În acest articol, cu nuanțe puțin tehnice, vreau să vă prezint detalii de culise din activitatea echipei de cartografi – map makers, ce pun România pe harta Google; sunt tineri, români, ambițioși și lucrează voluntar, cu multă pasiune. Despre aplicația cu care fac asta și despre realizările lor ați putut citi și în interviul cu Radu Ioniță și Cătălin Strătilă, publicat de Florin, în articolul „Oamenii care dezvoltă România pe hărțile Google Maps”. De data aceasta, relatările vin după o zi de training cu exemple și exerciții practice.

Ne împărțim care pe unde putem: când călătorim împreună, când separat, când unul din noi este pe drumuri, când altul… Începutul lunii august mi-a adus ca sarcină să reprezint Drum Liber; cât mai profesionist cu putință, la un eveniment din lumea aceasta importantă pentru noi, călătorii, lumea hărților! Este vorba de un Google MapUp Party la Onești, aflat la cea de-a doua ediție.

Google MapUp Party – Onești – 4 August
Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, Bulevardul Oituz 15

Cu gândul de a pune România pe hărțile lumii, Radu Ioniță (Google Map Maker Advocate) împreună cu o întreagă echipă de Google Map Makers (GMM) din România, ajutați și de alți ambasadori – advocates și experți regionali – regional expert reviewer, au propus pentru ziua de 4 august 2012 un fel de petrecere interactivă, un training, o prezentare și o exersare a abilităților de cartografiere ale oricărei persoane curioase, mai tânără sau mai în vârstă, cu studii în domeniu, ori ba, cu o carieră în lucrul cu hărțile ori ba.

L-au numit MapUp Party deoarece scopul principal al acțiunii a fost acela de a te simți bine, de a te distra lucrând cu aplicația Google Map Maker și punând pe hartă, pentru toată lumea, câteva din locurile tale preferate. Asta am învățat acolo: cum putem arăta lumii întregi clădirea, strada, cartierul, orașul pe care noi îl cunoaștem.

Cum putem, fiecare dintre noi, să arătăm lumii întregi obiectivul, clădirea, locul, strada, cartierul, orașul nostru preferat?

Sigur o să vă întrebați de ce Onești și nu un mare centru economic ale țării. Pentru că acest oraș, cu o suprafață de aproximativ 5.200 de hectare și cu o populație de 50.000 de locuitori, aflat în mijlocul județului Bacău, este un model pentru întreaga comunitate Google Map Maker, fiind cartografiat aproape în totalitate. Harta este atât de completă încât poți alege până și traseul unei plimbări pe aleile din parc. A fost capitala Google la fiecare din cele două ediții MapUp România și rămâne în continuare un exemplu dat la orice training, workshop sau eveniment în domeniu.

Harta este atât de completă și cu atât de multe detalii, încât îți poți pune la cale, de acasă sau de pe telefonul mobil, chiar și cele mai mici detalii ale unei plimbări de seară liniștite, în doi, pe aleile din parc!

Pornesc de la premisa că majoritatea dintre voi ați văzut sau ați folosit măcar o dată sau de două ori hărțile Google (Google Maps), pentru planificarea unei excursii, identificarea unor locații, stabilirea unui traseu și mă întreb cât de mulți suntem aceia care ne-am gândit sau ne-am întrebat cum au apărut aceste informații. Eu aveam mereu impresia că acea muncă o face un angajat al unei companii, conform unui program de lucru fix, obișnuit. Prima dată când am aflat că, atât pe OSM – Open Street Map cât și pe GM – Google Maps, informațiile pot fi adăugate de orice om pasionat de așa ceva, mirarea mi-a fost foarte mare! Dacă în cazul OSM este mai ușor de imaginat că lucrurile de desfășoară prin voluntariat (este o platformă deschisă oricui, atât din punct de vedere al evoluției, cât și al licenței), în cazul Google nu mi-aș fi imaginat niciodată (este o companie de talie mondială, gigantică, produsele lor se află sub licență strictă).

Informațiile pot fi adăugate de orice om cu un cont Google!

