat ai pedalat si pt pasiunea ta. Vreau neaparat sa luam legatura ca si eu sunt in cautarea celor mai pasionati dintre cicloturistii romani.
      Te rog sa-mi scri pe adresa de email claudiumoga@yahoo.com.
      In curand urmeaza sa plec intr-un mare tur european.
      Prietenul meu Anton Duma se pregateste de turul lumii.
      Eu inca mai am de pedalat pe catranul continent.
      Sper sa luam legatura!
      Sa traiasca Florin Piersic, azi e ziua lui. Sa nu-l uitam pe marele Wolfang Amadeus Mozart, azi voi asculta nemuritoare piese ale ilustrului artist.

      cu prietenie,
      Claudiu

      Răspunde
      • @Claudiu Moga O sa iti trimit emailurile lui Mirceafranky si Maryan sa le poti scrie personal, iar lor le voi trimite emailul tau.

        Răspunde
    16. Anton mult succes iti doresc, rar asa oameni prin Romania , ma bucur foarte mult pentru tine ca traiesti visul acesta , ce sa iti zic sper ca in toamna sa ne vedem prin Europa . O sa incep si eu sirul lung de calatorii pe bicicleta prin vechiul continent . Salutari din Constanta .

      Răspunde
    17. Multumesc Adrian! eu sper ca pana in toamna sa ne vedem ..pentru ca anul acesta cred ca prima tura va fi in Romania iar prin Constanta voi incerca sa vin de 1-2 mai ..pana atunci sa ai zile bune cu soare!

      Răspunde
    18. Domnule Anton , v-am urmarit cu rasuflarea taiata peripetiile prin Europa si comentariile la isprava dv. Sunteti un model atit pentru tineri cit si  ptr. mai putin tineri. Sunteti intruchiparea  visului  meu de a calatori prin lume cu bicicleta, de a ma lepada de mine si a urma acestei ispite extraordinare.Asa e . Sunt un biciclist amator din St. cel Mare jud. Bacau si am trait si eu  sentimentul regasirii de sine in calatorie.Scapi de stresul cotidian,de tv. de cei din jur care te agaseaza si te intilnesti ci Creatorul prin creatia sa.Urmezi indemnului Mintuitorului ” Leapadate de tine si imi urmeaza mie.In concluzie ma mindresc cu asa conjudetean cu asa roman.Domnul sa va aiba in paza si sa  fiti in continuare un f. bun ambasador al rominilor.

      Răspunde
    19. In  secret visez si eu sa o iau din loc si poate va dura un an daca D-zeu ma va tine in viata  sa-mi fac rost de echipament si sa pornesc la drum.M-ar interesa o marca de bicicleta fiabila alte echipamente.Dar nu scumpe eventual s.h.Domnule Anton cred ca ne-ati face un mare serviciu celor imbolnaviti de acest microb daca ati scoate un manual al cicloturistului.Mi-as dori mult o intilnire cu dv.Toata admiratia.Daca nu indraznesc prea mult va rog sa-mi raspundeti pe adresa valeanumihail@yahoo.com

      Răspunde
      • @mishache273 ukr
        Iti uram succes pentru ce iti doresti; sa ne tii si pe noi la curent.

        Anton a participat la cursa Discovery pentru titlul de Erou (Heroes). Speram sa primim o prima impresie de la el curand.

        Răspunde
    20. buna ma numesc munteanu stefan alexandru am ramas uimit de ce a facut domnul anton duma si as vrea sa stiu si eu daca se mai fac calatori cu bicicleta prin tari straine pentru ca mias dori sa particip si eu la o astfel de ocazie as fi foarte incantat va rog din suflet datimi un raspuns id meu de mail: bloo404 @yahoo.com ps: sunt un pasionat la ciclismului :)

      Răspunde
      • @Mihai Udvar
        Spor la strans fonduri si drum bun! Mi-ar placea sa vad un drum cu mai multi ciclisti de cursa lunga la un loc. Un drum comun, pentru un scop pozitiv. Cred ca asa ati avea si mai multe sanse sa strangeti fonduri pentru traseu :)

        Răspunde
    21. Da, ar fi fain. Singura problema e ca fiecare din noi are un ego destul de puternic care in rare cazuri se potrivesc la ture de lung parcurs. La asa ture, potrivirea mentala este cu mult mai importanta decat cea fizica. De accea cei mai de succes travelleri au fost cei care au mers singuri, sau cupluri.
      Ar atrage fonduri daca am fi mai multi, intr-adevar.

      Răspunde
      • @Mihai Udvar
        Exact la partea cu ego-ul mă gândeam și eu că e principala piedică. Cred totuși că puteți trece puntea, mai ales că oamenii cu personalitate au și idealuri mai înalte, iar acolo cred că vă puteți suprapune. Care ar fi oare acel scop care ar putea să vă unească, să vă facă să treceți peste mândriile personale? Poate n-ar strica măcar să deschideți între voi subiectul.

        Ar fi în interesul vostru, cât și al scopului comun pentru care ați lupta împreună.

        Ar putea fi chiar internațională „echipa” :)

        Răspunde
    22. asta asa este mihai dar cel mai important e sa sti si cate ceva despre tehnicele de supravetuire in caz ca ramai fara mancare sau alceva trebuie sa sti ceva ca sa improvizezi ca daca nu altfel nu faci nimic :):):)

      Răspunde
    23. Important e sa stii cum sa eviti astfel de situatii, si aia vine din experienta. Dar evident ca-n locuri foarte diferite de Europa, sau lumea civilizata, pot aparea suprize neplacute. Sper noi sa nu avem situatii foarte la limita in tura noastra in jurul lumii.

      Răspunde
    24. Eu am mai lansat de-a lungul anilor propuneri deschise, pentru coechipieri la turele ce le faceam, dar nu s-a nimerit niciodata sa dispunem de fonduri in acelasi timp.
      Cel mai indicat este, daca se pleaca in echipa, sa se faca o tura mai scurta impreuna pentru a vedea ce nu functioneaza. Eu si de data asta am lansat propunerea pe toate grupurile unde sunt membru si mi-ar placea sa mai avem cu noi din cand in cand si pe altcineva. Problema este iarasi, fondurile, odata ce ne indepartam de Europa, va fi costisitor pentru cineva sa se alature. Dar nu se stie niciodata…invitatia ramane deschisa.

      Răspunde

    Spune-ți părerea!

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

    necesar

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.