În articolul acesta o să pun părerile și cum văd eu ediția martie 2012 a târgului de turism al României. Informația va veni sub formă de update-uri.

Update 4: am pus mai jos și pozele de la TTR.

Update 3:
A patra zi, duminică 18 martie 2012 și concluziile TTR 2012.

Ultima zi de TTR (ediția de primăvară) a fost pentru vizitele la standurile pe care nu am apucat să le studiez și pentru ultimele povești cu ceilalți colegi prezenți la standul gazdei, Paravion. Ce pot spune despre standurile vizitate din ultimul pavilion, C6:

Ca și concluzii:

  • Târgul a fost unul foarte mare și cred că, cel puțin față de ediția din aprilie 2011, este o evoluție pozitivă.
  • Spun din nou că în prim plan, mai active și bine prezentate au fost standurile care reprezentau destinații străine. Au avut standuri mai mari sau mai mici, luminoase, cu activitate, oameni mulți (Happy Tour de exemplu cred că a avut vreo 15-20 de oameni pentru a întâmpina vizitatorii), oferte speciale, simulări de curse aeriene, idei interesante.
  • Dintre standurile românești, din punctul meu de vedere, cele mai tari au fost cele reprezentând Sibiul (orașul Sibiu & Județul Sibiu & alte entități cu activitate în zonă) și județul Neamț, iar Alba (orașul Alba Iulia & CJ Alba) vine la ceva distanță din urmă (sper că ați luat cuprinzătorul ghid al județului Alba!). La Sibiu au fost concerte de jazz, mulți oameni, iar standul a adus atmosfera barocă în cadrul Romexpo (puteai povesti cu cei de acolo, stând pe fotoliile de epocă). Neamțul a avut un stand frumos cu mai puțină activitate umană, dar cu o prezentare foarte plăcută a ce găsești în acest județ, iar materialele au fost deosebite. Desigur, au mai fost și alte standuri mai mici și drăguțe, dar cred că Sibiu+Neamț au fost mai bine prezente.
  • Mă bucur că anumite ONG-uri au luat inițiativa să promovezi turistic diverse locații din România. Felicitări! Sper că nu ne oprim aici, ci promovăm și străinilor :)
  • Rămân cu câteva curiozități: câteva ONG-uri au standuri foarte-foarte asemănătoare, materiale identice ca formă (doar conținutul este altul) și tematica este aceeași (în general au promovat lacuri): EcoNatura (București), EcoHangu (comuna Hangu, Neamț), Karitas (comuna Blejoi, Prahova). E interesant și cum Karitas (ONG dintr-un sat aflat în Prahova) promovează și un lac din Sibiu :)
  • Am aflat de foarte multe proiecte faine despre care probabil vom scrie mai multe în cursul săptămânilor/lunilor viitoare.
  • A fost foarte fain că ne-am putut vedea în același loc mai mulți bloggeri care scriem despre turism / travel. Unii ne cunoșteam deja, alții ne-am cunoscut (live) la TTR. De-abia aștept următoarea întâlnire!

Vezi și câteva poze de la Târgul de Turism al României, martie 2012

Drumliber.ro pe ecranele Happy Tour:

Povestind cu Alexandra de la Paravion.ro (Happy Tour):

Cu Alexandra (Paravion.ro/Happy Tour) si Anca (GrooveHour/iTour):

Râdeam de zor cu Cezar:

Pe ecran este Brașovul, căutat pe site-ul de obiective turistice, iar pe tastatură este harta Romexpo:

La stand:


Toate pozele:

Update 2:
A treia zi, sâmbătă 17 martie 2012

A fost ziua în care mi-am continuat periplul pe meleagurile mioritice incluse în Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2012 și sunt aproape de a afirma că am văzut toate standurile care reprezintă România. Ce a fost astăzi:

  • În sfârșit ne-am văzut azi mai mulți bloggeri :)
  • M-a uimit (în sens negativ) dezbinarea locală: în unele județe responsabilii de turismul local/județean au reușit să se unească (cei de la consiliile locale, consiliile județene și poate și alte entități cu scop comun) (Sibiu, Alba), iar în altele vezi standurile împrăștiate prin care-ce colț au nimerit (Brașov, Cluj). Tot bine coalizați sunt și cei din Ținutul Secuiesc – au venit toate județele care cândva făceau parte din acest ținut și s-au prezentat unitar; singurul lucru care pot să îl comentez la prezența lor este că materialele, deși sunt în 4 limbi, prima o au pe cea maghiară (într-o țară numită România).
  • Alba Iulia, pe lângă faptul că este reprezentată cu brio de primăria Alba Iulia și CJ Alba, mai e prezentă la un alt stand, al unui hotel de lux din cetatea Alba Carolina; reprezentați foarte bine de altfel, mâine probabil o să vedeți poze cu soldatul austriac care a patrulat aleile târgului :) Puteau totuși să fie vecini cu celelalte 2 standuri din AB (ce-i drept, nu ar mai fi ieșit atât în evidență).
  • Mi-au mai plăcut: Țara Bârsei (zona metropolitană Brașov) cu macheta și materialele lor.
  • Orașul Cluj a fost modest ca materiale, chiar dacă doamna de la stand a fost foarte primitoare și am povestit cu plăcere minute bune. Județul Cluj s-a mai scos puțin cu o surpriză: o comună pe nume Mărgău a aplicat la fonduri Regio și i s-au și aprobat, fiind prezenți foarte bine cu un stand propriu și cu materiale de calitate foarte bună.
  • Dezamăgirea mea personală vine din vestul țării, care nu a avut prezențe notabile la târg. Poate există și o legătură cu prețurile mari și faptul că în Timișoara încep în iunie lucrări masive de restaurare și urmează schimbarea radicală a zonei Unirii (unele străzi se vor închide circulației, devenind strict pietonale, etc.).
  • Sibiul și județul Sibiu merită să fie ținute minte și luate ca exemplu. Încă de ieri am auzit concertele de la standul lor (stand comun CJ+primărie+alte entități – de exemplu Mioritics, precum ziceam și mai sus). Au foarte multe materiale și cam toate sunt foarte bine făcute. Cei din reședința județului au venit (printre altele) să promoveze puternic noile trasee făcute în orașul Sibiu (7 Trasee). Un material la care nu mă așteptam și m-am bucurat foarte mult să îl văd este cel cu Produse tradiționale din zona Sibiului. Această broșură cuprinde în mod organizat pe locații sau grupede mâncăruri, liste cu producători și datele lor de contact. Vreau să văd așa ceva în toate zonele istorice, fiecare zonă are cu siguranță produse tradiționale cu care să se laude!
  • Din categoria stand uriaș, dar nu și consistență pe măsură (dar materiale de calitate) intră frații celor de ieri (EcoNatura) – EcoHangu. Este bună intenția, dar clar se poate mai bine și mai eficient (vezi ce am scris mai jos).
  • O altă surpriză plăcută a fost in partea orașului Câmpulung Muscel; recunosc că nu mă așteptam să îi găsesc, dar citind puțin și auzind laudele lor pentru ce au făcut la castrul Jidava + alte obiective locale, parcă își merită locul. Vedem în timp :)
  • În România avem multe saline turistice și este foarte clar că avem un mare potențial. Ce s-a făcut la Turda este un exemplu foarte bun. M-am bucurat să văd la TTR și societatea Salrom, cea care reprezintă salinele Slănic Prahova, Praid, Cacica, Ocnele Mari și Târgu Ocna. Dar sper să auzim și de un proiect de amenajare a salinelor și de promovare, să avem mai multe care să aducă turiști precum Turda face. Și materiale mai diverse și mai bune nu ar strica.
  • Încă o surpriză neașteptată și plăcută: comuna Bosanci, aflată la câțiva kilometri de Suceava, așadar Bucovina. O broșură ne spune despre monumentele istorice și de artă din Bosanci (două biserici și o școală care din păcate a fost modernizată, nu restaurată) și Rezervația floristică Fânețele seculare de la Ponoare. Dacă ajungeți pe acolo, nu ratați nici Muzeul Pompierilor din Bosanci.
  • Așa cum mă așteptam, Piatra Neamț se prezintă onorabil.
  • Consiliul Județean Neamț este prezent cu un stand mare, bine dotat, cu multe materiale de o calitate foarte bună, în (suspans)… 5 limbi (română, engleză, franceză, germană, italiană). 2 mape originale cuprind o mulțime de materiale impecabile, grupate pe temele: Arii naturale protejate și Artă și cultură populară. Se pare că nu au avut destule, cele în limba română și engleză s-au evaporat repede, eu nu am mai putut prinde decât în celelalte 3 limbi (am luat pe cele în germană).
  • Toate cele de mai sus dau senzația unei zile pline. Am avut povești din călătorii, am cunoscut oameni interesanți, am aflat despre locuri noi. O zi frumoasă, la fel cum sper că ați avut și voi! Eom.

    Update:
    A doua zi, vineri 16 martie 2012

    Ca impresie generală, ieri am putut lua pulsul târgului mai de-aproape fiindcă am vizitat zic eu cam două treimi dintre stadurile care reprezenta la TTR în mod majoritar sau exclusiv România. Ce mi-a rămas în minte (voi completa lista pe măsură ce reiau târgul la pas; să mă scuze cei care nu îi amintesc, deși poate merită pomeniți):