Dar să revin la subiect… la MapUp și echipa de acolo, la începuturile GMM. Voluntari pasionați de cartografie, oameni cărora le plac hărțile și care și-au dorit ca și țara noastră să fie în rând cu lumea, cu atât mai mult, cu cât o parte importantă a specialiștilor IT din lumea întreagă sunt români, au așteptat cu nerăbdare decizia companiei Google de a deschide la editări, Google Maps România. La vremea aceea, august 2009, România era un mare gol alb (Update [Florin]: ca să fie clar, vă spun că aici vorbim despre Google Maps / Yahoo Maps / Bing Maps / Ovi Maps, sistemul de hărți online de la Google, hărțile GPS sunt o altă poveste, ele au detalii și precizie în general superioare hărților online; n.r. exagerez puțin, înțelegeți voi ideea), o spărtură pe harta lumii. Ceea ce se vede astăzi, deasupra pozelor făcute de sateliți, este realizat, într-o proporție covârșitoare prin Google Map Maker – o aplicație ce ofertă suportul și logistica necesară cartografierii, pentru orice utilizator de internet, cu un cont Google.

În 2009 România era un mare gol pe harta lumii…

Numărul de cartografi (map makers) ce au editat România este destul de mare – în jur de 3.000 de utilizatori, dintre aceștia doar vreo 100 au peste 1000 de editări, iar restul, în mare parte, au adăugat câte un singur punct de interes. Între cei 100 de oameni care, practic, au desenat România, sunt utilizatori ce au pus zeci de mii de locuri, clădiri sau drumuri, însă comunitatea activă românească s-a restrâns la aproximativ 60 de persoane. Radu Ioniță și Cătălin Strătilă, doi dintre cei mai activi membri GMM, amândoi ajunși la nivelul de advocate, mi-au spus că rolul lor, după o vastă experiență în editare (muncă pe care o mai continuă și acum), este acela de a prezenta publicului activitatea de cartograf Google și de a atrage „în club” cât mai multe persoane active. Pentru aceasta se adesează comunităților locale, încercând să implice în proiect și unitățile de învățământ – în clasele de informatică, turism, geografie este o probabilitate destul de mare să găsească mici ucenici care să le ducă rezultatele mai departe. Radu are la activ vreo 60.000 de editări, fiind unul din cei mai bătăioși map makeri din țara noastră și s-a ocupat personal de felul în care arată Oneștiul pe Google Maps.

Clasele de informatică, turism, geografie pot fi un loc bun pentru a descoperi tineri ucenici care să ducă mai departe rezultatele României.

Pentru a adăuga informații corecte GMM folosesc diferite surse: hărți și documente de tot felul, planuri, informații de pe teren, cunoștințe din cultura generală, experiența frecventării anumitor locuri, pe care le suprapun peste informațiile obținute din fotografiile făcute de satelit. Este important ca informațiile adăugate pe hartă să fie corecte și cât mai complete. Imediat după aprobare ele devin publice întregii lumi. Orice om poate accesa și se poate folosi de informația adăugată de tine, în Google Maps; și cât de rău, neprofesionist sau chiar dăunător poate fi ca cineva să creadă că informația pe care tu ai distribuit-o este corectă! De exemplu, un punct de interes general (spital, poliție, primărie) adăugat greșit poate induce în eroare un călător aflat în necaz, ce se bazează pe Harta Google.

Responsabilitate, corectitudine și informații complete sunt regulile de bază în cartografia voluntară.

Pe lângă demonstrațiile și exercițiile ce ne-au pus efectiv la lucru – am adăugat niște puncte de interes (POI): un cabinet medical, o firmă, o linie: un traseu de drumeție și un drum local conectat la alte drumuri, o formă/un poligon: un parc, un bloc, o școală – întâlnirea aceasta, de la Onești a fost un bun prilej să aflu detalii, într-un cadru informal, despre hărți, implicări și neimplicări ale autorităților române sau ale companiei Google pentru ca România să fie cât mai vizibilă și cât mai completă.

Un interviu cu Radu Ioniță și Cătălin Strătilă, în care vorbesc mai mult despre Google Map Maker, găsiți aici.

Vești bune vin dinspre serviciul Google Street View, unde mașinile care înregistrează date ce ne permit nouă o explorare a lumii cu ajutorul imaginilor la 360 de grade, se plimbă prin orașele țării cu o populație de peste 50.000 de locuitori din mai multe județe. În schimb, mult așteptatul Google Transit se mișcă mult mai greu. Se pare că Google dorește neapărat un contract de colaborare direct cu companiile de transport public, iar deschiderea acestora către serviciile de acest gen este destul de mică – municipiul Brașov rămâne singurul oraș din România ce benificiază de această opțiune. Oamenii din cadrul GMM au încercat adăugarea de astfel de informații și pentru alte orașe ale țării (Onești, București, Brașov – înainte de implementarea „oficială”), însă au fost refuzați de operatorii Google. O altă facilitate oferită de GM este situația traficului, în timp real, de pe anumite artere rutiere importante. Din iunie, anul acesta, șoferii ce vor parcurge porțiunile de autostradă deja construite (din A1, A2 și A3) și câteva bulevarde mari din București, capitala României, pot vedea dinainte de a pleca la drum dacă vor avea de înfruntat un trafic aglomerat, ba chiar mai mult le este sugerată chiar și viteza aproximativă de rulare pe carosabil.

