Ați văzut documentarul Orașe Inteligente: București? A rulat în ultimele zile pe postul National Geographic, ultima rulare fiind aseară, la ora 20:00. Dacă l-ați văzut, sper că v-a plăcut. Dacă nu, eu zic că ați pierdut un film bine făcut care pune într-o lumină pozitivă capitala noastră, care colorează în nuanțe vii, moderne, un oraș cu imagine deseori cenușie. Eu am fost ghidul lui Iván, profesionistul Nat Geo care a hotărât ce și cum intră în acest documentar, așa că mă simt un pic și eu responsabil de acest minunat film. Aici vă fac un mic rezumat a implicării mele.
Update: pentru a vedea când va mai rula documentarul, studiați programul TV de aici.
Orașe Inteligente: București / Smart Cities: Bucharest
În concepția lor, una extinsă, un oraș inteligent îmbină vechiul cu noul, se dezvoltă pe tehnologii moderne, pune accent pe ecologie, este urbea în care viața tinerilor este efervescentă. La unele capitole stăm bine (vezi poate cel mai bun antivirus din lume, Bitdefender, viața culturală, etc.), la altele precum ecologie, stăm mai puțin bine.
Fără dubiu, Bucureștiul poate fi foarte interesant. Modul în care vechiul și noul se îmbină, faptul că are firme de top care fac treabă excelentă, faptul că se dezvoltă, că are și proiecte îndrăznețe de infrastructură (Pasajul Basarab), toate îl recomandă. Putem include Bucureștiul într-o listă foarte restrânsă mondială de orașe „inteligente”? Nu știu, dar mă bucur de rezultat, este excelent și mă bucir că am avut o contribuție mică și eu! :)
Costurile de realizare a unui documentar sunt foarte mari, iar, spre deosebire de BBC-ul subventionat de statul britanic, National Geographic e independent, nu e susținut de guvernul american. Acest lucru face ca ajutorul extern postului să fie întotdeauna bine primit. Cum seria Smart Cities era deja în lucru, faptul că statul român (ANT) dorea să susțină un documentar despre București a venit ca o mănușă.
Pe unde i-am dus?
Cam peste tot, inclusiv în afara orașului, de exemplu la studiourile Castel Film. La ei s-a „tras” de exemplu ultimul film cu Nicholas Cage. Mai jos am detaliat vizita la studiouri. Trebuie să precizez și că unele locuri agreate de turiști nu se încadrau în tematica Smart City (de exemplu: Muzeul Satului), așa că am sărit peste ele.
Plimbările ghidate de documentare au durat două zile, două zile și jumătate, iar începutul a fost ușor hilar. Important e că am fost la locul potrivit, la momentul potrivit, iar colaborarea cu Mircea (de la agenția contractantă, Click Travel) a fost foarte bună. Ne-am înțeles de minune, am colaborat bine și pe parcursul a trei zile am fost la plimbare cu doi oameni de la National Geographic.
Pe data de 28 august eram deja la tur de oraș în zona centrală. Din partea producătorilor, vizitatorul este domnul Iván B., un spaniol bine pregătit, de mulți ani ancorat în domeniul documentarelor Nat Geo. A venit foarte bine informat de către echipa sa de lucru, știa deja multe lucruri și trebuie să recunosc că a fost cu atât mai interesant să îi livrez mereu lucruri noi. Mi-a plăcut acest lucru.
Trei săptămâni mai târziu, spre final de septembrie și început de octombrie 2014, echipa de filmare avea să fie în București pentru a realiza documentarul Orașe Inteligente: București.
Cu excepția unei pauze în care am fost înlocuit de Mircea, am fost alături de cei doi până cândva după-amiaza zilei de 30 august. „Filmul” ne-a purtat și la 30-40 de kilometri în afara Bucureștiului. Am ajuns la Mogoșoaia, Snagov, dar și la studiourile Castel Film pe care le-ați văzut în documentar. O să detaliez puțin vizita de la studiouri, fiindcă sunt sigur că nu sunt prea mulți cei care ați călcat pe acolo, nu de alta, dar nu aveți cum, nu e tocmai loc turistic.
