Bună să vă fie inima!

Puțin mai devreme am revenit dintr-o tură frumoasă în Rezervația de Stejari Multiseculari Breite (se ajunge și pe jos, pornind din Sighișoara). S-ar putea să vă fie cunoscut numele din articolele mai vechi despre rezervație sau de la televizor fiindcă recent un incendiu a cuprins o parte din Breite. Am mai scris despre Breite și cu alte ocazii și locația exactă o găsiți și pe site-ul de obiective turistice.

Partea proastă e că într-adevăr a fost incendiu și o parte din rezervație a văzut focul. Partea bună e că în general a ars pajiștea și foarte puțini dintre stejari au fost afectați (să fie vre-o 10%-15% din rezervație, dar o proporție mult mai mică de stejari). Bine că focul a ajuns doar în partea îndepărtată din aria protejată, rău că tocmai acea zonă era cu protecție strictă.

Ca bonus, azi am văzut o căprioară trecând drumul ce străbate rezervația :)

Indicatorul care anunță rezervația spre stânga (la ieșirea din Sighișoara, drumul spre Mediaș):

Până să ajungi pe Breite, treci prin pădure. S-ar putea să vezi pe margine mașini cu diverși concetățeni opriți pentru diverse activități „educaționale cu partener(ă)”:

Pe vremea când avea custodia rezervației, MET a cumpărat o turmă de oi care să roadă vegetația invazivă; erau capre de fapt și povestea e mai complicată :).

În poză se văd oile lui nea Sandu la pășunat pe platoul Breite. Ca fapt divers, nenea ciobanul de fapt a fost și pe panourile din campania de promovare de aici.

Lumea zice că purta chiar aceeași haină pe care a purtat-o la ședinta de foto din 2010, de parcă ar fi știut că îl vom poza:

Unul dintre stejarii ghinioniști a ars cam tare

Greu poți dărâma un stejar de 500 de ani

Probabil majoritatea puieților au supraviețuit

Dacă nu era drumul e posibil să fi ars și pădurea din stânga. Atunci să fi văzut distracție…

Unde s-a stins (a fost stins) focul

Viața își reia cursul

Natura ne arată că 500 de ani de istorie vie nu se șterg așa ușor. Pozele arată poate mai rău decât e situația la fața locului, dar eu unul sper să nu văd prea curând foc în acea zonă. Să fie într-un ceas bun!

Să ne spuneți dacă vă place Breite (după ce mergeți acolo)!

Puteți vedea toate pozele dând click pe poza de mai jos sau în albumul foto.

Breite dupa incendiu aprilie 2012
Breite dupa incendiu aprilie 2012apr. 2, 2012Photos: 90
 

Vă las cu o serie de poze cu rezervația de stejari Breite făcute astăzi:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.