Știi că în zona săsească, pe vremuri, meșterii erau grupați pe meserii, în bresle? Te invit la Sighișoara, să cunoaștem împreună un meșter din Breasla Curelarilor, meșter care duce înainte meseria, așa cum era practicată de sașii din vechime.

Suntem în Turnul Cojocarilor, sus în frumoasa cetate a Sighișoarei. Aici, cu grija Fundației Mihai Eminescu Trust, funcționează, nu de mult timp, un mic muzeu, iar înăuntru îl găsim pe nea Ioan Nistor, bun meșter în Breasla Curelarilor.

Barba căruntă și lungă îl arată pe nea Ioan ca pe un personaj de film, de poveste, iar ochii săi albaștri ascund o privire blândă, pătrunzătoare. Zău că rar veți găsi pe cineva așa autentic.

A făcut ucenicia și apoi școala la Timișoara. Are 61 de ani și de peste 40 de ani lucrează cu piele, specializarea lui fiind curelăria. Face orice se poate realiza din piele, iar în Turnul Cojocarilor i-am aflat povestea și mi-a arătat câteva dintre trucurile meseriei sale.

Hamuri, biciuri care pocnesc cu zgomot asurzitor, curele sau brățări frumoase veți găsi dacă îi treceți pragul. Mi-a arătat și cureaua împletită pe care a primit-o de la cel care l-a învățat tainele curelăriei, dar și prima curea împletită pe care a făcut-o el. Era făcută în urmă cu 25 de ani, în 1987.

Obiecte pe care le puteți cumpăra:

Cu toții am văzut, măcar la televizor că bărbații la țară poartă, în zi de sărbătoare, cingătoare sau brâu din piele, cu buzunare. În zona Sighișoarei se numește șerpar, iar pe vremuri bătrânii lucrau luni de zile la un șerpar. Îl făceau acasă pentru fiul sau ginerele lor, iar a avea un șerpar frumos era o chestiune de mândrie.

Folosește instrumente cu nume săsești, unele dintre ele sunt foarte vechi, moștenite din atelierul din Sighișoara. Compasul se numește Zirkel, unealta cu care care taie dunga curelei se cheamă Kant Trimmer.

La 61 de ani, nea Ioan poate să taie dintr-o bucată o fâșie perfect dreaptă din piele. Iar pasiunea cu care duce înainte tradiția a făcut să i se ducă veste că este unul dintre ultimii meșteri curelari care respectă obiceiul, care respectă meseria și urmează calea stabilită de meseriașii din vechile timpuri.

Nepotul care poate va duce mai departe meșteșugul:

Mașina de cusut are cam 100 de ani:

Unde sunt vremurile când comandai o pereche de cizme, iar cu 2-3 zile înainte de a le ridica, meșterul le punea într-un lighean cu apă, iar când le luai, le scoteai direct din lighean și aveai demonstrația că nu intră apă în ele?

Oare ce se folosea înainte de a avea catarame metalice? Iată o cataramă din piele!

Urcați cu grijă, scara e abuptă. Aveți grijă și la cap, pe vremuri ușile erau mai mici :)

Dacă vreți să îl vedeți pe nea Ioan Nistor filmat, Georgiana l-a „prins” aici.

[info-utile]

Nu uitați, când ajungeți în Sighișoara, urcați scările de lemn ale Turnului Cojocarilor. Intrarea este liberă, dar timpul petrecut cu meșterul curelar, cu nea Nistor, este neprețuit!

Drum Liber să aveți!

Sighișoara, Romania

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Tag the flag 2013!
Cea mai bună turtă dulce din Sibiu

Dacă ne-ați urmărit pe Facebook, știți că am fost în Sibiu, la invitația inimoșilor membri ai Asociației de Înfrumusețare a...

Închide