În urmă cu un veac și jumătate s-au întâmplat următoarele fapte: comunitatea evreiască din București a cumpărat un teren din Mahalaua Stelei iar în 1866 a ridicat, cu sprijinul unui oficial otoman despre care se crede ca era evreu de rit sefard, pe acel teren, o foarte frumoasă sinagogă. Vă invit pe actuala stradă Sfânta Vineri la numărul 9 să vizităm Templul Coral, un obiectiv care, din câte am văzut, e aproape necunoscut.

Am fost aici de mai multe ori, singur sau cu turiști, dar în urmă cu câteva zile a fost comemorarea Holocaustului, așa că duminică am participat la un mare tur în minunăția construită în urmă cu aproximativ 150 de ani lângă Piața Sfântul Gheorghe, sinagoga numită Templul Coral. Trecem împreună pragul acestui monument evreiesc de rit așkenaz ortodox și descoperim o clădire care arată extrem de bine. A fost recent deschisă, după mai mulți ani de restaurare. Ba chiar se mai lucrează la etajul 2.

Ar trebui să știți că modelul după care s-a ridicat Templul Coral din București este Templul din Leopoldstadt din Viena. În contextul celui ce-al doilea război mondial, cel din Viena a fost distrus în 1938, așa că, la fel ca și în cazul Operei vechi din Viena copiată la Oravița, și în această situație noi am rămas cu cea asemănătoare originalului.

Apropo, templul are și pagină de Facebook, urmăriți-o aici.

Dacă sunteți în București, ar trebui să vizitați și Memorialul Victimelor Holocaustului din România.


De ce se numește Templul Coral? De la Cor. O sinagogă nu are în mod normal un cor, iar atunci când are cor, primește numele de templu „coral”. În lume sunt aproximativ 100 de temple corale. Gilbert Șaim a fost ghidul meu astăzi, el se ocupă de templu și tot el este și în corul templului. Cu mândrie povestea că părinții lui s-au căsătorit în acest loc în urmă cu câteva zeci de ani; vă va plăcea entuziasmul său. Mie mi-a plăcut.

În curtea sinagogii o să vedeți și câteva plăcuțe care amintesc de ororile petrecute în timpul celui de-al doilea război mondial. În interior o să găsiți și plăci care amintesc de lupta comunității evreiești pentru independența României și în primul război mondial.


Deseori sinagogile din cartiere sunt mai modeste, nu și aceasta. De obicei aici veneau evreii bogați, ei îi permiteau să plătească taxele acestui lăcaș de cult. Și se vede acest lucru, iată cât de frumos este edificiul.

Înăuntrul edificiului găsim mai multe simboluri cabalistice, cel mai vizibil este pe altar, Copacul Vieții. Acesta este simbolul renașterii, al continuității, al vieții. E făcut pe un covor cortină, în timpul slujbelor se ridică, se ajunge la 2 uși aurii iar dincolo de uși se găsesc sulurile cu Tora, sulurile cu originile Vechiului Testament, învățămintele lui Moise (primele cinci cărți din Biblie).

În mod tradițional, femeile stăteau la etaj, bărbații la parter. Cum nu mai sunt așa mulți practicanți, s-a făcut o concesie și femeile stau și ele la parter în timpul slujbelor, dar au un paravan de perdele care le separă de bărbați. Nu de alta, dar la slujbă, gândurile ar trebui să fie altundeva :)

Apropo, candelabrele arată și ele bine; sunt făcute în Polonia și au fost adaptate folosirii becurilor.

Ceva oarecum ciudat este și faptul că în această sinagogă nu se găsește Menora (Menorah) cu 7 brațe. Este poate cel mai vechi și cu siguranță unul dintre cele mai importante simboluri evreiești și își are originile în antichitate. Povestea spune că în timpul unui asediu au aprins un sfeșnic-candelabru care a ars, ca prin minune, timp de 8 zile, exact până la terminarea asediului cetății Ierusalimului. Cel cu 8 brațe se numește Chanukiah (Hanukiah) și este aprins doar de Sărbătoarea Luminii (Hanukkah). Există mai multe variante de Menora, cu număr diferit de brațe, dar simbolul este unul singur.


O curiozitate veți găsi pe ușile de intrare. Un fel de tijă metalică inscripționată e prinsă pe ușă. Se numește Mezuzah și este o binecuvântare pentru casă. În vechime se puneau scroluri (pergamente). Citiți pentru mai multe detalii și articolul acesta.

Informații utile

 • Program:
  • Luni-Joi: 09:00-15:00
  • Vineri și Duminică: 09:00-13:00
  • Sâmbăta: închis (Șabat)
 • Adresa:
  • Strada Sfânta Vineri, nr. 9-11
 • Taxe:
  • 10 lei
 • Alte informații:
  • Să aveți pașaport/ID la dumneavoastră, veți fi legitimați de personalul de pază.
  • Nu se permite intrarea cu bagaje voluminoase.

În București mai sunt 2000 de evrei; în țară, cam 7000 ar fi cu toții. O mare parte sunt de vârsta a treia, așa că vor fi mari dificultăți în întreținerea acestor monumente de o rară frumusețe. Depinde de noi să le introducem în circuitul turistic și să le apreciem arta și istoria.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

13 gânduri despre “Templul Coral din București

 1. Sunt Sanda Schwartz din Israel,
  Desi vin in vizita in fiecare an,nu am vizitat
  Templul Coral
  Cand eram mica,merdeam cu parintii
  Astazi mi-am propus sa merg la Templu

  Răspunde
 2. nu sunt evreica dar de mica am admirat acesti oameni, am avut un coleg care ne indruma ,ne invata ceea ce nu stiam ,iar cand era cazul ne apara.stima si tot respectul npentru ei.

  Răspunde
 3. Shalom la toata lumea ,sintem evrei ,maine ne ducem sa vizitam Templu Coral ,dupa poze mi se pare ca este mai grandios decat in Israel .ne pare f.bine ca se mentine Religia ,numai sanatate .

  Răspunde
  • Shalom! Eu sunt ortodox, dar cu drag vă salut și vă doresc să aveți o vizită frumoasă în România, București și desigur, Templul Coral. Sper să îl prindeți pe Gilbert să vă primească, o să vă placă. Seară bună să aveți!

   Răspunde
 4. Bravo domnule Florin Arjocu, numai un om pătruns de religiozitatea existenții Atotputernicului poate să realizeze asemenea superbe fotografii și să scrie asemenea cuvinte. Acolada prețuirii mele, Teșu Solomovici

  Răspunde
 5. Buna ! as vrea sa stiu daca Sinagoga e deschisa asa cum scrie la INFORMATII UTILE .NU VENIM IN GRUP SINTEM 2 PERSOANE.AS VREA SA PRIMESC RASPUNS -MULTUMESC -DUTA

  Răspunde
  • Bună ziua,

   Programul este corect. La toate obiectivele evreiești din București programul este similar: sâmbăta sunt închise (din motive evidente), vinerea și duminica e program mai scurt, iar în restul zilelor e program normal. Vizită plăcută!

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.