Purtați în atmosfera de oraș al vacanțelor regale din Sinaia, la invitația Primăriei Sinaia, cu ocazia lansării de carte „Sinaia, Orașul Elitelor„, câțiva fericiți dintre noi am putut gusta un pic de senzație aristocrată a timpurilor demult apuse și savuros surprinsă în filele unei cărți care pretinde a fi ghid al clădirilor sinăiene monument, în realitate însă o cronică a devenirii orașului în capitală a elitelor și culturii. Nu putea fi un moment mai bun și pentru a vizita Muzeul orașului Sinaia.

Fiindcă nu am putut participa la eveniment, ne-a reprezentat, sper, cu plăcere, colega de breaslă Mădălina; articolul este scris de ea. Dacă tot mergeți la Sinaia, la o plimbare prin parcul central intrați și în Muzeul Rezervației Bucegi.

Tot la Sinaia vă recomand Expoziția de trenuri în miniatură și Muzeul Enescu – Vila Aluniș.

În peste 1000 de fotografii vechi și noi, cartea poartă amprenta viziunii sinăianului Dan Nicolae Manea. Arhitectul îndrăgostit de urbea sa ne dezvăluie povești despre oameni, întâmplări și momente memorabile din istoria ultimilor 150 de ani, toate aduse undeva la granița dintre monografie, călătorie și fotografie. În ea descoperim curtea elitelor și a vieții regale, regăsim noțiunea pierdută a bunului gust și al eleganței simple, și ne bucurăm de ghidajul printre clădirile monument încă din plin regăsite. Alături de harta atașată, Sinaia, Orașul Elitelor propune și trasee tematice, centrate pe clădirile monument și case de autor, din perspective poate mai puțin obișnuite nouă.

Ca o paranteză, nu omiteți să intrați pe site-ul cărții www.sinaiaorasulelitelor.ro, cu versiunea electronică a traseelor cu clădirile monument, dar și câteva detalii despre arhitectul Dan Manea, autorul cărții, și partenerii care au făcut posibilă publicarea unei cărți formidabile.

Și pentru că tot ne aflam în Sinaia, am ales o intrare potrivită atmosferei Sinăii de altădată cu o plimbare la pas pe străduțele pietruite, rătăcirea printre căsuțe cochete cu arhitectura lor inconfundabilă, tacticos surprinse și povestite pe îndelete în acest proaspăt ghid al orașului, și cu un popas, neapărat necesar, la Muzeul orașului Sinaia.

Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey
Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey

Se află găzduit în nobilul Palat Știrbey ridicat în 1875 pe unul dintre cele mai frumoase domenii din Sinaia, astăzi vis-a-vis de stația de telecabină, plăcut (nu și perfect) renovat, a cărui salvare l-a transformat în cea mai veche clădire cu valoare arhitecturală a orașului rămasă, căci, comori arhitecturale fi fost ele mult mai multe dacă deceniile de comunism nu și-ar fi lăsat amprenta cenușie peste tot ce a fost valoros, frumos și nobil.

Palatul a aparținut Prințesei Alexandrina/Alina Știrbey (1829-1894), cel de-al șaselea copil al cuplului Barbu D. Știrbey și Elisabeta Cantacuzino-Pașcanu, cea care mereu s-a învârtit într-o lume selectă. Divorțată de alt sânbe albastru, Alexandru Plagino (nepotul lui Alexandru Moruzi), se va căsători pentru a doua oară cu Ioan Emanuel Florescu în 1867, după ce generalul implicat în formarea armatei române va rămâne văduv. Se va mărita cu mai sus pomenita, Alina Știrbey, nimeni alta decât verișoara fostei soții (Ecaterina Bibescu, fiica domnitorului Gheorghe Bibescu). Despre ea puteți citi și aici.

Din colaborarea ei cu arhitectul olandez Josef Jacob Schieffeleers (cel care i-a construit vila în 1874-1875) și cu pictorul G.M. Tăttărescu (el i-a decorat capela funerară), se va naște o clădire absolut splendidă și astăzi, cochetă, din piatră locală, cu o arhitectură specifică, străjuită de două foișoare și fațadă cândva oglindită într-un mic lac natural, cu drumuri de acces pentru trăsuri.
Nu, nu căutați lacul, nu mai este. Vă las pe voi să faceți localizarea și deducțiile transformărilor! :)

Fac o paranteză să vă prezint arhitectul care a plănuit ce astăzi e Muzeul orașului Sinaia, pe J.J. Schieffeleers, olandez devenit român în timpul lui Carol I. A fost trimis să lucreze la hale, căi ferate și alte clădiri industriale; a fost implicat în realizarea căii ferate București-Craiova și București-Iași, dar și la cea dinspre București către Predeal; după ce realizează casa-muzeu din Sinaia, va fi remarcat de prințul Dimitrie Ghica, eforul Spitalelor Civile și cariera lui va cunoaște o revoluție: va face în Sinaia planurile pentru Hotelul Caraiman, va concepe planul urbanistic al orașului, parcul, vile particulare; în București va face planurile pentru Spitalul Colțea, Maternitatea, Palatul Băilor Eforiei, dar și numeroase vile particulare.

Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey
Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey

Astăzi, Palatul adăpostește istoria orașului, istorie complexă la fel ca viața fostei stăpâne. Mi s-a părut fascinant să îi simt trecutul adus aici în cea mai mare parte prin contribuțiile localnicilor, transformându-se în loc de întâlnire cu marile personalități ale Sinăii, cu povești ale cercetașilor, localnicilor și elitelor deopotrivă, cu etapele vieții sale de cătun, destinație regală și mai târziu de oraș cultural.

Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey
Muzeul Sinaia, fostul Palat Știrbey
Sinaia
Sinaia

Informații utile

  • Program:
    • Luni - Marți: ÎNCHIS;
    • Miercuri - Sâmbătă : 10:30 - 16:30;
    • Duminica: 10:30 - 14:30.
  • Contact:
    • Bulevardul Carol I, nr. 28, Sinaia; Telefon: 0344.251.737; E-mail: muzeulsinaia@gmail.com; Facebook: https://www.facebook.com/muzeulsinaia/.
  • Taxe:
    • Adulți: 15lei
    • Elevi/studenti: 7lei
    • Tarif special sinăieni: 5lei
    • Tarif pentru grupuri mai mari de 10 persoane: 5lei / persoană.
  • Alte informații:
    • O descriere o găsiți pe site-ul oficial: http://muzeusinaia.com/

Popasul făcut de noi la Cafeneaua Știrbei din incinta Palatului și vizitarea sa au devenit parte din plimbarea printre comorile răscolite, documentate și strânse în coperțile acestei bijuterii proaspăt lansate, „Sinaia, orașul elitelor„.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

6 gânduri despre “Muzeul orașului Sinaia, oraș al elitelor

  1. Felicitari pentru articol ! Un articol foarte frumos ,cu multe informatii utile si interesante. Promit ca voi merge, sa vizitez muzeul cu prima ocazie.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.