Fiindcă în România s-au făcut investiții în domeniile de schi (și chiar vom avea și un eveniment frumos despre care veți putea citi aici în curând), publicăm informațiile actuale cu noile hărți ale pârtiilor de schi din România, așa cum arată ele în sezonul de schi 2012/2013. Articolul din 2011 și actualizat în 2012 poate fi folosit ca referință; îl găsiți aici.

Update major, 5 februarie 2014: am decis ca hărțile pârtiilor să fie publicate într-un singur loc, așa că le-am scos din articol. Vezi hărțile pârtiilor de ski din România (listă permanent actualizată).

Prietenii de la iTour au lansat pe internet noile hărți de schi din 2013. Vom fi alături de ei, la Brașov, unde luni se va întâmpla și evenimentul oficial de lansare. Fără să lungesc prea mult vorba, trecem la câteva date statistice pe care le putem compara cu ce am avut în urmă cu un an, iar mai jos voi posta hărțile digitale noi ale pârtiilor de schi din România. Programul de promovare pe hârtie, prin fluturași, include doar pârtiile omologate, dar digital sunt disponibile și pârtiile care nu sunt încă omologate.

Ce s-a schimbat față de anul/anii trecut/i? Citiți și studiul făcut de Andrea despre stațiunile de schi.

 • A scăzut numărul de fluturași tipăriți de la 350 000 (în 2011) la 220 000, dar între timp blogul de pe wordpress.com s-a transformat într-un site modern care aduce mai ușor în vedere proiectul.
 • La fel ca anul trecut, s-a păstrat gruparea stațiunilor pe șase (6) regiuni (în mare parte, potrivite cu regiunile geografice/istorice): Ardeal (poate ar trebui specificată care zonă din Ardeal, că și Hargita&Covasna sunt tot în Ardeal), Banat şi Valea Jiului (mai trebuie lucrat la nume, Valea Jiului poate fi altfel interpretată), Harghita şi Covasna, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, Moldova şi Valea Prahovei (și aici ar fi nevoie de un nume mai bun, stațiunile din Brașov nu sunt tocmai pe Valea Prahovei). În 2013 avem 39 de domenii schiabile (pârtiile omologate). Patru domenii schiabile sunt prezente doar digital, nefiind omologate.
 • Ca și număr de domenii schiabile, de departe cele mai multe sunt în Transilvania – 17 (grupate în materiale sub titlul Ardeal – 8 și Harghita & Covasna – 9).
 • Ca și număr de kilometri pe regiuni (cele din programul i-Tour) cea mai mare concentrație este de departe în două regiuni. Pe Valea Prahovei + Brașov avem ceva peste 51 de kilometri de pârtii, iar următoarea zonă este cea a Banatului + Valea Jiului (inclusiv Gorj), cu 44 de kilometri. Mai departe în listă, zonele adună abia 20 de kilometri de pârtie sau mai puțini. Atenție, este totalul din toate stațiunile respectivei zone (inclusiv cu corecția de la Poiana Brașov).
 • Probabil că cele mai mari stațiuni de schi (ca lungime totală a pârtiilor) sunt:
  1. Straja, Hunedoara (aproape 21 de kilometri de pârtii)
  2. Poiana Brașov, Brașov (nu știm exact lungimea, pe site-ul primăriei apare cu 20 de km)
  3. Sinaia, Prahova (nu știm lungimea actuală, anul trecut erau cam 15 km de pârtii)
 • Fie că sunt sau nu pe hărțile acestea, surprizele plăcute din punctul meu de vedere sunt reprezintate de domeniile schiabile Straja (și-a dublat pârtiile, acum adună cam 20 de km), Șureanu (10 km de pârtii noi), Semenic (când va fi gata, de pe vârf se va putea schia până la Barajul Văliug), Poiana Brașov (creșterea cu 70% a lungimii schiabile până la 20 de km) și Voineasa-Vidra (pârtii noi făcute cu fonduri europene în Vâlcea).
 • Deși hărțile i-Tour nu cuprind noile pârtii de la Poiana Brașov, trebuie să știți că aici s-au făcut investiții serioase, construindu-se noi pârtii, celor existente li s-au făcut corecții, au apărut pârtii de legătură, dar și infrastructura pe cablu a fost modernizată și completată. Domeniul de schi actual adună aproximativ 20 de kilometri de pârtie. Pretextul a fost FOTE. Informațiile actualizate le găsiți pe site-ul dedicat stațiunii al primăriei Brașov.
  PS: Când intrați pe site-ul stațiunii: șoferi, nu băgați în seamă meniul „Puncte anulate”! Este doar o denumire total neinspirată pusă în meniu de către oficialități :))

Aici sunt hărțile pârtiilor omologate de schi din România. Le-am mutat din articolul acesta pentru a avea mereu la dispoziție ultima variantă a hărților.

 

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

5 comentarii

  1. Mersi Iuli de atenționare!

   Dacă s-a deschis de curând e posibil să nu fii prins „bunul de tipar”, îți imaginezi că durează o vreme tiparul a 220 000 de fluturași și distribuția lor :)

   Ai cumva mai multe informații despre această pârtie din Covasna? Mi-ar plăcea să fac un update, să afle cât mai multă lume.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
România Pitorească de Alexandru Vlahuță, prim-articol

Dragii mei, odată cu pășirea în noul an m-am gândit să vă aduc atât vouă, cât și mie o nouă...

Închide