Realizările cartografilor români voluntari de la GMM le vedem cu toții atunci când căutăm ceva pe hărțile Google.

Deși un map maker nu se ocupă cu cele de mai sus, departamentele Google fiind bine delimitate între ele, băieții noștri din coumitatea GMM sunt mereu la curent cu noutățile Google Maps sau Google Earth. Și deși sunt nevoiți să insiste mult pentru a primi informații pertinente, realizările lor le vedem cu toții atunci când tastăm „Google Maps România” și începem să dăm zoom până la cele mai mici detalii ale hărții.

Închei acest articol ceva mai tehnic îndemnându-vă să-i căutați, să le scrieți și să le cereți întâlniri și prezentări interacțive – MapUp-uri chiar în orașul vostru, în școala voastră, în comunitatea din care faceți parte.

Băieții nu vor refuza o invitație și poate descoperiți și voi o nouă pasiune… Odată cu ea, noi provocări!

Să aveți peisaje frumoase!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)

13 gânduri despre “Harta României în Google Map Maker. MapUp Party Onești, ediția a doua

 1. Pingback: polimedia.us/fain

 2. Pingback: Hărți map2web.eu pentru orașele din România

 3. Măi Florine, ce să zic despre faptul că în 2009 harta României era o gaură, poate ar fi trebuit să fii mai clar că DOAR pe harta lui Google se întâmpla acest lucru, iar sesiunile interactive cu adăugare de POI-uri la asta m-ai lăsat fără cuvinte… Wow, cât de sofisticat! Şi merge în România?! Şi chiar oricine cu un mouse poate face asta pe harta ţării? Cât de maxim! – zic asta ca să fiu în ton cu tonele de „cât mai complet” din articol. Şi cât de mulţi avocaţi erau acolo… Şi toţi aveau tricouri verzi de la Google… Wow! Dacă nu ar fi pe net pe toate forumurile proverbialele tâmpenii marca Google Maps din Românica mai că aş fi luat de bune ce ai scris tu acolo şi m-aş fi apucat să adaug şi eu câte ceva la harta Oneştiului, a mai completă dintre toate, nu de alta, dar vreau şi eu o şapcă şi-un tricou ca băjeţii de acolo, că doar nu-ţi trebuie văd nici studii, nici pregătire, nici măcar loc de muncă, ci doar mult timp liber la dispoziţie să clicăi pe imagini şi să te faci advocat, mai pe româneşte evanghelist şi să-i umpli de spume pe amărâţii cu telefoane cu Android care se dau pe GMAPS în ţara noast’ pe unde Google Earth n-a binevoit să bage imagini mai noi şi nici autorităţile să traga mai repede autostrăzile pe care entuziaştii fără limite le şi băgaseră în pâine. Aşa, de final, se adevereşte încă odată zicala bătrânească cum că cine ştie face, face şi cine nu, învaţă pe alţii. Oneşti, ha?!

  Răspunde
  • Salutări, Bogdan!

   Autorul apare scris sus, este colega din Brașov – Andrea și presupun că e punctul de vedere al omului „obișnuit”, mai puțin obișnuit cu ce înseamnă dezvoltarea unei hărți.

   Personal sunt de acord că, în general, harta aparatului GPS (Garmin în cazul de față) este superioară hărților online, dar la fel de bine trebuie să recunoaștem că hărțile Google Maps au devenit foarte ușor de folosit și au foarte multă informație (vorbim de ce este online acum, în zilele noastre, nu ce era în 2009 sau mai înainte).

   Și deviez puțin de la subiect pentru a anunța întâi aici un plan puțin cunoscut :) O să fac un test la drum între hărțile GPS de la Garmin și iGo o să vedem în cursul săptămânilor următoare. O să străbatem pentru o frumoasă emisiune turistică aproximativ 1700 de kilometri de drumuri românești de toate felurile. Concret, vom fi în județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

   Răspunde
  • Și ca să nu fie dubiu despre ce este vorba în articol, am pus un update la exprimarea respectivă cu „România era o gaură” [în domeniul hărților digitale online] :)

   Răspunde
   • Măi, Florin, o să-l superi acum pe domnul Talabă de la OpenStreetMaps cu gaura în domeniul hărţilor online … din 2009. Pur si simplu nu este adevărat afirmaţia cu totul…

