Comisia Europeană pentru Cultură alege capitala culturală europeană, dar ce facem NOI?
Comisia Europeană pentru Cultură alege capitala culturală europeană, dar ce facem NOI?

Update: după ani de zile de când am scris eu articolul acesta, situația s-a mai schimbat puțin, au fost mulți alți candidați apăruți între timp, iar în decembrie 2015 s-a ales lista scurtă. Pe această listă au mai rămas 4 orașe: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Iar astăzi, 16 septembrie 2016, a fost făcut anunțul final. Capitală culturală europeană în 2021 va  fi… Timișoara! Mândru și bucuros mai sunt acum :)

O temă cu mai mulți concurenți este dată de candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană. Aici vom face o mică analiză a ce au făcut contracandidatele și ce șanse le dau eu la câștigarea „trofeului”. Cred că unii se vor supăra după articol, alții vor spera minuni și pe toți vă invit să vă spuneți părerea, să aduceți completări cuvintelor mele.

De mulți ani se tot aude de participarea orașelor românești la competiția Capitala Culturală Europeană, dar singurul care a luat taurul de coarne a fost Sibiu, purtând și acum laurii din 2007.

Update: probabil cel mai important lucru întâmplat din 2010, când scriam acest articol, este faptul că s-a amânat cu un an rândul României. Acum nu mai vorbim de Capitală Culturală Europeană 2020, ci 2021! Croația și Irlanda au rămas în 2020, pe noi ne-au amânat un an. Într-un fel e mai bine, nu mai e așa mare densitatea de capitale, anual.

Anunțurile, în ordine cronologică
Competiția a fost lansată în 25 ianuarie 2010 când primarul urbei bănățene afirma că Timișoara își depune candidatura și are intenții foarte serioase în privința competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2020 2021.
În 9 martie 2010 a apărut și replica Clujului, care și-a anunțat propria candidatură. Încă de atunci primarul orașului anunța crearea unui grup de inițiativă.
Iașiul se arată destul de timid și deși au mai fost minciuni zvonuri electorale pe această temă (le găsești la finalul articolului din link), abia după ce a văzut exemplul urbelor din Banat și Ardeal și-a anunțat candidatura.
Cândva în februarie 2013, Brașovul s-a alăturat oficial listei de candidați la titlul de capitală culturală europeană.
Update aprilie 2014: în ultimii ani în scop mai mult sau mai puțin electoral s-au anunțat candidaturi și de la alte orașe, inclusiv București. În curând ar trebui să se anunțe finaliștii.

Internetul colcăie de păreri și de susținători care doresc să își vadă orașul favorit în scurta listă de vedete. Deși în acest an sunt 3 orașe își împart titlul de Capitală Culturală (Istanbul, Essen, Pécs), în intervalul 2011-2019 vor fi doar câte 2 (sursa). Lista țărilor care sunt invitate la această competiție este stabilită cu ani buni înainte și știm că până în 2019 nu vom fi invitați. Deși sursele oficiale nu conțin incă anul în care vom avea iarăși o Capitală Culturală Europeană, Wikipedia ne spune că anul căutat este 2020 2021, alături de Serbia și Irlanda Grecia.
Update: ce să faci, se mai schimbă planurile și la casele mari. :)

 

Care e stadiul?
Chiar dacă e prematur să comentăm stadiul inițiativelor în cele 3 4 locații, îmi voi da părerea în legătură cu ce e la vedere.
Clujul pare că se mișcă cel mai bine, deja din 16 iulie există un grup de inițiativă format din 40 de de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și de cultură – „Asociației Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană”. Orașul a avut o dezvoltare explozivă în anii trecuți și a recuperat handicapul creat în perioada lui Funar. Se lucrează la centura orașului S-a cam terminat centura orașului, dar au fost/sunt încă ceva probleme; există și o bucată de autostradă, traficul greu deja merge din Turda pe autostrada ce iese la Gilău; va fi modernizat Parcul Central A fost deja modernizat parcul central; se va construi o locație modernă pentru Filarmonică. Clujul este al doilea centru universitar ca mărime din România și este un puternic centru financiar al țării, iar poziția de „capitală a Transilvaniei” i-a conferit multe avantaje de-a lungul timpului. Orașul oferă un loc foarte bun de belvedere, dealul cu Cetățuia. Cred că la Cluj se dă dovadă de o puternică inițiativă civică, lucru demonstrat și la Let’s do it, Romania! (la prima ediție au fost lideri), iar eu am convingerea că vor lupta foarte mult pentru a intra cu prima șansă în jocul Capitala Culturală Europeană 2020 2021.
Clujul a câștigat între timp și titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015, lucru care le aduce avantaje (recunoaștere, experiență în astfel de evenimente), dar poate și dezavantajul de a fi luat deja un titlu oarecum similar cu cel din 2021, lucru care ar putea avantaja concurenții (se evită monopolurile).
Cât timp am stat în Cluj m-am simțit român, lucru care m-a marcat. Sentimentul apartenenței la acest popor nu l-am simțit nicicând mai puternic ca în acea perioadă, lucru datorat și bunilor prieteni cu care împărtășeam împărtășesc aceleași idealuri.

