Pe când ne întorceam de la premierea copiilor care au găsit cei mai bătrâni arbori din România am zis să urcăm și la cetatea Rupea. Era la 200 de metri de drumul nostru și ar fi fost păcat să o ratăm când era la o aruncătură de băț.

Așa am descoperit că în momentul ăsta e închisă turiștilor, dar e încadrată într-un plan drăguț de restaurare, iar pe o parte a ei se construiește un drum de acces și o parcare.

Cetatea se pare că e pe locul unei alte cetăți mult mai vechi, dacice – Ramidava. Pe ruinele acesteia a fost construită Cetatea de mijloc, apoi Cetatea de Mijloc a fost construită în secolele XV-XVI și ultima este Cetatea de Jos, din secolul XVIII. După ce trece și epidemia de ciumă, cetatea mai e folosită 75 de ani până prin 1790 când e abandonată, se pare că după o furtună. Ultimele secolele nu i-au adus strălucire, dar partea bună e că a supraviețuit și acum e într-un plan de refacere.

În același direcție se mișcă mai multe lucruri: știu că se restaurează cetatea de la Deva, sunt lucrări la Castelul Huniazilor (Hunedoara) și am aflat că ar fi un plan chiar pentru a se restaura marea cetate dacică de la Sarmisegetuza Regia. Eu unul aștept lucrările și rezultatul lor!

Iată câteva dintre poze cu Cetatea Rupea (în timpul lucrărilor):

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

3 gânduri despre “Cetatea Rupea

  1. detin la 300 m distanta de cetatea rupea, 12000 mp teren doresc sa-l vind sau posibila asociere pt un centru turistic,0741072530

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.