Zilele acestea (22-25 martie 2012), în Brașov, are loc un eveniment cultural de excepție: „Târgul Internațional de Carte și Muzică“ Brașov, ediția a IX-a. Organizatori sunt: Asociația „Libris Cultural“, în parteneriat cu Primăria Brașov, Consiliul Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov și Universitatea „Transilvania“, târgul reunind în cadrul său numeroase lansări de carte și discuri cu muzică, ofertele celor mai importante edituri și case de discuri din România, dar și din străinătate, precum și spectacole de muzică și teatru, artiști plastici și instituții de cultură.

Sunt sigură că vă întrebați ce legătură poate avea un târg de carte cu călătoriile și subiectele pe care le abordăm aici, pe Drum Liber. Despre acest lucru voi povesti în rândurile de mai jos: despre legătura dintre o carte și universul drumețului călător.

Fiind un eveniment în cadrul căruia m-am simțit bine de la prima ediție, l-am așteptat cu nerăbdare și în acest an. Îmi place să mă plimb printre cărți; mai ales printre acelea care scriu despre artă, cultură sau tradiții. Publicațiile cu teme turistice sau de călătorie sunt tot mai frecvente prin colecțiile editoriale, iar un astfel de eveniment reunește, chiar sub nasul nostru, foarte multe din aceste lucrări (monografii, albume, enciclopedii, ghiduri și broșuri turistice, jurnale de drum, povești de călătorie).

Totuși bucuria mea cea mai mare a fost aceea să găsesc, în programul târgului, prezentarea a două cărți ce-mi vor fi deosebit de utile pentru a vă scrie corect și minuțios despre locurile, tradițiile și cultura brașoveană. Cele două monografii: „Junii Dorobanți din Șcheii Brașovului“ – autor Florin-Aurelian Nistor și „Configurația istorică și bisericească a Brașovului (sec. XII – XX)” – autor Vasile Oltean, sunt încă o completare a muncii desfășurate în cadrul Muzeului „Prima Școală Românească“ pentru a salva, a păstra și a transmite mai departe, și generațiilor viitoare, istoria și cultura românească.

Vorbind, într-o conferință, despre Brașov, Șcheii Brașovului, Muzeul Primei Școli, dar și despre valorile, cultura și istoria noastră, părintele Vasile Oltean (preot prof. dr.) spunea cât este de dureros să vadă cum un asemenea loc, lăcaș de învățătură ce adăpostește în jur de 6.000 de cărți vechi (Academia Română deține doar 3000) și peste 35.000 de documente ce au valoare națională și internațională, dar și prima școală românească sau locul în care a fost scrisă prima scrisoare în limba română, s-au tipărit primele cărți din limba română, unde s-a scris prima gramatică românească, primul almanah de cultură românească sau primul număr al Gazetei de Transilvania (primul ziar al românilor din Transilvania), unde s-a compus prima operetă românească și unde s-a scris muzica imnului nostru național „Deșteaptă-te Române“ etc. (lista unor alte asemenea comori este imensă și nu a putut fi curpinsă, în totalitate, nici până astăzi, în lucrările publicate din Șcheii Brașovului), a ajuns să fie ignorat de toată lumea.

Suntem oare atât de indiferenți încât să lăsăm ca istoria noastră să moară în tăcere? Eu vă invit să dovedim că nu este așa. Vă îndemn să descoperiți Brașovul, atât pe acela cu fortificații și cetăți, cât și pe acela cultural, cărturăresc.

Șcheii Brașovului sunt o adevărată comoară a culturii românești și din fericire pentru noi, această comoară încă ne este la îndemână; trebuie doar să deschidem ochii și să o vedem!

Iată că din acest motiv am ales să scriu un articol despre Târgul Internațional de Carte și Muzică de la Brașov! Pentru a vă aduce puțin mai aproape de călătoriile în trecut; ele ne sunt oferite de cărți, albume sau monografii. Parcurgeți paginile unor astfel de publicații, iar apoi plecați la drum și gustați din savoarea pe care v-o poate oferi acel loc pe care îl vizitați, cunoscându-i trecutul, cunoscându-i povestea. O carte îți poate oferi aventura, filmul, ori povestea în care să poți încadra case, clădiri, locuri, orașe, sate sau obiective din natură!

Să aveți peisaje frumoase!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.