Unde sunt studiourile Castel Film? Le găsiți în Izvorani, la aproximativ 40 de km în afara Bucureștiului. Un zid înalt ascunde de privirile curioșilor ceea ce se întâmplă acolo înăuntru, singurul loc pe unde puteți trage cu ochiul este în dreptul porții de intrare. Dincolo de ea am descoperit în același loc un univers întreg. Am găsit reproduceri ale unei străzi vechi din Londra, un oraș întreg a fost creat pentru filme cu cowboy, am găsit și un sat care a apărut în filmul Nemuritorii. Nemuritorii scoțieni. Mai găsești o catapultă, două, căruțe, mașini americane, castele. Într-una dintre hale sunt decorurile folosite la ultimul film cu Nicholas Cage, acțiunea cică se petrece într-o biserică subterană antică din Turcia de astăzi. Până și un film cu naziști și lagăre de concentrare a fost „tras” în studiourile de la Izvorani.
Iată și câteva dintre pozele făcute acolo:
Vă imaginați că dacă petreci două zile cu cineva ajungi să povestești vrute și nevrute. Așa am ajuns și la industria IT, la faptul că Bitdefender este poate cel mai bun antivirus din lume. S-a amintit și scannerul de camioane sau avioane, am povestit și despre SMURD. Lucruri care au ajuns și în documentar. :)
A fost plătit de ANT?
Agenția a fost contractată de National Geographic direct, iar din câte știu de la ei, statul român a participat cu aproximativ 40% din costurile de realizare a documentarului. Rezultatul îl vedem cu toții, a ieșit ceva de calitate care sperăm să ajute la turismul de incoming. La noi a sosit abia acum, dar în Anglia, documentarul a rulat încă din luna martie.
Pe internet am văzut că unii sunt uimiți de faptul că e foarte bine documentat, așa că vreau să aduc câteva completări din interior: pe lângă datele locale (ghizi, etc.) au și o echipă specializată care doar asta face, documentează foarte bine ce apare pe ecran. Spre deosebire de concurența americană (vedeți scandalul cu Discovery și oamenii de știință care i-au acuzat că trunchiază studiile lor și nu sunt tocmai obiectivi), Nat Geo nu a avut probleme cu veridicitatea celor prezentate în documentare.
Cuvinte de final
Pasiunea se vede, iar alături de Mircea am convingerea că am făcut treabă foarte bună. Același lucru l-au făcut și cei de la National Geographic, iar rezultatul l-am văzut și eu în această seară. Și mi-a plăcut mult. Orașe Inteligente: București fost dinamic, echilibrat, a îmbinat foarte bine trecutul cu prezentul, a ales subiecte interesante pentru topicul cerut – orașe inteligente. Poate a și exagerat puțin când a lăudat sistemul medical / SMURD, dar a ieșit ceva bun. Atât de bun încât e de arătat și altora. Și repet: l-ați văzut? Cum vi s-a părut?
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Buna,
Eu am vazut azi documentarul. Mi s-a parut absolut fascinant si m-am simtim mandra ca locuiesc in Bucuresti, ceea ce e mai rar :). L-ar recomanda clar oricui. Felicitari pt contributie si la mai mare!
Dana
Așa este, a ieșit o treabă foarte bună. Chiar dacă nu sunt bucureștean (stau aici, dar nu sunt de origine de aici), mă simt bine contribuind la promovarea Bucureștiului (și a României). Mulțumesc frumos.
Salut , am vazut si eu documentarul acum , foarte bun dar daca e sa dam cartile pe fata nu e chiar asa , acolo au fost spuse doar lucrurile bune :)
Cam acesta era și scopul, să insiste pe lucrurile pozitive. Sunt destule și avem ce arăta, chiar dacă recunosc că pe alocuri s-a mai exagerat. Oricum, din experiența mea, 99.9% dintre străinii care vizitează Bucureștiul rămân încântați. :)