Puncte tari: aleile pavate de-a lungul râului Olănești, izvoarele minerale pentru tratamente, izvorul 3bis (apă normală potabilă), Biserica lui Horea (adusă din Apuseni, de la Albac), Piatra Scrisă, traseele spre Parcul Național Buila Vânturarița și pentru cei interesați de istoria și viața monahală – mănăstirile și schiturile din zonă (Schitul Iezer, Schitul Pahomie, Schitul Pătrunsa, Mănăstirea Frăsinei – accesul sus la mănăstire este permis doar bărbăților); un alt punct tare e că de la Olănești se organizează plecări alte locuri frumoase (TransAlpina, Transfăgărășan, diverse mănăstiri, peșteri, etc.) – vedeți la poze traseele.

Puncte slabe:

  • dezvoltare haotică a stațiunii fără o strategie pe termen mediu-lung
  • străzi neasfaltate de mulți ani în zonele non-centrale
  • încă există restaurante unde te poți „înțepa”
  • .

    Mâncarea în stațiune: în general decentă, în unele locuri bună, dar există și locuri pe care mai bine să le eviți (3 Brazi – oferta foarte mică față de ce spune reclama lor; Pensiune Europa – riști să îți aducă chelnerul și ce nu ai comandat și desigur acele „suplimente” le găsești în nota de plată). Neaparat să încercați și clătitele ori gogoșii, sunt delicioase! În weekend mai ales o să găsiți pe marginea drumului și produse naturale de la țăranii din zonă (fructe, lapte, brânză).

    Cazarea în Băile Olănești: din belșug, pentru toate gusturile. Inițial voiam să numesc articolul „de ce e mai bine să nu stați chiar în centrul stațiunilor”; eu unul vă sfătuiesc să evitați centrul și hotelurile de acolo, mai ales dacă vă suprapuneți cu vre-un mini-festival sau manifestație publică. Am stat la Casa De Lux și pot să spun că a meritat cu vârf și îndesat. Deși nu e „ultracentral”, e la 5 minute de centru (300 de metri) :) Am avut balcon cu vederea nu spre un zid de beton, ci pe deasupra stațiunii, către dealul de dincolo de râul Olănești, și ce e mai important, am avut liniște. Cei din centru au avut parte de fum, muzică (inclusiv noaptea de la tipul cu boxe pe bicicletă), arome de cârnăciori-mici-hamsii-etc. și de prețuri mai mari. Noi ne-am bucurat de aceleași lucruri, ba chiar mai multe, iar prețul a fost așa cum ar trebui, 60 lei (50 în timpul săptămânii) / cameră. Cei care mergeți la Olănești, vă recomand cu căldură Casa de Lux (Ghimiș Vasile, telefon: 0740 823 760); cereți camera cu balcon de la etaj.

    Un obiectiv important în Olănești este mica bisericuță din Albac, Biserica lui Horea.

    Ce altceva poți să faci în timpul liber?

    Iei rucsacul pe umeri și urmezi traseele din zonă: am încercat trasee spre Buila Vânturarița și spre Piatra Scrisă. Eu cred că Parcul Național Buila Vânturarița este cel mai important reper natural în relativa apropiere a stațiunii. Am încercat indicațiile de pe mai multe site-uri, majoritatea au fost nefolositoare și/sau vechi (inclusiv carpati.org). Cea mai bună descriere a fost pe site-ul Parcului Național Buila Vânturarița, unde am găsit și cel mai bun lucru posibil unui călător pregătit de drum (ma refer la aparatul GPS, în cazul nostru un aparat Garmin): track-urile GPS cu accesul spre Parcul Național Buila Vânturarița și alte trasee din parc.

    Descrierile traseelor (diverse situri):

    Mi se pare absolut inutil să primești indicații de genul „Traseul este comun până la Cantonul Silvic Mânzu” dacă nu și explici ce e respectivul reper, sau să îi pui o poză, pentru ca omul să știe cum ar trebui să arate. Am fost pe unul dintre acele trasee și recunosc că dacă nu aveam track-up GPS, nu aș fi știut pe unde să merg. Descrierea este veche și se potrivește doar unui localnic, nicidecum unuia care nu știe zona și nu știe că acel Canton Silvic Mânzu este de fapt o clădire părăsită (fără a lasa vre-un semn al fostei întrebuințări).

    După cum spuneam, prezentarea traseelor este depășită și le face foarte greu de urmat, chiar imposibil fără o hartă detaliată cu trasee sau un track GPS.