 

Timișoara a avut o creștere stabilă timp de 20 de ani, iar în această perioadă este din nou într-un moment de creștere (inclusiv economică; surse: 1, 2). În sfârșit i s-au deblocat ițele și orașul începe să aibă conexiuni rutiere bune (poate și din cauză că de mai bine de un an este al doilea/al treilea (variații între numărători) oraș din România ca număr de locuitori și se pot câștiga sau pierde multe voturi de acolo). Astfel, spre Lugoj drumul e foarte bun, spre Sânnicolau Mare e bun, spre Jimbolia e bun cu excepția ieșirii din oraș, pe drumul spre Arad s-a circulat aproape tot timpul bine, se lucrează la autostrada spre Arad și deși sunt întârzieri și mai e și criză, se va termina în 2012 (sperăm), orașul are centură pe latura Est-Nord (cea mai tranzitată rută). Nu doar drumurile arată tot mai bine, ci și aeroportul, care în ultimii ani a fost într-o continuă dezvoltare, inclusiv în perioada crizei. Conform financiarul.com, din momentul intrării în spațiul Schengen, fluxul celor care nu au cetățenia unuia dintre statele incluse în acordul de liberă circulație se va realiza numai prin aeroporturile Timișoara și Bu­cu­resti, așadar există încă un motiv de creștere pentru acest aeroport. Ca și oraș cred că are mai multe de oferit Timișoara: 14 500 de clădiri istorice, piețe frumoase și potrivite pentru manifestări publice, multe parcuri și un râu navigabil pentru bărci și vaporașe.

Update martie 2013: de curând am văzut o inițiativă oficială la primărie pentru a stimula mișcarea de susținere locală, o să vedem cum decurg lucrurile.
Update martie 2013 (2): de un an de zile funcționează și autostrada spre Arad și se lucrează la primul tronson spre Lugoj. Nu e strălucit executată, dar fiindcă scoate traficul greu din apropierea orașului, este bună la casa omului.
Update martie 2013 (3): Timișoara se schimbă masiv în zonele ultra centrale, turistice. Dacă anul trecut au început lucrările pentru transformarea zonei dintre Piața Victoriei și Piața Unirii, prin amenajarea pietonală a unei străzi, anul acesta încep în luna mai (sper), lucrările pentru alte străzi, dar și în piețele acestea. De-abia aștept să văd lucrările terminate. Știu din exemplul Oradei că va fi urât în timpul lucrărilor (noroi, bălți, șanțuri, alei improvizate), dar din același exemplu, trag concluzia că va fi o încântare să te plimbi prin Timișoara!

Dacă în Cluj m-am simțit mai mult român, în toți anii cât am locuit în Timișoara m-am simțit mai mult european. Personal găsesc mai puternic spiritul intercultural și mai mare deschiderea internațională a Timișoarei. Acest lucru e datorat probabil în mare parte poziționării geografice, Timișul având granițe directe cu Ungaria și Serbia (citiți și despre Triplex Confinium). Și după acești ani la fel găsesc Timișoara.

Din punct de vedere cultural nu cred că aș putea pune un oraș în fața celuilalt, Clujul are un mare festival de film (TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania), Timișoara are un genial festival al interculturalității, un festival internațional de artă țigănească (sperăm să le treacă supărarea pentru suprapunerea cu Gărâna Jazz Festival) și alte festivaluri importante de muzică electronică (TMBASE).
Update 2013: Cel mai probabil, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică ale României, Peninsula, va fi mutat de la Târgu Mureș la Cluj. Este bine de Cluj, rău de Mureș, iar în mica mea analiză, un punct mare în plus pentru Cluj-Napoca.

 

Iașiul este un oraș drăguț și cu un rol important pe linie națională, dar cred că a avut ghinionul să ajungă pe mâna unor administrații slabe care nu au putut ține orașul la nivelul corespunzător unui mare centru cultural. Nu am mai ajuns în Iași de mai bine de un an și sper să îl văd cu totul altfel la următoarea întâlnire, dar acum îl am în minte ca un oraș prăfuit a cărui administrație mai mult vorbește decât face treabă. Ca și centru universitar trebuie să îi acordăm meritele, se menține în top și nu se arată mai prejos decât celelalte centre din România. Infrastructura orașului e slabă, conexiunile interjudețene sunt bune și foarte bune, dar într-o lume în care exporturile le facem spre Vest și ținând cont de faptul că noi nu avem autostrăzi, Iașiul are ghinionul să fie „departe” și nu a convins prea mulți jucători mari să investească în zonă, așa că fără investiții masive nu se va ridica la locul cuvenit prea curând. Eu cred că are foarte mult de lucru pentru a ajunge din urmă celelalte două orașe mai sus prezentate.