    Răspunde
    • :)))) atât timp cât vine de la ei informația (și ei recunosc că așa era acum câțiva ani; Cătălin s-a jucat puțin cu OSM până să folosească GMaps), nu e nicio problemă :)

     Răspunde
  • Bună ziua Bogdan! Vă mulțumesc pentru opinia critică asupra articolului. Faptul că oamenii sunt interesați de concluziile pe care le-am prezentat pe aici nu face decât să mă bucure… cu atât mai mult cu cât opinia vine din segmentul profesional al acestui domeniu.
   Pentru început permiteți-mi o precizare: articolul abordează exclusiv Google Maps și aplicația Google Map Maker, în contextul hărților digitale online gratuite, fără a face o comparație între acestea și cartografierea profesională.
   Cu siguranță avantajele și dezavantajele ambelor sisteme le va cântări utilizatorul de hărți. Consider însă că targetul este foarte diferit. În timp ce utilizatorii de hărți profesionale doresc precizie foarte mare și NU sunt dispuși să-și asume riscul unor informații de alt fel, plătind pentru această performanță, utilizatorii de hărți digitale gratuite sunt mulțumiți cu o precizie mai mică, costul în bani pentru informațiile accesate de ei fiind mult mai redus.
   Cu aprobarea colegului meu vă dezvălui o discuție avută recent, pe această temă. Ca om ce își desfășoară activitatea în domeniul turistic, al călătoriilor, dar și ca om „obișnuit” învățat cu siguranță și certitudine, un sistem de hărți profesionale cu aparate gps specializate mi-ar fi extrem de util și pe plac. Mi l-aș dori și mi-ar aduce și ceva mai multă performanță. Totuși, până la a-mi permite și a considera aceasta investiție profitabilă/oportună pentru mine, Google Maps și orice hărtă gratuită îmi ușurează munca și mă ajută să mă orientez, să-mi fac planurile de care am nevoie, pentru ca o călătorie să nu fie un necunoscut total.
   Și haideți, vă rog, să vedem și lucrurile bune. Și oamenii aceștia (care își dedică voluntar timpul – de obicei este vorba de timpul liber și așa puțin – și pasiunea, pentru a crea un bun colectiv) sunt de aplaudat. Harta României s-a dezvoltat mult și se dezvoltă încă.
   Chiar dacă eu nu am scris despre hărțile profesionale, vă asigur că am aceeași apreciere și aceleași felicitări pentru munca pe care o desfășurați. Și eu și Florin ne bucurăm când descoperim pe hărțile dumneavoastră drumurile, obiectivele și locurile pe care le căutăm în traseele noastre.

   Răspunde
   • Mea culpa pentru că nu am fost atent la numele autorului. Scuzele mele. Tonul ar fi fost un pic altfel dacă nu aş fi făcut această confuzie.
    Însă, apropo de Google maps sunt câteva probleme grave de principiu
    1. oricine poate pune orice prostie în hartă. În ţara asta există legi care spun ca hărţile să primeasca avizul favorabil al ANCPI înainte de publicare şi acest aviz se obţine în urma achitării unei taxe şi a verificării unei documentaţii. Exact în ideea ca să nu apară tâmpenii. Google eludează legea românească la acest aspect.
    2. Voluntarii prestează muncă gratis în favoarea uneia dintre cele mai mari corporaţii de pe glob. Practic sunt sclavii ei pentru că exact aşa se cheamă să munceşti fără să fii plătit. Odată ce au dat accept au cedat toate drepturile de copyright asupra muncii lor unei firme private americane. Care şi-a anunţat de ceva vreme intenţia să taxeze pentru aceste hărţi
    http://economie.hotnews.ro/stiri-it-10576842-google-maps-bani-pentru-site-urile-unde-hartile-sunt-deschise-peste-25-000-vizitatori.htm
    deci toată partea cu voluntariatul în ideea că hărţile sunt gratis la utilizatorul final e o altă legendă din Pădurea Verde. Sistemul lui Google nu te lasă să descarci mai mult de n tile-uri şi te obligă să faci trafic de date spre beneficiul operatorilor de date GSM. Ceea ce duce la problema
    4. Ce se face utilizatorul de hărţi Google unde nu are semnal GSM? Răspuns Buru-buru.
    5. Si ultima problemă, citez aici din articol „Pentru a adăuga informații corecte GMM folosesc diferite surse: hărți și documente de tot felul, planuri,”
    Serios?
    Hărţile, documentele şi planurile sunt purtătoare de drepturi de copyright, în România şi oriunde altundeva în lumea asta, iar ăştia pur si simplu îşi apropriază munca altora ca s-o dea gratis lui Google… Pentru că să-mi zică ei mie de unde au luat numele unor străzi care apar doar în harta mea, nicăieri altundeva, nici măcar pe tăbliţe în localitatea respectivă…
    Nu-i aşa că-i maxim?
    Dar ce-l interesează toate astea pe utilizatorul obişnuit, care vede numai avantaje din asta, o să mă întrebaţi. Nu-l interesează. Nu-l interesează că N firme mari au dat sau sunt aproape de faliment din cauza lui Google, una chiar la Jucu, în Românica. Nu-l deranjează că înghite reclame cu ghiotura, că plateşte mai mult la telefon şi dezastruos de mult în străinătate, pe telefon, ocoluri, benzină şi Internet. Este un produs perfect pentru un anume gen de client. Fericiţi cei sărăci cu duhul, căci a lor va fi lumea.

