Omul pune la conservat mancare în timpul verii și toamnei pentru iarna ce va veni. Ăsta e obicei străbun care și-a demonstrat eficacitatea de-a lungul mileniilor și la noi e practicat încă în multe dintre case, iar mie tare îmi place acest obicei. Lucrurile se schimbă din păcate și începem să avem acces la legume chiar și iarna, la hiper/super marketuri, produse crescute industrial cu chimicale și aduse din Ț țări.

Despre localuri unde mănânci ieftin și bine la drum am scris aici.

Nu de mult am primit pe mai acest filmuleț, despre cele mai bune ouă din lume. Se vorbește despre ouăle unui fermier american care ține găinile libere în grădină să scurme pământ, să mănânce râme și ce mai găsesc ele pe acolo. Repet, libere. Veți vedea în final și analize științifice. Dar ce e în film noi avem în toate satele. Așa cresc la noi cam toate găinile.

Dar care e totuși o soluție bună în cazul în care mergi la drum și vrei să mănânci produse proaspete și naturale? Să zicem că mergi la mare, la Vadu și vrei lapte ori brânză. Sau mergi la munte, ori spre o peșteră mai puțin accesibilă.

Răspunsul meu e simplu și la îndemână. Cu excepția vârfurilor muntoase, cam oriunde ai fi în România, la câțiva kilometri de tine este și o așezare omenească. România are o mare parte a populației în mediul rural, acest lucru venind totuși cu câteva beneficii. Primul dintre ele și ce ne interesează acum este mâncarea bună, naturală și proaspătă.

Probabil ai zice „Ești nebun! Cum să mă duc la om în curte și să îl întreb dacă are lapte de capră?”. Dar hai să trecem peste prejudecăți și să gândim un pic treaba asta. Care sunt argumentele logice pentru care nu ai face asta (și contra-argumentele mele)?

1. Vai, dar cum să beau lapte de la vacă(/capră/oaie), de la țăran? Dacă e infestat cu mai știu eu ce?
R: Cine e mai sănătos, un miel voinic, un viței plin de viață sau un om de la oraș, care trăiește și mănâncă ce găsește în magazin? V-ați uitat pe eticheta de la pastramă sau mușchi file? Ce am nimerit eu nu de mult avea 49% carne. Arăta perfect, mirosea perfect, ai fi zis că de curând era pulpa unui pui, și tot ce i-au făcut a fost să o afume puțin și să o ambaleze, dar eticheta o dădea de gol. Ce e până la 100%? Mai bine să nu știți ce e în ce cumpărați de la magazin.
Ce face țăranul român (am tot respectul pentru fermierul, omul care lucrează pământul la țară) e făcut ca și cum ar mânca el. Așa că cel mai probabil va fi exact așa cum trebuie, fără complicațiile lumii secolului XXI.

Nu de mult am cumpărat lapte de vacă, niște prieteni au luat pentru a duce la București brânză de capră, aseară am luat căpșuni culese din grădina oamenilor, după ce cu o seară înainte le-am gustat, din aceeași grădină. E o perioadă foarte bună atât pentru lactate, cât și pentru ouă proaspete, dar și pentru legume. Deja se pot procura cartofi noi, ceapă proaspătă încă se găsește, iar roșiile își încep sezonul. Nu vreau să vă zic ce diferență e între roșiile fără gust din Mega Image-ul (nu contează cum se cheamă magazinul, e același produs în toate) de săptămâna trecută față de cele de la un țăran, luate ieri. Zemoase, gustoase și fără porcării, crescute natural și culese coapte, când au acumulat tot ce trebuie în ele (spre deosebire de fructele și legumele din magazine care sunt culese crude – vezi bananele complet verzi și tari, roșiile tari – pentru a nu se strica pe drum și în magazin, iar pe lângă asta mai sunt și tratate cu x chimicale pentru a le proteja de dăunători și a le conserva; dacă ai prieteni implicați în lanțul de distribuție și știu aceste lucruri, întreabă-i și o să te lămurești).

2. Dar mi-e rușine!
R: Cu rușinea mori de foame. Sau, în cazul nostru, mănânci porcării. De ce să îți fie rușine să întrebi un lucru firesc? Cât de logic e să îți fie rușine pentru așa ceva?
Eu aș zice că o vorbă bună, la țară îți deschide multe uși. Un SĂRUT MÂNA! adresat cu bună credință îți va aduce și o cană cu apă rece. Oamenii sunt în principiu buni, iar la un comportament bun și răspunsul va fi pe măsură. Crezi că domnul de la sat nu se bucură că produsul lui e apreciat și cerut? Crezi că nu vrea să se arate cu ce are mai bun în curte? Eu aș zice că da.

3. Dar nu e scump? Produsele eco sunt scumpe în alte țări.
R: Cred că cine a trăit în ultimii ani în România știe că țăranul vinde mai ieftin decât în magazin. Sau la același preț, dar ceva mult mai bun. Căpșunile le iau cu 4 lei kilogramul, laptele e ieftin, 1,5 lei litrul, brânza de vacă e 10 lei kg și nu curg 200 de grame de apă din ea ca la magazin (cea de capră e 10-12 lei kg), ouăle de casă le-am luat cu 0,35 lei. Se poate și mai bine, se poate și mai rău, dar oricum ar fi, e mai bine ca în magazin.

4. Chiar sunt mai bune?
R: Să ne gândim doar la ouăle albinoase la gălbenuș sau bunul lapte de magazin cu 1.5% grăsime și nimic altceva în el decât apă. Vițelul trăiește și crește fantastic de mult doar cu laptele de la vacă în primele luni, cu cel sărăcăcios din magazine ar muri. Laptele nu e doar o băutură albă, ci mult mai mult de-atât și eu nu aș renunța la ce e bun în el dacă am de ales. Celor care nu au mai încercat lapte natural le spun să îl și fiarbă dacă nu au completă încredere. Nu e cazul meu, eu am fost de mic învățat cu astfel de produse și din comparație știu ce e mai bun pentru mine.

5. Cum ajung la ei?
R: Simplu! Găsești oameni pe stradă, salută-i și adresează-le o întrebare: Bună ziua, tocmai am ajuns de la drum și aș dori să cumpăr lapte de vacă, proaspăt. Aveți idee unde aș putea găsi așa ceva?
E un început, iar dacă nu cumva ia norocul să aibe chiar unul dintre ei, poate te îndrumă la cine are. După câteva întrebări ai șanse să găsești exact ce ai căutat.

Care sunt produsele de pe lista mea de cumpărături naturale din perioada următoare? Cireșele, laptele, ouăle, brânza, cartofii, ceapa verde, morcovi, pătrunjel, merele de vară (mai încolo). Pe lângă ele mai sunt și alte produse preparate: o pâine de casă (deja am creat o relație la o tanti care din când în când coace pâine tradițională și de fiecare dată face câteva în plus pentru prieteni). Unii prieteni cumpără țuică bună de la aceeași oameni, iar un pahar cu vin roșu și bun de țară mai apare pe masă când te duci la ei cu gânduri bune :)

Nu îmi doresc să conving pe toți cei care citesc și nu au încercat încă metoda aceasta, cred că nu există dreptate absolută. Cred și că unii dintre voi se vor gândi de două ori înainte de a cumpăra în mediul rural ceva de la magazin. Acum știm câteva dintre produsele ce se pot lua de la țărani, ajutându-i și pe ei, dar și noi mâncând bine și sănătos.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.