Când v-ați uitat ultima dată la o bancnotă de 10 lei? Probabil de mult, când au apărut. Poate nici nu ați băgat de seamă că pe bancnotă apare o casă. Ei bine, casa de pe bancnota de 10 lei este inspirată de o gospodărie reală și e disputată de două muzee ale satului din România. Despre aceasta și poveștile născocite de unii vă povestesc acum; aici o să vedeți casa reală de pe bancnotă.

Ar trebui să aveți în vedere și faptul că pe bancnotă este stilizată casa, artistul care a desenat-o a transformat puțin originalul să arate bine pe bancnotă, conform viziunii proprii.

Dacă v-ați uitat la TV sau poate ați citit în unele surse, zic unii că această casă este la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București. Din păcate, chiar și unii ghizi promovează această poveste falsă. De ce zic din păcate? Fiindcă deși seamănă, nu e această casă sursa celei de pe bancnotă.
Casa din muzeul bucureștean este din Chiojdu Mic, un sat buzoian, originalul fiind din secolul al XVIII-lea; gospodăria cuprinde câteva cămăruțe, dar și anexe pentru păsări, porumbei, un câine, un șopru pentru a adăposti vasul de fermentat prune (deh, ce casă ar fi dacă nu ar face țuică?) și evident, poarta de intrare.
Dacă vă uitați, scările de urcare în pridvor sunt pe partea stângă, pe partea opusă celor de pe bancnota de 10 lei. Am văzut prea multă lume care răspândește această informație falsă, e vremea să o corectăm.


Mai este una în România, nu la fel de mult promovată ca fiind casa de pe bancnota de zece lei. Este la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului (Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA de la Sibiu). Situată pe un ușor deal, cu o vie în față, nu este la fel de vizibilă. Dragilor, aceasta este se pare sursa pentru desenul de pe bancnota românească de 10 lei.
Gospodăria este copia celei mai vechi case dintr-un sat vâlcean, dintre Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești. Este probabil cea mai veche casă din Vlădești și a fost ridicată de familia… Vlădeștilor. Casa seamănă cu o culă oltenească, o casă „turn”.


Cât de sigur sunt? Destul. Până acum promovam ambele povești, pentru a nu vinde gogoși. Ei bine, am primit de la Banca Națională un răspuns recent și scrie negru pe alb că sursa de inspirație este o casă oltenească. Sursă mai de încredere de atât nu știu. :)


Na, că am făcut lumină și în cazul acesta. Luați acum o bancnotă și spuneți care seamănă mai mutl cu cea de pe bancnotă. Apropo, voi pe care ați văzut-o? :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

10 gânduri despre “Casa de pe bancnota de 10 lei. Cea reală

  • Este de la ASTRA, nu tocmai Cârciuma din Bătrâni, ci o casă de cealaltă parte a pârâului, adusă din Vâlcea (primul sat spre Olănești). La Cârciumă îmi place să mănânc în schimb, au un ciolan cu varză demențial :D

   Răspunde
 1. Frumoasa casa, dar trebuie sa va dezamagesc. Nu este casa de pe bancnota, si se poate observa simplu: proportiile sunt diferite, iar daca simtul proportiilor nu va ajuta, in peretele foisorului casei de pe bancnota sunt doua deschideri (ferestre sau usa+fereastra), fata de casa din poze care are doar o deschidere.

  Răspunde
  • BNR-ul știe că nu e Vrânceană, ci Vâlceană. Dintre cele trei case vehiculate în toate sursele găsite și de istorici, e clar că nu e cea din Muzeul Satului de la București și nici cealaltă din Buzău. În final, rămâne cea de la ASTRA Sibiu. Dar de ce ar trebui să fie 100% reprodusă? E până la urmă un desen făcut de un artist, își aduce și el aportul să arate bine / autentic. Eu așa zic.

   Răspunde
 2. mai este una in muzeul satului vrancean, ia vedeti, poate seamana mai mult… Sau nu. De fapt aveti de unde alege, mai este una si la muzeul arhitecturii populare din gorj. Sau prin satele montane si submontane din Oltenia si Muntenia…

  Răspunde
 3. Florin, pe bancnota de 10 ron nu este neapărat o anumită casă, mai degrabă un tip de casă dintr-o anumită perioadă. O întâlnim în spațiul muntenesc, cu precădere în zonele Argeș – Dâmbovița – Prahova. Se crede că pe bancnota de 10 ron ar fi vorba de Casa cu Blazoane (recent restaurată) din satul Chiojdu, pe care l-ai pomenit, deși scările sunt pe partea opusă. Probabil sunt mai multe case în același sat sau zonă.

  Spre exemplu, am avut acum 2 luni o dilemă cu o fotografie veche, înfățișând doi săteni în pridvorul unei case ce semăna izbitor cu casa noastră țărănească de la Slănic Prahova, pe care am vândut-o acum doi ani. Asemănările erau atât de mari încât eram convins că e una și aceeași casă dar, după câteva păreri mi-am dat seama că poate fi un tip de casă. Iată postarea cu fotografiile: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1017838358292692&set=pb.100001996112812.-2207520000.1472200520.&type=3&theater

  În altă ordine de idei, astfel de case sunt din ce în ce mai rare și e mare păcat că se vor pierde în timp. Din acest motiv sunt de apreciat cei de la Casa cu Blazoane și alții ca ei care reușesc să le restaureze. De apreciat ești și tu pentru că le scoți la lumină, astfel încât să nu le uităm :)

  Răspunde
  • Ai sărit Oltenia vâlceană din enumerație, de lângă Râmnicu Vâlcea e cea care astăzi e la Sibiu.

   Sigur că sunt de apreciat cei de la Casa cu Blazoane, mai ales că au făcut o restaurare frumoasă și acum se organizează tot felul de evenimente la ei. Practic au reînviat (sau încearcă) o casă monument. Mi-aș dori să văd astfel de soluții în multe alte locuri din țară.
   PS: Cea din Muzeul Satului e mult mai asemănătoare cu cea de pe bancnotă, Casa cu Blazoane nu seamănă prea tare. :)

   Răspunde
 4. Gresit! In cateva secunde doar comparand cele 2 imagini se observa faptul ca cea de pe bancnota are 2 geanuri…2 iesiri…sau un geam si o usa catre balconul din fata pe cand cea din poza are doar o singura usa!! Cert este ca pentru secolul XVIII…asemnea case nu doar in zona Buzaului eram la moda. Asa ca…certitudinea voastra e incertitudinea mea!!

  Răspunde
 5. Nu este Casa cu blazoane.Este o alta casa din Chiojdu care din pacate nu a fost restaurata ,a fost distrusa printr-o renovare nepotrivita.Se pot vedea totusi la ea anumite elemente (inbinaturi la grinzi,treptele,etc),care arata foarte clar ca aceasta este casa dupa bancnota!

  Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.