Cu casa in jurul lumiiVreau sa iti arat cazul unei familii care a hotarat sa rupa „regulile” societatii, sa iasa din randul oamenilor obisnuiti care merg la lucru, mananca si dorm, si sa traiasca o cu totul deosebita viata, calatorind in jurul pamantului.

Parintii sunt romani stabiliti in Franta, mama este ilustratoare iar tatal este arhitect. Impreuna au 3 copii: 2 baieti si o zambitoare fetita. La inceputul calatoriei, copiii aveau 10 luni, 4,5 ani, respectiv 7,5 ani. Aceasta se intampla in ianuarie 2007, recent ei ajungand iar in Franta, pentru o binemeritata pauza.

Gradina = lumea

Ei insisi raspund la intrebarea: de ce sa faca aceasta schimbare in viata lor?

[Pentru] a trai o experienta unica cu familia, a descoperi lumea cu copiii, a-i educa in contact cu oamenii, culturile, animalele, in respectul naturii, a profita de ce iti ofera ea zilnic, fara distinctie. A lasa liber curs caracterului nostru boem, a duce la capat ideea ca viata este un cadou, un privilegiu, deci sa te bucuri de ea din plin. A se debarasa de aprioriurile sociale, a se simti liber, fara nici o constringere pe durata calatoriei.

In aproape un an de pregatiri au facut cam tot ce trebuie pentru a pleca in lunga calatorie. „Casa” cu care se vor muta din loc in loc este un camper Iveco, o masina-casa care le va oferi in urmatorii ani tot confortul de care dispune.
Vehiculul este botezat cu numele Simon, dupa copilul vecinilor din Franta.
Casa, Simon

Copiii au fost inscrisi la invatamantul la distanta, iar parintii vor lucra in timpul calatoriei, folosind internetul pe post de porumbel voiajor ca sa trimita in Franta rezultatele muncii.

Planul prevede sa calatoreasca, in medie, 110 km pe zi.

Bugetul lunar:

  • 2000 euro pentru Canada, SUA, Australia
  • 1000 euro pentru America de Sud, Africa, Asia

Harta SUACalatoria lor incepe in SUA, unde ei constata ca minunatul Ai-ve-cou (IVECO pe americaneste) este unicat acolo, si este un fel de Gulliver in tara uriasilor, camperele americane fiind mult mai mari. O surpriza a fost chiar la reintalnirea cu Simon, cand au constatat ca usile, desi erau descuiate, au fost fortate de vamesi.

„Vehiculele trebuie sa fie deschise în timpul transportului iar al nostru era, în plus cu cheia în contact. Asta nu a împieducat vamesii sa sparga încuietoarea exterioara a usii (deschisa) situata lînga usa cabinei (deschisa si ea), cele 2 spatii comunicînd prin interior. Am fost foarte impresionati de forta cu care au spart o usa deschisa, cît despre inteligenta sa nu pomenim….”

Toate povestile lor sunt foarte savuroase, eu ma distrez de fiecare data cand le citesc.

Casa, Simon2

Timpul trece, iar ei au pornit pe drum, calatorind in felul urmator:

  • SUA: Florida, Texas, Utah, Arizona, California
  • Canada: Vancouver Island, British Columbia, Youkon
  • Alaska

Alaska1

  • Canada: British Columbia, Alberta
  • SUA: Montana, Wyoming, Utah, New Mexico, Arizona
  • Mexic: Estados de Sonora, Sinaloa, Nayarit, Jalisco, Michoacan, Estados de Mexico, Oaxaca, Chiapas

In total, familia a petrecut 4 luni in Mexic, timp in care au vazut locuri „incredibile” si au intalnit oameni „incantatori”.

„Chiapas ne va surprinde, inclusiv sau mai ales prin curătenia exemplară (ah, de câte ori ne gândim la Sonora, statul vecin Statelor Unite, primul nostru contact cu Mexicul, unde ultima dată s-au strâns gunoaiele la colonizare…unde lumea aruncă orice formă gunoi în natură peste umăr de parcă ar face-o împlinindu-si o dorintă…este clar, curătenia nu are nimic de a face cu sărăcia, ci cu cultura)”

Chiapas, Mexic

In urmatoarele luni temerarii vor strabate tarile Americii de Sud: Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru (Nord, Central, Sud), Bolivia, Chile (Valdez), Argentina (Patagonia, Tierra del Fuego, Los Glaciares).

In paralel cu cu munca, familia compune textul si pregateste desenele pentru cateva volume in care isi vor arata aventurile. Iata cum descriu ei cartea:

Coperta CartiiCartea retrasează călătoria copiilor nostri în jurul lumii, prin ilustratii si povestiri.
Intre Alaska si Panama, America de nord si America centrală, reprezintă prima parte a unei serii de 3 sau 4 volume.
Prin simple locuri frumoase, aventuri interesante, povestiri impregnate de intelepciunea indigenilor, urmărind aventurile lui Matei, Vlad si Ilinca, cartea retrăieste povestea în toate etapele ei, începând cu ideea acestei călătorii, povestind viata noastră de dinainte, continuând cu organizarea, dificultătile, mutatul, viata itinerantă, scoala copiilor prin corespondentă, lucrul părintilor prin internet…
Este o experientă de viată, povestită în mod simplu, pe întelesul tuturor.
Parcurgând-o putem întelege formarea canioanelor, a pădurilor pietrificate, intelege o aurora boreală, descoperi viata sălbatică din Costa Rica, ciclul de viata al salmonilor [n.r. somonilor] in Alaska, al migratiei de 4000 de km a fluturilor Monarcas [n.r. este vorba de fluturii Monarh] din Canada în Mexico, descoperi rituri Mayase, invăta despre colonizarea Americilor, canalul din Panama…
Cartea este orientată pentru copii, dar considerăm că se poate citi la orice vârstă.
Ea descrie o lume, asa cum am cunoscut-o noi si cum vrem ca adultii, si în special viitorii adulti să si-o imagineze, fără violentă.
[…]