Susținători pe internet – update în 25 februarie 2011 7 martie 2011:
O căutare pe Google va arăta o mult mai mare prezență a știrii cu inițiativa Clujului. Pe Facebook găsim toate cele 3 candidaturi, astfel:
Cluj – cauză cu 24 468 10 231 susținători
Timișoara – pagină cu 7 205 3 633 likes și cauză cu titlul greșit cu 21 757 de membri. Ar fi necesară unirea celor 2 inițiative, fragmentarea în cazul acesta nu ajută nicui! Am schimbat mesaje cu „stăpânul” cauzei mai mari și fiindcă nu se poate redenumi cauza, sfătuim pe oricine susține orașul Timișoara să se mute pe grupul de Facebook.
Iași – grup cu 16881 622 membri
Așadar fiecare a adoptat altă metodă (care e mai bună?), dar despre asta în alt articol.

 

Brașovul este ultimul venit în cursă, chiar în ultima lună am văzut anunțul, așa că nu pot să vă spun prea multe despre ce s-a întâmplat deja.
În schimb îmi exprim satisfacția că este un oraș turistic frumos, cu zone pietonale și trecut interesant, multicultural. Din punct de vedere istoric și cultural, ar avea ce arăta, dar mai toate acestea sunt moștenite. Eu nu cunosc festivaluri și acțiuni moderne de anvergură în Brașov, dar trebuie să amintesc coborâtul junilor. De asemenea, rolul Brașovului (Șcheilor) în păstrarea limbii române în Ardeal este incontestabil, de aceea vă invit să vizitați Prima Școală Românească.
Organizarea în februarie 2013 a FOTE (Festivalului Olimpic de Tineret European) este un lucru foarte bun, chiar dacă a fost din diverse motive pe care nu le dezbatem noi aici, a fost cam prost pregătit acest superb eveniment.

 

 

Care are șansele cele mai mari?
Din punct de vedere al oportunităților, cred că Timișoara are șanse la coroana anului 2020 2021. Din punct de vedere al inițiativei civice (punctul C de la criterii se numește „Citizens’ support” și spune că „the application should demonstrate convincingly that the project
involves all citizens, it should not be a project only for élites”), câștigător cred că este Clujul. Pentru a da timp suficient de pregătiri, lista finală e de obicei anunțată cu aproximativ 5 ani înainte de momentul de grație, cel în care o locație este Capitală Culturală Europeană. În 2015 vom ști care sunt finaliștii din România (poate avem și surprize) și câteva luni mai târziu va fi ales câștigătorul.

Update – Criteriile folosite la alegerea Capitalei Culturale Europene sunt:
La capitolul 1.5 găsiți ce contează în alegere:
a) Conducerea – o structură cât mai puternică, independentă de mediul politic dar susținută de acesta
b) Finanțele – evident că bugetul e important, poate face diferența între un eveniment mărunt și unul bine plănuit și de succes.
c) Suportul cetățenilor
d) Dimensiunea europeană
e) Programul
f) Comunicarea

Indiferent de câștigător, mă aștept la lucruri foarte frumoase pentru anul 2020 2021, iar rezultatele sunt sigur că vor fi mai bune decât în 2007! Și să nu uit, spre deosebire de ce se arată la „meciurile” de fotbal când pierzătorul distruge stadionul celuilalt, în acest caz sper să văd la învinși o bună dovadă de fair play, să arate că știe să piardă cu demnitate și să lupte pentru a schimba punctele care l-au depunctat!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

26 gânduri despre “Capitala Culturală Europeană 2021 (ex 2020) – Timișoara, Cluj, Brașov sau Iași – stadiu și previziuni

 1. salut,
  fara suparare si partinire dar:

