Recent am fost și la Iași, la un eveniment de pregătire continuă pentru ghizii de turism. A fost un eveniment reușit și mi-a plăcut reîntâlnirea cu orașul Iași, pe care am avut ocazia să îl mai văd de câteva ori în ultimii ani, ba chiar să îi văd și evoluția. Și chiar a evoluat, acum este un oraș bun de vizitat. În acest scurt articol vreau să vă arăt două mozaicuri simbolice care eu cred că sunt puțin știute.
Update: am adăugat și două bonusuri, alte două simboluri ascunse și vizibile doar de la înălțime.
Mozaicul numărul 1: Legenda Moldovei
Primul dintre ele este cel din Piața Unirii. Este cunoscuta piață cu statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Dacă privim în dreapta pieței, cu Hotelul Unirea în față, statuia lui Cuza Vodă în stânga, o să vedem ceva mare pe jos. Este legenda întemeierii Moldovei, la mărime mare.
Legenda spune că Dragoș Vodă, primul care trece munții din Maramureș și descalecă în Moldova, va hăitui și în final va ucide un bour sau un zimbru, alături de o cățea vitează, Molda. Pentru curajul cățelei Molda, numele „Moldova” ar fi dat regiunii. Grigore Ureche ne spune că locul unde s-a fi întâmplat acțiunea este la Boureni (parcă mai degrabă ar fi cel de lângă Gura Humorului decât cel din județul Iași), de la bour. În final e o legendă, dar e una frumoasă.
Ca idee, istoria consemnează că zona Moldovei era văzută ca o marcă a regatului maghiar; adică avea rol practic de apărare a regatului, era o zonă tampon între regat și năvălitori. Se încuraja crearea acestor mărci de graniță pentru a apăra regatele de invadatori. Mai târziu de Dragoș, Bogdan I a cam fost nevoit să fugă din Maramureș fiindcă intrase în conflict cu regele maghiar și suporterii acestuia. Vine în Moldova, îl trimite pe Balc la plimbare (Balc era fiul lui Sas, unul dintre urmașii lui Dragoș) și așa se face că Bogdan I va rămâne în Moldova. Drept pedeapsă, regele maghiar îi va lua teritoriile din Maramureș și le va da urmașilor lui Sas (Balc & co.).
Cel mai bine se vede de la restaurantul panoramic din Hotelul Unirea. Iată cum arată de la înălțime:
Apropo, găsesc ușor amuzantă reprezentarea vânătorii (cam așa apare peste tot scena, sursa e comună). De ce? Zimbrul și bourul (din ăsta nu mai avem niciunul, dar mai sunt prin India și Africa rase de vaci un pic asemănătoare cu bourul, aveau coarnele depărtate, nu ca zimbrul) erau cele mai mari animale terestre din Europa non-arctică, masculul ajungând uneori și la o tonă în greutate, o confruntare fix ca în reprezentare ar duce foarte probabil la rănirea calului și călărețului :)
Mozaicul numărul 2: Harta României Mari
De la Alex Boacă am aflat chiar astăzi de un al doilea mozaic cu substrat, în fața Universității de Medicină din Iași. Este harta cu România Mare.
Pe Google Maps îl găsiți aici (eu am rotit și deformat puțin imaginea pentru a corecta perspectiva satelitului).
Urmează cele două bonusuri anunțate în introducere, secrete ale Iașiului văzut de sus. De unul dintre ele știam, dar nu aveam poza, așa că trimit creditele tot la domnul Boacă.
Update: Bonus 1: simbolul peștelui
Curtea bisericii romano catolice noi are drumul în formă de pește. Este vorba de peștele creștin, Ichthys, simbolul cu care erau marcate locurile de întâlnire ale creștinilor. Iată că s-a păstrat simbolistica și îi felicit pentru idee! Aici e harta.
Update: Bonus 2: textul „INDEPENDENȚA” scris cu balcoanele unui bloc
Dacă mergeți pe Independenței, o să vedeți un bloc ale cărui balcoane sunt asimetrice, chiar ciudate. Privite de sus dintr-o parte, se poate distinge textul „INDEPENDENTA”. De asta știam de la ghizii din Iași, dar nu avusesem fotografia și chiar mă întrebam zilele astea unde aș putea găsi o poză din satelit sau avion. Iată că ne ajută Google Maps.
Mai știți astfel de lucruri ascunse la vedere? Dacă da, vă invit să le scrieți la comentarii.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
hei , vad ca acest articol este vechi , sunt din iasi si mereu vad mozaicul de pe hotelul unirea , acele simboluri mici ce par sa se repete , nu sunt doar pe partea din fata a hotelului ci pe fiecare parte , nu sunt inteligibile dar atrag atetia , o cunostiinta de.a unui prieten de al me ce a suferit de clinica sa oprit socat in fata mozaicului si a sustinut ca intelege insa nu stiu ce , nu pot afla nimic despre mozaic dar ma intereseaza
E de aul trecut articolul, dar e la fel de actual, mozaicul arată la fel. Nu îmi dau seama la ce vă referiți, dar o să mă uit cu atenție când ajung iar la Iași.