Tutorial – Cum faci un bagaj de mână foarte mic pentru zborul cu avionul

Probabil ați citit deja tutorialul despre împachetatul rucsacului pe care vrem să îl completăm acum cu împachetatul bagajul de mână, pentru avion.

Tutorialul pornește de la o întâmplare mai recentă din Spania și cuprinde sfaturile (foarte bune ale) companiei RyanAir despre cum se face bagajul de mână pe care îl luați în avion. Știm probabil cu toții că la zborurile „low cost” doar bagajul de mână este gratuit. Desigur există limitări, de exemplu Wizz Air impune o mărime maximă a bagajului la 55x40x20 cm și să nu depășească greutatea de 10 kg. Dacă nu vă încadrați în acești parametri, sunteți obligați să îl puneți în cala avionului și astfel să plătiți taxe suplimentare (destul de piperate; sau mai puteți lăsa anumite lucruri ieftine, dar grele, cadou celor care vă însoțesc – așa a făcut un participant italian venit la cursul academic de vară din 2004; după ce a plătit taxele suplimentare la venirea în România, la plecare a „ușurat” bagajul de o parte dintre lucruri). Limitele ar trebui stabilite în funcție de compania aeriană cu care călătoriți.
Întâmplarea este cuprinsă în mai multe articole din presa spaniolă, belgiană sau internațională: BBC, Finance News; La ProvinciaTraducerea în engleză.

Iată pe scurt desfășurarea revoltei: mai mult de 100 de studenți belgieni erau pe aeroport în Insulele Canare (Lanzarote), dorind să se întoarcă acasă. Câțiva dintre ei aveau bagaje voluminoase ori grele și nu li s-a permis accesul în avion fără a plăti taxe suplimentare pentru bagaje. Acest lucru a dus la o adevărată revoltă fiindcă o bună parte dintre colegii lor belgieni li s-au alăturat pentru a face „dreptate”. A fost nevoie de intervenția poliției; după 2 zile încă mai erau câțiva belgieni blocați pe insulă.

Drept urmare, Ryan Air a făcut un film pentru a învăța studenții belgieni să facă bagaje de mână mici. O să vedeți câte lucruri pot intra într-un rucsac/bagaj de aproximativ 30 de litri.

De-a lungul anilor am văzut mulți călători cu mai puțină experiență care aveau nevoie de ajutor la bagaje iar unii foloseau 2 bagaje pentru lucruri care ar fi intrat și într-unul singur. Urmând sfaturile din film și altele cuprinse în tutorialul cu împachetarea rucsacului o să vedeți că puteți fi mult mai eficienți la împachetat și vă va fi mai ușor să aveți un bagaj mai mic la drum.

Apropo, nu uitați că bagajul de mână mai are câteva restricții impuse prin lege, de exemplu restricțiile referitoare la lichide:

 • Lichidul se va afla într-un recipient cu capacitatea maximă de 100 de ml
 • Toate recipientele (care evident respectă volumul maxim de 100 de ml) trebuie să încapă într-o pungă transparentă de plastic, resigilabilă, cu dimensiunea de 20 cm x 20 cm.
 • Dacă e cazul să folosiți pungă, acea pungă de plastic va fi prezentată separat serviciului de securitate
 • La serviciul de siguranță al aeroportului vi se va solicita renunțarea la lichidele care nu respectă cerințele de mai sus.
 • Închei prin a mulțumi lui Pedro Muñoz pentru traducerea din spaniolă și lui Adrian de idee!

  Vă doresc drumuri libere și bagaje de mână foarte mici!

  Publicat de Florin Arjocu (fondator)

  Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

  Alătură-te conversației

  13 comentarii

  1. .. cu nota ca nu iti masoara nimeni bagajul de mana, iar de cantarit nici vorba… :D
   Bine, trebuie sa fie pe acolo ca dimensiuni, sa nu sara in ochi ca e mai mare sau mai greu!

  2. Aia cu masuratul e interesanta, cred ca e doar sa fie ei siguri ca nu vin oameni cu bagaje care nu intra in avion in compartimentul de deasupra. Mie cel putin mi-au cantarit de fiecare data bagajul de mana. Nu te contrazic, eu nu am plecat cu avionul (inca) de pe aeroportul Baneasa.

  3. Faina metoda are omul. O s-o incerc si eu la urmatoarea calatorie.
   De masurat bagaje de mana n-am avut parte pana acum, dar de cantarit da, si nu o data.

  4. Eu de multe ori practic alta metoda, care recunosc ca e mai agresiva cu tricourile: Le fac sul si le trang bine :)

   Cred ca e mai eficient sa le faci sul, dar sa zicem ca sunt putin mai sifonate dupa ce desfaci bagajul :D

  5. E fain cum face el daca ai bagaj de tipul ala. Eu am un rucsac de 40 L clasic si nu pot sa fac asa cum face el. Si…fereasca sfantu sa ai nevoie de ceva din el inainte sa ajungi la hotel.

   1. @Paul
    În principiu rucsacii au și buzunare, iar deasuprea pui întotdeauna ce folosești mai frecvent, deci nu ar fi o problemă. Rucsacul meu Solitaire de 30 de litri are un lucru foarte rar întâlnit la cei de mărimea asta: compartiment în partea de jos, accesibil prin fermuarul de exterior; practic este o versiune mai mică a rucsacilor mari. Recomand oricui merge în ture ori la munte, ori în călătorii mai „dure”, să folosească un rucsac de calitate, iar rucsacii Solitaire intră cu brio în această categorie (multă Cordură, fermuare de calitate, legaturi foarte bune, chingi de țesătură deasă și rezistente, construcție simplă și eficientă, etc.)!

   1. @Narcisa
    Hehe, am avut cel putin o experienta negativa cu „bagajul” facut de o fata. Cine s-a mai pomenit cu troller-ul intr-o zona rurala? (Adica, cine in afara de noi?) La dus am ajutat-o la carat, dar la intoarcere am refuzat; sper sa se fi invatat minte.

    Tu cum te descurci cu un bagaj de mana (sa zicem mai mic de 30 de litri) pentru o saptamana?

  6. haha! bine i-ai făcut! :) mi s-a întâmplat și mie anul trecut când, de ziua mea, mi-am invitat gașca la o cabana tip refugiu în munte și una din fete a venit cu troller. noroc c-a fost drumul bun și am putut urca cu mașina.

   eu nu am probleme cu băgăjitul pentru că sunt obișnuită să plec cu rucsacul și cu cortul pe munte fără să car chestii inutile. acolo orice kg este foarte important. nici în city break-uri n-am probleme, niciodată nu-mi iau bagaj la cală în avion. plec ori cu rucsacul de 25l, ori cu cel de 50l strâns bine.

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Citește articolul precedent:
  Crina „Coco” Popescu a venit în țară. Am fost să o întâmpinăm la aeroport!

  Întoarsă din extremitatea sudică a lumii, Coco a ajuns pe Otopeni. S-au anunțat pe Facebook zeci de oameni că vor...

  Închide