  – al doilea oras dpdv al populatiei este Iasul si asta fara a beneficia de investitiile din vesticul Tm sau bocul Cj;
  – prima universitate din Romania s-a facut la Iasi, orasul fiind al doilea centru universitar dupa Bucuresti, ca si numar de studenti (+75000) dar si unitati superioare de invatamant (5univ de stat si 7particulare, acreditate);
  – primul teatru national din Romania este de la Iasi (V Alecsandri), la fel prima piesa de teatru in limba romana este jucata acolo;
  – alte premiere de la Iasi: prima Gradina Botanica din Romania (si cea mai mare), prima Universitate Centrala Universitara din tara, etc;
  – orasul este supranumit „Capitala culturala a Romaniei” datorita personalitatilor care si-au legat destinul de Iasi (Eminescu, Creanga, Iorga, Kogalniceanu, Alecsandri, Sadoveanu, etc) dar si al miscarilor culturale (vezi doar Junimea) sau nationale (comitele unirii, etc, etc);
  – monumente unice in Romania pozitioneaza orasul printre cele mai valoroase dpdv arhitectural (Catedrala Mitropolitana, Biserica Trei Ierarhi, ctitoriile lui Stefan cel Mare, bisericile fortareata – Cetatuia, Frumoasa, Galata, Palatul Culturii, cladirea Teatrului National, cladirea Filarmonicii de Stat, cladirea Universitatii, Facultatea de Medicina si Farmacie, etc)
  – orasul este numit „orasul marilor iubiri” (daca e sa ne gandim doar la Mihai Eminescu si Veronica Micle), iar zone precum Strada Sarariei, Plopii fara soti, Hanul 3 Sarmale, Bojdeuca lui Creanga, Ateneul Tatarasi, Bolta Rece, Strada Lapusneanu cu Muzeul Unirii Principatelor, Piata Unirii, Dealul si Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu sunt repere ale civilizatiei romane;
  – la Iasi sunt prezente cele mai multe Centre Culturale straine din Romania, dupa Bucuresti si Consulatul Republicii Moldova, o punte catre romanii de dincolo de Prut;
  – din pacate administratia orasului nu a ajutat foarte mult la atragerea de investitori straini majori in zona dar orasul s-a dezvoltat natural, la Iasi nivelul de trai fiind cel mai ridicat din zona Moldovei;
  – cu toate ca pozitia geografica nu il apropie de occident, proximitatea orasului cu Republica Moldova ii confera o importanta majora in stabilirea si amplificarea relatiilor culturale cu aceasta zona, pt a mentine viu spiritul national al romanilor aflati acum peste hotare;
  – accesul catre capitala este facilitat inca din anii 2000 de drumul european E85 care functioneaza ca drum express si de catre Aeroportul International Iasi, aflat in faza de omologare ca aeroport schengen;
  – nu putem uita contributia de harta spirituala a Iasiului, aici desfasurandu-se cel mai mare pelerinaj religios din Romania (de Sf Paraschiva, peste 1milion de oameni invadeaza orasul), iar regula nescrisa a Bisericii Ortodoxe Romane promoveaza intotdeauna pe Mitropolitul Moldovei pe scaunul Patriarhului Romaniei, atunci cand acesta este disponibil;
  – Iasul a functionat ca si Capitala a Romaniei pe o perioada in timpul Razboiului Mondial, fiind supranumit si Capitala celor Trei Uniri ale romanilor;
  – din istoria recenta: Iasiul a organizat primul (si multa vreme singurul) festival international de moda din Romania – Romanian Fashion Week, editia din acest an fiind un succes, la Iasi s-a deschis primul mall din afara Bucurestiului – Iulius Mall, in prezent existand 3 centre de acest tip in Iasi, ieseanul Iulian Dascalu ducand apoi conceptul de Mall la Timisoara si apoi Cluj si Suceava;
  – lucrurile se misca si din punct de vedere infrastructura, centura ocolitoare pt traficul greu este intr-un stadiu avansat de executie, in plus se promoveaza proiectul autostrazii Iasi-Tg Mures care va pune orasul pe axa Est-Vest, ca un important centru de afaceri cu zona de Est a continentului;

  Cam asta ar fi de spus,pe scurt, despre Iasi, un oras despre care Dvstra ati uitat sa scrieti multe detalii, dar care nu este un adversar usor pt Cluj si Timisoara.

  Numai bine va doresc!

  Răspunde
  • Bogdan, chiar mă bucur că ai adus completările acestea. Oricine are dreptul la replică și nu există dreptate absolută. Ce am scris în articol e părerea mea, bazată pe cunoștințele și experiențele mele din ultimii 10 ani, de când am început să călătoresc (destul de) mult și să cunosc oameni din toată țara. Cunosc o mare parte din cele spuse de tine, dar eu personal cred au mai multe șanse și mai multe posibilități celelalte 2 orașe mari; Iași-ul a rămas în urmă cam din toate punctele de vedere datorită localizării geografice (departe de occident) și datorită conducătorilor locali și regionali, exact cum spuneam și în articol.

   Vremurile de strălucire a orașului au cam trecut de mult, lucru pe care nu îl pot spune despre celelalte 2 localități. Printre altele, Timișoara a fost capitala Ungariei pentru o perioadă și a fost centru militar al regatului. Populația din Iași a fost la recensământ cât spui, între timp s-a mai schimbat proporția. Vezi articolul din Ziarul Financiar pe această temă.

   Îți propun să faci o prezentare a Iași-ului care să o integrăm în viitorul tur de oraș pe care îl vom face în următoarele luni. Ce spui, vrei să ne ajuți cu experiența și cunoștințele tale?

