La Dunăre, acolo unde e granița Banatului istoric și unde începea Oltenia, găsim o biserică diferită de alte biserici catolice cunoscute. Are mai multe elemente ieșite din comun; este și singura biserică de rit catolic construită în timpul comunismului. Arhitectura clădirii iese din tipare și conține câteva mesaje, zic eu, foarte interesante. Așadar, să vizităm împreună Biserica Romano-Catolică din Orșova.

Biserica Romano-Catolică din Orșova
Biserica Romano-Catolică din Orșova

E bine să știm ritualul vizitei pentru grupurile organizate în această superbă biserică romano-catolică din Orșova:

  1. Veți începe cu un mic concert de orgă; un simpatic domn profesor de orgă va încânta vizitatorii cu sunetele acestui nobil instrument, orga.
  2. Colega lui, o doamnă care are rol de ghid al bisericii va prelua frâiele și veți afla povestea interesantă a bisericii, veți putea vedea, poza și admira minunățiile acestui lăcaș de cult.
  3. Doamnea va prelua frâiele și veți afla povestea interesantă a bisericii, veți putea vedea, poza și admira minunățiile bisericii.
  4. Vizita se încheie cu un alt mic concert de orgă. PS: vă recomand ca la final să faceți o donație bisericii, din aceste sume este îngrijită biserica. Doamna care face ghidaj și domnul de la orgă voluntariază pentru a putea întreține biserica.

Dacă mergem înapoi în timp în anii 1970, ne imaginăm o perioadă extrem de neprietenoasă cu religia. Erau vremuri în care bisericile se dărâmau, nicidecum nu se construiau altele noi. Dar cum în 1972 aveam pe Clisura Dunării un mare baraj aproape finalizat, baraj care avea să inunde 13 localități, iar comunitățile catolice din zonă (și erau destule pe vremea aceea, fie că vorbim de germani (șvabi), maghiari, cehi sau alte naționalități) rămâneau fără lăcaș de cult în Orșova, s-a permis construirea acestei biserici. Un alt motiv care a contribuit decisiv a fost sponsorizarea în totalitate a construirii unei noi biserici de către asociația Caritas din Freiburg (Germania).

Arhitectul a fost un german din România, Hans Fackelmann. Proiectul a fost realizat de către Iprotim Timișoara, iar cel care a pictat Calea Crucii este pictorul timișorean Gabriel Popa. Pictura este realizată cu acuareală pe pânză și lemn.

Constructorul și arhitectul
Constructorul și arhitectul

Cine ajunge în fața bisericii va remarca arhitectura diferită. Aceasta este aparte, la vremea respectivă era unică în Europa.

În față, spre altar, biserica este în forma unui cort, idee prealută de la Sfântul Pavel. Acesta spunea „cortul nostru pământesc dacă se dărâmă, undeva în ceruri îl avem asigurat„.

Interiorul Bisericii Catolice din Orșova
Interiorul Bisericii Catolice din Orșova

Luminatorul este în formă de cruce. Lumina lui Hristos pătrunde prin el, iar în față, la altar, găsim tabernaculul cu lumina veșnică și trupul lui Hristos, cel cu care se împărtășesc credincioșii la slujbele zilnice.

Luminatorul special în formă de cruce
Luminatorul special în formă de cruce
Tabernaculul
Tabernaculul

Artă, istorie și modernitate

Dacă ați văzut biserici de rit catolic știți că ele au pe lateral cele 14 scene din Calea (Drumul) Crucii. Sunt împărțite de regulă pe 2 laturi, câte 7 pe fiecare parte a bisericilor.

În Biserica Romano-Catolică din Orșova, Calea Crucii este cu adevărat deosebită. Nu sunt tocmai acele tablouri tradiționale, ci unele moderne. Pictorul a transpus în ele și alte personaje în afară de cele tradiționale. Realitatea crudă este că Gabriel Popa a plecat dintre noi în primii ani de după revoluție și nu a lăsat înscrisuri despre toate picturile. Știm de la pictor doar ce a pictat în 3 dintre scene. Pe cele trei le voi detalia mai jos, pentru a elimina teoria conspirației din spatele lor și poveștile gogonate care se construiesc în lipsa unor date concrete. Orice alte povești sunt speculații, nu putem ști sigur!

În scena 1 din Drumul Crucii, cel în galben este Lenin. Lenin a preluat teoria marxistă și spunea „Credința este ca un opium pentru oameni„. El a fost împotriva credinței, motiv pentru care este pictat cu spatele la scenă.

Lenin e în Galben. Iisus în roșu
Lenin e în Galben. Iisus în roșu

Dacă în prima scenă Hristos este colorat, în următoarele, este doar creionat. Așa este mai ușor să îi citim pe chip ororile trăite.

