În urmă cu mii de ani, Șimleu Silvaniei a fost stăpânit de daci, apoi de dacii liberi. Acest teritoriu nu a fost cucerit de romani. Știm cu toții povestea în care Burebista ordonă arderea viilor pentru că dacii întreceau măsura. Două milenii mai târziu, la Șimleu nu doar că se cultivă vie, dar găsim și aproape patru kilometri de hrube săpate în stânca Măgurii care adăpostesc și protejează un preparat nobil – șampania. Te invit în adâncuri, să afli tainele acestei băuturi alese.

Cine nu a deschis o șampanie? Cu toții am făcut asta, măcar o dată. Un proces elaborat și migălos, cu două fermentații și desigur, cu multă pasiune la mijloc, duce la crearea șampaniei. Vorbesc despre acea băutură selectă, cea consumată frecvent la evenimentele festive – șampania produsă prin metoda tradițională.

Șampanie de la Șimleu
Șampanie de la Șimleu

Se cheamă șampanie și își trage numele de la regiunea Champagne din Franța, locul unde s-a răspândit pentru întâia oară acest produs. Se face tradițional prin metoda champenoise, metodă care a fost importată de mulți ani, dar acum, termenul șampanie poate fi folosit doar la băuturile provenite din locul ei francez de naștere. În România folosim denumirea de vin spumant.

Știați că prima șampanie din România a fost făcută de Ion Ionescu de la Brad, în anul 1841? România are o lungă tradiție în producerea șampaniei, în 1924 România era al patrulea producător de vin spumand din lume, după Franța, Ucraina și Germania.

Cum se face șampania?

Îți spun de pe acum că vizita în tuneluri cu siguranță te va încânta, vei urmări un proces impresionant care durează ani de zile până să ajungă în formă finită pe masa ta. Procesul de fabricație prin metoda tradițională este foarte elaborat și meticulos.

Prima fermentare ține cam 10-12 zile, timp după care avem… un vin normal. Abia de aici încep etapele speciale. Timp de 3-4 luni, vinul se pregătește pentru șampanizare. Nu se folosesc substanțe de sinteză, totul e natural, tradițional. Urmează cel mai lung pas, fermentarea a doua. Durează un an și jumătate – doi, uneori chiar și trei ani. Cu ajutorul drojdiilor speciale, fermentarea are loc direct în sticlă, la 7-8 atmosfere.

Tunelurile de la Șimleu Silvaniei
Tunelurile de la Șimleu Silvaniei

Urmează maturarea, să îi zicem, împlinirea aromelor, maturizarea. La final, ultimul pas în formarea șampaniei primare implică muncă manuală și se cheamă remuaj (și el durează 2-3 luni). Zilnic, fiecare sticlă este bătută și rotită cu o optime de cerc. Asta face, ca în timp, drojdia să se adune și apoi să se strângă în dop. Este un fel de filtrare.

Depunerea drojdiei în dop
Depunerea drojdiei în dop

Sunt zile în care bătaia se face încet, zile în care bătaia se face mai tare. Sunt și zile când se face pauză, ori zile când rotirea se face invers. Specialistul decide mersul lucrurilor. Ca să facă asta, are nevoie de ani de experiență și zeci de mii de sticle pregătite pentru mesele noastre de sărbătoare.

Eticheta stivei
Eticheta stivei

Eticheta spune următoarele: este tirajul 5, 2005 este anul începerii fermentației, F7 spune că este al șaptelea loc în care a fost mutat, ultima mutare a fost în iunie 2012, în stivă sunt 9699 de sticle.

Se termină fermentația, drojdia s-a strâns în dop. Urmează degorjarea, adică eliminarea dopului cu drojdie. Abia după această etapă se dă aroma finală și se aranjează sticla pentru vânzare.

Vin și cu un sfat util: cum îți poți da seama că o șampanie este de calitate?
Cunoscătorii folosesc termenul perlare. Este un mod simplu de a vedea calitatea licorii îndelung lucrate: torni în pahar și urmărești ce se întâmplă; dacă șampania este de calitate, bulele sunt foarte fine și durează mult.

Iată și un mic album foto:

Informații utile

 • Adresa:
  • Șimleu Silvaniei, strada Partizanilor nr. 45
 • Contact:
  • spumante_silvania@yahoo.com; 0260.678.636; 0740.999.800
 • Alte informații:
  • Vă recomand pe domnul Florin Breje ca și ghid, vă poate spune absolut totul despre ce înseamnă elaboratul proces tradițional de fabricare a șampaniei.

Din păcate ultimii ani nu au fost prea darnici cu Spumante Silvania și în decembrie 2012 a declarat falimentul, firma întreținându-se o vreme din vânzarea stocului disponibil. Ulterior a și fost cumpărată de alt proprietar, iar în momentul de față este în proces de reautorizare; să sperăm că în scurt timp va fi deschisă iar. Eu tare sper să își revină și șampania de calitate de la Șimleu să ajungă iar pe mesele oamenilor. De la domnul primar Septimiu Cătălin Țurcaș am primit vești îmbucurătoare, de-abia aștept să le văd și la fața locului: noul investitor a triplat prețul de pornire în licitație, iar cel mai probabil, încă din acest an se va relua producția.

Spumante de la Șimleu
Spumante de la Șimleu

Îți mai spun un singur lucru: să nu te sperii de mucegaiul de pe pereții cramelor! Prezența mucegaiului nobil este cel mai bun semn că temperatura și umiditatea sunt tocmai bune pentru fermentare.

Tu ai fost până acum la Șimleu, în hrubele de la Spumante Silvania? Dacă nu, ai fost în altă cramă din România?

Drumuri bune și… noroc!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “Șampania de la Șimleu Silvaniei

  • Începutul l-am scris și rescris de 10 ori, mi-a fost greu să cuprind în cuvinte o istorie așa lungă a producției locale, care a produs o șampanie de calitate, dar care datorită neglijenței a rămas așa cum îl știi tu. Am scris așa mai mult ca încurajare, pentru ce sper eu că se va face la Spumante Silvania din nou.. Iar referitor la șampanie, chiar și dacă locul e mai puțin îngrijit, ce mi s-a arătat, ce am văzut este impresionant.

   Apropo, ei chiar au o mică plantație într-o comună din apropiere, nu-i știu acum numele; poate o vor dezvolta acum că e un nou investitor, unul local care sper să înțeleagă valoarea reală a complexului.

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.