   PS: Pe lângă cele spuse de tine aș mai aduce în prim plan si colecția cu cele mai mici cărți din România, aflată la Anticariatul Grumăzescu.

   Răspunde
 2. Am locuit 1 an la Tm si 2 luni la Cj si o perioada la Is dar nimic nu se compara cu plimbarea pe strada Palat intr-o seara de mai, cu teii infloriti, cu o noapte la Hotelul Traian in camere stil anii `40 si o masa la Little Texas. Nu poti pune in calcul fabricile de pet-uri ale italienilor sau de telefoane aduse de un guvern corupt atunci cand vorbesti de statutul de capitala culturala. Oi fi eu nostalgic dar mai bine asa decat sa spun ca avem capilata culturala la Jucu :-)

  Răspunde
 3. Bogdanele ce treaba au pet-urile italienilor sau fabrica de la Jugu cu capitala europeana??Din cate vad esti un om fustrat pt ca altfel nu ai putea afirma asemenea aberatii.Iti dau niste linkuri sa vezi ce se intampla in Timisoara,
  http://www.youtube.com/watch?v=2xT12_2HXjA
  http://www.youtube.com/watch?v=GL4jrTU7rXs&feature=related
  Apropo de palatul culturii din Iasi am vazut ca se pune pe el tabla zincata adica o sa avem pe viitor un adevarat palat tiganesc, ai aici linkul
  http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Iasi-Palatul_tiganesc_al_Culturii_0_383362229.html?commentsPage=4
  Sa iti mai zic si de palatul Palas dn care o parte se face ilegal exact langa palatul culturii??
  http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Iasi-_Bomba_la_Palas-_Temelia_proiectului-declarata_ilegala_0_375562460.html
  Stiu, stiu probabil tot cei din Cluj si Timisoara sunt de vina pt ce se intampla in Iasi

  Răspunde
 4. dragul meu fara nume, care te identifici cu un semn ce imita organul reproducator al tatalui tau (scuze pt asta), nu am facut decat sa completez ideea (buna) a lui Florin de a aborda acest subiect.
  ar trebui sa fii constient ca fiecare are dreptul la o opinie si daca educatia nu ti-ar fi straina, ar trebui sa poti sa respecti punctul de vedere al celor din jurul tau, chiar daca nu esti de acord cu el sau nu ai argumente.
  cat despre umflatul asta in pene si afirmatiile ca esti mai destept decat altii, ma abtin sa le comentez.
  spor la vopsit fatadele cladirilor pe care vi le-au construit austriecii!

  Răspunde
  • @bogdan, @./.
   Sunt anumite aspecte care contează, suportul locuitorilor este unul dintre ele. Desigur suportul nu se arată prin faptul că ne umplem de materiale maronii unii pe alții, de altfel toți români.

   Hai să ne dăm silința ca oricare ar fi câștigătorul cursei pentru Capitala Culturală Europeană a anului 2020 să primească susținerea celorlalte două locații, fiindcă e singura șansă ca noi să mergem înainte ca popor.

   Răspunde
 5. Interesant este ca tot ce s-a scris mai sus, atat in articol cat si in raspunsuri, nu demonstreaza decat ca singura alegere logica, in contextul de „Capitala Culturala”, este, pur si simplu, Iasi. Nu ar trebui sa existe nici cea mai mica indoiala!
  Cum altfel ar putea fi propunerea Romanilor si Romaniei decat orasul simbol al istoriei, culturii si spiritualitatii Romanesti!!?
  Sa fim seriosi, doar nu vorbim de Capitala Mestesugarilor sau Capitala Afaceristilor sau Capitala Comertului European ……..
  Iar cu ocazia asta, acea parte ignoranta (se stiu ei care) a Romanilor Munteni, Ardeleni si Olteni, Banateni si Moldoveni va avea ocazia sa-si mai spele obrazul nepasarii si uitarii si sa (re)invete Istoria Neamului! Pentru 2007, propunerea a fost motivata de contextul politic, dar urmatoarea propunere trebuie sa vina din constiinta!
  Iar aceasta ocazie, la fel ca in cazul Sibiului, e numai buna pentru a salva multe din monumentele Iasilor incluse in lista Patrimoniului National, monumente aflate in mare pericol de a fi pierdute definitiv! Cei care vor sa afle cate ceva atat despre Iasi cit si despre ce reprezinta intreg judetul Iasi, Lista Monumentelor Istorice e cat se poate de  sugestiva: http://www.cultura.ro/Documents.aspx?ID=89