Grădina lui Mavlinca,
O călătorie în jurul lumii

Partea I – America de Nord si America Centrală
150 pagini, dintre care 75 de pagini ilustrate

Urmează /
Partea a II-a – America de Sud
Partea a III-a – Asia
(Probabil)
Partea a IV-a – Africa

Mavlinca.com

Prezentare mavlinca.com

Colibri in zbor, Costa Rica

Familia in Argentina

Ilinca

Port in Argentina, pe cand luau vaporul pentru plecarea in Europa

 

 

Intr-un final, dupa mai mult de doi ani de rataciri in Americi, ii avem in Europa, la Hamburg (jos):
Europa, Hamburg

 

„Noi, după 800 de zile de călătorie…”
familia-noi

Gasesc deosebit mesajul pe care cei doi parinti vor sa il transmita copiilor:
Dorim ca ea [n.r. calatoria] să deschidă curiozitatea, să transmită valori pozitive, dragostea si respectul pentru planeta noastră.

In iulie si august cei 5 au fost in Romania, iar acum sunt in Franta.

„Florin,

nu am raspuns, este o uitare doar…….cu cea mai mare placere
noi acum suntem in Franta si ne vom aseza putin inainte de a continua… Multe proiecte in curs

cu drag
noi”

Va multumesc pentru urari, pentru poze si poveste si va doresc (Ilincăi, lui Vlad, lui Matei, Marilenei si lui Dan) mult spor si o multime de intamplari fericite in fata! Drum liber!

Povestea lor, cu detalii o gasiti aici.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

17 gânduri despre “Cu casa în jurul lumii

  1. Povestea-i tare faina si motivanta. Mi-am dat seama ca trebuie sa fim deschisi. Daca vedem lucrurile dintr-o postura simpla gen NU SE POATE atunci chiar ca nu ajungi mai departe de casa si job.

    Visul meu e sa fiu calator fara tara. Ma pregatesc pentru asta.

    Răspunde
    • Victor,

      Mult spor si sa ne ajutam intre noi :)

      Eu gasesc remarcabil ce fac cei doi pentru copiii lor, ca ii educa in spiritul acesta de a trai liber, de a putea fi oriunde, de a te adapta oricarei situatii, de a fi prieten cu orice om din lumea aceasta.

      Răspunde
  2. Pingback: Tweets that mention Cu casa în jurul lumii | Drum liber - Blog de calator -- Topsy.com

  3. … mda… eu de ce n-am avut parinti ca ei?!
    stii cumva daca nu cumva vor sa mai infieze vreun fratior pentru copiii lor? unu pe la 1,80 si 90+ kile? le zici ca sunt supradezvoltat pentru varsta mea…

    Răspunde
  4. @Marius Ai dreptate, sunt oameni deosebiti si merita ca lumea sa stie de ei. Voi mai scrie si de alti romani temerari, asa cum am scris si de Thea Vid, prima romanca pe un varf de 8000+ metri.

    De mai mult de jumatate de an stiu si eu povestea familiei calatoare prin lume, si periodic verificam noile povesti, experienta lor este foarte interesanta. Astept noi vesti de la ei, sper cel putin la fel de placute :)

    Răspunde
  5. ” Gràdina lui Mavlinca, O calatorie in jurul lumii ” este o excelenta carte pentru copii . Aceasta carte prin subiectul interesant are nu numai un rol informativ , dar si unul formativ pentru micii cititori . Ii ajuta sa invete a iubi lumea cartii in general si minunata literatura de calatorie in special . Cartea ar trebui tradusa si in limba romana . Pe de alta parte cred nimerit ca autorii sa scrie si o carte de calatorie , pentru persoanele mature . O carte mult mai ampla ( 150 de pagini pentru America de Nord si Centrala , este extrem de putin ) , mai consistenta si mai bogata in continut ( adica text cu mare preponderenta si fotografii mult mai putine ) .

    Răspunde
  6. Me encantaria poder conseguir el libro en Argentina, Buenos Aires.
    He disfrutado mucho ller sus aventuras, en apenas 4 días!!!
    Hermosa historia y ejemplo de familia.
    HAsta la próxima aventura!!!

    MAxi

    Răspunde
  7. Hey! Sincer felicitări.
    Ca mic adult de 24 de ani, îmi sunteți o adevărată inspirație.
    Aș plânge, cred, dacă am avea ocazia să stăm la povești.
    Aveți puterea, de a schimba vieți și mentalități. Iar ăsta e un lucru atât de rar în ziua de azi..
    Am căutat cărticica dar nu am găsit nimic, nicăieri. Aveți idee cum o pot citi?
    Nu contează dacă e în engleză sau română.

    Răspunde
  8. Ii redescopar dupa ce multi ani i-am pierdut din vedere. Bineinteles ca sunt curios cum au evoluat copiii mai departe, ei doi unul cu altul, cum si daca s-au repliat in cotidianul ne-itinerant, etc. Dar pe moment cel mai mult mi-as dori sa obtin si eu cartea lor “Gradina lui Mavlinca” si in romana si in franceza si chiar si in engleza daca se gaseste, pentru ca am cooii vorbitori de romana, engleza, framceza, carora m-as bucura nespus sa le pot face cadou cartea cu ilustratii cu tot. Aveti idee cum as putea face rost de ea?

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.