Ada Kaleh – Film documentar vechi

Știm cu toții numele Ada Kaleh, dar cred că știm prea puține despre ce a însemnat Insula Cetate sau Noua Orșovă.

Numele vechi al insulei s-a pierdut în timp. O orșoveancă mândră de locurile natale ne-a trimis filmul acesta făcut de TVR înainte ca insula să fie pierdută în apele Dunării.

Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și circa 500 de metri lățime.


Construcția barajului Porțile de fier 1 a dus la creșterea nivelului Dunării la Orșova cu aproape 40 de metri. Din cauza aceasta, orașul a fost strămutat, de fapt s-a construit un oraș nou. Evident că și insulele de pe Dunăre urmau să fie acoperite de ape, printre ele și Ada Kaleh.

Înainte de revenirea turcilor aici, în secolului al XVII insula a căpătat un deosebit rol strategic. Austriecii au constuit după 1718 o cetate puternic fortificată în stil Vauban (la fel ca cetățile Timișoara, Arad, etc.). Aceasta a fost ridicată în aproximativ zece ani.

Ultima schimbarea, din 1791, a regimului de ocupație austriac cu cel turcesc, a dus la adaptarea cetății la stilul de viață otoman. Acum cetatea nu mai era punct de frontieră, ci era în interiorul teritoriul turcesc, așa că nu se mai justifica rolul puternic defensiv. Apar pe zidurile cetății case de locuit, iar denumirea de Noua Orșovă se transformă în Ada Kaleh (Insula Fortăreață).

În secolul al XX-lea orașul s-a dezvoltat turistic. Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct îndrăgit datorită prețurilor mai scăzute (fiind scutită de impozit). Era frecventată pentru cumpărarea delicateselor turcești, bijuterii și tutun. Insula a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor, producerea uleiului și a parfumului din acestea.

Anul 1968 va însemna mutarea cetății și a celorlalte obiective turistice de pe Insula Cetate pe o altă insulă aflată în aval față de lacul de acumulare, Insula Șimian. Cel mai mare covor din lume, cadou de la sultanul Abdul al II-lea în anul 1904 a ajuns la Moscheea Regală Carol I din Constanța. Turcii au refuzat să se mute pe noua insulă și au plecat spre Dobrogea ori chiar Turcia, iar insula a rămas doar cu cetatea, fără oameni. Din păcate lucrurile au rămas exact în același stadiu.

Autoritățile mehedințene plănuiesc de prin 2005 să reintroducă Insula Șimian în circuitul turistic, lucru care l-am auzit și anul acesta. Ar însemna lucrări masive de reconstrucție, restaurare și adăugarea facilităților moderne. Este interesant de urmărit subiectul.

Mi-ar plăcea să văd Ada Kaleh renăscută, să încerc rahatul turcesc original sau pur și simplu să sorb dintr-o cafea pe o insulă fortăreață de pe Dunăre! Vouă nu?

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Poze de la Concertul din Peștera Românești Timiș 2011

Cei care nu ați ajuns la Concertul din Peștera Românești din 2011, desfășurat la sfârșit de octombrie, vă puteți face...

Închide