Toate orașele s-au luminat pentru Crăciun, s-au deschis și târgurile de Crăciun, așa că ne pregătim și noi din timp de sărbători. Cum? Cu decorațiuni speciale, realizate manual din sticlă, la Fabrica de Globuri din Curtea de Argeș. O vizită durează cam o oră și aveți parte de întregul proces al minunii de a crea globuri din sticlă, totul manual.

Copacul mereu verde și cu frunze în formă de ace devine brad de Crăciun abia când e și decorat. Spiritul sărbătorilor se revarsă peste el odată cu adăugarea straturilor de beteală și, neapărat, a globurilor. Vă invit la Curtea de Argeș să aflăm cum se fac aceste ornamente superbe din sticlă colorată care transformă un simplu copac într-un simbol al Crăciunului.

Demonstrația noastră are protagoniști, în primă fază, doi meșteri sticlari și colega lor care ne explică procesul. Sticlarii sunt îmbrăcați în spiriduși, sunt hilari tare. Cel din stânga e mai tinerel, iar maestrul de ceremonii este în dreapta; în mâinile lui pricepute ia naștere globul de sticlă de Crăciun.

Trebuie să știți în această perioadă puteți găsiți globurile lor și la Târgul de Crăciun din București. Ba mai mult, ne-au pregătit și o surpriză: puteți comanda globuri personalizate în weekend și în București, la Carrefour Băneasa. Artiștii vor decora globurile cu mesajul sau desenul dorit de dumneavoastră. Foarte bună ideea!

Tânărul pregătește materialul pentru glob, iar cel cu experiență, despre care aveam să aflu că face globuri de 25 de ani, face magia.

Sunt mai multe etape pentru a realiza minuni în acestă fabrică de globuri. Forma intermediară din care ia naștere globul este un tub gros la mijloc cât degetul și foarte subțire pe extremități. Se numește șpiț.
După câteva secunde în flăcări, sticla devine roșiatică și moale; are cam 700 de grade și este momentul perfect pentru a o suda, roti, lungi, întoarce sau prelucra în orice fel imaginat de meșterul sticlar.

Spiridușul sticlar ia un șpiț, închide tubul într-un capăt și îi ține partea centrală, mai groasă, în flacără. Îl învârte într-una, să încălzească sticla uniform; cu toții vrem globuri perfecte. Când spiridușul nostru consideră potrivit, va ridica din flăcări șpițul și va sufla în capătul fără dop, rotind în continuare tubul de sticlă. Tubul nostru inițial e umflat cu grație și ia formă de glob.

În funcție de manevrele spiridușului forma poate fi de sferă, de ciupercuță, spirală, sferă cu oglindă în interior, om de zăpadă, ursuleț sau poate, de lebădă. Și sunt doar câteva dintre formele de globuri pe care le face pentru export acestă manufactură din Curtea de Argeș.

Am surprins procesul de realizare a mai multor tipuri de globuri, dar și a unui ursuleț și a unei lebede într-o filmare de 9 minute:

După plămădirea globului, el trebuie vopsit. I se aplică un strat de bază, apoi culoarea finală. Desenele cu sănii, fulgi de zăpadă, oameni de zăpadă, brăduți sau alte închipuiri potrivite spiritului de sărbători sunt acum realizate manual pe fiecare dintre globuri. De data asta spiridușele își folosesc talentul și îndemânarea pentru a crea artă. Iar dacă sunteți în vizită, aveți șansa să plecați acasă cu globuri personalizate cu propriul mesaj.

[info-utile]

Sticla a devenit glob, i s-a dat culoare și un desen frumos; poate și un mesaj; acum e momentul să primească poate și puțin sclipici. Vopseaua desenului, încă umedă, primește steluțe minuscule. Magia e aproape gata, doar cârligul mai lipsește și bradul în care să îl atârnăm.

Mă opresc aici, sper că v-a plăcut vizita la Fabrica de Globuri de sticlă de la Curtea de Argeș. Voi unde ați mai văzut cum se fac globurile?

Curtea de Argeș 115300, România

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

1 comentariu

  1. Foarte bun acest articolo aici recomandarea ar fi ca scolile gradinitele si copii sa vina sa vada despre ce este vb si cum se fac ursitoare-de-vis .ro recomanda cu drag acest articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Conacul Golești (Muzeul Golești)
Conacul Golești: 7 atracții foarte interesante

Când ajungeți la Pitești, faceți o oprire și la Muzeul Golești (Conacul Golești), pe numele întreg, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii...

Închide