    Traseele spre Buila pornesc din centru, urcă pe drumul ce trece pe la izvoare și apoi continuă pe drumul forestier. În funcție de destinația aleasă, mai departe apar variații. Vă voi povesti pe scurt cum se ajunge spre Cantonul și Cabana Cheia. Sunt 4 trasee care pleacă din Olănești și duc la Buila.

    Track GPS cu toate traseele importante din zona Băile Olănești (Buila Vânturarița – 4 trasee și traseul spre Piatra Scrisă):

    Pentru a downloada track-urile GPS cu traseele din zona Băile Olănești spre Parcul Național Buila Vânturarița și traseul spre Piatra Scrisă dați click dreapta si Save link as…: a) format GARMIN sau b) format GPS Exchange (GPX). Fisierele au marcaje cu punctele cheie și obiectivele pe care le găsiți pe drum, inclusiv izvoarele de pe drum.

    Dintre cele 4 trasee, am mers pe dunga balbenă, traseul numărul 14 din Buila. De la drumul ce trece pe la izvoare și continuă până la panourile de informare și indicatoare, am ales drumul forestier ce merge la dreapta în amonte pe râul Olănești.

    Veți trece pe lângă poienile de la Comanca, unde se află o biserică și ce mi s-a părut interesant că biserica s-a făcut stăpână pe toată lunca și poiana din jurul mănăstirii lor, cerând taxă pentru campare; erau o mulțime de anunțuri care făceau cunoscu acest lucru.

     
    Continuați drumul și după mai mulți kilometri o să găsiți pe stânga o clădire părăsită – Cantonul Silvic Mânzu. Chiar înainte de canton va trebui să traversați râul. Deși alte site-uri prezintă că acolo ar fi un indicator, nu îl căutați, indicatorul nu mai există. A fost un loc unde fără GPS nu aș fi știut că trebuie să traversăm, iar bălăriile mai mari ca mine (fără glumă, aveau cam 2 metri) ce erau între drumul forestier și albia râului nu dădeau nici un semn că pe acolo trebuie trecut. E clar că nu a mai trecut nimeni de mult prin acea zonă :( Păcat!
    Norocoșii de după noi vor găsi o traversare lată de 2-3 metri făcută la întoarcere prin buruienile respective. Ori de la seva buruienilor căsăpite acolo, ori de la buruienile din poiana de sus ne-am pricopsit cu iritații pe picioare de ne venea să rupem pielea de mâncărime :D Pantalonii balinezi pe care îi purtam nu îmi protejau partea de jos a picioarelor, voi să mergeți totuși cu pantaloni lungi :)

    Treceți prin „pasajul” făcut de mine și apoi traversați râul. Ar trebui să vedeți pe partea cealaltă a râului pe un copac marcajul cu săgețile de rigoare. De acolo cărarea urcă șerpuind dealul, iar mai sus veți găsi o poiană cu un fost refugiu / troiță acoperită (poate fi bun în caz că aveți nevoie de un refugiu). Sunteți la Șaua Prislopel. Nici acolo de mult timp nu a mai călcat un picior de om, buruienile și urzicie au împânzit poiana. Mai bine mergeți prin liziera pădurii și ocoliți acea poiană, altfel veți avea de furcă cu urzicile! Mai departe o cărare vă duce spre vărful dealului, de unde va începe coborârea spre alt drum forestier și spre cheile frumoase Cheia, iar mai departe la fel, pe drum veți merge până la cabană. Cred că track-urile GPS vă pot face drumul mai ușor.
    Iată pagina parcului național cu traseul 14; atenție, track-ul GPS de pe acel site este cel original, fără actualizări și fără traseul spre piatra scrisă. Pentru cel actualizat, click aici.

    Surse de apă: pe drum, până să traversați râul, o să găsiți cel puțin 2 izvoare amenajate, așa că nu vă faceți griji de apă potabilă. Și oricum este râul curat în acea zonă fiindcă nu mai există așezări omenești în amonte. Am marcat pe GPS și izvoarele găsite pe drum.

    Piatra Scrisă

    Ce este Piatra Scrisă? Este un punct de belvedere pe unul dintre dealurile din apropierea Băilor Olănești; o rocă moale a fost scrijelită de sute de oameni și piatra respectivă, un punct excelent de belvedere asupra Olăneștiului, a primit numele de Piatra Scrisă. Dureaza 30 de minute să ajungeți acolo, nu o ratați dacă sunteți în Olănești. Traseul este marcat cu dungă roșie și este cam așa: din centrul Olăneștiului treceți râul, continuți pe dealul din față prin dreapta cimitirului, apoi imediat veți intra în pădure. Deja trebuie să fie clare marcajele cu dunga roșie și după 20-25 de minute ar trebui să fiți ajunși la Piatra Scrisă.

