Vă amintiți că acum ceva timp scriam despre relansarea unui frumos concurs, de a găsi cel mai bătrân copac din zona Sighișoara – Rupea – Mediaș?
Concursul a fost un real succes și 250 de copii din școlile din zona Sighișoara au cutreierat pădurile în căutarea celui mai longeviv arbore. Succesul a fost deplin fiindcă s-au găsit adevărate minuni ale naturii vechi de multe sute de ani.

Probabil cel mai bătrân copac din România (nu există alte informații confirmate despre alt copac mai bătrân) este un stejar în zona Rupea cu circumferința de 9.3 metri. Măsurătoarea a fost făcută la 1.5 metri deasupra solului.

Iată lista cu primii 3 copaci câștigători:

Împreună cu prietenii de la Mihai Eminescu Trust ne-am deplasat la școala din Rupea pentru a premia câștigătorii concursului. A fost un eveniment draguț care a cuprins foarte mulți participanți, pornind de la cei rușinoși dar plini de viață de clasa întâi, până la cei mai mari, de-a opta. Copiii care au găsit aceste minuni ale naturii sunt:
Locul 1: Ioana Dana Pelei și Sebastian Cornel Pelei
Locul 2: Andreea Percic și Bianca Dumbravă
Locul 3: Diana Andreea Pălășan
Primele 2 locuri au avut câte doi câștigători fiindcă fiecare a găsit individual stejarul respectiv și meritau premiile. Toți studiază la școala din Rupea.
Premiile acordate de MET au fost echipamente profi de campare (corturi, saci de dormit, rucsaci, termos-uri, etc.), toate lucruri de calitate foarte bună. Sper să le folosescă cu folos!

 

O școală model:

Cu toții am fost plăcut impresionați să vedem implicarea școlii în multe activități extrașcolare, iar unele au și rezultate foarte bune. Nu am putut remarca premiile obținute de 2 elevi la concursuri regionale de șah, la atletism, și mai câteva trofee păstrate cu mândrie în “vitrina de onoare” a școlii. Felicit pe această cale conducerea școlii și profesorii care implică elevii în multe activități. Ei, copiii care se implică, vor fi cei care vor prelua inițiativa și vor avea mari succese în viitor!


Un fals pretendent la acest titlu e chiar pe site-ul guvernului:
http://x.gov.ro/presa/integrare/afis-doc.php?idpresa=542
:) Poza arată că diametrul este de doar aproximativ 1.5 metri

Stiați că cei care se ocupa cu aflarea vârstei unui copac se numesc dendrocronologiști? (eng.: Dendrochronologists)

Pozele de la premiere le găsiți în albumul foto de mai jos:
Album fotoVezi fotografiile de la festivitatea de premiere a celor care au participat la concursul “Găsește cel mai bătrâm arbore”, în albumul foto.

Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin: vezi detalii despre autor.
 • Pingback: Tweets that mention Cel mai bătrân copac din România -- Topsy.com

 • http://drumliber.ro/cel-mai-batran-copac-din-romania-castigatorii-concursului/ gabitzu

  arta de a cunoaste este ceva fantastic. nu stiu ce credeti dumneavoastra dar pe mn ma impresionat.vreau sa zic k in loc sa punem o gramada de tampenii pe net am putea sa punem mai multe chestii din-trastea.

  • cobra

   Inca un stejar ce ar concura la acest titlu este stejarul de la Posmuș; cautati si vedeti si singuri.

   • drumliber

    Ai dreptate, este bătrân stejarul de la Posmuș, dar nu e tocmai de locul 1. Cel mai bătrân din câte știu eu este cel din județul Suceava, iar un alt studiu parcă i-a găsit pe cei cu numerele 2 și 3 la Breite, lângă Sighișoara. Sunt și eu foarte curios dacă mai apar și alții mai bătrâni.

    De exemplu știai că cel al lui Horia, de la Țebea, a avut cam 800 de ani când s-a uscat? :)

 • pescaru florentin

  ce copii buni pacat ca iau i-au ajutat parintii

  • florin

   @Pescaru Florentin
   Tinand cont ca toti au avut exact aceleasi conditii si sanse la a gasi copacii cred ca nu se putea organiza mai bine competitia :)

   Apropos, eu am ramas impresionat de “vechimea” copacilor din acea zona!