Cele mai mici cărți din România – colecția Grumăzescu

Cele mai mici cărți din România sunt în colecția marelui colecționar Grumăzescu, în Iași. Vă povesteam acum ceva timp de ele și că cea mai mică dintre cărțile aflate pe tărâmurile mioritice este un volum cu Luceafărul; acest volum în miniatură are dimensiunile de 3×3 milimetri.

Acum vă completez ideile și vă spun că la galeriile anticariat Dumitru Grumăzescu din Iași găsiți nu doar pe cea mai mică, ci o întreagă colecție de cărți minuscule, mai multe din cele mai mici cărți din România.

Galeria-anticariat pe care domnul Grumăzescu (dânsul a reușit să folosească acea locație abia în urma unui proces cu vechii chiriași) se află pe strada Lăpușneanu, în centrul orașului Iași. Este o altă lume când îi pășești pragul.

Înăuntru vei găsi obiecte strânse timp de 40 de ani, de la gramofoane, mașini de scris vechi, literatură japoneză, pipe, până la cărți, umbrele și evantaie.

Acolo găsești și o colecție cu cele mai mici cărți din România.

„O bibliotecă în palmă” este o expresie ce se apropie de adevăr în acel loc mitic.
O bibliotecă într-o mână

Domnul Grumăzescu are în colecție cărți scrise în mai multe limbi, și are câteva incunabule, adică volume tipărite în primii ani de existență a tiparului inventat de Gutenberg.

Dacă mergi în Iași, nu rata expoziția și plăcerea de a vedea cu ochii tăi colecțiile domnului Grumăzescu!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Concurs – Găsește cel mai bătrân arbore din zona Sighișoara – Mediaș – Rupea – Agnita

În aprilie, fundația Mihai Eminescu Trust în parteneriat cu Primăria Sighișoara lansa concursul "Cine găsește cel mai bătrân arbore" din...

Închide