    Altele de văzut la Olănești: lacul cu nuferi, fostul sanatoriu și drumul spre Palatul Olănești (spațiu privat).


    Curiozitate: am găsit destul de multe mașini cu piatră la roată. Nu, nu erau Dacia 1300 :p

    Curiozitate 2: în Olănești o să găsiți mai multe bănci vopsite în culorile naționale, roșu – galben și albastru.

    Album fotoVezi toate pozele selectate din zilele petrecute la Baile Olanesti, de pe traseul Olanesti – Buila Vanturarita, Baile Olanesti – Piatra Scrisa, de la Lacul cu nuferi si altele facute in zona.

    Vouă ce vă place la Băile Olănești și împrejurul stațiunii?

    Share and Enjoy !

    0Shares
    0 0

    Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
    Cuvinte cheie: , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

    16 gânduri despre “Băile Olănești pentru sezonul de toamnă 2011

    1. Ce surpriza!! Olanestiul era, pentru mine, a doua casa de vacanta. Timp de aproape 15 ani am mers acolo cu bunicii mei… in fiecare vara. Am stat inclusiv la Vila 1 Mai. Era superb! Ti-a placut ce ai gasit pe acolo?

      Răspunde
      • @Anca
        Daaa, mi-a plăcut. Am rămas cu un gust plăcut, chiar dacă ai văzut că nu toate sunt perfecte pe acolo :)
        Recunosc, prima impresie a fost foarte plăcută când am descoperit aleile de-a lungul râului Olănești, cu copacii uriași și aerul dulce. Înțeleg că ai fost peste tot prin zonă, inclusiv la Piatra Scrisă. Ai continuat și traseul spre mănăstirea Frăsinei?

        Răspunde
    2. Da, aleile si tot drumul spre Izvorul 24 te poarta, parca, in alta epoca… sau mi se parea mie pe vremuri. Am fost la Piatra Scrisa si mai urcam prin poenitele din imprejurimi, de unde se vedea minunat statiunea. La Frasinei n-am ajuns…insa mai plecam cu bunicii in excuriile organizate catre alte manastiri si pesteri.

      Mai este taxa aceea pentru apa de la izvoare? Asta, apropo’ de ce nu e tocmai ok si a aparut in ultimii ani…

      Răspunde
      • E taxa, da. De fapt izvoarele sunt inchise si nu poti intra fara a plati. Ce afacere e mai buna decat sa vinzi apa care iese singura din pamant?

        Inteleg bine ca e o vreme de cand nu ai mai fost prin Baile Olanesti?

        Răspunde
    3. Am fost la Baile Olanesti de cateva ori. Relaxare total, plimbare … pe scurt: locul potrivit pentru recuperare dupa munca de birou :)

      Off-topic: Te-ai ingrasat Arjule! :)

      Răspunde
    4. Olanesti… o parte din „Oltenia de sub cer”, asa cum citesc pe o carte luata din luna de miere fcauta pe acolo si prin Mehedinti si Caras-Severin. Abia astept sa creasca mititeii nostii un pic mai mari si sa incepem din nou sa plecam la plimbari si sa mergem din nou pe acolo, pe la Govora, prin Cozia sau pe la Cantonul Cheia! ;)

      Răspunde
    5. Sunt de acord cu Adi si anume ce a scris pe „Unde se mănâncă bine la drum în România” Eu am fost la Trei Brazi weekend-ul care a trecut. Am mers acolo pentru ca am prins o oferta buna si am citit lucruri pozitive pe internet despre restaurant. Nu stiu ce experienta proasta ai avut Florin dar noi am avut 7 camere rezervate, am fost cu copii, si am mancat EXCELENT. Ma pot jura ca nu am mancat clatite mai bune ca acolo, cel putin eu nu am mai mancat. L-am chemat pana si pe bucatar sa ne dea reteta. Tocanita, in general produsele traditionale la fel sunt foarte bune. Niciunul dintre prietenii mei nu s-a plans de mancare ci din contra. Ce anume ai mancat si nu ti-a placut ? Noi am mancat in general traditional (tocanita, fasole cu ciolan, o farfurie era pentru doua persoane, peste, clatite, papanasi). Peste am mancat pentru ca tocmai cand am venit noi a venit cineva cu peste, salau, proaspat din dunare si l-a vandut celor de la pensiune. Venind de la Bucuresti am ramas foarte incantati si de faptul ca eram foarte aproape de natura. Dupa cum ai vazut si tu pensiunea este inconjurata efectiv de brazi. In final ce sa spun fiecare are experienta lui dar nu cred ca poti sa judeci un bucatar, o mancare doar dupa ce ai luat o masa sau ai mancat o portie de cartofi prajiti. Noi am avut o reducere la restaurant si am mancat toate mesele. Sambata era o formatie care canta si restaurantul era aproape plin. Am facut o hora cu cineva care locuia la Parang si imi spunea ca vine pentru muzica si mancare. Nu vreau sa intru in polemici dar am scris postul pentru ca noi am fost extrem de nemultumiti si am fost surprins sa vad ca tu ai recomandat chiar evitarea pensiunii.

