Dacă ne-ați urmărit pe Facebook, știți că am fost în Sibiu, la invitația inimoșilor membri ai Asociației de Înfrumusețare a Orașului Sibiu. Vizita m-a purtat pe drumuri de țară, prin cetăți fortificate și ateliere țărănești tradiționale. Unul dintre ele avea să mă îndulcească cu un preparat străvechi, turta dulce.

În contextul în care Sibiu este capitală la regiunea gastronomică desemnată pentru anul 2019 (alături de o regiune grecească), turta dulce de la Boarta se potrivește de minune.

La margine de Șeica Mare, în satul Boarta, la numărul 78, o găsim pe tanti Ildiko. Ai spune „și ce dacă?” Dar tanti Ildiko nu este oricine! Ea spune cu măiestrie povestea turtei dulci și cu mare îndemânare ne încântă cu tainele desertului făurit de bucătari pentru întâia oară, în urmă cu o mie de ani!

O floare mare și tanti Ildiko
O floare mare și tanti Ildiko

Ca să ajungi la Boarta, mergi pe drumul Sibiu – Mediaș, iar la Șeica Mare faci dreapta. Oprești după trei kilometri. Harta e aici.

Desigur, nu îi poți trece pragul fără să afli și istoria acelor locuri sibiene, fie de la dânsa, fie de la soțul ei, preot de meserie. Abia apoi vei fi introdus în secretele turtei dulci.

De profesie educatoare, anii mai recenți au lăsat-o fără serviciu și doamna Ildiko a zis să facă de un unu martie ceva bun. Ce să facă, ce să facă? Mărțișoare comestibile! Și așa a făcut potcoave, inimioare și alte forme simple din turtă dulce. Toată lumea a fost încântată. Isprava s-a repetat și de Paște, apoi de Crăciun, iar totul a dus la formarea unui mic atelier de turtă dulce.

Expoziție
Expoziție

Ingredientele principale sunt făina, zahărul, mierea, condimentele, ghimbirul și… multă dragoste! Doar așa iese o turtă dulce afânată, moale, frumos decorată și cu forme iscusite.

Materia primă pentru turtă dulce
Materia primă pentru turtă dulce

Aluatul, odată făcut și frământat, se lasă la dospit, la temperatura camerei, cel puțin o zi! Întărit și mai mult, se mai frământă o dată cu putere, pentru ca abia atunci să poată lua diverse forme și a se coace.

Decorarea se face la final, cu bezea naturală din albuș de ou. Cine e doritor, poate chiar să își încerce talentul decorând propria turtă. Eu așa am făcut.. saaauuuu… măcar am încercat :)

În timpul lucrării
În timpul lucrării

Am văzut chipuri de om, case, inimioare, căruțe cu dovleci de toamnă, biserici și chiar o mocăniță. Da, tanti Ildiko susține reintroducerea mocăniței sibiene și pentru asta a făcut 100 de bucăți de turtă dulce grozav de frumos decorate!

Sunt bucuroasă, chiar fericită” ne-a mărturisit doamna Ildiko, referindu-se la ce face dânsa acum.

În România sunt recunoscuți bucătarii din secuime pentru turta lor dulce, dar chiar și ei recunosc că îndemânare precum a doamnei Ildiko, rar vei găsi.

În final îți spun doar să ai drum liber și… poftă bună!

Evenimentul s-a numit Tag the Flag și este un proiect AIOS organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Parteneri au fost Future Capital, Ibis Hotel, Ambient, Staropramen, Reky Travel, Asociaţia Produs în Sibiu, Casa de Cultura a Studentilor Sibiu, CNM Astra, Eco Sport Team, Judith Bistro, Cafe Wien.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Un gând scris despre “Cea mai bună turtă dulce din Sibiu

  1. Hei, salutare tuturor amatorilor de calatorii… Ma gandeam zilele astea la concediul meu de iarna. Site-ul asta ofera niste idei de calatorii apetisante. Nici nu mai stii unde sa te duci. (editat de admin)

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.