Iisus Hristos creionat
Iisus Hristos creionat

În tabloul 12 o avem pictată pe Nadia Comăneci, marea gimanstă română. Ea a luat cele 6 medalii de aur la olimpiadă în momentul în care s-a pictat Drumul Crucii din această biserică. Dacă mai e cineva care nu știe asta, Nadia Comănesci este singura gimnastă din istorie care a luat la o olimpiadă nota 10 pe linie. Gimnasta e pictată la piciorele lui Iisus, iar scena vrea să sugereze talentul uriaș necesar pentru o așa performanță, întocmai ca și la Iisus.

Nadia Comăneci la Biserica Romano-Catolică din Orșova
Nadia Comăneci la Biserica Romano-Catolică din Orșova
Nadia Comăneci la Biserica Romano-Catolică din Orșova
Nadia Comăneci la Biserica Romano-Catolică din Orșova

În ultimul tablou de pe partea stângă îl avem pe Hristos după înviere. Acolo apare un alt personaj contemporan: John Lennon, celebrul cântăreț. El este prezentat ca paralelă între noutatea adusă muzicii de Lenon și noutatea învierii în credința lui Iisus Hristos. Tot în acea scenă, ultimul personaj inclus este tocmai preotul din biserica de la Orșova, cel care a activat mulți ani și după moarta sa a fost înlocuit de prezentul preot croat. Rețineți și că predica se ține în 4 limbi: române, germană, cehă și maghiară. Este un bun exemplu al conviețuirii mai multor naționalități în același oraș.

John Lennon, un simbol pictat pe Calea Crucii
John Lennon, un simbol pictat pe Calea Crucii

Ce altceva mai găsim în această interesantă biserică? La ieșire, pe stânga este o placă de marmură care deconspiră un vechi secret. Povestea unei vechi capele catolice de la Orșova este legată de o întâmplare petrecută după revoluția din 1848 din Ungaria. Atunci, Kossuth Lajos, guvernator de facto al Ungariei din timpul Revoluției, a îngropat la Orșova crucea coroanei maghiare, pentru a o salva de luptele interne. În locul unde a fost îngropată coroana, inițial a fost un cort unde se țineau servicii religioase, apoi s-a ridicat o capelă care nu mai există astăzi. Se spune că în momentul în care au venit ungurii să recupereze coroana (țineți cont că Orșova era în Ungaria/Imperiul Austro-Ungar până în 1918), săpând după ea noaptea, din greșeală au lovit crucea de pe coroană. Povestea spune că din acel moment, crucea coroanei ar fi strâmbă. Curioșii pot merge la Budapesta să vadă coroana la muzeu. ;)

Sfânta Coroană a Ungariei
Sfânta Coroană a Ungariei

Toate sunt noi, dar avem și ceva de patrimoniu: orga și statuile. Acestea sunt originale din vechea biserică, cea aflată astăzi sub apele Dunării; au fost recondițioanate și sunt ușor delimitate de ce e nou.

Se vede orga
Se vede orga

La final, vă las să vă gândiți dacă ați mai găsit undeva o astfel de biserică de rit catolic, ridicată înainte de Revoluție. Eu unul, nu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

16 gânduri despre “Biserica romano-catolică din Orșova, o biserică așa cum n-ați mai văzut

  1. Degeaba e frumosa daca conducatorul catolicilor o sa ne bage la pierzanie, acest papa e raul intruchipat. Stiu ca poate o sa sariti pe mine cu comentarii dar eu mi-am spus parerea si sustin cu tarie acest lucru!

    Răspunde
  2. Doua ginduri la articol: i 1. In anii 50, mai precis in 1956 si 1957, fiind in vacanta la Orsova, tatal meu fiind de acolo, iar sora lui mai mica locuia in Orsova pana in anul 1969, cand s-a mutat la noi, am facut ministratie de multe ori in biserica veche din Orsova veche. 2 In Satu Mare biserica romano-catolica Sfinta Familie a fost construita in anii 80., respectiv reconstruita vechea biserica, care functiona in casa proprietarului (mort cu sotia la Gherla in anii 50) Farkas Elek, unchiul soacrei mele.

    Răspunde
  3. Doua ginduri la articol: In anii 50, mai precis in anul 1956 si 1957, am fost ministrant de mai multe ori in biserica din vechiul oras. Tatal meu , fiind din Orsova, am fost in vacanta la matusa mea, care locuia acolo pana la anul 1969. 2. In Satu Mare, biserica romano-catolica Sfinta Familie a fost construita in anii 80, de fapt a fost reconstruita vechea biserica cara functiona in casa fostului proprietar Farkas Elek ( unchiul soacrei mele( mort impreuna cu sotia la Gherla la inceputul aniilor 50.

    Răspunde
  4. Buna ziua , pentru grupul din ungari format din 28/3o persoane ,cautam cazare in zona,dar dorim si sa vizitam biserica romano/catolica.Daca in aceasta problema ne puteti ajuta cu informati?

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.