Salina Turda este de departe cea mai bine amenajată din România. Vechiul tunel în care în timpul comunismului se depozita brânză telemea a fost principalul punct de acces al salinei deschise ulterior turistic, în 1992. Peste câțiva ani, la Turda au fost mari schimbări. Pasiunea oamenilor a făcut ca după lucrările din 2008-2010 salina Turda să devină o minunăție. Drept urmare, în anii care au urmat, s-a ajuns ca anual să îi treacă pragul cam 350 000 de vizitatori. Vă spun în cele ce urmează, pe scurt, ce se pregătește la Salina Turda.


La Salina Turda se pregătește ceva
La Salina Turda se pregătește ceva

Update: până să fie terminat traseul de care vorbim aici, iată un alt traseu din Salina Turda deschis la finalul lunii iulie a anului 2015.

Dintre toate salinele din lume, știați că la Turda se găsesc singurele galerii în formă de clopot încă existente? Știați și că toate denumirile sălilor sunt cele folosite pe perioada Imperiului Austro-Ungar?

Să ne imaginăm că suntem la intrarea nouă, în pavilion. Coborâm 45 de metri pe plan înclinat, iar pe pereții tunelului descoperim alveolele create de curenții de aer. Prima sală este Gizela, cea în care găsim o zonă interzisă turiștilor. Este special dedicată celor care vin la tratament. Despre efectele benefice ale salinelor vă voi povesti despre asta cu altă ocazie, stați aproape.

Nu mai avem mult până la uriașa Sală a Ecourilor. Mina Iosif sau Sala Ecourilor este un punct de mare interes. Un puț de 110 metri se deschide în fața noastră, dedesubt. Bezna este totală, iar liniștea absolută. Este singurul lor din salina Turda în care se pot auzi chiar și 16 ecouri dacă sunetul este scurt și suficient de puternic. Ei bine, aici se pregătesc lucruri mari.

Noul tunel dintre sala Terezia și Iosif
Noul tunel dintre sala Terezia și Iosif

Dedesubt, la zeci de metri sub noi, între mina Terezia, cea cu lacul și debarcader, și Mina Iosif, în această perioadă se sapă un tunel. Este deja săpat într-o proporție de 60%. Mai sunt doar 20 de metri de săpat, 29 sunt deja excavați. Se lucrează doar cu echipamente electrice, care nu influentează aerul salinei.
Va urma o perioadă în care atât acest tunel, cât și sala vor fi amenajate, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat, la Turda vom avea încă o atracție de care să ne bucurăm.

După exemplul amenajărilor deja existente, am mare încredere că administratorul salinei va face o treabă extraordinară. Eu unul aștept cu sufletul la gură, vă voi ține la curent. Să aveți o zi grozavă și să vă bucurați de soarele de afară!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

3 gânduri despre “Salina Turda – ce se pregătește acolo? E de bine.

  1. Salina din Turda este una dintre minunățiile județului Cluj. Am fost o singură dată, dar m-aș mai întoarce. E perfectă pentru turiștii care vor să viziteze cele mai importante obiective turistice din jurul Clujului într-o singură zi.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.