Caransebeșul, unul dintre micile orașe ale țării, este aflat la intersecția unor drumuri importante (Orșova-Timișoara, drumul spre Ardeal via Hațeg). Această măruntă localitate a fost timp de sute de ani (inclusiv pe vremea fostului imperiu dualist Austro-Ungar) gazda Regimentului de grăniceri numărul 13 româno-bănățean (fiind apropiat graniței) și în acest rol a primit vizita împăraților austrieci ai vremii: Franz Joseph I și împărăteasa Sisi (Elisabeta a Austriei).

Citește și istoria statuii împărătesei Sissi, care este expusă lângă parcul Drăgalina.

Centrul Caransebeșului ascunde un vechi secret, foarte puțin știut. Acolo veți găsi un vechi parc construit pe vremurile Imperiului Austro-Ungar, cu uriași și vechi paltini, parcul Ioan Dragalina.


Parcul Dragalina… sau parcul Franz Iosef?

Dar parcul nu s-a numit așa dintotdeauna, iar în locul statuii generalului român născut în același oraș a fost o altă statuie, parcă și mai impunătoare:

Recunoașteți personajul? :) Da, este însuși împăratul Franz Joseph. După unirea cu Țara Românească și Moldova și (aproape) încă un război mondial, în 1943, s-a făcut din metalul statuii lui Franz Joseph un nou monument, statuia lui Dragalina.
În poza de mai sus se văd și platanii, pe vremea când erau tineri, așadar acum au mai mult de 100 de ani.

Uite câte afli când te plimbi prin muzee interesante și povestești cu muzeografi pasionați. Mulțumesc Bogdanei Branca pentru tot timpul acordat! :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “La plimbare în Caransebeș prin Parcul Dragalina.. sau parcul Franz Joseph?

  1. Tocmai m-am întors de la Caransebeș unde am admirat platanii uriași și statuia generalului Dragalina. Precizarea ta privind istoria bronzului din care este realizată statuia generalului, este foarte interesantă. Unde ai găsit informația? În Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş?
    Pot folosi informația în postarea mea despre Carasebeș?

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.