  Răspunde
 6. Relaxation please! Ce atata incrancenare ?!… Toti avem dreptul la opinii , in consecinta hai sa fim civilizati! :)!….Mi.e teama ca o sa starnesc atatea controverse ca dau in balbaiala. Dar sunt curajoasa! Rezist!
  Iata, eu sunt olteanca de la Caracal(castru roman, cu vechi vestigii culturale, politice, religioase; cu traditii si obiceiuri, cu oameni frumosi, destepti, capitala de jud. Romanatzi, s.a.m.d., hai nu radeti, nu radeti ca nu-l propun capitala europeana);  Iubesc nespus capitala tarii,  Bucurestiul, unde am stat o perioada din viata( e superba si cea mai indreptatita pentru multe titluri europene. Iar radeti? de data asta vorbesc serios!; Traiesc de aproape 30 de ani in Timisoara. 
  Si pentru ca inerc sa fiu cat mai obiectiva , chiar daca n-am vazut Iasul de cca 20 de ani voi fi alaturi de opiniile tuturor celor care-l preamaresc. N-umi permite constiinta sa-i contrazic. Dar, fratilor sustineti-va punctul de vedere fara a improsca cu noroi celelalte doua orase in competitie. Ganditi-va ca trebuie sa existe niste criterii(canoane le zic eu) foarte bine stabilite, care trebuies respectate pentru a candida la un asemenea titlul. Restul, voturile noastre sunt pline de subiectivism. Thanks si succes celui mai grozav oras romanesc care va reusi sa sparga barierele!

  Răspunde
  • @Iulia
   Mersi de gândurile pașnice :)

   @Visitor, @Iulia
   Criteriile care fac diferența dintre orașele candidate sunt cuprinse în acest document (link-ul e și în articol):
   http://ec.europa.eu/culture/pdf/doc633_en.pdf

   La capitolul 1.5 găsiți ce contează în alegere:
   a) Conducerea – o structură cât mai puternică, independentă de mediul politic dar susținută de acesta
   b) Finanțele – evident că bugetul e important, poate face diferența între un eveniment mărunt și unul bine plănuit și de succes.
   c) Suportul cetățenilor
   d) Dimensiunea europeană
   e) Programul
   f) Comunicarea

   Care credeți că se încadrează cel mai bine în criteriile de mai sus, la cum se vede în 2011?

   Răspunde
 7. Dupa parerea mea ,sansa cea mai mare sa devina Capitala Culturala Europeana in anul 2020 o are Timisoara.Eu ,optezi pentru Timisoara.

  Răspunde
 8. Salut.

  O mica corectie pentru tine. Pentru Timisoara sunt 3 si nu 2 : 1pagina , si 2 cauze una mai veche si cu anul gresit si una recenta de 2 luni cu aprox 350 membri. Am incercat sa le unesc dar nu pot.

  Răspunde
 9. Bogdan, exista atatea lucruri de spus si despre Timisoara, si despre Cluj, dar pentru ca sunt timisoreanca, iti voi spune doar cateva lucruri legate de orasul de pe Bega:
  * 1718 – atestarea fabricii de bere, cea mai veche de pe teritoriul actual al Romaniei;
  * 1728 – începutul canalizării Begăi, cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei;
  * 1760 – primul oraș al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;
  * 1771 – primului ziar care a apărut pe teritoriul actual al României și totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;
  * 1854 – primul serviciu telegrafic într-un oraș al României de azi;
  * 1855 – primul oraș al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;
  * 1881 – prima rețea de telefonie de pe teritoriul actual al României;
  * 1884 – primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;[3]
  * 1886 – prima stație de salvare din Ungaria și România;
  * 1889 – primul meci de fotbal european din Romania;
  * 1895 – prima stradă asfaltată de pe teritoriul de azi al României;
  * 1897 – primele proiecții cinematografice pe teritoriul actual al țării noastre;
  * 1899 – primul tramvai electric într-un oraș din România de azi;
  * 1953 – singurul oraș european cu trei teatre de stat în română, maghiară și germană; [4]
  * 1989 – pornirea revoluției române contra regimului comunist.

  Cateva personalitati reprezentative pentru Timisoara: Iancu de Hunedoara, Carol Robert de Anjou, Eugeniu de Savoya, Gheorghe Doja, Iolanda Balaș, Traian Vuia, Ana Blandiana, Herta Müller, Ioan Holender, Traian Lalescu. De asemenea, este cunoscut faptul ca imparatul Franz Iosef venea la Timisoara, aici chiar existand un cartier care ii poarta numele „Iosefin”

  Răspunde
  • @inutila
   Mersi :) Ieri ascultam putin radio National FM si discutia era despre orasele, mai exact ce le place oamenilor in orasul in care traiesc. M-a deranjat in schimb un tip care a sunat din Timisoara si a umplut orasul de *acao, spunand ca nu ai ce sa vezi in Timisoara. Asa mi-am dorit sa ii dau replica, dar nu am prins linia telefonica libera. Imi pare rau ca unii dintre cei pesimisti si neinformati ajung uneori sa apara in fata si sa isi transmita impresiile negative despre un oras frumos.