      Răspunde
      • @Elena
        Eu pot doar să mă bucur că ați avut noroc cu mâncarea la Trei Brazi. Sincer și noi am fi preferat să avem exact aceeași experiență acolo, dar în plin sezon de vară, am trăit altceva la Trei Brazi. Voi face un update la articol pentru a include și părerile voastre, dar până la proba contrară, nu pot personal să spun altceva decât ce am spus deja. :)

        Răspunde
      • peste de dunare, la olanesti ??! oau, n-am gasit asa ceva nici pe malul dunarii- de la severin (taverna…) pana la cazane: peste din metro!

        Răspunde
    6. Nu stiu daca este vorba de noroc. Tu vad ca ai stat la o pensiune pe care o recomanzi dar nu recomanzi alte doua pensiuni pentru ca ai mancat o data la ele. Daca pensiunea la care ai stat are restaurantul bun de ce nu ai mancat la ei in fiecare zi si ai fost sa mananci la altii ? Eu observ ca esti putin subiectiv. ;) Se pare ca totusi am intrat putin in polemica asa ca ma opresc aici. :) Succes in continuare tuturor.

      Răspunde
      • @Elena
        Cei la care am stat nu au restaurant deloc, îi recomand din alt punct de vedere. Am mâncat în alte câteva locuri din Olănești pe timpul șederii acolo și cred că am un termen de comparație destul de bun. Ca să fie clar, am criticat restaurantul de la Trei Brazi pe baza unei experiențe reale și nu voi inventa motive pentru care să îmi placă. Dezamăgirea a fost cauzată și de multitudinea de reclame care din punctul nostru de vedere ne-au înșelat așteptările.

        În final dacă oamenii se pun pe treabă și știu să preia critica noastră în mod constructiv au de câștigat. Vorba aceea: un client mulțumit spune la 1-2, unul nemulțumit spune la 10.

        Mi-aș fi dorit să avem aceeași experiență ca și tine, dar… mă opresc aici. Ceilalți să judece singuri și sper să aibă doar mâncare bună!

        Răspunde
    7. Am ajuns sa petrec revelionul la pensiunea 3 brazi tot printr-o recomandare. Au fost 2 formatii de muzica, din care una a venit impreuna cu manelistul „Danut de la Bucuresti” care a cantat cam 2 ore spre dimineata si un DJ chiar foarte bun. Manelistul nu a fost primit prea bine de cei din sala insa a fost foarte inspirat si a cantat mai mult muzica populara, sarbe si altele de genul asta. A bagat doar cateva manele pentru un grup. Portiile de mancare au fost mari si foarte, foarte, foarte bune, la fel vinul, palinca, tuica. Pot sa spun ca m-am imbatat cu palinca pentru ca am baut cam mult insa a doua zi nu am simtit mahmureala deloc. Nu am mancat in alta parte in statiune dar din punctul meu de vedere pot sa spun ca pensiunea trei brazi este locul unde se mananca bine in Baile Olanesti. Nu prea mi-a placut mirosul de sulf de pe langa rauri si faptul ca erau cam multi caini prin statiune. Era sa dau peste unul cu ATV-ul. Nu a fost deloc zapada dar am inteles ca nici pe Valea Prahovei nu a fost asa ca nu am niciun regret. Pacat ca statiunea nu are partii de schi. Zona mi-a placut foarte mult. Statiunea este o fundatura inconjurata de munti. Aerul este foarte curat. O excelenta zona de relaxare pe care o recomand in special persoanelor stresate. Drumurile sunt destul de proaste, probabil ca au primari care se ocupa cu altceva.

      Răspunde

    Spune-ți părerea!

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

    necesar

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.