La începutul lunii aprilie, în cadrul unui târg de turism ce s-a desfășurat la Brașov, Transylvania Tourism Fair (TTF), am primit o invitație la „Ziua satului românesc”. Această invitație am acceptat-o cu foarte multă bucurie pentru că, de fiecare dată când se vorbește despre satul nostru, gândul mă duce la respect pentru oameni, natură, cultură, tradiții, valori strămoșești.

 

Acolo omul ia de la Pământ doar atât cât îi trebuie și deloc mai mult, iar pentru aceasta este răsplătit cu putere de muncă, sănătate și mult mai multă liniște și bucurie în suflet; acolo, în satul românesc, întreaga comunitate este ca o familie, iar familia e cel mai sfânt lucru posibil; acolo fiecare om din sat își are rolul și locul său, iar toți ceilalți cunosc asta; obiceiurile și lucrurile pe care părinții, bunicii, străbunicii le făceau odinioară se transmit din generație în generație, iar onoarea și înalta ținută morală sunt caracteristici cu care omul de la sat se naște și le păstrează până la sfârșitul vieții sale, ba mai mult, le lasă moștenire generației următoare!

Pe lângă dorința personală de a cunoaște cât mai mult din acest univers, mi s-a părut important să amintesc și altora din frumusețile ce pot fi descoperite; și astfel au apărut aceste rânduri.

Cred că dragostea pentru cultura aceasta, a tradițiilor și obiceiurilor, a traiului frumos, strâns legat de natură și oameni, este cea mai importantă moștenire pe care am primit-o de la bunicii mei.

Pentru că, într-o anumită măsură, anticipez niște întrebări pe care le veți ridica: de ce scriem, pe Drum Liber, despre târgurile de turism?, de ce luăm parte la evenimente de promovare turistică și de ce intrăm, uneori și prin meandrele industriei turistice?, vin și cu o lămurire: pentru că în felul acesta descoperim locuri, proiecte și idei ce nu sunt cunoscute publicului larg; în felul acesta vă putem aduce și pe dumneavoastră, pe voi, puțin mai aproape de ceea ce căutați, ceea ce vi se potrivește, ceea ce vă doriți …și pentru a nu vă plictisi cu întreg subiectul acesta, dintr-o dată – este destul de amplu, dar și pentru că ideile pe care doresc să le scriu au teme diferite și cer o abordare diferită, voi prezenta articolul sub forma unei mini-colecții.

În această noapte puteți citi argumentele principale pentru care cultura etnografică trebuie să fie adăugată în bagajul oricărui călător, continui apoi cu o prezentare a lucrurilor frumoase realizate de Asociația „Cele mai frumoase sate din România” (AFSR), organizatori ai evenimentului la care am fost invitată, iar în articolele viitoare vă voi da detalii asupra a ceea ce s-a întâmplat pe la „Ziua satului românesc”, vă fac o listă a invitaților din mini-satul amenajat în Piața Sfatului din Brașov și vă prezint câteva lucruri interesante ce le-am descoperit stând de vorbă cu oamenii.

Să luăm, așadar, fiecare lucru pe rând!

La sfârșitul săptămânii trecute (11-13 mai 2012), Brașovul a fost gazda unei sărbători ce se dorește a deveni una de mare amploare: „Ziua satului românesc”. Ideea unei zile în care satul românesc să fie sărbătorit și adus mai aproape de români și de turiști, a prins viață anul trecut, pe 21 mai, când a avut loc prima ediție a acestui eveniment. El a fost organizat de Asociația „Cele mai frumoase sate din România” (AFSR) cu scopul de a-i ajuta, a-i face cunoscuți și a-i răsplăti pe acești oameni ce continuă să ne ofere nouă, tuturor, o identitate, dar, în același timp și cu scopul de a ne învăța pe noi ceilalți, din afara satului, care ne sunt originile, de unde venim, cum ne putem bucura și cum ne putem recrea, cumva, acea lume; cum putem descoperi beneficiile și frumusețea unui trai curat sau a unui caracter sănătos, adevărat.

Dacă ne cunoaștem trecutul ne putem făuri un viitor mult mai bun, mai solid, mai sigur!

Mi-au plăcut proiectele celor de la AFSR încă din prima clipă în care le-am descoperit și vă recomand să-i mai urmăriți și voi pe internet (au o pagină de facebook, dar și una web). Pornind de la idei îndrăznețe, precum aceea de a crea un eveniment european: „Ziua satului european” (împreună cu organizații similare din alte țări europene) sau aceea de a iniția, la nivel național, un program de dezvoltare durabilă a satului românesc – „Cele mai frumoase sate din România – dezvoltare prin moștenirea culturală. Modele de dezvoltare rurală” și până la idei specifice, precum alegerea celor mai frumoase sate din România, cu punerea în practică a unor programe punctuale, misiunea lor se arată a fi una importantă și interesantă.