   Revenind la Capitala Culturala Europeana, sa vedem cum se misca lucrurile. Cel mai bun sa castige!

   Răspunde
 10. daca tara noasta nu ar fi avut economie centralizata :) ar fi fost vai de iasi, fara suparare, dar asa este. prin timisoara si prin cluj se face legatura cu occidentul, o fi fost iasi al doilea centru universitar, dar daca te duci prin imprejurimi, nu cred ca ai intalni multa lume culta. si in plus, daca nu ar fi fost Timisoara, poate ca si acum in Romania ar fi fost sistemul comunist… in plus, la stiri, de multe ori am auzit operatii in premiera realizate la Timisoara….deci se pare ca totusi e ceva de capul nostru, nu cum ar crede unii.

  Răspunde
  • Acum știm cu toții că fiecare are și bune și rele. Pentru a trăi fericiți e important să le vedem pe cele bune și atât cât ne e la îndemână să schimbăm și noi pe cele mai puțin bune.

   Eu personal mi-am spus părerea despre care cred că ar avea șansele mai mari să preia titlul, dar nu eu hotărăsc și depinde foarte mult de ce face comunitatea locală și oficialitățile pentru a ieși învingători în cursa pentru Capitala Culturală Europeană.

   Răspunde
 11. …Desi sincer, ma declar indragostita de Timisoara, sunt de parere ca Clujul are sanse mai mari, deaorece are cea mai bine cotata universitate pe plan mondial(UBB) dintre cele 3 orase nominalizate.Pe de alta parte, desi Timisoara este un oras, frumos, modern, cosmopolit, nu este ceea ce se cauta pentru o capitala europeana a culturii.E nevoie de un oras cu monumente istorice, cu traditie si cu o istorie bogata ori, dintre toate Clujul-Napoca se poate lauda cu vestigii inclusiv romane.Si sincer nu cred ca Iasiul poate intra in discutie, fara sa fiu rau intentionata, orasele din vest sunt mult mai dezvoltate economic si social.Cu toate ca Iasiul are potentialul necesar, este cu mult in urma Timisoare si Clujului din multe puncte de vedere. Si sa nu uitam…la nivel european Clujul este mai cunoscut ca Timisoara sau Iasi.Asa ca consider ca, pe langa faptul ca Cluju; are cei mai multi sustinatori, ar aduce mai mari beneficii tarii daca ar deveni Capitala Europeana a Culturii decat celelalte 2 orase nominalizate. Si am si eu o curiozitate…de ce nu si-a depus candidatura Brasovul? Dupa Sibiu ar fi cel mai in masura oras sa devina Capitala Europeana a culturii.

  Răspunde
 12. Alba Iulia ar putea intra in cursa pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii. Exista deja un grup de initiativa, ideea e sprijinita de toate fortele politice, inclusiv de primarul orasului : http://www.ziarulunirea.ro/alba-iulia-capitala-culturala-europeana-2020-o-idee-construita-pe-reusitele-administratiei-locale/
  Chiar daca e un oras mic, Alba Iulia le bate pe toate celelalte la capitolul istorie: a fost capitala a Ungariei (in timpul regelui Stefan), capitala a Principatelor sub Mihai, centrul legiunii a XIII-a etc.In plus, Alba Iulia are cea mai mare si mai bine conservata cetate medievala din Europa (acum e aproape complet renovata) si dispune de o multime de spatii si spatiu efectiv pentru a desfasura activitatile pe care le presupune o Capitala Culturala.

  Răspunde
  • @Andrei S.
   Asteptam si noi sa apara candidatura orasului Alba Iulia si o sa actualizez articolul in acel moment, cu noi date :) Recunosc ca are niste puncte tari Alba Iulia, dar dupa cum ai vazut in criterii, lista e destul de lunga si clar cartile nu sunt inca aruncate pe masa.

   Răspunde
 13. „Toate drumurile duc la Alba Iulia 2020 – Capitala Culturala Europeana
  NEWS ALLERT 4: Am primit de la Dan Agrisan o sugestie: sa ne cuplam cu Clujul. Opinia dlui Chiriac este ca se poate, dar in competiție directa, urmând ca cel care pierde, sa preia o parte din evenimente. De exemplu, dupa Capitala Culturala Europeană 2007, acum Sibiul a preluat o parte din TIFF-ul Clujului si o alta parte din Festivalul „George Enescu” de la București!„

  E u copy/paste de pe un cont de facebook. Se pare ca a aparut ideea ca Alba Iulia sa se cupleze cu Clujul.

