Ziua Stejarului 2010 – după eveniment

Ziua de sâmbătă a fost o zi aparent obișuită. Trezirea am avut-o de dimineață, pe la 8.

Timpul trecea încet, că doar eram în Ardeal și nu voiam să contrazicem pe cei care zic ca ardelenii sunt înceți la vorbă și fapte. Aveam cam două ore să ajungem pe rezervația de stejari seculari Breite fiindcă la 10 începea o mică sărbătoare locală, reînvierea a ce a fost cândva Skopationfest, sărbătoarea sașilor când ei se duceau pe platoul cu stejari și se simțeau bine.

Eu rămân în urmă cu Sanyi (el e fotograf de nunți, botezuri și alte evenimente festive în Sighișoara, îl găsiți la 0744 318 632) în cetate, va veni o mașină să ne ia de aici. Ne facem ultimele planuri pentru ce vom face în această zi, ne sfătuim, îi arăt un material făcut chiar în noaptea de dinainte și mă bucur să îl găsesc receptiv și aflu că îi place ce am făcut. Nu vă zic încă ce, vă mai țin în suspans.

Vine mașina și mergem în ritmuri de București spre platoul stejarilor bătrâni; unii dintre ei sunt martori la evoluția cetății, zică-se sunt unii care ar ajunge chiar și la 700 de ani vechime. Nooo, ce credeți că am găsit la fața locului?

Hai că vă zic: sute de copii, corturi militare și pavilioane mari în care se întâmplau tot felul de lucruri interesante pentru cei mici. Ateliere de împletituri din cânepă, de făcut mături și coșuri, atelier de oierit, de îmbinări de lemn, atelier de orientare în natură, de drumeții și jocuri, un loc al naturaliștilor (observare plante, biodiversitate), puteai să guști din sucul natural de mere făcut la Mălâncrav, se puteau face ture călare pe ponei sau pe cai, era un loc pentru pictură și desen, iar lângă el era un spațiu destinat celor care învață să fotografieze, atelierul foto. Maeștri de ceremonie în acel colț: domnul Sanyi și cu mine. :)
Zeci de copii ne-au „trecut prin mână” și deși mulți dintre ei nu au mai folosit aparatul foto, sperăm că au aflat câteva din tainele unui aparat foto, au prins puțin curaj nu doar să facă poze, ci să fie mici regizori pentru ce e în fotografiile lor. Nu uitați, pozele sunt făcute de copii de 5, 6, 7 ani (unii chiar și mai mici și câțiva puțin mai mari)!

Cele de mai sus s-au întâmplat între orele 10 și 16, iar vremea a fost permanent de partea noastră, cu soare și din când în când nori, dar fără stropi de ploaie înainte de ora patru. Sutele de copii ne-au ținut pe toți ocupați, iar evenimentul a fost un succes. Este prima dată când se întâmplă acest eveniment „pe Breite” în ultimii 50 de ani, iar acum s-a încercat și reușit aducerea copiilor în prim plan.

Nu uit nici fanfara care a suflat o bună parte din timp, pentru ca apoi muzica folk să îi ia locul. Eu personal nu am putut simți prea mult atelierele mai depărtate nouă, dar voi lăsa pozele să ne vorbească.

De dimineață cele mai aglomerate activități au fost cele sportive, iar cu trecerea timpului atenția copiilor s-a mutat spre ateliere. La mare căutare au fost atelierele de împletituri din cânepă a doamnei Minerva Dumitru, cel de desen și atelierul foto. Da, oamenii ne-au pus și pe noi, cei de la atelierul foto între cei mai căutați de la Ziua Stejarului 2010. :D

Cred că toți cei prezenți la eveniment ne-am întors cu un gust foarte plăcut, cu imaginea zâmbitoare a copiilor pe când se distrau făcând cine stie ce lucru îi învăța coordonatorul atelierului să facă, cu gândul că succesul primei ediții va fi cel puțin repetată la ediția 2011!

Felicitări organizatorilor (Fundația Mihai Eminescu Trust), coordonatoarei Alina Scholtes și profesorilor ori meșterilor coordonatori de ateliere! Ne vedem la ediția din 2011!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Camping în Transilvania

Salutare tuturor! Pornind de la întrebarea lui Cristi, m-am gândit că e de folos un loc unde să găsești camping-uri...

Închide