    Răspunde
  • Bogdane, sincer nu inteleg mistocareala asta ieftina la adresa celor care editeaza in Google Map Maker. Ai vreo problema cu unul din ei sau cu ce fac ei cu timpul lor liber? Andreea ti-a raspuns foarte frumos cu toate ca numai opinie critica nu se poate numi bascalia tipic romaneasca de care dai dovada. „Pentru că să-mi zică ei mie de unde au luat numele unor străzi care apar doar în harta mea, nicăieri altundeva, nici măcar pe tăbliţe în localitatea respectivă… ” Acest citat demonstreaza clar ca lucrezi la o firma in domeniu dar asta nu-ti da dreptul sa insulti oameni pe care nici macar nu-i cunosti. Si tot acelasi citat demonstreaza ca nu cunosti Google Map Maker in general: se bazeaza pe introducerea datelor de catre persoane care locuiesc in zona respectiva ” map your neighborhood”. Si normal ca cei care locuiesc in zona respectiva cunosc numele strazii pe care locuiesc.
   Daca ai probleme tu personal sau firma la care lucrezi cu Google te rog sa te adresezi lui Google nu sa te iei de niste persoane care au un hobby si pe care nu le cunosti.
   Dreptul la opinie nu se inseamna dreptul de a insulta.

   Răspunde
 4. Salut .

  Sunt ceea ce multi dintre voi ar numi un utilizator obisnuit al hartilor on line indiferent de site-ul sau firma de care apartin ,dar care apreciaza faptul ca sunt GRATUITE. Am adunat frumoasa suma de 235.000 km in 5 ani ,,on the road” fiind un easy rider , si va pot spune cu siguranta ca imaginile postate pe google map ale anumitor cladiri, strazi , parcuri sau monumente din cele mai variate posturi din Europa mi-au fost de ajutor. Acum ca nu sunt precise informatiile e cu totul alta poveste, dar cred ca fara aceasta posibilitate multi dintre calatori ar ocoli pur si simplu unele mici orase din Romania pentru simplul motiv ca nu au de unde sa obtina mai multe informatii. In alte tari gasesti informatii atat de multe ca nu stii pe care sa le alegi mai intai, macar aici pe site-ul care tine de Romania avem posibilitatea datorita acestor persoane sa descoperim unele minunatii in locuri unde nici macar nu te gandesti . Dulcis in fundo …….. cine vrea exactitatea informatiei cumpara un gps iar dupa 6 luni mai da niste banuti ca sa-i faca un up-grade ( si asta doar daca ai o firma de trasport cred ca este necesar)

  Răspunde
  • Știi cum am ajuns eu să văd lucrurile? Pentru un om obișnuit, fără mari pretenții, hărțile online sunt mai mult decât suficiente.

   În schimb, un profesionist sau amator cu pretenții va dori mai mult, detalii suplimentare și precizie mai mare, lucruri care nu sunt în hărțile online (nu mai precizez gratuite, cred că toate sunt gratuite). Îți pot da destule exemple de drumuri forestiere care nu există pe hărțile online, ba chiar poate și unele drumuri mai mici, comunale.

   Chiar și între producătorii de hărți de GPS apar diferențe mari. În testul făcut cu aparate GPS am văzut câteva diferențe importante, Garmin are cel puțin în acest moment (de departe) cea mai detaliată hartă a României. Dacă ești curios de un aparat, primul articol din serie este aici: http://drumliber.ro/test-evolio-hi-speed-plus-un-aparat-gps-bun-la-drumul-mare/

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.