Nu mai e un secret că în noaptea de 17 mai orașele vor fi pline ochi. Ca orice popor responsabil și dornic de a se culturaliza, românii vor ieși din casă și vor căuta muzeele patriei. Lucru bun. Vreau să vă ajut să supraviețuiți și să vă bucurați cât mai mult de noaptea muzeelor 2014.
Aflată deja la a zecea ediție, Noaptea europeană a muzeelor este sub egida Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM). A pornit din Franța și acum se întâmplă în toată Europa, cu 3000 de muzee participante. Eu unul cred că este un eveniment superb, una dintre acele puține ocazii în care omul iese din casă ca să vadă un muzeu.
Update: Noaptea Muzeelor este noaptea selfie-urilor (poze cu ‘io.. la’, autoportret) la muzeu. Descarcă gratuit aplicația „MobilActif” pentru smartphone, introdu codul „NDM14” și fă-ți un selfie în interiorul muzeelor. Poza ta va apărea în toate muzeele din Europa care participă la acest program. Iată și un film care exemplifică acest lucru:
Le Kaléidoscope de la Nuit de Nuitdesmusees
Update 2: O altă aplicație de smartphone care vă poate fi utilă este aceasta. Conține muzeele participante și programul acestora.
Eu am prins câteva evenimente de acest gen, fie în Timișoara, Sibiu sau București. Mai departe vreau să fac câteva recomandări care să vă ușureze viața în lunga noapte din 17 mai. Pe mine m-ar fi ajutat un astfel de articol anul trecut, așa că am compus unul pentru voi.
Situația, în mare, e așa:
- Muzeele mari și celebre vor avea cozi de mai multe zeci de metri, uneori pe două-trei rânduri. Se va intra greu, vă trebuie multă răbdare fiindcă veți sta cu zecile de minute la coadă. Unele dintre ele nu vor avea intrarea gratuită la toate expozițiile, dar cel mai probabil vor fi reduceri și la cele cu taxă.
- Casele memoriale și muzeele mai puțin cunoscute vor avea cozi mărunte și tolerabile. Intrarea va fi de obicei complet gratuită și așteptarea ori nu e deloc, ori e scurtă.
Știind cele de mai sus, eu vă propun următoarea logică:
- Studiați lista cu muzeele participante la noaptea muzeelor, în funcție de județul dumneavoastră (sunt pe site-ul rețelei muzeelor grupate pe județe, aici). Cei din București le găsesc aici (
18de fapt 21 fiindcă Muzeul Municipiului București are sucursale pe tematici diferite + 11 asociații culturale), timișorenii – aici (11 la număr), clujenii – aici (9 + 2 în județ), ieșenii – aici (16 + 3 în județ), iar pentru Constanța (ce poți face în Constanța timp de 3 ore?) a făcut Diana o sinteză foarte bună (ei au și duminică Ziua porților deschise). Fiecare muzeu are pagină în care e prezentat programul, taxe (dacă e cazul) și alte informații suplimentare care să vă ajute în luarea deciziei. - Apreciați singuri care sunt cele celebre și cu mare înghesuială. Probabil toate vor avea public, dar la unele va fi enorm de mult public. De exemplu pot să vă spun de pe acum că Muzeul Național de Istorie al României (MNIR), Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Muzeul Antipa vor avea cozi kilometrice. Exagerez dimensiunea, dar vă prindeți voi. În schimb, casa-muzeu a Fundației Löwendal nu va fi la fel de aglomerată.
- Un alt lucru la care să vă gândiți e dacă aveți cu ce să vă întoarceți acasă, asta în cazul în care nu sunteți „motorizați”. De exemplu eu nu m-aș duce noaptea la Muzeul Satului din București dacă aș sta prin sudul capitalei. Puteți să vă bazați pe transportul de noapte (din 40 în 40 de minute până la ora 1 noaptea, dar studiați cu atenție traseul și orele.
- Faceți o listă cu cele pe care ați vrea să le vedeți. Puneți mai multe fiindcă e posibil ca realitatea din teren să nu se potrivească și să nu aveți răbdare să stați o oră și jumătate la o coadă.
- Studiați programul preferatelor (dați click pe muzeu în site-ul mai sus pus). Unele intră în program la ora 7 după-amiaza, altele la 8, 9, 10, 11 seara. Închiderea e și ea variabilă, în funcție de muzeu. Am văzut unele deschise până la 4.30 dimineața.
- Convingeți 2-3-5 prieteni dragi să faceți echipă în acea lungă noapte. Așteptarea e mai dulce când aveți alături persoane simpatice.
- Analizați lista de la punctul 4 și stabiliți ordinea în care le puteți vedea, în funcție de programul lor (punctul 5). De exemplu, dacă aș vrea să merg la Antipa, l-aș pune primul în listă și aș fi prezent acolo măcar cu o oră mai devreme, cu cățel și purcel, să nu stau toată noaptea la coadă. După vizită mai rămâne și timp pentru altele din listă.
- Alegeți ori muzee mari și mici, combinate, ori doar muzee mai mici. De ce? Pentru că nu se merită să stați 3-4 ore la coadă doar pentru 2 muzee. Măcar așa vă veți și plimba între ele, veți mai și vedea ceva diversificat. Iar intrările la muzeele noastre nu sunt chiar așa scumpe ca să nu le putem vizita ziua.
- Harta. Luați o hartă cu voi. Presupun că nu știți la perfecție străzile, așa că va fi utilă, fie ea digitală sau de hârtie. Vă va ajuta să nu stați prea mult pe drum și să vă bucurați de muzee. Chiar și dacă veniți cu mașina, cred că o alegere bună e să o lăsați undeva între muzeele alese și la final să mergeți unde ați lăsat-o și să plecați acasă.
Cu speranța că poate v-am lăsat câteva idei bune, vă doresc să vă bucurați de Noaptea Muzeelor 2014 și să vizitați cât mai multe dintre ele!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)