    • ofertele românești sunt în minoritate la târg și de obicei sunt în standurile din spate, mai puțin vizitate.
    • majoritatea firmelor serioase au o prezență de calitate, au venit cu mulți oameni, te îmtâmpină cu zâmbete și oferte de tot soiul; unii au venic cu idei mai ieșite din comun (am auzit mai mulți vorbind de gagica aproape dezbrăcată de la un anume stand :)).
    • standul oficial al României arată decent (nu rețin să fie diferențe majore față de ce era acum 2 ediții), dar personalul de acolo mi s-a părut plictisit și cu alte ocupații decât reprezentarea turismului românesc în cadrul evenimentului.
    • am văzut multe standuri ce reprezintă proiecte europene de promovare a anumitor zone din țara noastră
    • sunt standuri mici și cochete (Circuitul mănăstirilor din Vrancea, județul Alba (ei au realizat și un super-ghid al județului, mergeți să îl luați de la standul lor! (sunt în pavilionul C5)), comuna Sucevița, Horezu, Frații Jderi (cazare izolată în pădurile vâlcene (deviație spre Vidra, de pe drumul Vâlcea – Sibiu) și activități outdoor), cele ale APDT – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului – ei și-au împărțit micul stand pe regiuni și se prezintă bine), dar și altele mult prea mari față de prezența și amenajarea standurilor (EcoNatura) – fondurile puteau fi mult mai bine cheltuite cu un stand mai mic dar, consistent (mai ales că prețurile/metru pătrat nu sunt chiar mici).
    • materiale care arată foarte bine: cele ale județului Dâmbovița (chiar și-au dat silința și au materiale de calitate foarte bună), cele ale obiectivelor EcoNatura (Lacul Vidra, Câmpina-Brebu, Lacul Vidraru, Lacul Razim, cele ale județului Constanța (o să vă dau și ceva link-uri îl alt articol cu proiecte faine din zonă), materialele clasice de la MDTR (deși nu ar strica să vină și cu altele noi), mi-a plăcut ideea cu sticla găsită pe nisip de la stațiunea Jupiter
    • standuri „prăfuite” sau cu prezență plictisitoare: Băile Herculane, unele standuri ANTREC, MDTR, stațiunea Jupiter (și altele)

    Azi mă aștept la mai multe decât ce am văzut în primele două zile, fiind așteptat și un trafic mai mare de vizitatori și cred că expozanții nu vor avea prea mult timp de plictiseală. Tot astăzi mă aștept să vină și mai mulți dintre bloggerii care și-au confirmat prezența la invitația Paravion. Revenim cu ce ne-a sărit în ochi astăzi, cândva spre la sfârșitul zilei :)

    Prima zi, joi 15 martie 2012

    Primul lucru pe care l-am remarcat a fost locația: târgul se desfășoară în halelele din dreapta OZN-ului. Locația este mai mare decât ce am văzut eu acum un an și ceva și mi se pare mai potrivită decât cea văzută data trecută. Al doilea a fost faptul că nu am găsit hărți coerente și complete cu locația :) La intrare, dacă ești la intrarea potrivită o să găsești roll-up-uri cu pavilionul în care ai intrat. Iar dacă vrei să găsești un stand anume, îți trebuie răbdare multă… În rest, arată foarte bine și cel puțin în C1 este și lume la ora asta (nu la fel e și prin C5, unde am văzut standul cu Alba Iulia). Despre gazdele noastre am doar cuvinte bune (până acum :p). Am fost primit de Alexandra și în colțul ocupat ne-am distrat și cu Cezar și cu alții care au călcat pe lângă noi.

    Iată și harta de la Târgul de Turism al României, martie 2012, cu greu găsită la un info-point al organizatorilor. Nu se vede prea bine, dar am marcat pavilionele :)
    Planul general cu pavilionele de la Târgul de turism al României din martie 2012
    O variantă mai bună decât cea găsită la organizatori, la fața locului, este pe site-ul lor: http://www.targuldeturism.ro/harta. Târgul se desfășoară în pavilioanele C; lista expozanților o găsiți aici.

    Ne mai auzim pe tema acesta :)

    Share and Enjoy !

    0Shares
    0 0

    Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
    Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

    2 gânduri despre “Impresii de la Târgul de Turism al României martie 2012 + planul pavilioanelor

    1. Cred ca ai scris cel mai mult pe aceasta tema si ai acoperit foarte bine evenimentul. Eu n-am petrecut decat 2 ore la Targ, in prima zi, din lipsa de timp insa am remarcat si eu promovarea pe care si-au facut-o judetele si orasele si m-a bucurat lucrul acesta. Din materialele lor iti poti creiona foarte bine o excursie/vacanta, fara sa mai fii nevoit sa dai la o parte balastul bagat pe gat de agentiile de turism. 

      Răspunde
      • @Iulian Sirbu
        Mersi fain, am încercat să cuprind cât mai bine gândurile care le am referitoare la TTR 2012 și se pare că am reușit.

        Referitor la agenții, până la urmă e o alegere pe care o face fiecare în funcție de stilul personal. Dacă ești comod și nu vrei să ai prea multe bătăi de cap alegi o variantă de a pleca, iar dacă nu vrei să depinzi de nimeni mergi altfel. Noi pe aici vrem libertatea de a alege ce, când și unde mergem/facem :)

        Răspunde

    Spune-ți părerea!

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

    necesar

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.