  „NEWS ALLERT 2: L-am întrebat pe dl Chiriac dacă avem șanse? Răspunsul a fost DA, dacă va construiti teatrul cât mai repede. un asemenea proiect este deja in lucru la CJ, trebuie doar urgentat. Voi cere asta consilierilor județeni pentru ca timpul trece. Mi-a spus ca publicul se formează in ani, iar trupele pot fi aduse din tara, nefiind neaparat nevoie de actori profesioniști angajați imediat. timpul trece, deși 2020 pare îndepărtat. In 2014-2015 se stabilește deja candidatura pentru 2020.„

  „NEWS ALLERT 3: Punctul nostru slab in opinia domnului Chiriac este lipsa unei vieti culturale active. Aici trebuie lucrat intens si făcut un program pe 9 ani. Punctul forte îl constituie patrimoniul cultural si istoria bogata. ” am depunctat Varsovia, pe locul 5, deși are o infrastructura care nu se poate compara cu ALBA, ptr ca are o cetate renovata ca si voi dar lipsită de viața, evenimente si festivaluri. Din acest motiv s-au dus pe locul 5″, a spus dl Chiriac. El a adăugată ca Cetatea fără viața nu aduce bunastare locuitorilor municipiului!!! Așadar nu aeroportul e problema!„

  Sper ca nu il considerati spam, dar am vrut sa redau cat mai exact discutiile. Legat de istoria bogata, ca o noutate , zilele acestea s-a descoperit la Alba Iulia centrul (palatul) administrativ al Daciei romane.
  http://www.ziarulunirea.ro/in-urma-cu-doua-milenii-in-parcul-custozza-a-functionat-centrul-administrativ-al-provinciei-dacia/
  O cuplate Alba-Cluj ar surclasa in mod clar orice alta candidatura. E doar o opinie, nu am dat cu parul :))

  Răspunde
  • @Andrei S
   Nu e spam fiindca ne aduci informatii la subiect. Personal nu stiu daca merge faza cu asocierea fiindca spre deosebire de un festival, aici se alege 1 capitala. O capitala nu poate fi facuta din 2 orase decat daca sunt ca „Buda” si „Pesta” :)

   Pana atunci asteptam candidatura, nu ne luam dupa cateva pareri, dupa cum ai vazut in articol unii s-au folosit in scop electoral de posibila candidatura.

   Răspunde
 14. Pingback: Pagina de Iasi » Un ONG cu Cîntic

 15. SA VEDEM CUM FACEM PROIECTUL, SPER CA VA INTRA SI GALATIUL IN CURSA! FELICITARI CELORLALTE ORASE, LE DORESC O COMPETITIE FRUMOASA, DIN CARE TOATE AU DE CASTIGAT! O COMPETITIE INTERNA INTRE MARILE ORASE, NU ATRAGE DECAT PROGRESUL!

  Răspunde
  • @Stefan Badita
   Da, să vedem o cursă corectă și cel mai bun să câștige! Oricare ar fi, în 2020 vom avea o nouă capitală culturală europeană din România!

   Răspunde
 16. Salutare. Sunt din Sibiu si sustin Clujul Capitala Culturala Europeana 2020 sau 21. Apoi Timisoara, Alba Iulia, Arad, Oradea? si Targu-Mures.
  Succes tuturor!

  Răspunde
  • Rămâne de văzut, Heidi. La Cluj îmi place foarte tare TIFF-ul, iar mai nou au „furat” și marele festival Peninsula, care până acum era la Târgu Mureș. Va fi interesantă lupta..

   Răspunde
 17. Oameni buni, de ce considerati ca Iasul este un oras indepartat de occident…nu e adevarat. Toate cele 3 orase sunt departe de occident. Ca fac diferenta cativa (ma rog cateva sute) km. Nuu…toate trei sunt aflate in Romania. Iasul se claseaza in top prin salariile bune ale tarii. Aglomeratia intradevar este mare dar nu conteaza ca de fapt asta ar trebui fi o mandrie deaorece acest lucru este provocat de studentii din toate partile lumii care vor sa studieze medicina (una dintre cele mai bune facultati europene). Este un oras civilizat si ma cam deranjeaza spusele altor oameni din alte regiuni despre saracia din Moldova si de cei care se iau de accentul moldovenilor…de ce? e o chestie fireasca….fiecare regiune are accentul ei…aceste vocabulare provin din tarile care invecinesc regiunile respective. Si este un lucru foarte important monumentele atat istorice cat si culturale care sunt prezente in iasi…este orasul cu cele mai multe proiecte in desfasurare din romania…are impreuna daca nu ma insel cu bucurestiul cele mai multe pasaje pietonale dar recent s-a deschis pasajul Mihai Eminescu care este pentru vehicule. Complexele „palas”, „era” si multe altele sunt proiecte care au evidentiat iasul. FILIT este festivalul de literatura in care majoritatea scriitorilor in viata isi fac aparitia la iasi.
  in opinia mea, iasul este favorit in castigarea premiului avand rival favorit clujul alaturi de timisoara…sincer nu conteaza cat de aproape esti de occident…nu conteaza
  succes tuturor candidatilor

  Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.