Eolienele din Dobrogea

Timp de 3 zile cât am ne-am plimbat prin județul Constanța și Tulcea am avut parte și de soare, și de ploaie, ba chiar și de ninsoare. Un singur lucru a fost permanent: vântul.

Nu am fost singurii care am constatat acest lucru, ci unii au făcut studii și au „plantat” zeci de micro-stații meteo pentru studiul vântului, cu scopul de a găsi locurile bune pentru a produce energie electrică eoliană. Proiectele au început, iar acum în Dobrogea este în construcție cel mai mare parc eolian din sud-estul Europei.

În traseul Scrie România, noi am făcut o pauză pentru a vedea de aproape cum arată o eoliană. De jos, evident.

Un neavizat ar putea constata că unele au palete cu vârful curbat, generatoare „ou”, că se învârt în funcție de direcția vântului. Sub carcasă se pot ascunde, la cele mai noi, frâna electromagnetică, dar și multe alte sisteme care împreună fac producerea de curent electric „verde”, eolian, posibilă.

Doar câteva dintre centralele eoliene funcționează, majoritatea stau fiindcă trebuie conectate la stații de transformare și apoi unite cu sistemul național de transport al energiei electrice. Nu mai știu în care ziar economic citeam că din toamnă ar începe să producă electricitate eolienele noastre.

Iată câteva poze și la mai multe!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

12 comentarii

 1. Cateva completari :

 2. Zona Dobrogei este ca potential eolian nr doi in Europa dupa Portugalia.
 3. Investitiile aici sint mai putin costisitoare in comparatie cu Germania Franta sau Italia
 4. Vantul bate constant si are putere din toate directiile (dupa cum ati observat si voi in cele 2 zile)
 5. Primul proiect (de fapt sunt doua unite) de la Fantanele cuprinde 139 de turbine in prima faza si alte 110 pina in 2011, cum ti-am spus datorita unor probleme legate de substatie momentan nu functioneaza.

  Functionale sint cele de la Baia si Mihai Viteazu asa cum ati vazut si voi.

  Nu promit nimic dar daca o sa am posibilitatea iti voi trimite cateva panorame facute de sus.

  1. @sorin:

   Nu le știu datele tehnice, dar și astea sunt foarte mari, chiar dacă nu îți dai seama din poze. Lângă ele te simți ca un pigmeu în Å¢ara Uriașilor. Dacă ai, trimite-mi te rog (florin@) poze cu cele de care zici să arătăm și altora. Mersi.

 6. Mai este un grup mic de eoliene (de fapt doar doua) in Dobrogea, anume langa plaja Corbu, inspre Petromidia. Din cele doua, una nu mergea vara trecuta. Cea care a mers, insa, a produs curent electric in mod continuu cat am stat acolo pentru ca a functionat continuu. Evident si vantul a fost tot continuu, ca a batut fara incetare toate zilele respective.

  1. @Web
   Mersi de completări. Într-adevăr și noi am simțit vântul, e singurul element care a fost constant tot timpul drumeției noastre prin Dobrogea.

 7. Între timp a mai apărut un articol despre o companie spaniolă care zice că ar putea construi în Dobrogea cel mai mare parc eolian de pe uscat. Trăim și vedem, cu cât mai multe cu atât mai bine pentru noi (în afara Deltei).

 8. Florin in Delta nu se vor construi astfel de parcuri fi linistit. Investitiile se vor inmultii pentru ca este un potential pe care marii jucatori vor sa il exploateze si fiecare vrea o bucata cit mai mare din prajitura noastra.

  In acest an spre toamna vor mai incepe si alte proiecte mari Petrom-OMV, Patriciu, etc etc.

 9. ma poate ajuta cineva cu nume de firme care fac angajari in cadrul parcurilor eoliene, pe parte electica, ma refer la instalare (montaj) sau intretinere? macar infomativ neculailaurentiu@ymail.com va multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Constanța, Tomis-ul după două milenii

Continui seria Scrie România cu a vă arata o altă viziune asupra orașului Constanța și a câtorva obiective turistice din...

Închide