Eu întâi văd România

Deja mă obișnuiesc să aud vorba „nu am mers în altă țară, eu întâi vreau să văd România”. Așa am gândit și eu…

Glob

Și eu am gândit la fel, dar de câțiva ani mi-am dat seama de un lucru: îmi căutam pretexte ca să nu ies din țară. Am realizat în acel moment că vizitarea altor țări nu are nimic de-a face cu faptul că ne place România și într-adevăr avem foarte multe de văzut și trăit aici. Ce facem la Drum Liber și cu site-ul mai nou cu obiective turistice din România demonstrează clar că ne iubim țara.

De ce să nu vedem România și în același timp să cunoaștem alte culturi, să vedem cum fac alte neamuri lucrurile, cum arată orașele lor?

Mi-am dat seama că pentru a vedea mai bine România am nevoie de un termen de comparație. Nu e destul să stau în „colivia” noastră și să zic că avem o țară frumoasă, fără să văd ce au și alții. Dacă nu am dreptate?

Mi-am dat seama că dacă vrei să călătorești, găsești soluții. Îți faci timp, nimeni nu e indispensabil și nu se întâmplă nimic rău fără să fim mereu prezenți în activitatea obișnuită. Banii nu ar trebui să fie limitarea, poți găsi soluții ieftine, fie că vorbim de curse low cost de avion, de mers la ocazie pentru cei mai temerari (deși e mai simplu decât s-ar crede), de folositul hostel-urilor ieftine (am găsit cazare inclusiv cu 7 euro / noapte în Praga) sau de deschiderea către multiculturalitatea oferită de Couchsurfing.

În ultimii ani am fost în destul de multe locuri străine, în total au fost vreo 17 țări.

Și alții au peisaje frumoase, orașe aranjate. Au ordine mult mai multă, se respectă regulile societății. Dar mai au și gunoaie, poate fi exasperant ca după 8 seara să nu mai găsești nici un magazin deschis in Germania, sau găsești și tencuieli la clădiri foarte vechi care pe alocuri mai cad. Că e mai ieftină mâncarea decât la noi? Eu nu am găsit decât foarte puține produse care ar fi mai ieftine. Și totul e industrializat, nu prea găsești mâncare naturală; noi chiar suntem norocoși să mai știm ce gust are laptele natural, brânza de casă. Chiar recent, în Bratislava am văzut o parte din lucrurile de mai sus. Avem tendința să vedem doar lucrurile bune la ceilalți fiindcă mulți au idei preconcepute cum că ar fi căței cu covrigi în coadă la alții. Care e concluzia mea?

România nu este cu nimic mai prejos decât oricare altă țară. Trebuie doar să deschizi ochii!

 

Așa putem deveni mai deschiși la minte, mai deștepți. Călătorește și vino acasă cu ideile bune ale altora!

Și dacă punem și noi mâna, putem să avem o țară și mai frumoasă, depinde de fiecare dintre noi să o păstrăm curată, să o îngrijim.

Data viitoare când ai o invitație să pleci în altă țară sau când îți vine o idee să vezi Viena ori Praga, poate te vei gândi mai mult și vei profita de ocazie. Drum liber!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Orice s-ar întâmpla, mergi înainte

De câte ori se întâmplă lucruri care nu ne plac? Probabil de multe ori. Și indiferent ce se petrece, aceeași...

Închide