Lumea știe monumentul din Piața Libertății din Timișoara sub numele de Fecioara Maria. Eu vă voi spune și ce este foarte puțin cunoscut: Legenda Sfântului Ioan Nepomuk, poveste care este sculptată pe cele trei laturi ale monumentului.

Timișoara este fără dubiu unul dintre orașele frumoase ale țării. Datorită regimului Habsburgic sau Austro-Ungar, după recucerice, a fost complet refăcut după regulile și obiceiurile austriece / maghiare. Printre altele, asta înseamnă că orașul a fost construit în jurul clădirilor esențiale (primărie, biserică, școală, clădiri militare), cu străzile paralele și perpendiculare, cu spații verzi și piețe liniștite.

Aceeași ani 1700 au fost marcați și de decimarea populațiilor din cauza ciumei. În Timișoara sunt două monumente construite la mijlocul secolului al XVIII-lea în memoria celor dispăruți din cauza acestei boli. Unul dintre ele este în Piața Libertății, la 200 de metri de centrul orașului (ajungeți acolo pe Aleea Alba Iulia, în drum spre Piața Unirii).

Monumentul din Piața Libertății se numește „Monumentul Fecioarei Maria„, sau „Sfântul Ioan Nepomuk„.

Deasupra lui Nepomuk se află Fecioara Maria, ținând în mână flori de crin. Sculptura e în stil baroc și a fost realizată la Viena de către F. Blim și E. Wasserburger. A fost montată în anul 1756 în fața fostei primării din Piața Paradei, azi Piața Libertății. Mai sunt 3 sfinți acolo, mai puțin cunoscuți: Rochus, Carol Boromeu și Sebastian.

Update, 2 martie 2016: de puțin timp monumentul este restaurat și poate fi admirat în toată splendoarea lui.

Monumentul Fecioara Maria și Sfântul Ioan Nepomuk, noaptea:

 

Cum arăta zilele trecute monumentul (ziua):

După cum vă ziceam, sunt trei fețe ale monumentului. Aceastea ne arată legenda sfântului Ioan Nepomuk, preot ceh de origine germană care își va găsi sfârșitul în apele Vltavei (în Praga).

 

Legenda Sfântului Ioan Nepomuk – scena 1


În prima imagine regina vine la preot pentru a se spovedi. „Iartă-mă părinte pentru că am păcătuit…”

 

Scena 2


Continuăm cu a doua imagine în care regele îl ia la rost pe reprezentantul Bisericii și îi cere să îi povestească tot ce a mărturisit regina. Preotul, sub protecția spovedaniei, respectă secretul.

 

Scena 3


Regele, nemulțumit de răspunsul primit, îl pedepsește pe Ioan Nepomuk și apoi ordonă să fie aruncat în apele Vltavei. Mai târziu, preotul este sanctificat și devine Sfântul Ioan Nepomuk, protectorul Boemiei (locul său de origine), al preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, al podurilor și al celor care păstrează o taină.

 

Placa monumentului – vedeți anul construirii – 1756

Dintre cele șapte statui din România cu Nepomuk, una singură este mai complexă și cuprinde această legendă. Sunt convins că data viitoare când mergeți în centrul Timișoarei veți vizita și Monumentul Sfântului Nepomuk! :)

La comentarii puteți să mă anunțați dacă știați deja legenda și tot acolo, în cazul în care știți altele similare din România, vă rugăm să le împărtășiți cu noi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

5 gânduri despre “Legenda Sfântului Ioan Nepomuk și Monumentul Fecioarei Maria din Timișoara

 1. Nu stiam legenda si sub nicio forma nu ma asteptam ca monumentul sa fie asa vechi.

  Totusi, ce secrete i-a zis regina? Si cum de a ajuns sa fie protectorul corabierilor, plutasilor si morarilor? Sa zicem ca corabierii si plutasii l-au „pescuit” din rau dar… morarii? 

  Răspunde
  • @Nevi
   Mă bucur că ai aflat de la noi câteva date și legende despre Sfântul Ioan Nepomuk. Ca și completare la articol, într-o sursă se zice că ar fi și protectorul catalocismului din Banat.

   Ce să îi fi spus regina? Poate că… va rămâne secret :)

   Răspunde
 2. @Nevi Ai tras o concluzie gresita: „corabierii si plutasii l-au „pescuit” din rau” Fiindca s-a inecat in Vltava, apa a devenit sfintita, ocrotindu-i pe corabierii si plutasii, ferea podurile de viituri si morarii foloseau si ei apa cu folos la mori.

  Răspunde
 3. Am aflat legenda de curând când am fost în turul orsului. Este interesant sa o găsești creionata și pe internet dar prezentata la fata locului este ceva deosebit.
  Preotul a fost pescuit dupa mai mult timp și avea limba vie așa ca după aceea a devenit Sfântul Nepomuk.

  Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.