 1. Prin „Ziua satului european” se dorește a fi recunoscută importanța satului în dezvoltarea societății europene de azi. Dacă în România satul tradițional, arhaic mai supraviețuiește încă, în satele europene confortul unui trai modern a schimbat mult modul de viață al oamenilor. Putem și cred că suntem obligați să conservăm ceea ce avem, înainte de a fi prea târziu.
 2. În ceea ce privește programul național de dezvoltare durabilă a satului românesc – „Cele mai frumoase sate din România – dezvoltare prin moștenirea culturală. Modele de dezvoltare rurală”, ce se dorește a fi implementat cu ajutorul autorităților statului, obiectivul major este acela ca fiecare sat să se dezvolte pe baza moștenirii culturale: produse agricole și tradiționale specifice, tradiții și obiceiuri unice, natură sau peisaje deosebite ori agroturism. Este un program care poate asigura continuitatea unei vieți trainice, sigure, de viitor și pentru generațiile tinere ce caută, tot mai des, privilegiile urbane, în marile orașe ale țării sau ale lumii.
 3. Proiectul „Cele mai frumoase sate din România” – reprezentative pentru fiecare zonă culturală a țării, este deopotrivă o competiție, cât și o recunoaștere a eforturilor și realizărilor micilor comunități. În urma unui concurs și a unor criterii de selecție, o comisie de specialiști din mai multe domenii a desemnat 50 de astfel de sate, cele mai frumoase din țara noastră, dintr-un total de 200. La finalul competiției, acestor sate câștigătoare li s-au acordat niște distincții speciale și au privilegiul de a fi promovate pe plan național și internațional prin tot felul de proiecte.
 4. De asemenea a fost lansat și un Ghid oficial „Cele mai frumoase sate din România”, ce face o trecere prin toate provinciile istorice ale României, prezentând călătorului unde se poate caza, unde poate mânca, cum ajunge, ce poate să vadă, care este specificul local și care este arta și tradiția populară, pentru fiecare sat desemnat „Cel mai frumos sat din România”.
 5. „Ziua satului românesc”, o zi de sărbătoare a celor mai frumoase sate din România este un eveniment ce reunește atât programul național de valorificare și promovare a satului românesc, cât și pe acela european.

Și dacă aceste proiecte mari poate că nu vor avea un impact semnificativ asupra călătorului, la nivelul său individual, personal, proiectele mici ale asociației cu siguranță vă pot oferi experiențe plăcute. Voi enumera, mai jos, câteva din ideile ce deja au fost puse în practică:

 • Copilăria e țara mea (weekend, vacanțe, excursii, școli de vară pentru copii, în cele mai frumoase sate din România)
 • Weekend în pădure (drumul lemnului – activități în pădure)
 • Sărbători cu suflet românesc (Paște, Crăciun și cele mai importante sărbători ale satelor românești),
 • Cele mai frumoase sate din România (circuite și itinerarii – vizite ale celor mai frumoase sate din regiune)
 • Escapade naturale 2011 (obiective turistice de weekend și vacanță – la pescuit, la cules de ciuperci, picnic, echitație, rafting etc.)
 • Picnic verde – plaja verde (zone de picnic si de agrement în cele mai frumoase sate din România)
 • România este un tablou (cele mai frumoase peisaje din România)
 • Labirintul de porumb uriaș (un parc-labirint de aventură unic în Europa de Sud-Est, desfășurat pe o suprafață de 3 hectare)
 • Ferma românească (vizite pentru copii la ferme românești, cu animale domestice și păsări specifice gospodăriilor rurale din țara noastră) – apropo de această idee mi s-a părut drăguț un mesaj găsit pe unul din materialele AFSR, care spunea că „Vaca nu e mov”; cred că este nevoie, din ce în ce mai mult, ca cineva să ne reamintească să le spunem și să le arătăm copiilor noștri care este realitatea înconjurătoare.
 • Plimbare cu căruța turistică și școala de căruțași amatori
 • Festivalul dulceții, compotului și sucului natural etc.

Fiți cu ochii pe această colecție de scrieri pentru a descoperi detalii din culisele comunei Șercaia, pentru a găsi suprize dulci din satele frumoase de pe Valea Prahovei, pentru a afla ce-i cu floarea Muscelului sau pentru a vă dezvălui idei pentru un turism altfel!

În această serie:

 1. Episodul 1: Ziua satului românesc
 2. Episodul 2: În vizită la cele mai frumoase sate din România
 3. Episodul 3: Să mergem pe Drumul fructelor
 4. Episodul 4+: Va urma…

Să aveți peisaje frumoase!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.